Tankotanssia miesten kesken (10.11.2010)

 

Niin kuin vanha sanonta sanoo, kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran, jopa tankotanssia. Niinpä kuusi liikunnallista savonlinnalaista miestä suuntasi auton kohti Helsinkiä ja Pasilassa olevaa Pole4fit tankotanssi salia. Odotukset meillä oli hieman sekavat, onhan suurella osalla tankotanssista kuva, että se on vähäpukeisten naisten eroottinen laji. Olimme monilta tutuilta saaneet ennakkoon paljon pottuilua, miltähän se poikien tankotanssi mahtaa näyttää, lähtevätkö pojat luomaan stripparin uraa.  Toisaalta odotimme todella suurella innolla päästä kokeilemaan, mitä tangolla pystyy tekemään. Emme uskoneet, että pääsisimme tunnista helpolla. Eikä näin myöskään käynyt.

Ohjaajaksi saimme Leo Holsti, joka opettanut tankotanssi viime keväästä saakka Pole4fit salilla. Holsti opiskellut Lahden sirkuskoulussa kiinalaista tolppa akrobatiaa, johon tankotanssi hyvin pitkälti pohjautuu. Tarkoituksena hänellä on enemmän opettaa meille erilaisia liikkeitä, kun laittaa meitä tangolla tanssimaan. Erilaisten koreografioiden tekeminen kun ei onnistu, ennen kuin liikkeet on opeteltu. Ohjeeksi olimme saaneet ottaa mukaan farkut ja pitkähihainen paita vaatetukseksi, joka tuntui meistä hieman oudolta, olimmehan itse tottuneet liikkumaan hieman liikunnallisimmissa vaatteissa. Vaatetuksen merkitys kuitenkin selvisi meille hyvin nopeasti, sillä miehet käyttävät tankotanssissa kumipäällystettyä tankoa. Tangossa roikutaan monissa liikkeissä jalkojen varassa, jolloin vaatetuksen täytyy olla sellainen, että ne estävät palovammojen syntymistä tehokkaasti ja ettei ne ole liian liukkaita. Esimerkiksi verkkarit ovat liian liukkaita ja ne kuluvat puhki hyvin nopeasti. Naiset taas käyttävät päällystämätöntä tankoa ja heillä taas vaatetuksena on lyhyet shortsit. Kenkinä käytetään joustavia tossuja tai ollaan paljain jaloin. Parhaimmat jalkineet on ohjaajamme Leo Holstin mukaan kiipeilykengät.

Tuntimme alkoi alkulämmittelyllä, niin kun kaikissa muissakin liikunta muodoissa. Salia ympäri juosten, käsiä pyöritellen ja sitten venyttelyt. Tämän jälkeen siirryimme vasta tangoille, eikä suinkaan pää alaspäin pyörimään, vaan yksinkertaisia jalka pyörähdystä opettelemaan. Tämän jälkeen opeteltiin miten 6 metrin korkuista tankoa pitkin kiivettiin jalkojen varassa kohti kattoa. Se olikin yllättävän helppoa, piti vaan kiivetä mahdollisimman suorassa, eli luottaa omiin jalkoihin. Tunnilla edettiin kokoajan yhä vaativampiin liikkeisiin, mm riiputtiin jalkojen varassa käsillä samanaikaisesti poseeraten ja koitettiin miten vartalo saadaan vaakasuoraan asentoon tangossa roikkuen. Liikkeet perustuivat hyvin pitkälti vartalon hallintaan ja siihen että uskaltaa rohkeasti koittaa liikkeitä. Jos oli harrastanut joskus telinevoimistelua, niin siitä varmasti on apua tässä lajissa. Oli hienoa huomata, että jokainen onnistui meistä ainakin joissakin liikkeissä. Tunnin lopussa ohjaajamme teki pienen esityksen omista taidoistaan. Helpolta se näytti kun sen osaa. Kyllä meillä on vielä paljon harjoitettava, että pystyisimme meidän yhden kokeilu kerran taidoilla tekemään esityksen. Ohjaajamme Leo Holstin mielestä olimme erittäin oppivainen ryhmä. Miehillä onkin tässä lajissa alkuunsa paljon paremmat edellytykset voimatasapainon ja uskalluksen vuoksi kun naisilla.

 

Mitkä oli meidän omat kokemukset lajista:

Eero 26
Oletin että tunti olisi ollut koreografista ja eroottista, mutta ei se sitä ollutkaan. Kestävyyslajin harrastajana ei paljoakaan ollut vastaavaa tehnyt. Telinevoimisteluomainen ja yllättävän fyysinen laji.

Anssi 29
Fiilis tosi hyvä, oli todella mukavaa. Voisi käydä useamminkin, jos olisi tarjolla. Monille urheilijoille laji varmasti sopii, koska oman kehon tuntemus kehittyy.

Kalle 32
Positiivinen fiilis, kun ei ollut mitään odotuksia. Nähnyt lajia ennalta naisten tekemänä, mutta nyt pääsi itse kokeilemaan. Kehon hallinta kehittyy. Tekisi mieli päästä kokeilemaan ja oppimaan lisää.

Jari 52
Oli mykistävä yllätys, että keski-ikäinen mieskin pystyy tekemään näitä liikkeitä. Ohjaaja oli pätevä, joka pystyi antamaan hyviä vinkkejä liikkeiden tekoon. Tankotanssitunti olisi hyvä lahjaidea esimerkiksi 50 vuotta täyttävälle miehelle.

Jani 31
Todella vaativa laji, jossa motorinen taito joutui koetukselle. Ennakkoon luulin, että musiikkiin liittyvää esiintymistä. Kokeilusta jäi tosi hyvä mieli.
 
Timo 42
Kipeän jalan, jutun teon, sekä kuvaamisen ohessa ei päässyt niin paljon lajia kokeilemaan, kun muu ryhmä. Laji oli enemmän voimistelua, kuin tanssimista. Se joka pitää telinevoimistelusta, saattaa pitää myös tangotanssista. Laji omalta kohdalta kuuluu varmaan siihen kategoriaan, mihin jazzbalettikin, eli kiva oli kokeilla, mutta ehkä se jäi tähän yhteen kertaan omalta kohdalta. Sivusta seuraten ryhmällä oli tosi hauskaa. Ohjaaja oli innostava ja asianosaava. Eroottisuus mitä tähän lajiin liitetään, niin sitä ei kyllä tämän ryhmän kanssa näkynyt.
 
  

 

Tankotanssi

 
Tankotanssi on maailmalla saavuttanut viime vuosina suuren suosion. Suomeen laji rantautui varsinaisesti muutamia vuosia sitten. Vuonna 2007 Pole4fit omistaja Maria Kekkosen perusti ensimmäisen tankotanssisalinsa. Maria Kekkonen on tutustunut tankotanssiin stripparina toimiessaan. Stripparit osaavat Maria Kekkosen mukaan yleensä vain muutamia pyörähdyksiä, joita he omissa esityksissä tekevät. Tankotanssi on kuitenkin paljon muutakin kun muutamia liikkeitä. Tankotanssi on tehokas kuntoilumuoto, joka kehittää voimaa, notkeutta, tasapainoa ja kehonhallintaa. Tankotanssi pohjautuu kiinalaiseen tolppaan, joka on perinteinen miestenlaji, jonka näin naiset ovat ottaneet omakseen. Suurin osa tangolla kuntoilevista on naisia, mutta kokoajan miestenkin osuus on kasvussa. Pole4fit salilla on noin 150 aktiivista jäsentä, sekä suuri joukko muita satunnaisia kävijöitä. Salilla on 7 harjoitustuntia illassa, joten vilskettä 17 tolpan salilla riittää. Pole4fitissä painotetaan harjoittelun hauskuutta ja liikkumisen iloa, tavoitteena on sirkuksesta tutut näyttävät liikkeet ja liikesarjat.

Suomessa tankotanssi on kokoajan leviämässä uusiin paikkoihin. Tankotanssi saleja on ollut pääsääntöisesti isommissa kaupungeissa, mutta varmasti tulevina vuosina tankosaleja tulee roimasti lisää, myös tänne Itä-Suomen alueelle. Tällä hetkellä aktiivisia harrastajia lasketaan ole noin 1000 henkilöä, lisäksi suuri joukko sellaisia jotka ovat tankotanssi kokeilleet.

 
Tankotanssi on myös kilpailumuoto. Lajissa järjestettiin syyskuussa ensimmäiset Suomen Mestaruuskilpailut. Suomen mestaruuden voitti helsinkiläinen Oona Kivelä, joka pääsi näin ollen edustamaan Suomea lajin MM ja EM kisoihin. Maria Kekkosen mukaan Suomen taso maailman mittakaavassa on todella kova ja tyylikäs. Suomessa painotetaan liikkeiden puhtauteen, pohjautuen voimisteluun ja sirkukseen. Maailmalla taas enemmän panostetaan esitykseen upeiden vaateiden kera. Suomen taso tulikin todistettu arvokisoissa, sillä Oona Kivelä sijoittui EM-kisoissa upeasti toiseksi.
 
 
 
teksti ja kuvat
Timo Reinikainen