Liikuntaa raskauden aikana


Tässä jutussa olen haastatellut neljää kahdesti raskaan ollutta henkilöä. Itse en koskaan ole ollut raskaana, enkä myöskään ole kätilö, mutta montaa erilaista raskautta olen kuitenkin ollut todistamassa ja onhan itselläni yhden kerran ollut kunnia olla seuraamassa lähietäisyydeltä vaimoni raskautta. Raskauksia on hyvin monenlaisia, kaikille raskausaika ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista. Oksentelu ja migreenikohtaukset ovat jatkuvia ja nautinto on kaukana odotuksen aikana. Jopa samalla henkilöllä voi ensimmäinen raskaus olla niin sanotusti helppo ja toinen raskaus yhtä painajaisunta.

Liikunnan harrastamista ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka kehon sisällä paljon tapahtuukin. Pienikin liikunta auttaa palautumiseen raskauden tuomista muutoksista. Lisäksi raskauden jälkeen alkava vaunujen työntäminen helpottuu huomattavasti, kun ei tarvitse aloittaa kunnon kohotusta niin sanotusti alusta, vaan pohja kunto on pysynyt koko raskauden ajan hyvänä. Mitä pidemmälle raskaus etenee sitä suppeammaksi lajivalikoima yleensä pienenee. Erilaiset hypyt ja repivät liikkeet jäävät pois ja liikunta on huomattavasti rauhallisempaa. Osalle liikunta raskauden aikana on lääkäreiden toimesta kiellettyä, silloin ei auta kuin huilata ja pitää mielivirkeänä jollain muulla tavalla kuin liikunnalla.

Teksti : Anssi Kostiainen

 

Anu Turtiainen

Nimi: Anu Turtiainen

Ikä: 28 v.

Paikkakunta: Savonlinna

Montako lasta/ monesko tulossa: Toinen tulossa

Ammatti: Fysioterapeutti

Työpaikka: Opiskelija, kohta äitiyslomalainen

1. Olen aina harrastanut suhteellisen monipuolisesti liikuntaa, yläasteikäisenä pelasin muutaman vuoden jääkiekkoa, muuten olen harrastanut pääsääntöisesti lenkkeilyä, kuntosalilla käyntiä ja erilaisia jumppia.

2.  Ennen toista raskautta harrastin lähinnä lenkkeilyä, kävellen ja hölkäten sekä erilaisia jumppia n.3-4krt/vko. Joka päivä kuitenkin jotain edes kohtalaisen raskasta, muun muassa kävelyä vaunuja työntäen.

3. Ensimmäinen raskaus ei juuri vaikuttanut silloisiin liikuntatottumuksiini. Vähän piti menoa keventää ja tietysti hölkkälenkit jäivät pois jo aika aikaisessa vaiheessa, koska se ei vaan tuntunut hyvälle. Loppuraskaudesta vaihdoin jumpat erilaisiin circuit- tunteihin sekä bodypumpiin, joissa pystyi tekemään oman jaksamisen mukaan ja jättämään pahalta tuntuvat liikkeet helpommin väliin. Nyt tämän toisen raskauden kohdalla liikunta on ollut jo ennen raskautta vähäisempää ja kevyempää ja raskausviikon 23 jälkeen olen käynyt vain pyöräilemässä ja kävelylenkeillä kuntosalijäsenyyden loppumisen ja muidenkin "kesäkiireiden" vuoksi. Ensimmäisessä raskaudessa liikuin loppuun asti ja toivottavasti nytkin saan siihen mahdollisuuden, vaikka liikunta on nyt kevyempää.

4.Molemmissa raskauksissa vaihdoin hölkän kävelyyn siinä vaiheessa kun maha alkoi kasvaa, jumpissa vähensin hyppimistä ja esimerkiksi bobystep- tunneilla laudalla hyppimistä vähensin jo turvallisuudenkin vuoksi. Hieman raskauden puolivälin jälkeen huomasin hengästyväni helpommin ja nyt taas kun viikkoja sekä kiloja on kertynyt huomaan myös väsyväni helpommin, esimerkiksi jalat väsyvät ja tarvitsevat pidemmän kävelylenkin jälkeen pienen huilin.

5.Ensimmäisen ja toisen raskauden erot liikkumisen suhteen johtuvat siitä, että nyt on kotona lapsi, joka vie aikaa ja myös voimia. Lisäksi luulen, että tämä raskauden ajankohtakin on hieman vaikuttanut, kesäaikaan kun liikkuu mieluummin ulkona kuin sisällä ja on myös paljon muun muassa mökkeilemässä.

6. Riippuu tietysti paljon siitä, mitä ja miten paljon on harrastanut ennen raskautta. Periaatteessa suosittelen jatkamaan samaan malliin niin kauan kuin hyvältä tuntuu, tietysti on joitain lajeja mitkä ovat kiellettyjä muun muassa kontaktilajit. Kävely ja kuntosaliharjoittelu sopivat varmasti kaikille ja erilaisia ryhmäliikuntatuntejakin kannattaa kokeilla. Niissä voi ohjaajilta kysyä neuvoja ja keskustella mahdollisista kielletyistä liikkeistä. Myös uinti on varmasti hyvä.

7. No juuri nuo aikaisemmin mainitsemani liikuntamuodot.

8. Ei kannata missään nimessä lopettaa. Olo on paljon parempi kun liikkuu säännöllisesti ja kroppa kestää paremmin raskauden tuomat muutokset. Myös toipuminen synnytyksestä sekä tuleva vauva- arki on helpompaa kun on hyvä peruskunto!

Ei


 

 

 

 

Emmi Hirvonen

Nimi: Emmi Hirvonen

 

Ikä: 28 v.

 

Paikkakunta: Joensuu

 

Montako lasta/ monesko tulossa: Kaksi lasta, 3 v. ja 1 v.

 

Ammatti: Luokanopettaja

 

Työpaikka: Luokanopettaja alakoulussa

 

1.     1. Kuusivuotiaana menin pesiskouluun ja harrastin lajia noin 17 vuotta. Muitakin lajeja on tullut kokeiltua, mm. jalkapallo, ratsastus, tennis, laskettelu.

 

2.     2. Ennen raskautta lenkkeilin useita kertoja viikossa ja kävin ratsastamassa kerran viikossa.

 

3.     3.Molempien raskauksien aikana lenkkeilin kävellen koko raskausajan. Raskauden loppuvaiheessa kun maha alkoi painamaan enemmän, hidastin lenkkivauhtia tai lyhensin matkaa. Lisäksi oli suunniteltava lenkit niin, että matkalla oli vähintään muutama huoltoasema vessassa käyntiä varten. Toisessa loppuraskaudessa kävelin tukivyön kanssa, koska selässä oli kipuja. Ensimmäisen raskauden aikana kävin myös raskaana oleville suunnatussa jumpassa, sekä uimassa. Toista lasta odottaessani lenkkeilyn lisäksi ratsastin vielä raskauden alkuvaiheessa, mutta sen jätin turvallisuussyistä pois jo varhain.

 

        4.Olen huomannut, että raskaana ollessani hengästyin huomattavasti helpommin. Lisäksi selkäni rasittui herkästi painopisteen muuttumisen takia.

 

5.     5.Ensimmäisen raskauden aikana selkä ei kipeytynyt niin paljoa ja muitakin liikuntaa haittaavia vaivoja oli vähemmän.

 

6.     6. Mielestäni kaikki raskaana olevalle sallitut liikuntamuodot ovat hyviä, jos vaan itsestä tuntuu siltä. Omaa vointia ja kroppaa kannattaa kuunnella, mutta ainakin kävely ja uinti ovat olleet itselleni sopivia. Pilatesta kokeilin vasta raskauden jälkeen, mutta sen olen kuullut sopivan hyvin myös raskaana oleville. Se on miellyttävän rauhallista, mutta tehokasta liikuntaa.

 

7.     7. Lenkkeily, sillä se ei ole aikaan tai paikkaan sidottua ja sitä on helppo harrastaa päivän voinnin mukaan. Esikoiseni on toiminut hyvänä painona rattaissa, toisen raskauden aikana.

 

8.     8.Kannattaa pitää huolta fyysisestä kunnosta raskausaikana, niin myös palautuminen ja liikunnan jatkaminen synnytyksen jälkeen on helpompaa:)Uskoisin myös, että vaivoja on vähemmän loppuraskaudesta kun on pitänyt huolta itsestään liikkumalla!






 

Tiia Varjokunnas- Mustonen

Nimi: Tiia Varjokunnas- Mustonen


Ikä: 25 v.


Paikkakunta: Tätä kirjottaessa joensuu ja lehden ilmestyessä järvenpää:)


Montako lasta/monesko tulossa: Toinen tulossa


Ammatti: Parturi-kampaaja


Työpaikka: Parturi-kampaamo Trend

        1. Taitoluistelu & muodostelmaluistelu yläasteikäiseksi asti, lisäksi valmensin sillä saralla lukion loppuun asti. Myös tennistä tuli kokeiltua sekä potkunyrkkeilyä (joka ei sitten osoittautunutkaan ihan omaksi lajiksi.)

 

2.     2. Kävelylenkkejä, jumppia & kuntosalia ennen ensimmäistä lasta n. kolme kertaa viikossa, ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen hyvä jos kerran viikossa.

 

3.     3. Ensimmäisen lapsen kohdalla lopetin kuntosalilla käymisen raskaus viikolla 20, jonka jälkeen vain lenkkeilin ihan loppumetreille asti. Olo oli mitä mahtavin ja pystyin tekemään tunninkin kävelylenkkejä vielä viimeisillä viikoilla (tosin monen vessatauon kanssa). Toisen raskauden aikana on olo ollut selkeästi "vaivaisempi" ja väsyneempi.  

Pilateksen jouduin lopettamaan jo raskausviikolla 12, koska vatsaa ja kylkiä vihloi, sekä pilates tunnilla että sen jälkeen. Tällä hetkellä kuumuudenkin takia liikunta on erittäin vähäistä. Kaiken ylimääräisen energian mitä minulle töiden jälkeen jää saa esikoinen, jota sitten saa viihdyttää ja leikittää aina illat. Selkeästi toinen raskaus on haastavampi ja pientä vaivaa ollut koko raskauden.

 

4.     4. Liikkuvuus ei ole yhtä hyvä kuin normaalisti ja tekeminen on paljon varovaisempaa. Toisen lapsen kohdalla olen huomannut, että kudokset antavat enemmän periksi, jolloin hypyt ja loikat tuntuvat enemmän. Raskaana ollessa, varsinkin loppuvaiheessa hengästyy huomattavasti helpommin, mutta myös kuumilla ilmoilla on siihen tällä hetkellä vaikutusta. Tällä hetkellä muuttolaatikoidenkin pakkaus on ihan tarpeeksi kovaa fyysistä rasitusta työn lisäksi. Sykkeitä en ole seurannut lainkaan raskaana ollessa.

 

5.     5. Ensimmäisen raskauden aika liikuin huomattavasti enemmän, mutta silloin oli myös aikaa levätä enemmän. Tällä hetkellä kun on pieni lapsi, ei voi lepäillä sohvalla töiden jälkeen, jolloin kaikki energian rippeet menevät arjen pyörittämiseen. 

 

6.     6. Pilates oli ainakin minulle yllättävän positiivinen kokemus, myös kuntosalilla käynti on hyvä liikuntamuoto kun pystyy itse vaikuttamaan tahtiin, liikkeiden määrään ja siihen mitä lihaksia harjoittaa. Ihan perus kävely lenkitkin on tosi hyvää liikuntaa, saa raitista ilmaa ja nesteet liikkeelle.

 

7.     7. Pilates ja lenkkeily

 

8.     8. Totta kai jokainen tekee miten haluaa, ymmärrän hyvin niitä jotka eivät olonsa takia pysty liikkumaan, mutta pienikin liikunta on aina hyväksi. Eron huomaa sitten kun palaudutaan synnytyksestä. On selkeästi helpompi palautua kun on kuntopohjaa jo alla..

Jenni Suomalainen

Nimi: Jenni Suomalainen

 

Ikä: 29 v.

 

Paikkakunta: Savonlinna

 

Montako lasta/monesko tulossa: Kaksi lasta, 3v. ja 1v.

 

Ammatti: Luokanopettaja

 

Työpaikka: Alakoulun opettaja

 

1.     1. Alakouluiässä hiihto, kävely. Murrosiässä pidin urheilusta luovaa taukoa. Säännöllinen liikuntaharrastus on alkanut vasta lukio-iässä. Alkuun harrastin kuntosalia ja kävelyä. Siitä pikkuhiljaa lisäten spinning, juoksulenkit, hiihto, erilaiset ohjatut jumpat.

 

2.     2. Ennen 1.raskautta pidin kuntoani yllä kävely- ja juoksulenkeillä sekä ohjatuilla ryhmäliikuntatunneilla kuten BodyPump ja BodyStep. Toista raskautta ennen kävelin vaunuja työntäen, lisäksi kävin juoksulenkeillä ja jumpissa. Tällä hetkellä hallitseva liikuntamuoto on kävelylenkit, lisänä käyn 2-3 kertaa viikossa jumpissa tai juoksemassa.

 

3.     3. Raskauksien aikana olen rauhoittanut liikuntaa... Alku raskaudesta kävin jumpissa ja juoksulenkeillä, mutta aika pian (n. raskausviikolla 12) siirryin pelkkään kävelemiseen. Ennen raskauksia kävin saman päivän aikana jumpassa ja käytin koiran reippaalla lenkillä, mutta raskaana ollessa tuntui, että koiran kanssa lenkkeilyn jälkeen ei enää ollut voimia jumppaan. Tosin 1. raskaudessa kävin jonkin verran vesijumpassa ja 2.raskaudessa kokeilin mammajoogaa. Lisäksi jonkin verran kävin hiihtämässä tasaisella maalla hiihtokelien aikaan, eli aika loppuraskaudessa.

 

4.     4. Raskausaikana liikuntaharrastus ei ole ollut kovin vaihtelevaa. Aika pian juokseminen on alkanut tuntua ikävältä ja sen takia olen vaihtanut sen reippaaseen kävelyyn. Liikunta ylipäätään on muuttunut yksipuolisemmaksi. Alku- ja loppuraskaudessa hengästyin helpommin, mutta keskiraskaudessa pystyi painamaan entiseen malliin. Sykkeitäni en ole seuraillut, mutta eiköhän ne aika samoina kävellessä pysyneet, vauhti ei sitten välttämättä;-) Raskauksissa olen ollut todella hyvävointinen ja en mielestäni rasittunut helpommin. Mutta toki vauhti kävelylenkeillä on hidastunut ja olen liikkunut kehon viestejä kuunnellen:) Varmaankin sen rasittumisen olisi huomannut herkemmin, jos olisin liikkunut monipuolisemmin myös raskausaikana.

 

5.     5. Ei eroa. Paitsi toisessa raskaudessa on ollut yksi työnnettävä mukana. Kaupungin kadut on koluttu ristiin rastiin.

 

6.     6. Kävely on mielestäni paras! Lisäksi voisin suositella vesijumppaa, venyttelyt ynnä muuta sellaista. Jonkinlaista lihaskuntoa olisi myös hyvä harjoittaa... Toki mikä vaan liikuta on hyvää omien tuntemusten mukaan.

 

7.     7. Reipas kävely.

 

8.     8. Kannattaa ottaa liikkuminen takaisin kuvioihin! Keho ja mieli nauttivat sekä hyvä olo siirtyy vauvalle asti. Hyvässä kunnossa pysyminen auttaa palautumaan synnytyksestäkin. Ja... Kun kuluttaa, niin voi hyvällä omalla tunnolla syödä välillä kahdenkin edestä; -)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Liikuntataustoja nuoruudestasi?

2. Mitä liikuntaa olet harrastanut aikuisiällä? ja kuinka useasti krt/ vko?

3. Miten raskaus on vaikuttanut liikuntatottumuksiisi? Jos et ole pystynyt liikkumaan niin miksi ja monennella viikolla liikkuminen loppui?1. lapsi, 2. lapsi?

4. Mitä eroa olet huomannut liikkumisessasi raskaana verrattuna ”normaaliin tilaan”?

5. Onko ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa ollut eroja ajatellen liikkumistasi?

6.Mitä liikuntamuotoja voisit suositella raskaana olevalle henkilölle?

7. Mikä on ollut sinulle sopivin liikuntamuoto raskaana ollessasi?

 

8. Mitä terveisiä lähettäisit raskaana oleville henkilöille jotka ovat lopettaneet liikunnan raskaaksi tultuaan ilman sen kummempaa terveydellistä syytä?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Liikuntataustoja nuoruudestasi?

2. Mitä liikuntaa olet harrastanut aikuisiällä? ja kuinka useasti krt/ vko?

3. Miten raskaus on vaikuttanut liikuntatottumuksiisi? Jos et ole pystynyt liikkumaan niin miksi ja monennella viikolla liikkuminen loppui?1. lapsi, 2. lapsi?

4. Mitä eroa olet huomannut liikkumisessasi raskaana verrattuna ”normaaliin tilaan”?

5. Onko ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa ollut eroja ajatellen liikkumistasi?

6.Mitä liikuntamuotoja voisit suositella raskaana olevalle henkilölle?

7. Mikä on ollut sinulle sopivin liikuntamuoto raskaana ollessasi?

 

8. Mitä terveisiä lähettäisit raskaana oleville henkilöille jotka ovat lopettaneet liikunnan raskaaksi tultuaan ilman sen kummempaa terveydellistä syytä?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Liikuntataustoja nuoruudestasi?

2. Mitä liikuntaa olet harrastanut aikuisiällä? ja kuinka useasti krt/ vko?

3. Miten raskaus on vaikuttanut liikuntatottumuksiisi? Jos et ole pystynyt liikkumaan niin miksi ja monennella viikolla liikkuminen loppui?1. lapsi, 2. lapsi?

4. Mitä eroa olet huomannut liikkumisessasi raskaana verrattuna ”normaaliin tilaan”?

5. Onko ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa ollut eroja ajatellen liikkumistasi?

6.Mitä liikuntamuotoja voisit suositella raskaana olevalle henkilölle?

7. Mikä on ollut sinulle sopivin liikuntamuoto raskaana ollessasi?

 

8. Mitä terveisiä lähettäisit raskaana oleville henkilöille jotka ovat lopettaneet liikunnan raskaaksi tultuaan ilman sen kummempaa terveydellistä syytä?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Liikuntataustoja nuoruudestasi?

2. Mitä liikuntaa olet harrastanut aikuisiällä? ja kuinka useasti krt/ vko?

3. Miten raskaus on vaikuttanut liikuntatottumuksiisi? Jos et ole pystynyt liikkumaan niin miksi ja monennella viikolla liikkuminen loppui?1. lapsi, 2. lapsi?

4. Mitä eroa olet huomannut liikkumisessasi raskaana verrattuna ”normaaliin tilaan”?

5. Onko ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa ollut eroja ajatellen liikkumistasi?

6.Mitä liikuntamuotoja voisit suositella raskaana olevalle henkilölle?

7. Mikä on ollut sinulle sopivin liikuntamuoto raskaana ollessasi?

 

8. Mitä terveisiä lähettäisit raskaana oleville henkilöille jotka ovat lopettaneet liikunnan raskaaksi tultuaan ilman sen kummempaa terveydellistä syytä?