Vesiliikunta - Teholiikunnasta mielihyvää (10.11.2010)

 

Syksyn saapuessa ja kelien viiletessä halu liikkumiseen kasvaa. Kesän grillailut ja herkut painavat mielessä. Ajatus paremmasta kunnosta ja hoikemmasta vartalosta siintää silmissä. Kuitenkin uloslähtö voi olla jopa masentavaa, maassa on loskaa ja vettä tihkuttaa, ei juuri houkuttele. Loistava vaihtoehto on pakata uikkarit sekä pyyhe reppuun ja suunnistaa lähimmälle uimahallille. Siellä odottaa miltei trooppinen ilmasto ja mukavan lämmin uima-allas saunaosastoineen, siis selkeä piristys syyspäivään.
 
Tutustuin Lappeenrannan liikuntatoimeen ja haastattelin uinnin sekävesivoimistelun asiantuntijaa, Lappeenrannan kaupungin liikunnanohjaaja Kati Koivukangasta. Koivukangas kertoi vesiliikunnan monipuolisuudesta ja lajeista, joita vedessä voi harrastaa pelkän pulikoinnin lisäksi.
 
Vedestä on moneksi
Vesi on hyvin monipuolinen ja tarvittaessa hyvin haastava elementti. Vesiliikunnan voi ottaa rentouttavana lillutteluna tai tehokkaana vesitreeninä. Harjoittelu vedessä soveltuu niin nivelvaivaisille kunnonkohottajille kuin kovempikuntoisillekin treenaajille. ”Ja mikä parasta niin samassa altaassa voi polskia vaikka koko perheen voimin aina vauvasta vaariin”, Koivukangas kertoo.
 
Tunnetuin vesiliikunta muoto on kaikkien tuntema uinti. Uidessa kehon lihakset työskentelevät monipuolisesti niveliä kuormittamatta. Lajina se sopii erinomaisesti kaikille uimataidon omaaville liikkujille ikäluokasta riippumatta. Uidessa työskentelee paljon lihaksia yhtä aikaa, joten energian kulutus on tehokasta. Nivelystävyydestä johtuen uinti on myös mitä mainioin painonhallintaan soveltuva liikuntamuoto. Halutessaan uinnista saa todella tehokkaan harjoitusmuodon.
 
Suureen suosioon vesiliikunnasta on noussut myös vesijuoksu. Vesijuoksussa vyötärön ympärille laitetaan kelluttava juoksuvyö, joka pitää ”juoksijaa” pinnalla. Kelluttavan vyön ansioita juoksu vedessä on mahdollista ilman uintiliikkeitä ja näin harjoitus sopii loistavasti kuntoilumuodoksi kaikille vedessä viihtyville. Nykyisin suureen suosioon on noussut myös vesijuoksu ilman vyötä, eli kun juoksutekniikan hallitsee niin voi koventaa treeniä ottamalla vyön pois. Tarvittaessa vesijuoksusta saa lisäksi todella tehokkaan aerobista kuntoa kohottavan treenin esim. intervall tyylisessä treenissä.
 
Nykyisin uimahalleista löytyy mitä monipuolisimpia vedessä tapahtuvia ryhmäliikuntatunteja. Tutuin ryhmäliikuntatunti on vesivoimistelu, joka nimensä mukaisesti on jumppaa vedessä eri liikkein. Vesijumpassa useasti jalat yltävät altaan pohjaan ja musiikki siivittää tuntien kulkua. Vesi antaa hyvin liikkeissä vastusta ja jokainen voi omalla liikkeiden rytmityksellä säädellä liikkeiden tehoa. Tästä tehokkaampi muoto on syväallasjumppa, joka nimensä mukaisesti tapahtuu syvässä vedessä. Apuna jumpassa voi olla juoksuvyö, mutta kovimman tehon jumpasta saa irti, jos jumppaa ilman vyötä. Hydrobic on vesivoimistelua tehokkaampi kuntoilumuoto. Se on koulutetun ohjaajan ohjaamaa ja reippaan musiikin tahdittamaa aerobicia vedessä.
 
Mukana jumpissa voi käyttää myös erilaisia apuvälineitä muun muassa. lötköpötköjä, hymynaamoja, lautasia yms. välineistöä. Trendikkäimpiä vesivoimistelu tunteja on muun muassa vesi- spinning, jolloin vedessä ajetaan spinning- pyörällä, Aqua gymstick eli jumpassa on mukana Gymstick.

 

SuomiNaiset seikkailevat Lappeenrannassa

 
Kunnossa kaiken ikää –ohjelma on valtakunnallinen ministeriöiden rahoittama toimintaohjelma.
Sen tavoitteena on innostaa yli 40-vuotiaita säännöllisen liikunnan pariin ja luoda eri puolille Suomea helposti lähestyttäviä liikuntapalveluja. (www.kki.likes.fi)
 
Yleisemmin tunnetaan SuomiMies seikkailee, Kunnossa Kaiken Ikää (KKI) luoma liikunta-ohjelma. Nykyisin ohjelma on suunnattu myös naisille ja mm. Lappeenrannan liikuntatoimi toteuttaa toimintaa myös SuomiNaisille. SuomiNaisten liikuntaryhmä on ollut erittäin suosittu Lappeenrannan naisten keskuudessa. Ryhmät ovat ns. matalan kynnyksen liikuntaryhmiä, jossa tutustutaan monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja lajeihin. Tavoitteena on löytää jokaiselle mielenkiintoinen laji ja alkuun jokainen voi lähteä mukaan aina omalla tasollaan. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa, jolloin liikutaan tutuimpien lajien parissa, esimerkiksi yleisurheilun, jumppien ja syväallasjumppien merkeissä. Lisäksi kerran kuukaudessa naiset pääsevät kokeilemaan vähän erilaisempia liikuntamuotoja, kuten marraskuussa jolloin sukelletaan Zumban saloihin. Tämän syksyn ryhmät ovat täynnä, mutta seuraava startti ryhmälle on heti vuoden vaihteen jälkeen. Lisätietoja aiheesta löytyy mm. Lappeenrannan liikuntatoimen netti sivuilta.
 
SuomiNaiset seikkailet monessa muussakin kaupungissa kuin Lappeenrannassa. Kannattaakin tutustua paikallisten toimijoiden tarjoamiin Suomi Naisten liikuntaryhmiin.

 

Teksti ja kuva
 

Jani Siitonen