Äijät functionaalisessa treenissä (5.5.2012)

Tero Vänttinen ja Anssi- äijä jumppaassa jumppapalloilla.

Tällä kertaa Äijien liikunnallinen testiryhmä suuntasi trenditietoisena askeleet kohti Gym42 kuntosalia ja funktionaaliseen treeniin. Mitä se funktionaalinen treeni sitten on, moni saattaa kysyä. Niin myös me asetimme ensimmäisen kysymyksen ohjaajillemme Tiia ja Tero Vänttiselle, jotka toimivat Savonlinnassa Trainer4You yrittäjinä. ”Funktionaalinen harjoittelu on suomennettuna toiminnallista harjoittelua. Tavoitteena on tehdä kokonaisvaltaista lihaskuntoharjoittelua, jossa haetaan useamman eri lihaksen ja nivelen samanaikaista toimintaa. Tarkoituksena on tehdä hermostolle erilaista ärsykettä kun passiivisessa lihaskuntoharjoituksessa. Toiminnallista harjoittelua on jo kun kaksi eri niveltä tekee liikettä. Yksinkertaisena esimerkkinä nousu steppilaudalle ja samanaikaisesti tehdään käsillä hauiskääntöä ”, valottavat Tiia ja Tero Vänttinen.

Vänttisen pariskunta on toiminut noin puolen vuoden ajan Savonlinnassa Trainer4You yrittäjinä. Heillä kummallakin on kuitenkin useiden vuosien kokemus erilaisten jumppien ohjauksesta. Toiminnallisesta harjoittelusta he ovat kumpikin erittäin innostuneita. ”Toiminnallisessa harjoittelussa on käytettävissä liikkeitä, välineitä ja niiden sovellutuksia tuhansittain. Tämä antaa ohjaajalle hirmuisen paljon mahdollisuuksia.  Etenkin kun toiminnallista harjoittelua ei sido minkään jumppamuodon lisenssit, niin ohjaajalla on taivas rajana liikkeitä ja tunteja suunnitellessa.”

”Toiminnallinen harjoittelu on saanut alkunsa urheilijoilta, jotka ovat käyttäneet erilaisia toiminnallisia harjoitteita osana omaa harjoitteluansa. Kilpaurheilijat ovat hakeneet varsinkin koordinaatioon ja lihashermostoon vaikuttavia harjoitteita toiminnallisista harjoitteista. Kuntoilijat ovat ottaneet harjoittelun omakseen aivan viime vuosien aikana. Toiminnallinen harjoittelu leviää Suomessa todella valtavalla nopeudella. Voidaankin sanoa, että toiminnallinen harjoittelu ja kahvakuulaharjoittelu ovat tällä hetkellä kaksi vahvinta saliliikuntatrendiä Suomessa”, kertovat Vänttiset innostuneina.

Toiminnallista harjoittelua voi tehdä niin yksilö kun ryhmäharjoitteina. Savonlinnassa Gym 42 tiloissa Tiia Vänttinen vetää tällä hetkellä yhtä Functional training- tuntia. ”Käytämme jumpassa tällä hetkellä välineinä steppilautaa ja levypainoa. Tunti rakentuu hyvin pitkälti eri liikesarjoihin, joita tehdään musiikkikappaleiden tahtiin, niin kuin muissakin jumpissa”, kertoo Tiia Vänttinen.

 ”Pääsääntöisesti ryhmämme koostuu naisista, niin kuin muissakin jumppamuodoissa. Jos miehet vaan uskaltaisivat tulla tunneille, niin varmasti he innostuisivat tästä liikuntamuodosta. Suurin ongelma miehien tulemisessa on varmaankin se, että yleensä ottaen kaikki jumppamuodot pidetään sellaisissa tiloissa missä on ovet suljettuina, eikä jumppia pääse näkemään minkälaisia ne ovat. Functional training jumppamuotona on kuitenkin sellainen mikä todellakin soveltuisi myös miehille. Tässä on yksi nopeimmista tavoista parantaa niin lihaskuntoa kun fyysistäkin kuntoa samanaikaisesti”, sanovat Tiia ja Tero Vänttinen.

”Toiminnallisessa harjoittelussa kaiken A ja O on lihashallinta. Toiminnallista harjoittelua aloittavalla täytyisikin olla jonkin verran lihaskuntoa, joskin ohjatulle Functional training- tunnille voi mennä kyllä ihan hyvin myös aloittelija. Liikkeitä ei kannata tehdä sen vuoksi, että on nähnyt jonkun niitä tekevän, vaan niitä täytyy tehdä ajatuksen kanssa. On hyvä tietää mitä tekee ja miksi. On myös hyvä muistaa, että väärällä tavalla tehdyt liikkeet voivat myös hajottaa itsensä. Aluksi olisi todellakin hyvä, että joku ns. ammattilainen katsoisi tai ohjaisi liikkeiden turvallista ja oikeanlaista tekemistä”, valistavat Vänttiset.

Alkujutustelun jälkeen Tiia Vänttinen suuntasi kiireisenä yrittäjänä seuraavien asiakkaiden luokse ja me Äijät lähdimme Tero Vänttisen kanssa koittamaan miltä toiminnalliset liikkeet tuntuvat käytännössä. Tarkoituksena on koittaa muutamia liikkeitä ja muutamia välineitä, joihin tehdään erilaisia liikevariaatioita. Kyseessä ei siis ole mikään vedetty Functional training- tunti vaan ennemminkin yksilöllinen treenikerta. Tero antoi meille ohjeeksi lämmitellä omaehtoisesti noin 10 minuuttia, ennen kun lähdemme tekemään mitään liikkeitä.

Ensimmäisenä teimme liikkeitä ilman mitään välineitä. Tarkoituksen oli kulkea salissa erilaisilla liikkumistavoilla. Aluksi helppona liikkeenä mentiin karhukäyntiä niin eteen kun taaksepäin. Tämän jälkeen siirryttiin hieman vaikeampaan liikkeeseen, kuljettiin etunojassa niin, että vastakkainen käsi ja jalka liikkuvat samanaikaisesti eteenpäin ja sitten samalla tavalla taaksepäin. Ohjaajan tekemänä näytti niin helpoilta, mutta kun me äijät lähdimme tekemään liikkeitä, niin eipähän se niin helppoa enää ollutkaan. Liikkeistä alkoi tulla mieleen ala-asteen liikuntatunnit, tämäntapaisia liikkeitähän me tehtiin jo kouluiässä jumppatunnilla. Ei siis ihan uudesta liikuntatavasta olekaan kysymys?

Seuraavan otimme sitten liikkeiden tekemiseen mukaan pallon, joka meille on tullut tutuksi norsupallon pelaamisesta, eli kyseessä on jumppapallo. Pallon päällä ryhdyimme kokeilemaan erilaisia liikkeitä, jotka kohdistuivat varsinkin keskivartaloon. Mikä oli huomioitavaa, niin liikkeitä ei tarvinnut tehdä montaakaan kun alkoi niiden teho tuntua. Saimoin seuraavalla välineellä TRX- treenikahvoilla tehdessä liikkeitä, varsinkin vatsalihakset alkoivat huutaa apua jo muutaman liikesarjan jälkeen. Näillä kummallakin välineellä liikkeet joita teimme, olivat erittäin monipuolisia koko vartaloon kohdistuvia liikkeitä, jotka varmasti kehittävät lihaksistoa, mutta samalla myös vahvistavat tekijän koordinaatiota.

Lopuksi pyysimme Tero Vänttistä näyttämään jotain mihin me äijät emme pysty. Olimme nähneet youtubesta aikaisemmin kun Vänttinen temppuilee erilaisten välineiden kanssa jumppapallon päällä seisten. Tällä kertaa Tero Vänttinen otti käteensä 12 kilon kahvakuulan, hyppäsi  jumppapallon päälle ja ryhtyi pyörittelemään kahvakuulalla kahdeksikkoa jalkojen ympäri. Meiltä äijiltä ei onnistunut kunnolla edes nouseminen jumppapallon päälle seisomaan puhumattakaan, että olisimme ryhtyneet jotain ylimääräistä pallon päällä tekemään.


Äijien kokemukset lajista
Anssi Äijä: Liikkeet olivat tehokkaita ja erittäin raskaita. Liikesarjoja ei pystynyt tekemään kovin pitkään, kun alkoi tuntua liikkeiden rasitus. Anssi kävi myös Functional training tunnilla kokeilemassa lajia. Tunti oli erittäin monipuolinen ja tehokas, liikkeet olivat siellä paljon helpompia kuin mitä yksittäin teimme. Tunnilla tehtiin paljon koordinaatioon ja liikkuvuuteen liittyviä harjoitteita. Tunnin jälkeen hävetti, kun iso hikilammikko oli oman paikan kohdallani.

Timo Äijä: Tehtyjen liikkeiden tekeminen vaati lihastasapainon lisäksi myös paljon uskallusta tehdä näitä liikkeitä. Omalta kohdalta sitä uskallusta ei ihan kaikkiin nyt tehtyihin liikkeisiin riittänyt. Toiminnallisessa harjoittelussa on kuitenkin niin paljon eri mahdollisuuksia tehdä erilaisia variaatioita liikkeistä, että uskon että tulen ottamaan toiminnallista harjoittelua mukaan omaan kuntosaliharjoiteluun. Toisaalta näitä harjoitteita pystyy tekemään myös muualla kun salilla, esimerkiksi kotona tai matkoilla ollessa. Monessa trendilajissa on yleensä se, että ne ovat pinnalla muutaman vuoden. Näkisin kuitenkin, että tässä saattaisi olla ideologiaa pysyvänpäänkin harjoittelumuotoon.

 

Äijien kokemukset lajista


Anssi-äijä: Liikkeet olivat tehokkaita ja erittäin raskaita. Liikesarjoja
ei pystynyt tekemään kovin pitkään, kun alkoi tuntua liikkeiden rasitus.
Anssi kävi myös functional training -tunnilla kokeilemassa lajia.
Tunti oli erittäin monipuolinen ja tehokas, liikkeet olivat siellä paljon
helpompia kuin mitä yksittäin teimme. Tunnilla tehtiin paljon koordinaatioon
ja liikkuvuuteen liittyviä harjoitteita. Tunnin jälkeen hävetti,
kun iso hikilammikko oli oman paikan kohdalla.
Timo-äijä: Tehtyjen liikkeiden tekeminen vaati lihastasapainon lisäksi
myös paljon uskallusta tehdä näitä liikkeitä. Omalta kohdalta sitä
uskallusta ei ihan kaikkiin nyt tehtyihin liikkeisiin riittänyt. Toiminnallisessa
harjoittelussa on kuitenkin niin paljon eri mahdollisuuksia tehdä
erilaisia variaatioita liikkeistä, että uskon, että tulen ottamaan toiminnallista
harjoittelua mukaan omaan kuntosaliharjoiteluun. Toisaalta
näitä harjoitteita pystyy tekemään myös muualla kuin salilla, esimerkiksi
kotona tai matkoilla ollessa. Monessa trendilajissa on yleensä se,
että ne ovat pinnalla muutaman vuoden. Näkisin kuitenkin, että tässä
saattaisi olla ideologiaa pysyvänpäänkin harjoittelumuotoon.

Teksti ja kuvat: Timo Reinikainen