LATUTIEDOTE 2023-2024

La 20.4Kimmolle terveisiä, kaipailit vielä latutiedotuksia, joten tässä niitä vielä tulee tälle päivälle.
Talvi tuli takaisin. 19 senttiä valkoista mannaa maassa. Latuja ei kuitenkaan ole tehty, joten eikun itse tekemään latuja ja vielä hiihtelemään, jos siltä tuntuu. Tiistaina pongattu viimeksi hiihtäjä Aholahdessa ja eilen frisbeegolfaajat heittämässä Aholahden baanoilla. Kovasti säät muuttelevat Aholahden maisemaa ja liikuntamuotoja. 
 .................
Pe 12.4

Kyllähän se on tosiasia, että viimeisiä viedään. Vettä satoi yöllä, niin että peltikatto ropisi ja vieläkin nyt aamulla kellon 7 jäkeen tihkuttaa. Päivälle luvassa aurinkoista ja noin 10 asteen lämpötiloja. Lumitilanne huvennut viime päivinä todella rajulla vauhdilla. Hiihtämään kuitenkin pääsee jollakin tavalla, kun varautuu ottamaan välillä suksia jaloista pois. Varsinkin Aittolammen lenkillä on kohtalaisen hyviä pätkiä hiihdellä. Mutta.... kyllä tämä kuitenkin on tässä ainakin päivitysten osalta ja myös latujen kunnostuksen osalta. 

Sanat kesäksi: Kiitoksia kaikille seuraajille. Teitä taas talven aikana sivuilla vieraili todella paljon. Nyt on aika taas pestä sukset ennen uusien voiteiden laittamista suksien pohjaan. Nythän on viikonloppu tulossakin, joten eikun tärpätin ostoon ja puhdistamaan. Tarkemmat puhdistus ohjeet laitettiin viime vuonna, joten laitetaanpa ne uusintana tähän kun ne saattoi monelta unohtua

"Kun nyt viimeisiä hiihtoja tehdään, niin hyvä on puhdistaa sukset kesäksi. Otetaan siis kunnolista "tärpättiä", miellelään väritöntä, no käy myös väriliiset, kunhan niissä on tärpätti aineita riittävä prosenttiluku, joka pitää olla vähintään 3 alkava. Varottava kuitenkin ranskalaismerkkisiä, sillä niissä todettu venäläismyönteisiä doping aineita. Ota sukset esille ja aukaise "tärpätti" pullo. Anna suksille pienet hajut pullosta, mutta varo räiskyttämästä nestettä suksille, sillä hyvä aine menee silloin hukkaan. Tänä vuonna ei kannata laseja ottaa ollenkaan, vaan otetaan pullosta kiinni ja kaadetaan kurkuun runsaasti. Toistetaan niin monta kertaa, että nesteen maku alkaa muuttumaan hyväksi, eli useamman kerran. Kyllä se jossakin vaiheessa alkaa maistumaan, joten kärsivällisyyttä pesuun. Seuraavan aamuna muista kantaa sukset varastoon, kyllähän niillä pystyy ensi talvena hiihtämän, kunhan muistaa laittaa uudet vahat pintaan ennen seuraavan talven lenkkejä. Niin meillähän monilla on useampia suksia, no onhan nyt tekemistä tuleviksi viikonlopuiksi...."

TR

To 11.4

Lämmin pilvinen aamu +5 astetta. Päivälle luvassa aurinkoista ja yli +10 asteen lämpöä. Tuulee erittäin voimmakaasti, kovimmissa puuskissa jopa 15 m/s, joten puista tippuu tavaraa vielä hiihdettävissä oleville latu-urille. Tänään kunnostettu kilpa 3km ja Aittolammen tieosuudet. Parhaimmassa hiihtokunnossa näistä ehdottomasti ylähylly. 

Ke 10.4Sumuinen keskivikko aamu Aholahdessa. Lämpömittarissa kello 7 jälken pyöreät nolla astetta. Päivälle ennustettu jopa +12 astetta ja osittain aurinkoista keliä. Eilen illalla hiihtolenkillä koettua, että alkaa lammenkierto vedellä viimeisiä, samoin Pullinlahden tielle vievä pätkä. Kilpapuolelta kun nousee Aittolammen tieosuuksille, niin olosuhteet muuttuvat ajankohtaan nähden "loistaviksi". Lunta siellä puolella riittää. Latukone painaa myös juuri Aittolammen lenkillä ja käy sorakuopilla kääntymässä. Kunnostettuna myös osittain kilpapuolen lenkit. Vielä siis pääsee.....
Ti 9.4Kello 8 lämpötila +3 astetta. Päivälle ennustettu +10 asteen lämpötilaa ja aurinkoista. Kyllä pitää todeta, että lumet saavat kyytiä todella kohisten, mutta kyllä hiihtämään vielä pääsee. Latukone ajelee tätä kirjoittaessa hiihtokeskuksen alueella ja on ajanut ilmeisesti kilpa 3km latu-uran ja piston Pullinlahden tielle. Taitaa latukone lähteä painamaan nyt varikon 600 metrin nousua pitkin kohti Aittolaman tieosuuksia, jossa parhaimmat hiihto-olosuhtet tällä hetkellä. 
Ma 8.4

Päivitys klo 12.30:
- Kuntopuoli viidestä kohtaa puhki ja osittain jäinen. Lunta siellä puolella on, mutta hupenee kovalla vauhdilla. Ilmeisesti ei enää kunnosteta huomenna. 
- Osittainen lämmenlenkki sulaa myös kovalla vauhdilla. Ennen puoltapäivää melko vetistä menoa sillä pätkällä.
- Kilpapuoli osittain ajettu ja ajetut pätkät hiihtokunnossa.
- Pullinlahden tielle pääsee vielä. Iso lätäkkö matkan varrella ja tulipa käytyä siinä uimassa.
- Aittolammen lenkillä ylähyllyllä ja Hopa-ahon lenkillä on hyvän talviset olosuhteet. Lunta riittää, eikä ole vielä mistään kohdasta lenkki puhki. Suosittelen! Ylilatumestari ennakoi tänään, että ehkä käy huomenna vielä Aittolammen lenkin tieosuuden ajamassa, kun siellä on lunta reilusti. Suurjärven lasku / nousu on puhki, joten sinne ei enää kannta suksillakaan mennä. 

Päivitys klo 7.30
Lumien sulaista havaittavissa, eikä ihme, kun yölläkin lämpötila huiteli +5 asteen tietämillä. Päiväksi luvassa jopa yli +10 asteen lämpötilaa ja aurinkoa. Lunta kuitenkin hiihtämiseen riittää ja latukone juuri ajeli hiihtokesksen edessä kuntopuolelta kohti kilpapuolta ja ainakin hopea-ahon lenkkiä. Huomiokaa, että kilpapuollella kaikki urat eivät enään ole hyvässä hiihtokunnossa ja kannattaa mennä niitä väyliä, missä latukone on aamulla ajanut. Hiihtolenkille kannataa ottaa tänään arskat mukaan, sen verran kirkasta tänään on. 

Su 7.4Sunnuntai aamu alkaa selkeässä pakkaskelissä, mutta kovalla vauhdilla sade rintama lähestyy, niin että puollenpäivän aikoihin pitäisi lunta sataa jo ihan runsaasti. Lämpötila alkaa myös nousta saderintaman myöntä ja samalla sade muuttuu vesisateeksi. Sadetta onkin luvassa iltaan saakka. Nyt aamulla siis ladulle, jos haluaan hyvässä kelissä hiihtää. Kaikki maaladut taitaa olla jo ajettuna, joten kiireen vilkkaan suksille. 
La 6.4Yöllä lumisadetta. -3 / -0 asteen lämpötila, kunnes illalla alkoi pakastumaan. 
Pe 5.4

Erittäin kylmä yö takana. Lähemmäs -20 astetta Aholahdessa, mutta nopeasti lämpeää muutamaan pakkasasteeseen. Aurinko paistaa aamupäivän, mutta iltapäivksi luvassa pilvistyvää ja illalla lumisadetta. Latutilanne loistava Aholahdessa ajankohtaan nähden, sillä lähes kaikki maaladut hiihtokunnossa. Ainoastaan Aittolammen Suurjärven puoleinen väylä sekä Pullinlahden tien ja Pullinlahden välinen väylä pois käytöstä.

Sanat viikonlopuksi:
Viikonlopuksi luvassa erittäin vaihtelevaa säätilaa. Pe-la välisenä yönä sataa lunta ja lämpötila menee aamulla lauantaiksi plusasteiden puolelle. La-su välisenä yöllä taas kunnolla pakkasta, kunnes sunnuntaina lauhtuu lämpimään auringonpaisteeseen ja sen jälkeen vesisateeseen. Latuolosuhteet on Aholahdessa loistavat, joten nyt viikonloppuna kannattaa ottaa laduista kaikki irti, sillä saataa olla viimeinen kunnollinen hiihtoviikonloppu. Ensi viikko näyttää sen verran lämpimältä, että ei ainankaan parempaan suuntyaan kelit viikossa mene.
Lauantaina ei päivityksiä, sillä päivittäjä "viihteellä" nuorisourheilun merkeissä, sellaisessa kaupungissa minkä nimi ennen oli Kuusjärvi. Harva ehkä tietää ???

To 4.4Aurinko paistaa, pakkasta on ja lunta on riittämiin, joten hieno talvinen hiihtopäivä. Pakkanen todella yöllä paukkutti -10 asteessa ja päivälläkin pitäisi olla muutaman asteen pakkasen puollella. Eilen satoi Aholahteen lähes 20 cm uutta lunta, joten sitä nyt riittää. Latujen kunnostus alkoi jo ennen "kukon pieraisua" ja ladut valmiina hiihtäjiä varten. Kunnostettu kuntopuoli, lammenkierto, kilpapuoli, Aittolammen tieosuudet sorakuopille saakka, sekä Pullinlahdentielle vievä hiihtobaana. 
Ke 3.4Päivitys kello 7.15. Lunta on yön aikana satanut reilusti yli 10cm ja sade jatkuu todella sakeana. Sateen ennusteiden mukaan pitäisi hellittää puoleen päivään mennessä.  Latujen tekoa ei ole vielä alotettu, kun sen verran sakeasti lunta nyt aamulla sataa.  Pakkasta -5 astetta 
Ti 2.4Yksi päivä kevättä jäljellä ja huomenna alkaa taas talvi. Näin se on kun säätiedotuksia tälle viikolle katselee. Tämähän tietää, että hiihtokelit jatkuvat ja paranevat. Tänään lämpömittari +1 asteessa, ilmeisesti lähes koko päivän ajan. Illalla alkaa pakastumaa ja huomenna onkin sitten todella talvinen päivä tuulta, pakkasta ja lunta. Latukone painelee nyt aamuvarhaisella kuntopuollella ja sieltä lähtee sitten ajelemaan muita lenkkejä. Latu-urilla useammassa kohdissa alkaa olla pälvipaikkoja, joita kannataa tämän päivän hiihtolenkeillä varoa. Huomenna ne onkin sitten korjaantuneet, sen verran paljon lunta on keskiviikolle luvassa. 
Ma 1.4

Testihiihtoa tarjolla tänään Aholahdessa. Eilen illalla kun päivittäjä lähti Aholahdesta noin klo 20.30, niin parkkipaikalle, siihen Kaitsun yksiön viereen parkkeerasi maajoukkueen huoltorekka. Tänään kello 9 lähtien kello 13 saakka on mahdollisuus käydä rekasta ottamassa testihiihtoon maajoukkueen kalustoa. Sieltä löytyy niin kapulaan perinteiseen kun vapaaseen tyyliin. Hyviä pareja millä onnistumisia tuli, kun niintä huonompia millä ei eteenpäin päässyt millään. Paikalla on myös Iivo esittelemässä omaa vähän käytettyä bokserimallistoa ja Perttu tarjoilemassa kupista kuumaakeittoa. Paikalle on tulossa omalla pakullaan myös Hartsa, joka tuo näytille oman kuntohiihtäjille juuri kehitetyn kuntohiihtosuksen, joka on kehitetty Natosuksesta. Siinä erikoisuutena toisen suksen korkeus, joka vie väkisin pään hieman kenoon toiselle puollelle. Eikun tänään Aholahteen testailemaan. Tapahtuman järjestää Aholahdessa kerran vuodessa vieraileva Kansainvälisen hiihtojärjestön ranskalainen jäsen Jean Pieru Kusetus. 

Olosuhteet tänään: Eilen illalla ladut jäätyivät melkoisesti ja samaa kohmeutta on nyt aamullakin huomattavissa. Kello 8 Aholahden mittarissa +1 astetta. Päivälle luvassa pilvistä säätä ja ehkä lähennellään jopa +10 astetta? Tuuli illalla muuttuu pohjoisen puollele, joten säätila on muuttumassa kylmpään suuntaan. Latukone käynyt aamulla ajamassa lammenlenkkillä, Pullinlahdentien pätkällä ja mennyt kilpaupuolleta ylähylllylle ja sieltä Suurjärven kääntöpaikalle. Baanat yleensäottaen hyvässä kunnossa, ainoastaan lammen kierto alkaa olemaan jäisessä kunnossa ja siellä paikoitellen alkaa näkymään maata. 

Su 31.3Maaliskuu vetelee viimeisiään ja ollaan siirrytty kesäaikaan. Aamu harmaa ja sumuinen +1 astetta. Päivälle ennustettu aurinkoa ja +6 asteen lämpötiloja. Ladut kunnostettu aamulla kuntopuollelle, lammen osittainen kierto, osittain kilpapuoli, sekä Aittolammen lenkin tieosuudet. Aittolammen lenkin loppupää on aurattu sorakuopille, joten kääntöpaikka mäen päällä ennen sorakuoppia. Kyllä sieltä jollakin tavalla Koivukankaantielle saakka pääsee, jos Tervastuvalle haluaa mennä, mutta ei hyvä. Lammenkirtossa alkaa ura mennä jäiseksi ja joissakin paikoissa alkaa näkymään maata. Hyvin kuitenkin vielä tasamaa osuuttakin hiihtokeskuselta löytyy. Hyvä on vielä hiihtää. Ainut huonopuoli, että kengät alkaa olla melko märät hiihtolenkin jälkeen, sen verran märkää lumi on. 
La 30.3Tähän lauantai aamuun voisi laittaa "soitinyhtyeen" Kelpo Poikien sanoin "Taivas vuotaa ja lätäköt laulaa". Vettä siis lauantai aamulla tulee ja välillä ihan kunnolla. Sään pitäisi iltapäivällä seljetä ja aurinkon ryhtyä paistamaan. Lämpöasteita nyt aamulla +1 ja iltapäivälle luvassa +6 astetta. Hiihtopäivä vesisateesta huolimatta. 
Pe 29.3

Pitkä on tämä perjantai. Yöllä pakkasta, joten aamulla  liukkautta latu-urilla. Päivällä ennusteiden mukaan +6 astetta, joten hieman raskaampaa keliä päivällä tarjolla. Ladut kunnostettu ja hyvässä hiihtokunnossa ne ovat.

Sanat pääsiäiseksi:
Pääsiäinen mennään reilusti plusasteiden puollella. Yöllä saattaa mennä nollan tuntumaan, joten aamulla ja myöhemmin illalla taitaa kaikista liukkaapia kelejä olla hiihtämiseen. Toisaalta varhaiselle lauantai aamulle ennustettu sateita, joten ehkä lauanatai aamulla ei niinkään liukkautta ole latu-urilla. Lunta kuitenkin Aholahden latu-urilla riittää, joten hiihtämään pääsee lyhyttä kun pitkää lenkkiä. Kilpapuollella saataa mennä latu poikki lähipäivinä 5km lenkin korkeimmalta kohdan jälkeisen laskussa, ennen mutkalaskuun lähtöä. Tämä kohta ehkä kanntaa lähipäiviinä kiertää. Eilen kuitenkin hyvin siintä pääsi. Kevät kuitenkin kokoajan etenee, joten pälvipaikkoja alkaa urille muodostumaan.
 

To 28.3Nyt kuka ennättää aamulla hiihtämään, niin nyt alkaa olla kiire. Vielä on klo 7.30 pakkasen puollella ja kohtalaisen liukkaalla kelillä. Päivällä ollaankin  auringon paisteessa +9 asteessa ja silloin ei varmaankaan mikään hyvä luisto ole. Eilenkin iltapäivällä oli todella työn alla, että jaksoi 5 km hiihtää, sen verran imevä keli suksen alla oli. Hieno ulkoilupäivä kuitenkin on tulossa, tekee sitten mitä hyväänsä sukset jalassa tai ilman suksia. Ladut kunnostuksen alla. Tähän mennessä kuntopuoli, osittainen lammenlenkki ja Pullinlahdentien väylä ajettuna. Nyt latukoneen suuntana kilpapuoli, joten kunnossahan ne ladut tietenkin kohta on.
Ke 27.3Kylläpä oli eilen illalla aivan mahtava hiihtokeli, eikä se nyt aamullakaan huonolta näytä. Päivän mittaan keli kuitenkin muuttuu, kun lämpötila nousee + 2 asteseen ja alkaa satamaan lunta/ räntää. Latu tilanne on Aholahdessa hyvä. Lunta riittää hiihtämiseen, tämä tietona pääsiäisen viettoon Savonlinnan seudulle suuntaaville etänä päivityksiä seuraaville. Latujen kunnostus menossa ja nyt kello 8 aikaan ajettu tänään kuntopuoli, lammen osittainen kierto ja nyt latukone on Aitolammen ylähyllyllä menossa kohti Suurjärven kääntöpaikkaa. 
Pullinlahdentielle vievän pätkän aivan viimeist 20 metriä on pois käytöstä. Toispuolelta sähkölinjaa alkoi maanantaina hakkuut ja puita ajetaan Pullinlahden tielle sieltä aivan tien vierestä ladun ylitse. Nyt sinne muuntamolle ei sitten kannata jättää autoa, vaan tulla autolla Aholahteen. Oikastaan muuta haitaa hakkuista ei hiihtäjille ole, voidaan kääntyä 20 metriä aikaisemmin. "hiihdetään se puuttuva 40 metriä jossakin muualla". Toinen paikka mikä on jo pitemmän aikaan ollut pois käytöstä on kuntopuollen lisälenkin mastonousu. 
Ti 26.3Aamulla klo 8 pakkasmittarissa -3 astetta. Päivälle luvassa maksimissaan +1 asteen lämpötilaa. Hyvä on tänään hiihtää päivääläkin, tuskin paljoa pehmenee päivän aikana. 
Ma 25.3Ei tullut lumisateet eiliseksi vaikka niitä luvattiin. No yön aikana sateet sitten alkoivat ja nyt aamulla edelleen hieman satelee. Pakkasta -3 astetta ja muutenkin päivä mennään ihan nollan tuntumassa, kunnes illalla taas pakastuu. Sen verran kevät on pitkällä, että joissakin kohdissa alkaa olla pälvipaikkoja, missä lumet on melko vähissä, joten tittyä varovaisuutta kannataa lisätä hiihtolenkeillä. Loppuviikkolla näyttäisi tulevan melko lämmintä ilmaa, joten kelit varmasti hidastuvat loppuviikosta, mutta nautitaan nyt alkuviikosta liukkaamista laduista, kun yö pakkasia on luvassa. Latujen kunnostus menossa ja ajossa lähes kaikki maaladut, Säynejärven rantaa lukuun ottamatta. Pullinlahden rantaan vievä väylä myös ilmeisesti pois? Hyvä on vielä Aholahdessa hiihtää, eilen illalla yksi nautinnollisimmista hiihtolenkeisä tältä talvelta ilta rapsakoiden aikaan.
Su 24.3 Yöllä hieman pakkasen puolella, joten aamuliukkautta havaittavissa. Päivällä ennusteiden +2 astetta ja pientä lumisadetta saataa tulla koko päivän ajan varsinkin illalla. Ladut ajettu aamulla kuntopuoli, kilpapuoli, Aittolammen tieosuus, ja nyt klo 8.40 latukone Pullinlahden tielle menvällä pätkällä. 
La 23.3Etätietona: Märkää lunta maassa reilut 5 cm. Varhain aamulla +0 astetta kaupungissa. 
Pe 22.3

Aamusta lähtien ilman lämpötila plussan puollella, eikä oikein aamuliukkauttakaan lumessa ole. Näin ollen märkää työmiehen keliä tälle päivälle luvassa ja varsinkin iltapuolella, kun ränäsateen pitäisi iltapäivällä alkaa. Latujen kunnostus menossa. Nyt kello 7.30 aikaan uudet pinnat ajettu kuntopuolelle ja nyt latukone jyryttää menemään kilpapuolen mäkiä ylöspäin ja ilmeisesti kohti Aittolammen lenkkiä.

Sanat viikonlopuksi:
Lauantai aamulla pitäisi olla maassa hieman uutta lunta. Keli lauantain aikana plussan puolella, joten ei hirveän liukkaalta keliltä näytä. Sunnuntai yöllä ilmeisesti on yöpakkasta, joten ehkä aamuliukkilla silloin. Toisaalta sateitakin pitäisi sunnuntaina tulla, joten kelit on mitä on. Lunta kuitenkin riittää, joten hiihtämään pääsee, ehkä vähän raskaimmilla keleillä. 
Lauantaina ei taida ennättää laitaa päivityksiä, kun valmennettavat kamppailevat finaalipaikasta toisessa liikuntamuodossa. Palataan sunnuntaina asiaan. 

To 21.3Yöllä hieman pakkasen puollella, mutta päivällä +1/+2 astetta. Pilvistä ja luvattu ajoittaista sadetta vettä/ räntää. Tarkemmat latutiedot myöhemmin. 
Päivitys klo 11.00. Märkää lunta satelee, joten keli melko hidas ja työtä joutuu tekenmään eteenpäin mennessä. Ladut ajettu tänään kuntopuollelle, kilpapuolelle, Pullinlahden tielle sekä  Aittolamen lenkin ylähyllylle ja sieltä Suurjärven käntöpaikalle. Lammenlenkki on molemmista päistä nyt pois käytöstä, joten yhtenäistä hiihtoa ei voi kunto- ja kilpapuolten välillä nyt mennä.  Vesi on saatu laskemaan Pienessä Säynejärvessä, mutta samalla tehnyt tulvan Ison Säynejärven puolelle. 
Ke 20.3Ei sitten eilen paistanut aurinko vaikka niin aamulla lupailtiin, mutta eipä se tänäänkään paista. Pilvisiä päiviä luvassa. Yöllä pieni pakkanen, mutta päivällä nouseen taas lämpötilä plusasteiden puolelle. Latumestari kertoi, että kaikki maaladut on tänään ajettu. Suurjärven rantaväylälläkin vielä pääsi Aittolammen lenkillä, mutta siellä muutama huonompi kohta. Hiihtäjien kertomana ihan mukava keli. Vapaalla hiihtotavalla kuuleman mukaan hieman alkaa kostumaan ura ja hieman raskaampaa menoa kun ladulla. Parkkipaikalle vivällä ajoväylällä aamulla melkoinen lätäkkö ja sille yritettiin lapiopelillä hieman tekemään ojia. Nyt ainakin toistaiseksi uskaltaa siitä ajaa. Kaupungin puollelta luvattu tulla katsomaan, mitä sille voisi enemmän tehdä. Onko ojarumpu jäässä, vai onko yksin kertaisesti Säynejärvet iso ja pieni, niin täynnä vettä, että enemään ei enää niihin mahdu.
Ti 19.3Maaliskuun keli. Yöllä pakkanen -15 astetta ja päivällä aurinkon paisteessa lämpöasteita. Oiva keli siis hiihtämiseen. Maaladut hyvässä hiihtokunnossa. Lammenlenkkiä ei enää pysty kiertämään kokonaisuuudessa, kun yksin kertaisesti vettä alkaa Pienessä Säynejärvessä olemaan sen verran yli reunojen, että nousee varsinkin varikon päässä latu-uralle. Myös kaupungin päässä alkaa vesi nousta runnunkohdalta tielle, joten kohta voi olla vaikeuksia päästä hiihtokeskuksen pihalle. Onneksi Aholahdessa löytyy korkeampia kohtia, jossa vesi ei kyllä latu-urille pääse, joten hiihtämään pääseen loistvasti muilla baanoilla. 
Ma 18.3Pakasyö takana ja aamulla kello 8 aikaan pakkasta vielä -10 astetta. Päivällä lähellä nollaa. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja tulossa loistava ulkoilupäivä. Ladut kunnostuksen alla ja latukone jo lähellä Aittolampea, joten kohtapuolin taitaa olla kaikki maaladut ajettuna. Tänään kannataa aurinkolasit laittaa päivällä silmille, sen verran kirkasta on. 
Su 17.3Etätietoja: Lunta satanut joitakin senttejä ja tuulee kovaa. Pakkasta noin -5 astetta aamulla ennen kello kahdeksaa. Latujen ajaminen käynnissä, kuntopuoli ja lammenlenkki jo ajettuna. Päivällä sään pitäisi seljetä, mutta pohjoistuuli puhaltaa koko sunnuntain. 
La 16.3Ennättipä laitella latutietoja, vaikka eilen tuli kirjoitettua, että ei latutietoja tänään tulekkaan. Tosi lämmin aamu, kaupungissa +4 astetta ja pientä tihkusadetta. Samanlaista ennusteiden mukaan koko päiväksi. Eilen illalla ihan kohtalaien mukava hiihdellä, mutta kengät näissä keleissä kastuu huomattavan paljon. Lammenlenkillä on saanut viikon verran katsella, kun vesi nousee Pienessä Säynejärvessä joka päivä lähemmäs latu-uraa, no eilen illalla se sitten latu-uralle alkoi jo tulemaan. Minkälaiset tulvat onkaan tänä keväänä tulossa, sen verran korkealla vedet järvissä näyttää olevan. No vielä Lammen lenkkiä pystyy hyvin kiertämään. Latukone näyttää olevan hommissa ja kello 7 aikaan valmiina kuntopuoli ja lammenlenkki. Kone painelee kilpapuollella. Hiihtäkääpä te ketkä tänään ennätätte, hiihtokeli mitä p......n. (siis parhain). 
Pe 15.3

Eilisen vesisateen jälkeen erittäin lämmin yö +3 astetta ja päivällä ennsuteiden mukaan +5 astetta. Pilvinen  aamu, mutta päivällä saattaa näkyä aurinko ennen illan vesisateita. Ei ehkä kaikista parhaimmat olosuhteet hiihtämiseen. Nyt kun tätä päivitystä tehdään etänä kello 8 aikoihin, niin ei pysty sanomaan mitkä olosuhteet ladulla todellisuudessa on, mutta latukone ajanut aamulla kuntopuolen, joten eiköhän ihan kohtuullisesti tänään sukset jalassa Aholahden laduilla pääse. 

Sanat viikonlopuksi:
Lauantai mennään samanlaisessa sässä kun tänään, eli lämmintä ja vesisadetta. Sunnuntai yönnä sataa lunta jopa 10 cm ja samalla keli pakastuu huomattavasti. Talvi tulee siis sunnuntaina takaisin ainakin muutamaksi päiväksi. Hiihtokeskuksen kahvio ei ole enää avoinna tänä talvena. Viikonloppuna ei päivityksiä, kun päivittäjä taas muiden liikuntamuotojen parissa turnauksissa ja leireillä. 

To 14.3Pilvinen, kostea ja erittäin tuulinen torstai. Lämpötila aamulla +1 aste ja iltapäivän vesisateessa ennusteiden mukaan +3 astetta. Kevättä siis rinnassa, varsinkin kun lokitkin on taas saapuneet Savonlinnan korkeudelle. Hiihtämään pääsee ja mikäs pienessä sateessa on mennä. Latut ajettu tänä aamuna kuntopuolelle, lammenlenkille, kilpa 1km sekä Pullinlahden rantaan. 
Ke 13.3Hyvin pitkälti eilisen kaltainen päivä tänään. Yöllä kunnon pakkanen -11 astetta ja päivällä aurinkoa +2 asteen lämpötila. Latujen kunnostus käynnissä ja tänään taitaa lähes kaikki maaladut olla kunnostuksen alla, sillä nyt kello 7.30 aikaan latukone ajelee Aittolammen suunnilta Suurjärven rantaväylää pitkin kohti hiihtokeskusta. Ainoat väylät missä kone ei tänään tainnut käynyt taitaa olla Tervastuvan pätkä sekä Pullinlahden tien ja rannan välinen pätkä, jossa eilen kyllä ihan hyvin pystyi menemään, vaikka hieman jäinen olikin. Tänään siis vielä hyvä hiihtokelit, mutta huomenna taitaa sää tila muuttua sateisempaan suuntaan.
Ti 12.3Kylmä aamu -11 astetta, mutta päivällä pari astetta lämmön puolella ja aurinkoa. Perinteinen maaliskuun keli! Lämmöstä huolimatta latu pysyy varmaankin melko liukkaana koko päivän ajan. Kello 7.30 kunnostettu jo kuntopuoli, lammenlenkki ja pätkä Pullinlahden tielle.  
Ma 11.3Kirkas aurinkoinen maanatai päivä. Yöllä hieman pakkasen puollella ja päivällä +1 aste. Illalla taas pakastuu, joten iltarapsakat tiedossa iltahiihtäjille. Ladut ajettu tänään kuntopuolelle, kilpapuollelle, Aittolammen tieosuudelle, lammenlenkille ja Pullinlahden tielle. 
Su 10.3Keväistä keliä luvassa tällekin päivälle. Aamupakkanen -3 astetta, mutta päivällä +1 ja aurinkoa luvassa. Nyt kello 7.30 aikaan latukone ajanut uudet baanat kuntopuollelle, lammenlenkille ja Pullinlahden rantaan. Latujen kunnostus tällä hetkellä Aittolammen lenkillä ja latukone taitaa mennä Tervastuvalle saakka, joten pikapuoliin taas kaikki maaväylät loistavassa hiihtokunnossa. Nautinnollisia hiihtokilometrejä. 
La 9.3Aholahden mittarissa aamulla 7.30 on -6 astetta. Päivälle luvassa -1 astetta ja auringon paistetta pilvien lomasta. Latujen ajo käynnissä ja valmiina kuntopuoli, lammenlenkki ja Pullinlahdentien väylä. Latukone ajelee juuri stadionin vierusta pitkin ja suuntaa kilpapuollelle. Hyvältä näyttää baana, jospa kohta kävisi kopaisemassa. Loistavat olosuhteet. 
Pe 8.3

Hyvää Naistenpäivää !
Aholahden aamu -3 astetta. Pilvinen päivä, mutta aivan loista hiihtokeli. Ladut ajettu aamulla kunto- ja kilpauolella, sekä Aittolammen lenkille. Pullinlahden jäälläkin pääsee, "jääränniä" pitkin, mutta kieltämättä ei siellä mikään nautinto ole suksilla mennä. Nojanmaan koulun oppilaan Ahiolahdessa 9.30 -12.30.

Sanat viikonlopuksi:
Hyvät keväiset pakkaskelit suosivat viikonloppuna hiihtäjiä. Loistava olosuhteet hiihtämiseen Aholahden laduilla. Hiihtokeskuksen kahvio avoinna la-su 10-14.

To 7.3-3 astetta pakkasta aamulla kello 9 aikaan. Ladut ajettu tänään aamulla kuntopuolelle, kilpapuolelle ja Pullinlahden rantaan. Hyvä hiihtopävä! Heikinpohjan koululaiset Aholahdessa 9-12.30 välillä.
Ke 6.3Aholahti kello 7.30 pakkasmittarissa -6 astetta ja aurinko on nousemassa kirkkaalta taivaalta. Pakkasta luvassa koko päiväksi, joten olosuhteet oikein kelvolliset hiihtämiseen. Eilen illansussa laskut varsinkin kilpapuolella oli todella jäiset ja hyvä, että latukone niitä on nyt ajamassa. Päivällä jos on lämmintä ja sitten pakastuu, niin alkaa luonnonlakien mukaisesti jäätämään. Tänään kuitenkin sellaista ei taida olla, kun koko päivä ollaan pakkasen puollella. Latukone jo tulossa poispäin Aittolammen suunnalta, joten pikapuoliin taitaa olla kaikki ladut taas kunnossa. Eilen ennen pimeää, näytti myös Pullinlahdella moottorikelkka vetävän uutta latua. Kunnosta ei tällä hetkeää vielä tietoa, mutta kun on pakastunut, niin varmaankin sielläkin olosuhteet on parantuneet huomattavasti.
Ti 5.3Tiistaista tulossa upea ulkoilupäivä. Kylmä yö takana -7 astetta. Päivälle luvassa ennusteiden mukaan +1 aste ja aurinkoista. Tämähän tietää aivan loistavaa liukasta latua koko päivän ajaksi. 
Ma 4.3Viikko 10 aloitetaan hyvin pitkälti samanlaisessa säässä kun edellinen lopetetiin, mutta tällä viikolla säätila muuttuu hieman kylmemmäksi. Nyt aamulla ennen kello kahdeksaa mittari näyttää -0 astetta. Päivälle luvassa jopa + 3 astetta. Latujen teko käynnissa ja tällä hetkellä jauhetaan uutta baanaa kuntopuolelle. Ilmeisesti päivällä urat jonkin verran pehmenee. Eilen illlalla kun viikonloppuretken jälkeen ennätti Aholahteen, niin paljon hiihdetyty kohdat ja varsinkin ylämäet oli melko jauhoontuneet, joten vähän saman oloista keliä tällekin päivälle luvassa. 
Su 3.3Pilvinen, lämmin +2 asteen päivä. 
La 2.3Tiedot etänä: 
Pakkasta aamulla kello 6 jälkeen -1 astetta, päivällä ennuseiden mukaan jopa +4 astetta. Aurinkoinen päivä tulossa. Latukone painaa jo Aittolammen lenkillä kello kuuden jälkeen. 
Pe 1.3

Maaliskuun alku on vaihtumisen aikaa. Talvi on takana ja viralliseti alkaa kevät, presitentti vaihtuu ja voihan se olla, että jotakin eilen kosittiin ja sitten vaihtuu.... No päivittäjällä ei vaihdu ainankaan muut kun kalsarit, joten asiaan. Yöllä oltiin -0 asteessa, joten aamuliukkaus tänään hyvä. Päivällä hitusen plussan puollella. Olosuhteet ladulla pysyvät varmaankin melko hyvänä koko päivän ajan. Latujen teko menossa ja kello 7.30 mennessä ladukone painelee jo lähellä Aittolampea, joten kohta puolin lähes kaikki maaladut uudessa kuosissa. 

Sanat viikonlopuksi:
Pakkaset tulevat ja sehän tietää loistavia hiihto päiviä viikonlopuksi. La ja su iltapäivällä saataa olla hieman plussan puolella, mutta kun yöllä ollaan reilusti pakkasen puollella, niin ei lämpö paljoakaan haittaa olosuhteita. Maaladut loistavassa hiihtokunnossa. Hiihtokeskuksen kahvio palvelee la ja su klo 10-14. Viikonloppuna ei päivityksiä, sillä päivittäjä taas kumipyörien päällä ja käviskös vaikka Mualiman navassa. 

To 29.2Lumisaderintama ohitaa aamulla Aholahden ja sen jälkeen selkeää säätä luvassa tälle päivälle. Aholahden mittarissa klo 7.30 on -0 astetta ja päivällä hieman plussan puolella. Latujen kunnostus menossa. Kuntopuoli ok ja kilpapuollella kuulostaa kone jyrräävän tällä hetkellä matkalla kohti Aittolammen lenkkiä. Hiihtopäivä, joten suksille kannataa tänään karata, karkauspäivän kunniaksi. 
Ke 28.2Tänään on taas se vaka vanha Väinämöisen päivä, eli satuja ja tarinoita. Kuka oli muuten Väinämöisen äiti?  .... Ilmatar, jonka polvelle sotka muni munansa ja siitä sai Väinämöinen alkunsa.
No asiaan eli hiihtämineen. Kalevan päivää vietetään pienessä pakkasessa, pitkästa aikaan. Pientä lumisadetta on tullut yön ja nyt varhaisen aamun aikana, mutta se on ainoastaan härmää, mitä on satanut. Koko päivän pitäisi olla pakkasen puollella -2 / -1 astetta. Ladut pysyvät siis tänään hyvässä ja liukkaissa kunnossa, myös iltapäivällä. Latukone painelee tällä hetkellä (klo 7.45) kuntopuolella ja sieltä sitten lähtee muille lenkeille. Hyvältä näyttää tämä päivä hiihdon kannalta. Huomenna onkin sitten se päivä, että naimattomia naisia kannattaa varoa, vai riittääkö niille edelleenkin se sotka?
Ti 27.2Varhainen tiistai aamu ja mittarissa -0 astetta. Tulossa hyvin pitkälti eileisen kaltainen päivä, eli pilvistä ja pari astetta lämpöä. Latujen teko menossa ja valmiina näyttäisi jo nyt olevan kuntopuoli, lammenlenkki ja Pullinlahden tien pätkä. Latukone lähti juuri kipuamaan kilpapuolen lenkeille, joten ei aikaankaan kun ladut hohtavat uutukaistaan, kun hiihtäjät Aholahteen suunnistavat. Hyvä on tänäänkin hiihtää Aholahden lenkeillä. 
Ma 26.2Laitetaanpa latutiedotetta suoraan ladun varresta, kun ladulle näin lomaviikolla ennätti aamutuimaan. Nyt alkaa olla jo sitä aikaa, että aamuliukkaat ja ilta rapsakat on niitä parhaimpia hiihto-olosuhteita. Yöllä oli pientä pakkasta ja sen kyllä hyomaa, eilisen iltapäivä keliin verrattuna. Latukone painellut uutta uraa ja taitaa juuri jyristä metsästä kohti hiihtokeskusta, joten suurin osa maaladuista taitaa olla jo ajettuna. Olosuhteet hiihtämiseen on oiken hyvät täällä "landella", ei kannata tallustella Olavinkatu, vaan tulla Aholahteen hiihtämään. Jääladut on sitten poissa toistaiseski, saahan sinne toki mennä, mutta suositellaan kumisaapasta ja pilkkivehkeitä. Nyt kello 10 jälkeen mittarissa +0 astetta, päivällä +1. Iltapäivällä pitäisi alkaa satamaan lunta?
Su 25.2Tietoja tänään etäyhteyksin. 
Kostea, tuulinen ja lämminpäivä. Aholahden etämittari näyttää +2 astetta. Ladut kunnostuksen alla ja ilmeisesti kohta kaikki maaladut ajettu. Kahvio tänään Aholahdessa suljettu sairastapauksen vuoksi. 
La 24.2Kansallista hiihtopäivää vietetään lauhassa säässä. Yöllä oli +2 ja nyt aamupäivällä saman verran +2 astetta, joten ei edes yöpakkasia nyt pariin vuorokauteen. Hiihtokeskuksella Viljo Vellosen muistohiihtokilpailut kello 11. Latukone käynyt tänään aamulla ajamassa kunto, kilpa ja Aittolammen lenkin. 
Tänään hiihtokeskuksen kahvio avoinna, mutta huomenna joudutaan kahvio pitämään suljettuna, sairastapauksen vuoksi. 
Pe 23.2

Kevät kelit alkaneet. Yötä myöten plusasteiden puolella. Pilvinen sää +1 aste ja tuulee etelästä melko navakasti. Tänään aamulla ladut ajettu kuntopuolelle ja kilpa 3 ja 5km. Muillakin maaväylillä ladut kunnossa.

Sanat viikonlopuksi:
Säätila samanlainen koko viikonlopun. Plus-asteita, pilvistä, melko tuulista ja välillä sataa vettä. Loistavat hiihtokelit siis. Välillä saataa olla rankempaa keliä, mutta kuntohan siinä kasvaa.
Lauantaina Viljo Vellosen muistohiihtokilpailut Aholahdessa kello 11 alkaen. Noin 60 kilpailijaa tulossa kisoihin. Kilpailuiden ajan klo 11-12.30 välillä mahdollisuuksien mukaan vältettävä kilpapuolella kuntohiihtämistä. Huomioi myös maalialue lammen kierrossa kilpailuiden käytössä.
Kahvio palvelee Aholahdessa la 9-14 ja su 10-14.

To 22.2Aamulla kello 8 Aholahdessa ollaan vielä pakkasen puolella -2 astetta, mutta säätila muuttuu tämän päivän aikana, niin että ilmeisesti plusasteiden puolella ollaan tulevat päivät läpeensä. Pientä lumisadetta havaittavissa. Latukone juuri pörrää hiihtokeskuksen maalialueella ja näyttä lähtevän kilpapuolelle ja sitä kautta ajamaan kohti Aittolammen lankkiä. Kuntopuoli onkin jo ajettuna tältä aamulta. Jääladut myös käytettävissä Pullinlahdella ja Isolla-Säynejärvellä. Ladulta ei kuitenkaan kannata poiketa, saattaapi kengät kastua, nostanut vettä jään päälle. Aholahdessa kahvio avoinna kello 10-14
Ke 21.2-2 astetta, etelän puoleista tuulta ja pilvistä säätä tarjolla tänään. Latu olosuhteet maaladuilla talvisen hyvät. Pullinlahden  ympäryslatu myös hiihtelykunnossa, joskin aaltomaista menoa siellä tarjolla. Aholahden Isolle Säynejärvelle myös aamulla vedettu latu-urat.
Hiihtokeskuksen kahvio palvelee tällä viikolla ke-su kello 10-14.
Ti 20.2

Pilvien, mutta aivan loistava hiihtopäivä. Pakkasta mittarissa aamulla -5 astetta ja päivällä muutama aste lauhempaa. Ladut loistokunnossa hiihtämiseen. Eilen eräs hiihtelijä oletti kaupungilla, ettei uskallal lähteä Aholahteen hiihtämään, kun ladut on jäässä. No eipä ole, vaan aivan loistavassa lumisessa kunnossa. 

Hiihtokeskuksen kahvion palvelee tällä viikolla ke-su 10-14. Ensi viikosta ilmoitellaan myöhemmin.

Ma 19.2Selkeä pakkaspäivä tulossa. Aamulla -11 ja päivällä -5 asteen tuntumassa. Latukone painelee uutta latu-uraa Aholahdessa, toisaalta eilen ajetutkin hyvässä hiihtokunnossa. Pullinlahdelle eilen aamupäivällä ajette myös sateiden jälkeen ladut, joten sielläkin taas pääsee menemään. Hieman aaltoilevaa siellä meno, mutta varmaankin tasoittuu, kun hiihdetään. Pientä lounaan puoleista tuulta on, joten se kannataa ottaa huomioon jäällä hiihdettäessä.
Su 18.2

Jos eilen oli surkea keli, niin tänään aivan loistava. Aurinko paistaa ja pakkasta -6 astetta. Tuuli kuitenkin ontränööän melko navakka, jos jotain huonoa pitää etsiä. Maaladut ajettu tänään ja ovat hyvässä luistavassa kunnossa. Tänään tarjolla ilmaisia kilometrejä, sen verran livakka luisto on tänään.

Eilisestä kelistä vielä sen verran, että tänne Aholahteen tuleminenkin eilen aamulla oli melko vaikeaa, kun teitä ei ollut aurattu. Näin ollen latujen tekeminen myöhästyi useammalla tunnilla ja sitä mukaan myös muumien hiihtokoulu jouduttiin perumaan. 

La 17.2Lunta, vettä ja paljon! Pa##a keli !
Pe 16.2

Tänään Aholahden aamu ei ole rauhallinen, sillä Kellarpellon koulun innokkaat oppilaat kansoittavat ladut aamupäivän ajaksi hiihtopäivän merkeissä. Laduilla siis ruuhkaa!
Sää tänään vaihtelee moneksi. Aamulla pilvistä, päivällä aurinkoa ja illalla lumisadetta. Aamulämpö -5 astetta. Ladut ajettu tänään aamulla kuntopuollelle ja kilpapuolen lenkeille. Jääladut myös kunnossa Pullinlahdella ja Aholahden Isolla-Säynejärvellä.

Sanat viikonlopuksi:
Huomista odotellan kauhulla. Sadetta luvassa tästä illasta huomiseen iltaan yli 20 cm. Aluksi tulee lunta, mutta muuttuko sade huomenna aamulla sitten vedeksi, rännäksi vai miksi. Sen taitaa nähdä vasta huomenna. Mielenkiintoinen keli tulossa, kun vielä ensiksi on pakkasta, sitten reilusti plusasteita ja lopuksi pakastuu. Tähänkun vielä lisätään 10-15 m/s puhaltava tuuli, niin eipähän tiedä mikä keli huomenna on.
Sunnuntai sään puolesta hyvä talvinen ulkoilupäivä -6 /-10 pakkassäässä.
Lauantaina Aholahdessa Muuminen hiihtokoulu aamupäivällä.
Huomenna ei päivityksiä, kun päivittelijä reissun päällä. Tällä kertaa suunnataan kairaamaan voittoja mainareiden kaupunkiin.

To 15.2Pitästä aikaa hyvä hiihtokeli, sillä pakkanen on helitänyt -9 asteeseen, eikä tuulekkaan. Päivällä pientä lumisadetta, mutta ennusteiden mukaan todella pientä. Latukone  tuli noin klo 10 aikoihin lenkiltä hiihtokeskukselle ja kaikki maaladut on ajettuna. Pullinlahden laduista ei tässä vaiheessa ole tietoa, missä kunnossa ne on eilisen sateen jäljiltä. 
Huomisesta jo nyt. Kellarpellon koulu on huomenna Aholahdessa viettämässä hiihtopäivää, joten paljon lapsia laduilla kello 9-13 välillä. 
Ke 14.2Hyvää ystävänpäivää, Ystävät hyvät!
Kaakosta tuulee ja tuulee tänään todella viileästi. Pakkasta Aholahden aamussa -14 astetta, mutta kun siihen laitetaan noin 10 m/s puhaltava tuuli mukaan, niin poskipäissä se ainakin tuntuu. Aamu aurinkoinen, mutta iltapäivällä alkaa satamaan lunta tuulen säestämän. Latukone painanut uudet urat kuntopuolelle, lammenlenkille ja kilpapuolelle. Muutkin ladut loistokunnossa, vaikka niitä ei ole tänään ajettu. Jääladut myös kunnossa, jos niille joku tänään haluaa lähteä lennättämään leijaa. 
SHS Leijonahiihdot tänään Aholahdessa kello 18 alkaen. katso lisää
Ti 13.2Tänään vietetään laskiaistiistaita, joten kysymys kuuluu manelimassalla vai hillolla?
Pakkasta on tänäkin aamuna. Kello 8 Aholahden mittarissa -21 astetta. Päivällä ennusteiden mukaan noin -13 astetta ja aurinkoista. Tuuli tänään puhaltaa idän suunnasta, joten kylmältä nyt aamulla tuntuu. Maaladut näyttä hyviltä ja Isolta Säynejärveltä kuuluu moottorikelkan ääni ja siellä taidetaan vetää jäälatuja kuntoon. Muuten rauhallista Aholahden aamussa. 
Ma 12.2Kylmä on aamu tänäänkin. Kello 8 Aholahdessa -24 astetta. Päivällä ennusteiden mukaan 10 astetta lämpimämpää ja aurinkoista. Hyvin pitkälti eilisen kaltainen päivä. Ladut eilisen jäljiltä loisto kunnossa. 
Su 11.2Kylmä aamu kelo 10 Aholahdessa -20 astetta, Muutama hiihtäjä pongattu tänä aamuna, hiljaista on. Päivälle luvattu noin -15 astetta ja aurinkoa, joten eiköhän tänään Aholahteen hiihtäjät tule hieman myöhemmin päivällä. Ladut ajettu aamulla ja kunnossa ovat.
La 10.2Pientä lumisadetta yöllä ja aamulla. Päivällä -14 / -11 astetta. Illalla pakastui -20 asteeseen. 
Pe 9.2Hiljaista on Aholahden aamussa, ei ole hiihtäjiä. Liekkö syynä pakkanen, joka näyttää olevan Aholahden mittarissa -25 astetta. Ehkä recortit oli tässä ja nyt lähdetään hieman lauhempiin keleihin. Iltapäivälle ennusteiden mukaan -17 astetta ja aurinkoa, mutta inhottava pohjois viima käy.

Sanat viikonloppuksi:
Kovat pakkaset hellittävät. Viikonloppu mennään -18/ -14 asteen pakkassäässä. Lauantaina aurinkoa ja sunnuntaina lumisadetta, joten talvikeleissä mennään. Ladut kunnossa maalla ja myös Pullinlahdella. Lauantaina muumihiihtokoululaiset Aholahdessa kello 9-12.30 välisenä aikana. Kahvio Aholahdessa avoinna la-su 10-14 ja Ilmeisesti myös Telltun tupa Pullinlahdella avoinna viikonlopuna, joten käykääpä lämmitelemässä kuuman juoman ja tuoreen vehnäsen merkeissä. Lauantaina ei taas päivityksiä, kun päivittäjän reissut tällä kertaa suuntautuu susirajalle.  "Onkohan se enää oikea termi tälle paikkakunnalle, kun susia liikkuu länsirannikkoa myöten?"
To 8.2Kylmä on Aholahden aamu -28 astetta kello 9 aikoihin. Aurinko paistaa ja se onneksi lämmittää sen verran, että päivällä päästään hieman alle -20 asteen paremmalle puolelle.
Ke 7.2Pakkasta aamulla klo 9.30 Aholahdessa -21 astetta. Nyt pilvistä, mutta päivällä pitäisi paistaa aurinko. Ennusteiden mukaan muutama aste vähemmän pakkasta päivällä. Illalla taas kiristyy pakkanen. Ladut eilen ajettu ja kunnossa ovat. Latu kohtalaisen liukas, mutta vapaalla hiihtotavalla melko nihkeää. Pullinlahti myös hiihtokunnossa, mutta siellä eilen vappalla tavalla mennessä todella vitikeli, ei luistanut. 
Tämän illan lastein Leijonahiihdot siirretty kovan pakkasen vuoksi viikolla eteenpäin. Hiihdetään ystävänpäivänä 14.2 klo 18 alkaen.
Ti 6.2Buorre sámi beaivi! Vietetään tänään siis saamalaisten kansallispäivää. Onnea Saame!
Eilisen aikana lunta tuli yllättävän paljon, kevyttä pakkautuvaa lunta kuitenkin. Latukone painaa uuttaa latua Aholahden maastossa, joten aamupäivän aikana ne taas on hyvässä hiihtokunnossa. Pakkanen on kiristymään päin ja nyt aamuvarhaisella ennen kello 8 mittarissa -16 astetta. Päivällä mutama aste lämpimämpää ennusteiden mukaan, mutta illalla ryhtyy pakastumaan uudestaan kovempiin lukemiin. Kaunis aurinkoinen päivä tulossa. 
Ma 5.2Tänään ei viitsi runoilla kun Ruuneperi, kun ei ole torttuakaan tarjolla. Mutta tarjolla on kuitenkin lumisadetta koko päivksi. Kevyttä pakkaslunta satanut yön / aamun aikana ja sade jatkuu iltaan saakka. Latukone jauhanut uutta baanaa varhaisesta aamusta lähtien Aittolampea myöten, joten kohta kello 10 jälkeen kaikki maaladut taitaa olla ajettu (ehkä ei Suurjärvenranta?). Lumisateesta huolimatta hyvältä hiihtäjien meno näyttää. Pakkaslukemäa kello 10 on Aholahdessa - 5 astetta. Keskiviikosta lähtien taitaa taas pakastua yli -20 asteen keleihin muutamaksi päiväksi, joten alkuviikosta kanntaa suksille survaista.
Su 4.2Tietoja etänä. Aholahteen luvassa pienoista lumisadetta iltapäivällä. Pakkaslukema -3 astetta. Latukone ajellut aamulla latuja ainakin kuntopuolelle ja Aittolammenlenkille.
La 3.2Lumisadetta aamupäivällä, lämpötila nollan tuntumassa.
Pe 2.2

Selkeä aurinkoinen päivä tulossa. pakkasen puollella ollaan -3 asteessa aamulla kello 9 aikoihin. Tuulta on vielä reilusti ja tuulee idästä päin. Yöllä satanut hieen uutta lunta, mutta latukone tehnyt aamuvarhaisesta lähtien hommia ja nyt tulossa hiihtokeskukselle päin Aittolammelta, joten kohta kaikki maaladut kunnostettu tämän aamun aikana. Hyvä hiihtopäivä!

Sanat viikonlopuksi:
Launantai aamuksi luvassa lumisateita, mutta muuten viikonloppu melko selkeässä säässä. Pikku pakkasta luvassa, mutta edelleen melko tuulista keliä. Hiihtokeskuksella lauantaina aamupäivällä muumihiihtokoulu kello 9.00-12.30 välillä, joten pieniä hiihtäjä alkuja maalialueella opettelemassa hiihtämisen alkeita. Hiihtokeskuksen kahvio palvelee la-su 10-14 välisenä aikana.
Pullinlahdella Tellun Tupa viettää launantaina 20 vuotispäiviä.
Launataina ei päivityksiä, päivittäjä Iivon syntymailla.

To 1.2Kylläpä tuulee tänään. Aamulla puuskissa noin 15m/s. Iltaan mennessä pitäisi hieman rauhoittua, mutta kuitenkin erittäin tuulinen päivä. Pientä sadetta tullut, ensiksi lumena, mutta taitaa nyt kello 9 aikoihin muuttua melko kosteaan olomuotoon. Puista tippuu roskaa tulee aikalailla urille. Latukone painanut uutta latua kuntopuolelle, lammenlenkille ja Pullinlahden rantaan. Nyt näyttäisi ajavan pois päin Aittolammen ylähyllyn ja Suurjärven kääntöpaikan ajettua takaisin kilpapuolen kautta hiihtokeskukselle.
Ke 31.1

Tammikuun viimeistä viedään pilvisessä nollakelissä. Etelän puoleista tuulta, mutta tänään ihan kohtalaisissa lukemissa. Jääladut ja maaladut hiihtokunnossa. Varsinkin sellaislla maaladuilla missä latukone ei ole käynyt, niin melko jäiset olosuhteet. Toisaalta nyt satee hiemen uutta lunta joka hiemen hidastaa vauhteja. Viime viikolla laiteltiin päristäjäisistä, niin kyllä ne päristäjäiset nyt ovat ollet. Eilen kun hiihteli Aittolammen ja Pullinhahden tien lenkeillä,missä enemmän mäntyjä on, niin kyllä mänty on kuorta karistellut runsaasti. Veikkaisin, että hiihtokelit loppuu tänä tavena maalis- huhtikuun vaihteeseen, eli pääsiäiseen. Katsotaan miten ennustus osuu kohdalleen.

Ti 30.1Nyt aamulla ollaan pakkasen puolella -2 astetta, mutta päivällä pitäisi olla auringon paisteessa pari astetta plussaa. Kevät keli talven keskellä. Lumi kuitenkin pakkasen puolella selvästi, joten erittäin liukaskeli. Latukone painaa uutta latua, mutta varmaankin päivän mittaan, niin kuin eilenkin latu alkaa päivän aikana menemään hieman jäiseksi. Vauhdikasta menoa ja kilometrien nielijöille helppoja kilometrejä. Huomenna onkin hiemen nihkeämpää?
Ma 29.1+2 astetta, pilvistä ja navakka lounaistuuli. Hiihto-olosuhteet ok.
Su 28.1

Valjakkohiihtokilpailut Aholahdessa jatkuu. Tänään enemmän kilpailijoita kun eilen, joten myös koiria enemmän ja sehän tietää, että haukkumista laduita kuuluu tänäänkin. Kilpa 3 km ja kilpa 5km lisättynä Hopeahon lenkillä kisakäytössä.
Kuntopuoli ajattu tänään latukoneella, joten siellä hyvä mennä. Jääladut myös hiihtokunnossa, joten niilläkin pääsee tyydtýttävän hyvin etenemään. Kello 9.30 pakkasta -2 astetta. Jääalueilla päivällä vielä hyvä tuuli tilanne, mutta iltaan mennessä lounaistuuli yltyy ja huomenna puhaltaakin ihan kunnollinen puhuri.

Kahvio palvelee Aholahdessa, myös Tellu pitää tuvan auki Pullinlahdella. Käyttäkää kahvioden palveluita, koska Teitä hiihtäjiä varten niitä pidetään auki.

La 27.1Aholahti kello 9.30 mittarissa -5 astetta ja kosteaa tihkua. Koiran haukuntaa alkaa kuulumaan Aholahdessa, sillä koiravaljakko hiihtäjät tänään ja huomenna kamppailevat Suomen Mestaruuksista. Kilpailut alkavat kello 10 ja viimeimeiset pitäisi olla maalissa kello 14 mennessä. Kilpailut käydään kilpapuolen 3 ja 5km lenkeillä, niin että käytössä myös ns. Hopeaahon lenkki Aittolammen lenkin alku/ -loppupäässä.
Tänään suositellaan kello 14 saakka hiihtämistä kuntopuolella.
Pe 26.1

Välillä pakkaspäivä. Aamulla -18 ja nyt klo 11 aikoihin aurinko paistaa ja mittarissa -14 astetta. Maaladut kunnossa. Ainoat pätkät, joita ei taida olla ajettu on Aittolammn lenkin Suurjärven rantaväylä ja Pullinlahdentie ja Pullinlahden välinen osuus. 

Sanat viikonlopuksi: 
Aholahdessa hiemen erikoinen viikonloppu, sillä valjakkohiihtäjät kilpailevat launantaina ja sunnuntaina SM-mitalleista. Kilpailut käydään kilpapuolen 3 ja 5km lenkeillä. Launantaina kilpailut alkavat klo 10 ja viimeinen lähtö klo 13.30. Koirat vetävät hiihtäjää, sen verran kovaa, että vauhti on paljon kovenpi, kun normaalilla kilpahiihtäjällä. Jos kilpapuolella liikutaan, niin huomioikaa kilpailut. Kahvio Aholahdessa palvelee nyt viikonlopusta lähtien lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-14 välisenä aikana. Nyt vikonloppuna ehkä jatkoaika vähän myöhemmäksi. 
 

To 25.1Yöllä lunta muutama sentti. Pilvinen aamupäivä -3 astetta Aholahden mittarissa. Latukone tuli juuri klo 10.30 lenkiltään hiihtokeskukselle, joten lähes tulkoon kaikki maaladut ajettu sateen jäljiltä.
Hiihtokeskuksen kahvio avautuu tulevana lauantaina ja palvelee viikonloppuisin la-su klo 10-14 välisenä aikana maaliskuun loppupuolelle saakka. Huomioikaa, myös tulevan viikonloppun kairavaljakko hiihdon SM-kilpailut Aholahdessa. Tästä enemmän huomenna!
Ke 24.1Aamulla +0 ja pientä tihkusadetta. Päivän aikana sateen pitäsi muuttua hiemen lumiseksi, mutta puhutaan kuitenin erittäin pienistä määristä sadetta. Hyvä on tänäänkin Aholahden maalatuja kierrellä. 
Olikohan eilen päristäjäispäivä. Puun oksien lisäksi latu-urilla oli paljon männyn kuorta, joten ainakin jollakin tavalla mänty oli eilen päristellyt. Voihan se olla männyltä esileikkiä viime talven tapaan, sen lähi viikot näyttävät. Jos se oli päristäjäispäivä eilinen, niin vanhan perimätiedon mukaan 9 viikon päästä hiihtokeli päättyvät. Näin minulle eläköitynyt emeritus ylilatumestari aikoinaan opetti. 
Ti 23.1No onkos tulut kesä, nyt talven keskelle. Ainakin siltä tuntuu kun vertaa kelejä muutaman päivän taakse. Aamulla mittarissa +2 astetta, navakka lounaistuuli kyllä hiemen viilentää ilmaa, mutta onhan tämä kesäkeli tälle talvelle. Latukone painaa uutta väylää. Kuntopuoli, lammenlenkki, Pullinlahden väylä ajettu ja nyt latukone näyttää menevän Aittolammen suuntaan, joten aamupäivän aikana maaladut näyttäisi olevan kunnossa. Hyvä keli hiihtämiseen.  
Ma 22.1

Pakkaskausi ainakin toistaiseksi ohitse, sillä seuraavat kaksi viikkoa näytetään menevän sopivissa hiihtolämpötiloissa. Nyt aamulla klo 8.30 mittarissa -3 astetta, pilvistä ja tulossa erittäoin tuulinen päivä. Lumisade alkaa iltapäivällä ja illalla pitäisi tulla sakeasti lunta tuulen säestämänä. Ladut nyt aamulla kunnossa, mutta illalla saataa mennä umpeen. Jääladutkin on nyt viikonlopun aikana ajettu, mutta tänään saataa olla sellainen tuuli, että jäille ei kannata paljoa mennä hiihtämään ainakaan etelä suuntaisesti, saa nimittäin puskea oikein kunnolla jopa 15 m/s olevaan vasta tuuleen.

Su 21.1Päivitystä nyt iltapäivän puollella. Pakkanen eilisillan -28 asteesta laskenut -9 asteeseen (klo 15). Pientä lumisadetta ja etelän puolista tuulta. Ladut hyvässä hiihtokunnossa. Nyt myös saatu jääladut ajettua Pullinlahdelle, kun myös Aholahden Isolle-Säynejärvelle. 
La 20.1Aamu -24, päivä -19 ja ilta -28
Pe 19.1

Uutta lunta satoi eilisen ja viime yön aikana 10-15 cm. Pakkasta nyt kelo 9 Aholahden mittarissa -8 astetta ja pientä lumisadetta. Latuja ajettu aamun aikana Lammenlenkille, kilpa 1km laduille ja näytti latumestari kurvaavan juuri moottorikelkalla kuntopuolelta. Latuja näytetään nyt ajetavan moottorikelkalla. Ilmeisesti latukoneella on jokin huolto meneillä kun huoltovirman auto seisoo parkkipaikalla?

Sanat viikonlopuksi:
Ratiossa sanottiin juuri, että sää selkenee ja pakastuu. Lauantaina ollaan taas -20 asteen huonommalla puolella, sunnuntaina taas lautuu hiihtokeleihin -15/ -8 asteeseen. Eiköhän ladutkin ole viikonloppuna kunnossa. Huomenna ei päivityksiä, kun ollaan taas jossakin toisaalla nuorisourheilun merkeissä.
 

To 18.1Pakkanen lauhtunut yön aikana -11 asteeseen. Nyt aamulla klo 9 aikaan ei vielä sada lunta, mutta varmaankin tunnin kuluessa sade rintama on jo Aholahden päällä. Lunta ennusteiden mukaan tuulen säestämänä on tulossa päivän aikana noin 10 cm. Nyt aamulla ok keli, mutta mikä se on päivällä ja illalla?
Ke 17.1Aamu -27 /  Päivä -19 / Ilta - 24
Ti 16.1

Yöllä satoi taas pakkaslunta pari senttiä. Pakkasta -20 astetta. Ajettu tänään kunto- ja kilpapuoli, lammenlenkki, sekä Aittolammen lenkin ylähylly + Suurjärven lasku/ nousu. 

Huomenna ei päivitystä päivittäjän työmatkan vuoksi, joten laitellaan ennakkoon huomisen tietoja. Pakkanen kirstyy tämän päivän lukemista muutamilla asteilla, joten saattaapi olla useammilla välipäivä hiihtoladuilta. 

Ma 15.1Kevyttä uutta lunta satanut yön aikana. Latukone painanut uutta latu ja nyt klo 10.30 aikoihin tulossa hiihtokeskukselle päin Aittolammen suunnalta. Pientä lumisadetta tulee koko päivän ajan, mutta ennusteiden mukaan melko vähänlaisesti. Eiköhän ladut pysy kunnossa iltahiihtäjillekin sateista huolimatta. Pakkasmittarissa Aholahdessa -11 astetta.
Su 14.1Eilen illalla alkanut lumisade jatkuu koko tämän päivän ajan. Kevyttä pakkaslunta, joka ei paljoakaan hiihtämistä haittaa. Nyt kello 10 aikaan pakkaslukema -10 astetta ja sunnilleen näissä lukemissa mennään koko sunnuntain ajan. Latukone painanut jo lähes kaikki ladut kuntoon. Viimeisenä näyttäisi menevän Pullinlahden rantaan vievälle väylälle, joten kohta kaikki ajettu kuntoon. 
La 13.1Aamulla -20, iltapäivällä -10 astetta.
Pe 12.1

Selkeä pakkaspäivä tänään. Aamulla klo 8.30 Aholahdessa -20 astetta. Iltapäivällä muutama aste vähemmän pakkasta. 

Sanat viikonloppuksi:
Perjantaista lauantain iltapäivään ollaan noin -20 asteen pakkassäässä. Lauantaina iltapäivällä alkaa tuulen suunta muuttumaan etelään, jolloin pakkanen alkaa lautumaan reiluun -10 asteeseen. Lunta on myös tulossa la-su välisenä yönä hivenen. Launantaina iltapäivästä lähtien siis aivan hyvät talviset hiihto-olosuhteet. Ladut kunnossa. Huomenna ei päivityksiä, päivittelijä muissa maisemissa Pohjois-Savon perukoilla. 

To 11.1Lauhat kelit takana päin ja pakkanen alkanut taas kiristymään. Nyt aamulla -9 astetta ja illalla ennusteiden mukaan -13 astetta. Nyt aamupäivällä erittäin voimakas pohjoinen tuuli ja on kieltämättä kylmä. Latukone töissä ja ladut kunnossa.
Ke 10.1Nyt aamulla kello 9 aikaan -6 astetta pakkasta ja pientä lumisadetta. Iltaan mennessä menee selvästi plusasteiden puolelle. Pientä sadeta myös luvattu kaikissa olomuodoissa tämän päivän ajan. Latukone tehnyt uutta latua jo kuntopuolelle sekä hiihtokeskuksen lähialueille ja nyt painamassa uutta latua Aittolammen lenkillä. Nautitaan tämän päivän lauhasta kelistä, huomisesta lähtien alkaa taas pakkasjakso. 
Ti 9.1Nyt on sitten 35 astetta lämpimämpää, kun neljä päivää sitten, sillä aamulämpötila -0 astetta. Päivällä ollaan reilusti plusasteiden puolella. Kovasti nämä kelit muuttuvat. Ladut hiihtokunnossa ja hyvä on tänään lämpimässä hiihdellä. Pullinlahdelle on myös vedetty pohjaurat, latua ei siellä ainakaan elinen näyttänyt olevan, mutta vapaalla tavalla siellä eilen ainakin jollakin tavalla pääsi. Tänään jos jäälle menee, niin kannattaa huomioida lännenpuolelta puhaltava kova tuuli. 
Ma 8.1Säätila muuttunut, onneksi ! Tänään Aholahden aamussa latukone painaa uutta latu-uraa ja hiihtäjiä alkaa pikkuhiljaa valumaan Aholahden hiihtobaanoille. Pakkanen laskenut -6 asteeseen. Yöllä satoi vähän uutta lunta. Luoteistuuli on melko navakka varsinkin aukeilla paikoilla.  Nyt uudella innolla sukset jalkaan ja ladulle, kun mellä monella edellinen hiihtokerta on viime vuodelta. 
Su 7.1Aamulla kello 8 Aholahdessa oli -29 astetta, nyt illalla klo 18.30 aikaan enää -15 astetta. Pakkaset toistaiseksi selätetty ja päästään hiihtämään. 
La 6.1-28 astetta kello 7.45.
Pe 5.1

Aholahti kello 10 vaatimattomasti -35 astetta. Pe####e, että on kylmä. 

Sanat viikonvaihteeseen:
Pakkaset lauhtuvat tästä aamusta huomattavasti itaan mennessä, eli noin 10 astetta. Ollaan kuitenkin -22 / -27 asteen pakkasissa koko viikonlopun ajan. Onneksi ensi viikolla lauthuu ja päästään ainakin muutaman päivänä hiihtokeleihin.
"Tässä, kun on näitä kelejä seurannut, niin on tullut laitettua merkille tällainen seikka. Silloin kun kaukana Tyynellävaltamerellä on El Nino ilmiö voimissaan, niin silloin näyttäisi meillä olevan kova pakkastalvi. Onkohan tästä tutkittua tietoa? Pitäisiköhän tästä kysyä roffesori Jean Pieru Kusetukselta Ranskan ilmavaivalaitokselta."

To 4.1Kello 8 Aholahti -32 astetta. 
Ke 3.1Ennen auringon nousua -27 astetta Aholahdessa. 
Ti 2.1Vaatimattomasti -29 astetta Aholahden mittarissa klo 8.50. Lähipäivät samanlaista, ehkä jopa enemmän. Sisäliikuntaa varmaankin lähipäivät. Sunnuntaina ennusteiden mukaan pitäisi olla jo alle -20 astetta.... "pitkä viikko"
Ma 1.1.
2024
Hyvää Uutta Vuotta 2024!
Vuosi alkaa kylmänä. Nyt aamulla kello 10 aikaan mittarissa -21 astetta ja kylmä viima käy pohjoisesta. Ladut kunnossa, joten karpaaseillla ja karpaasittareilla hyvät hiihto-olosuhteet. Meille herkkänahkaisille hiihtoa ja mäkihyppyä TV:n välityksellä. 
Su 31.12

Alkaa olla tämä vuosi hiihdetty. Pakkanen paukkuu aamulla auringin noustessa -18 asteessa kello 9.30 aikoihin, joten saataapi jäädä päivittelijälle ainankin tämän päivän hiihdot väliin. Ennen ei pakkasrajoja ollut, mutta kun sitä ikää alkaa tulla entistä enemmän, niin alkaa nuoruusaikojen kelissä kun kelissä tehdyt hiihtolenkit tuntumaan. Nakit on varsinkin pääseet niin monta kertaa jäätymään, että nyt kun pakkasta on vähänkin reilummin, niin kyllä niissä alkaa tunto lähemään. Höyrytellän nakkeja sisätiloissa ja sitten paukutellaan turvallisesti ulkona. Hyvää ja railakasta vuoden vaihdetta !

La 30.12Ladut loistokunnossa! Pakkanen tänään vielä hiihtokeleissä -12 astetta klo 9.30 aikoihin. Inhottavan kylmä pohjoisen puolinen viima käy ja se kyllä tekee pakasesta vieläkin kylmemmän oloista. Pukeutumiskysymys tämä on, kerrosta enemmän päälle ja pipon alle poskia suojaavaa vaatetusta. 
Pe 29.12

Aamulla  -8 astetta, selkeän pilvinen päivä. Ladut kunnossa. 

Sanat vuoden vaihteeseen:
Pe-su hyvää hiihtokeliä -6 / -13 asteen pakkassäässä. Vuoden alkuun sitten pakastuukin reilusti yli -20 asteen pakkasiin. Nyt kannattaakin ottaa viikonlopusta kakki kilometrit talteen, sillä ensi viikolla hiihtäminen saataa ollakin vähäisempää, sen verran kolealta ennustukset näyttävät. Maaladut loistokunnossa Aholahden maastoissa. 

To 28.12Eiliseen verrattuna pakkanen lauhtunut sopivaan -7/-6 asteeseen. Tuulta ei lähes nimeksikään, eikä luntakaan pitäisi tänään sataa. Tulossa loistava talvinen hiihtopäivä. Ladut kunnossa. Latukone nyt kello 8.30 maissa Pullinlahden rantaa vievällä väylällä, joten sekin alkaa olla kokonaisuudessa hiihtokunnossa. 
Ke 27.12Selkeä pakkaspäivä. Aholahden mittarissa kello 10 jälkeen -13 astetta. Latukone ajeli juuri lenkiltä joten lähestulkoon kaikki ladut tänään ajettu loistokuntoon. Ainoat väylät taitaa olla Aittolammenlenkin Suurjärven vierusta ja Pullinlahden rantaan vieväväylä, mihin latukone ei vielä pysty menemään.
Ti 26.12Joulu alkaa olla loppusuoralla ja tänään Tapanina mennään talvisessa -7 asteen pakkassäässä. Pieniä lumikuuroja saataa tulla, mutta pilvisen selkeässä säässä kuitenkin mennään. Ladut kunnossa, joten hyvä on taas tänäänkin Aholahden laduilla mennä. Eilen ajettu myös ladut Aittolammen lenkin loppupätkälle, joten sinnekin pääsee nyt latuhiihtoa. Hakkuutyöt ovat alkaneet kuuleman mukaan Tervastuvalle menevällä uralla, joten tuvalle asti meno saataa olla hankalempaa?
Ma 25.12Joulupäivän aamu ja latukone painelee uutta latu-uraa Aholahdessa, joten hiihtämään pääsee Aholahden kunnostetuilla laduilla yöllisen lumisateen jäljiltä. Pakkasta -6 astetta. 
Su 24.12Selkeä sää -2 / -6 astetta. 
La 23.12

Lumisateinen lauantai ennen jouluaattoa. Lämpömittari -0 astetta ja edelleen tuulee melko navakasti. Lumisadetta luvassa iltaan saakka. Aamulla vähän, mutta päivän mitaan ilmeisesti hieman enemmän. Latukone painanut uutta baanaa aamuvarhaisesta lähtien ja nyt vähän ennen kello 9 latukone palaa lenkiltä. Ajettuna kuntopuoli, kilpa 1,3, 5 km, lammenlenkki, sekä ylähyllyn lenkki / lasku Suurjärven kääntöpaikalle. 

Sanat jouluksi:
Tämä lauantai mennään noin 0/-1 asteen pakkassäässä, mutta huomisesta lähtien joulun seutu mennään pienessä -2 /-5 asteen pakkassäässä. Joulupäivänä sataa lunta 2-5 cm. Huomenna jouluaattona ei Aholahdessa ole latujen kunnostusta, mutta joulupäivänä taas latuja ajellaan meidän hiihtäjien iloksi. Hyvät ulkoilukelit tulossa, joten kannattaa syomisen ohessa myös käydä hiemen liikkumassa, niin jaksaa taas laitaa jouluherkkuja vatsan täytteeksi. 

"Taivahalle syttyi juuri,
suuri suuri punajuuri.
Siitä miehet itämaan,
haukkasivat puolikkaan."

HAUSKAA JOULUA !
 

Pe 22.12

Se on sitten vuoden lyhin päivä tänään ja huomenna aletaan mennä kovalla vauhdilla kohti juhannusta. No onhan se joulu tässä välissä. Tänään aamulla -1 aste ja selkeän oloinen sää. Itapäivällä alkaa satelemaan lunta, ehkä suurimmat sateet jää Etelä-Suomen, mutta kyllä täälläkin hiemen satelee. Ladut hiihtokunnossa, katso edellinen päivä. 

Vaikka on perjantai, niin tänään ei tule sanoja viikonlopuksi, vaan huomenna sanat jouluksi.

To 21.12-5 asteen lämpötilaa tälle päivälle, illalla saataa hieman sadella lunta. Hyvä hiihtokeli. Kuntopuoli, kilpapuoli, lammenlenkki, sekä Aittolammen lenkin ylähylly + lasku Suurjärven kääntöpaikalle hyvässä hiihtokunnossa.
Ke 20.12Lumisadetta, kovaa tuulta ja pilvistä säätä tarjolla -0 asteen aamulämpötilassa. Iltaan mennessä sään pitäisi rauhoittua ja pakkasen myös kiristyä muutamilla asteilla. Ajettu tänään kuntopuoli, lammenlenkki ja kilpa 1km. Lammenkierrossa ja kilpa 1km lenkillä ainakin hyvän näköinen ja liukas baana, kelistä huolimatta. Jopa sen verran hyvältä näyttää niiden muutamien hiihtäjien meno, että päivittäjää hiemen harmittaa, ettei ennätä lähteä ladulle.
Ti 19.12Aamulla ennen kello 8 mittarissa -0 astetta. Luvassa tälle päivälle, lunta, räntää, vettä ja iltaa kohti mentäessä erittäin kovaa tuulta.  Vaihtelevissa olosuhteissa tätä päivää siis mennään. Joka päivä on hyvä -  ulkoilupäivä. 
Ma 18.12Joulukalenteri 18. luukku aukaistaan Aholahdessa selkeässä säässä 13 asteen pakkasessa. Tänään on hyvä hiihtopäivä. Latuhiihtoa pystyy menemään kuntopuolela, lammenlenkillä, kilpa puolen lenkeillä, sekä Aittolammen lenkin "ylähyllyllä" + lasku Suurjärven kääntöpaikalle. Muilla väylillä latupohjat ajettu ilman latua ja niilläkin pystyy ihan kohtalaisesti menemään. Tulipa käytyä eilen Pullinlahden rannassakin iltahämärässä ja ihan kohtalaista oli mennä sinnekin vaikka pelkkä pohja oli sinne ajettu. Järven jäillä kyllä kieltämättä näyttää hieman surkealta. Ei pelkästään jään alla ole vetttä, vaan nyt sitä on runsaasti myös jään päällä. Saattaapi olla huono jäätalvi tänä talvena, tai saattaapi ettei ole, mistäs näitä tietää. Vesi on vaan niin korkealla, että taitaa nostaa rannoista vettä jäille.
Su 17.12Yöllä satoi muutamia senttäjä uutta märkää lunta, joka siten aamulla alkoi jäätymään. Latuja tänään ajettu kuntopuolen lenkeille, kilpa 1,3 ja 5km sekä lammenlenkille. Lisäksi Aittolamen lenkki alkupätkä / Suurjärven pisto on hyvässä hiihtokunnossa. Aittolammen loppupätkä pohjattu, mutta ei siellä ei ole latu-uraa. Aurinkopaistaa nyt aamupäivällä, -1 aste. Loistava ulkoilukeli. 
La 16.12Aamulla -5, illalla -0. 
Pe 15.12

Latukone on painanut uutta latu-uraa Aholahteen jo aamuvarhaisesta lähtien, joten olosuhteet Aholahdessa hiihtämiseen hyvät. Tänään selvä talvinen pakkaskeli. Nyt aamulla ennen kello 8 mittarissa -8 astetta ja pientä lumisadetta. 

Sanat viikonlopuksi:
Viikonloppuna tapahtuu säätilan muutos lauhempaan keliin. Lauantai vielä pakkaspäivä, mutta sunnuntai yön aikana pitäisi tuulla kovaa ja sataa kosteaa lunta/ räntää, samalla lämpötilat nousevat nollan tuntumaan. Lauantaina ainakin aivan loistava hiihtopäivä, sunnuntai onkin sitten asia erikseen. Lunta nyt hiihtämiseen riittää. Kunnossa kuntopuoli, lammenympäryslenkki, kilpa 3 km ja 1km. Latukone taisi nyt aamulla lähteä ajelemaan myös muille lenkeille pohjia, se onko ne hiihtokunnossa niin sen näkee myöhemmin. Ilmeisen pehmeitä varmaankin nämä uudet väylät aluksi ovat. 
Nyt viikonloppuna ei taas päivityksiä, kun päivittäjä muissa maisemissa toisen liikuntamuodon parissa. 

To 14.12LAKKO puree myös latujen tekoon, joten ladut hiihtämällä kuntoon. Aholahdessa ihan kohtuulliset olosuhteet lammenlenkillä. Latu-uralla hiihdetty jo aamuvarhaisella sen verran paljon, että latu-ura ihan kohtuullisessa kunnossa. Vapaalla hiihtotavalla puuterilumihiihtoa, joten eteneminen hieman pöpperoisempää. Mitä enemmän hiihdetään sitä peremmaksi tulee. Aholahden mittarissa klo 9.30 on -5 astetta. 
Ke 13.12Lunta on taas yön aikana satanut ja sadetta ennusteiden mukaan tulee huomiseen aamuun saakka. On edelleen kevyttä pakkaslunta, joten ei se paljoa kerrytä, mutta lunta kuitenkin. Pakkasta kello 10 Aholahdern mittarissa -8 astetta. Kylmä idänpuoleinen viima, oten selvästi kylmempää kun mittari näyttää. Hiihtokunnossa kuntopuoli, lammenlenkki, kilpa 1 ja 3km.
Ti 12.12Pakkasta -12 astetta, pientä pohjoisen puolelta tulevaa tuulen virettä. Pientä lumisadetta luvattu tälle päivälle. Normaali talvinen päivä olosuhteiden puolelta. 
Ma 11.12Taas yöllä pari senttiä höttölunta. Pakkasta Aholahdessa kello 10 aikaan -10 astetta. Joitakin hiihtäjiä, mutta ei todellakaan ruuhkaa.
Su 10.12Yöllä taas satoi uutta höttölunta parin sentin verran. Hiihtokunnossa kuntopuoli, lammenlenkki ja 1km kilpa. Pakkanen -12 astetta. 
La 9.12Lumisadetta horisontissa. Pientä sadetta yön ja aamun aikana. Sadetta pitäisi ennusteiden mukaan tulla nyt tulla useamman vuorokauden ajan, ei paljon, mutta joitakin senttejä uutta lunta on tulossa. Tänään ajettu lammenlenkki, kilpa 1km ja valaistu kuntolatu. Pakkanen on eileisestä taas kiristynyt tuttuihin -15 asteen lämpötilaan. Pientä tuulenvirettä, joten ainakin nyt aamulla tuntuu hiemen vilakalta. 
Pe 8.12Samaa rataa mennään säätilassa ja olosuhteissa -13 astetta aamulla kello 9 jälkeen.

Sanat viikonlopuksi:
Säät jatkuu samanlaisena mitä se nyt on kohta kaksi viikkoa. Pakkanen reilussa -10 asteessa. Sunnuntaina ilmeisesti sataa hieman uuta lunta, mutta palkit on ennusteissa pienentyneet, joten ilmeisesti ei paljoa uutta lunta ole kuitenkaan tulossa. Hiihtelemään pääsee lammenlenkillä, kilpa 1km:lla ja valaistulla kuntoladulla. Ihan kohtalaiset olosuhteet hiihtelyyn. 
To 7.12Sama kaiku on askelten, eli hyvin samanlaista päivää ja olosuhteita tarjolla kun eilen. Nyt aamulla pakkasmittarissa -13 astetta ja saman suuntaisissa lukemissa mennään koko päivän ajan. Lunta saisi olla hieman lisää, mutta ilmeisesti sunnuntaille ja ensi viikkoon on lumisateita luvassa, joten eiköhän se tästä parane. 
Ke 6.12

"Oi Suomi, katso päiväs koittaa
yön uhka karkoitettu on jo pois
ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa,
kuin itse taivahan kansi sois.
Yön vallan aamun valkeus jo voittaa,
sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa."

Sibeliuksen sävelmin ja A.V Koskenniemen sanoin toivotetaan oikein hyvää Itsenäisyyspäivää !

Pakkasta aamuvarhaisella -15 astetta. Päivälle luvattu muutama aste lauhemaa. Talvinen päivä ! Olosuhteisa Aholahdessa ei muutoksia. Hiihtelemään pystyy, mutta lunta kyllä saisi olla vähän enemmän.

Ti 5.12Pakkanen paukkuu Aholahden aamussa. Kello 9 jälkeen mittarissa -20 astetta. selkeä keli, joten pakkasta riittää taas koko päiväksi. Yksi hiihtäjä bongattu, joten eipä ruuhkaa ole Aholahden aamussa. 
Ma 4.12Pakkaspäivä. Aamulla kello 10 Aholahden mittarissa -16 astetta ja kirkaspäivä tulossa, joten pakkanen varmaankin pysyy koko päivän suunnilleen näissä lukemissa. Latu-urat levytetty lammenlenkki, kilpa 1km ja valaistu kuntolatu 5,6km. Työstövaroja latumiehen kertomana ei paljoakaan urilla ole, joten uutta latua ei oikein pysty ajemaan. Kiviä ym saataa urilla olla, joten varovaisuutta. Toisaalta tänään melko nihkeä nariseva keli, joten vauhdit pysyy aisoissa ja muutenkin kanntaa alku lumet hiihtää melko maltillisesti. 
Su 3.12Pakkasta -19 / -14 astetta
La 2.12Pakkasta - 10 astetta.
Pe 1.12

Joulukuuta hyvät hiihtäjät. Yöllä satoi muutama sentti uutta lunta ja sepä teki hyvää hiihto-olosuhteille. Latu-uraa on nyt saatu vedettyä Aholahden baanoille, joten ei pelkästään vapaata hiihtotapaa tarvitse enää vedellä. Lisä lumi ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, mutta isompia sateita ei nyt lähipäivinä ole ilmeisesti tulossa. Selvästi vilkkaampaan suuntaan ollaan hiihtäjämäärässä Aholahden laduilla menossa, tänään aamupäivällä jo useita hiihtäjiä. Pientä lumisadetta -7 astetta

Sanat viikonvaihteeseen:
Edellisten vuosien tapaan laitetaan perjantaisin sanoja viikonlopuksi, varsinkin nyt kun tänä talvena ei pakosti päivityksiä pystytä laittamaan viikonloppuisin. Päivittäjällä tästä viikonlopusta lähtien menee 8 viikonloppua kiinni nuorisourheilun merkeissä jossakin päin Suomea, helmikuun puoleen väliin saakka. 
Hiihto-olosuhteet parantuneet, joten viikonloppuna suksille voi lähteä jo Aholahteen. Pientä varoivaisutta kuitenkin, sillä yllätyksiä saataa löytyä baanoilta. Lammenlenkki, kilpa 1km ja valaistukuntolatu hiihtelykunnossa. Kelit talviset, sillä viikonlopuksi luvassa noin -10 asteen lämpötiloja. 

To 30.11Pilvienen päivä -6 astetta. Latupohjat joilla pystyy hiihtelemää lammenlenkki, kilpapuolen 1km latu-ura sekä valaistu kuntolatu 5,6km. Kannattaa laitaa huonompaa kalustoa alle, varsinkin ylämäkien yllätyksiä löytyy. 
Ke 29.11Lumisadetta aamupäivällä Aholahdessa ja mittarissa -4 astetta. Muutama hiihteliä lammenlenkkiä kietämässä, mutta muuten rauhallista. Olosuhteet hiihtämieen ei vielä parhaimmat ole, mutta kyllä noilla baanoilla huonommilla suksilla uskaltaa jo hiihdellä. Kuntopuollella on ollut ongelmia valojen kanssa. Nyt aamupäivällä sähkömiehet ovat saaneet alkupätkän valot toimimaan voimalinjalle saakka. Lähtivät loppupätkälle etsimään oikosulkupaikkoja, joita jo alkupätkälläkin oli kuulema kolme kappaletta. 
Ti 28.11Yöllä satoi kovan tuulen säestämänä muutama sentti uutta lunta. Kun se tuli tuulen kanssa, niin eipä se tasaisesti tullut kaikkialle, vaan joihinkin paikkoihin jopa 10 cm ja joihinkin ei jäänyt mitään. Pehmeän näköistä oli Aholahden baanat. Yksi hiihtelijä pongattu klo 10-11 välillä. Pientä lumisadetta -5 astetta ja navakkaa koilistuulta.
Ma 27.11Hiljaista oli Aholahdessa kello 11 aikoihin. Latupohjia ajettu tänään lammenympäri, kilpa 1km, sekä kuntopuolen lenkeille. Lammenlenkki ainakin näytti huomattavasti kovemmilta kun eilen. Huonommilla suksilla varsinkin vapaalla hiihtotavalla, ehkä kohtalaista menoa. Yllätysiä varmasti baanoilla on, sen verran vielä vähän lunta on, varsinkin kun se on kevyttä pakkaslunta. Nyt tekisi mieli jo lähteä koittamaan, mutta taitaa jäädä huomiselle... Pilvinen sää, mittarissa -14 astetta. Ensi yöksi luvassa lumisateita, joten paranee päivä paivältä. 
Su 26.11

Ennätti muiden liikuntakiireiden jälkeen käydä piipahtamassa Aholahdessa auringon laskun jälkeen. Varsinaisia latuja ei ole vedetty Aholahteen vaan ainoastaan latupohjia. Niillä kuitenkin hiihdelty lamenlenkillä ja kilpa 1km lenkillä. Pystyy siis Aholahdessa hiihtelemään ja on sitä vähemmilläkin lumilla joskus sivakoitu. Sanoisiko kuitenkin varoituksena, että ei ehkä kannata niitä uusia 700 euron sivakoita jalkoihin vielä laitaa. Pakkasta Aholahdessa klo 15.30 oli -16 astetta.

La 25.11Päivityksen lähetyksessä oli eilen vika. Näyttää siltä, että ei kannta päivityksiä puhelimitse laitaa näkyville, vaan luotaa oikeaan tietokoneeseen. Tänään ei siis päivittäjä Aholahdessa, joten ainoastaan säätiedot tälle päivälle. Kirkaskeli päivällä -11 astetta ja nyt illalla etämittarissaa-18 astetta. 
Pe 24.11Yksi hiihtelijä Aholahden aamupäivässä. Latupohjia ajettu lammen ympäri, mutta eipä ne kovin hyvältä vielä näytä. Pitäisi hiemen kovettua ohjat, että urat olisi hiihtokunnossa. Pakkasta -8 astetta. 
Viikonloppuna, ei valitettavasti päivityksiä, kun päivittelijä ei ennätä muiden liikunta kiireiden vuoksi Aholahteen
To 23.11Toinen talvi alkoi! Lunta satoi yön ja aamun aikana, kevyttä pakkaslunta. Lumi tule tuulen säestämänä, joten joissakin paikoissa noin 10 cm lumikerros toisissa kohdissa taas lähes lumetonta. Lamenympäri oli vedetty aamupäivän aikana latupohjia, mutta eipä vielä niillä taida hiihtämään päästä. Saunalammella ainakin yksi kävi kokeilemassa hiihtämistä omatekoisilla laduilla. Vettä kuulema oli nostanut jäänpäälle. Saattaapi olla vielä muuten heikkoja kohtiakin jäällä, joten maltti on valttia. Puolenpäivän aikoihin mittarissa -4 astetta ja pientä luisadetta.
 

 

Pe 3.11Latupohjia ajettu lammenlenkille. Joku on käynyt jo kokeilemassa vapaalla hiihtotavalla, mutta eipä vielä hirveästi ainakaan päivittelijää urat vetäneet puoleensa. Liukulumikengillä näytettiin olevan myös liikkeellä ja ne kyllä kieltämättä näille lumille onkin parempi vaihtoehto. Tänään ollaan vielä pakkasen puolella, mutta huomisesta lähtien reilusti plusasteita ja vesisateita, joten taisi tämä ensimmäinen talvi olla tässä. Palataan asiaan myöhemmin kun toinen talvi tulee....
To 2.11Lunta satoi eilisen päivän aikana lähes 10 cm. Näinköhän päästää tällä viikolla hiihtämään. Lumikelejä olisi luvassa muutamalle päivälle, ennenkun alkaa lauhtumaan. Vielä ei kuitenkaan hiihdetä. Pakkasta -1