LATUTIEDOTE 2019-2020

ma 16.3Tuulinen ja sateinen yö takana. Nyt aamulla kello 9 jälkeen Aholahti on hiljainen. Latumestari keräsi aamulla varoitusmerkkejä teiden ja latujen varsilta, joten se tietää ainoastaan yhtä asiaa - Hiihtokausi Aholahdessa on nyt ohitse!
Kyllä oli hiihtämisen kannalta "pa##a talvi, ei voi muuta sanoa! Kiitoksia kuitenkin kaikkille Teille, jotka näitä päivityksiä hyvin aktiivisest seurasi. Eilenkin Teitä oli tällä palstalla vieraillut yli 200 tietokoneelta / tai laiteelta. Toivottavasti Saitte jotakin tietoa Aholahden talvesta tätäkin kautta, vaikka päivittäjällä oli ajoittain vaikeuksia keksiä mitä näiltä lumilta kirjoittaisi. Nyt on aika panna pillit pussiin, sukset pesuun ja kesävahat suksille. Sisälikuntaa kun nyt ei hirveästi suositella, niin liikutaan luonnossa ulkoillen ja yritetään pysyä terveenä. Presidentti Mauno Koiviston sanoin " Kyllä se siitä"  TR
su 15.3Upea auringonpaiste ja lämpötila kohoamassa pakkasyön jäljiltä kohti plusasteita. Hieno keli lähteä tekemään esimerkiksi sauvakävelylenkkiä. Aholahden baana on jäinen, joten ei tee mieli lähteä suksien päälle tempuilemaan.
la 14.3

Hiihtelykunnossa noin 1km lenkki maalialue/ 1km kilpaladulla, niille harvoille jotka Aholahdessa vielä käyvät ulkoilemassa. Huom ! Vapaalla hiihtotavalla siis jotenkin pääsee.
Tänään kaunis auringon paisteinen päivä. Pakkasta nyt aamulla kello 8 jälkeen -7 astetta ja päivälle ennusteiden mukaan noin -3/-4 astetta. Kylmä pohjoistuuli kyllä kieltämättä puhaltelee ja tekee ilman kylmemmäksi mitä mittari näyttää.

Päivitys kello 13: Hiihtelyura aivan jäässä, ei hyvä!

pe 13.3

Aamulla kello 8 jälkeen -0 astetta, eikä olosuhteet ole eilisestä muuttuneet. Tälle päivälle luvassa pilvistä hieman plusssan puolella olevaa säätilaa. Viikonloppuna ollaan reilusti pakkasen puolella, joten jäistä jäätikköä tarjolla viikonloppuna, niille muutamille, jotka Aholahdessa haluavat käydä ulkoilemassa sukset jalassa. 

klo 10.30: Laitetaanpa uutta päivitystä, kun olosuhteet on muuttuneet. Latumestari kävi koittamassa latukonetta ja sai hieman rikottua jäänpintaa. Lisäsi huonompiin kohtiin vielä kolalla uutta lunta. Näin ollen nyt noin kilometrin mitaista lenkkiä maalialueella / kilpa 1km ladulla pystyy kohtuullisesti menemään vapaalla hiihtotavalla. "Aholahden loppu-lumenlatu nyt avoinna !"

to 12.3Edelleen muutamia hiihtäjiä nähty Aholahden "hangilla", siis sulavilla jäätiköillä. Ei ne olosuhteet mitkään hyvät kuitenkaan hiihtämineen ole. Itse ainakin eilisen iltapäivän lenkin jälkeen päätin, että nyt riittää. Odotellaan lumisateita tai ensi talvea. Tänään pilvinen ja tihkusateinen päivä. Aholahden mitarissa iltapäivällä +2 astetta.
ke 11.3+2 astetta, pilvistä ja nyt aamupäivällä ei sada yhtään mitään. Muutamia hiihtäjiä Aholahdessa. Hiihtelevät stadionin läheisyyden lenkkejä, eli kilpa 1km ja puolikasta lammen lenkiä edestakaisin, eli niitä lenkkejä mitä joka kevät viimeisillä lumilla päästään hiihtämään. Lammenlenkki Naistenlahdentien puolelta varsinkin parkkipaikan kohdilta kokonaan puhki. Ei hyvältä näytä hiihtämisen suhteen, taitaa tulla jalkalenkit kohta ohjelmaan.
ti 10.3Lämmin eilinen päivä, lämmin yö ja vesisade tehneet oman tehtävänsä Aholahden laduille. Hiihtämään edelleen pääsee, mutta eiliseen verrattuna paljon huonommat olosuhteet. Reitistö alkaa olla kovin jäinen, vetinen ja paikoitellen alkaa näkymään maata lumen alta. Lammenlenkki Naistenlahdentien puolelta todella huonossa kunnossa, pääsee pujottelemalla. Säynejärvi putosi pois hiihtolenkeistä. Huonoa suksea ja vettä pitävää vaatetta päälle, jos hiihtämään tänään haluaa lähteä. Aamulla kello 9.30 mittarissa + 1 ja vesisadetta, osittain välillä sataa räntää.
ma 9.3Hiihtokunnossa tänään lammenlenkki, kilpa 1km osittain, valaistu kunto 5,6 sekä Säynejärven jäälatu. Kaikki olosuhteisiin nähden hyvässä hiihtokunnossa, ainoastaan lemmenlenkillä Naistenlahdentien puoli huonommassa kunnossa. Mikä huomenna tai loppuviikosta on latujen kunto, niin siihen vaikuttaa varsin kovasti huominen päivä, jolle on luvassa koko vuorokaudeksi vesisadetta. Pakkasasteita on luvassa vasta perjantaina, joten ei tämä viikko hyvältä näytä. Tänään kuitenkin hiihtokeli ok, joskin latu alkaa näin lähempänä puoltapäivää hidastumaan ja vettymään. Kello 11 Aholahdessa +2 astetta ja puolipilvistä, sekä erittäin navakka etelän puoleinen tuuli,joka enteilee säätilan muutosta.
su 8.3

Naistenpäivä ja aamuliukkaat ! Niin kuin *Jorma sanoisi, "ei huono". Nautinnollisia hiihtohetkiä luvassa tänään auringonpaisteessa, aamupäivän pienessä pakkasessa (-6) ja iltapäivällä muutamassa plusasteessa (+3). Aamuvarhaisesta lähtien mukavasti vilskettä Aholahdessa. 

*huom! Jorma Uotinen tv:n talent ohjelmassa. 

la 7.3Nyt on se aika vuodesta, että aamu- ja iltaliukkaita kannattaa suosia. Tänäänkin aamulla pakkasta -5 astetta ja päivälle luvattu +4 astetta lämmintä, kun taas illalla mennään selvästi pakkasen puolelle. Aurinkoinen hiihto-/ ulkoilupäivä tulossa. Katso eiliseltä latuolosuhteet, jäällä varmaankin parempi tänään aamulla kun eilen päivällä?
pe 6.3

Aamulla pieni lumisade rintama ohitaa Aholahden ja mittari -0 asteessa. Tarkemmat latuolosuhteet myöhemmin päivällä.

Latupäivitys klo 14: Hiihtokunnossa lammenlenkki ja kilpa 1km osittain. Säynejäevellä oli myös hiihtäjiä perinteisellä hiihtotavalla, mutta itse kun siellä kävin vapaalla hiihtotavalla, niin upotti sen verran sohjossa, etten viitsinyt lähteä rämpimään. Jäällä alkaa olla sen verran sohjoa, että toistaiseksi kelkan kanssa sinne ei taida olla asiaa uusien urien tekoon. Kuntopuoli myös ajettu tänään ja hiihtäjiä sinne näytti menevän.  Päivittäjällä sen kunnosta ei kuitenkaan tietoa, sillä puolentunnin ruokatauolla ei kaikkea ennätä kiertää. Lauhakeli tehnyt myös tehtävänsään, sillä varsinkin latu-urilla alkaa joistakin kohdin latu menemään puhki, joten varovaisuutta. Viikonlopuksi luvassa yöpakkasia, joten aamupäiviksi luvassa vauhdikkaita kelejä. 

to 5.3Märkää lunta on yön aikana sataunut muutamia senttejä ja sadetta on luvassa koko päivän ajan. Vahinko vaan, että sade tulee nyt räntänä, eikä se lumipeitettä paljoakaan kasvata. Ladut ajettu aamulla lammenlenkille, osittain kilpa 1km lenkille ja Isolle Säynejärvelle. Kun katseelee niitä muutamia hiihtäjiä mita Aholahden aamussa on,  niin eipä näytä tänään kilometrit karttuvan mitenkään vauhdikkaasti. Aamulla ainakin todellinen työmiehen hiihtokeli. +0 astetta.
ke 4.3Eilen satoi uutta lunta muutamia senttejä, joten talvi ja hiihtokelit ovat tulleet Aholahteen. Lammenlenkkillä, osittain kilpapuolella ja Isolla Säynejärvellä hiihto-olosuhteet kummallakin hiihtotavalla hyvät. Tälle päivälle luvassa ensiksi hieman pakkasta ja illalla pitäisi alkaa satamaan taas lunta. Pakkasta aamupäivällä Aholahdessa -3 astetta.
ti 3.3Pimeys ja pakkasen puolella käynti kovetti vähäisen latu-urat ja tässä tapauksessa se on hyvä asia. Lammenlenkki, kilpa 1km osittain ja Iso-Säynejärvi. Tälle päivälle luvassa pientä lumisadetta ja nollan vaiheessa olevia lämpötiloja. Aamulla 7.30 -0 astetta ja sumua. 
ma 2.3Lunta satoi eilisen illan ja yön aikana noin 4-5 cm. Latumestari ajellut aamulla latupohjia lammenlenkille ja osittain kilpapuolen 1km lenkille. Latuja näille lenkeille ei ole tehty, sillä liian vähän lunta niiden ajamiseen tällä hetkellä on. Kuntopuolella on käyty myös pohjia ajamassa, mutta siellä kuuleman mukaan on sen verran paljon kiviä uralla, että sinne ei kannata sukset jalassa mennä. Isolle-Säynejäynelle ajettu latu ja luisteluhiihtoura tänään aamulla, joten siellä pystyy latuhiihtoa menemään, joskin melko kostean oloista on tällä hetkellä jääladuilla. Maalatu-urat myös kosteat ja pehmeät.
Tälle päivälle luvassa kosteaa keliä, lunta räntää ja vesisateen säestyksellä. Aholahden virallisessa mittarissa aamulla +1.Tälle viikolle luvassa ensiksi muutama päivä plus keliä, mutta keskiviikosta lähtien mennään pakkasen puolelle ja keskiviikko iltana pitäisi alkaa satamaan kunnolla lunta. Nyt näyttäisi pitkästä aikaan hyvältä, joten eiköhän vielä kunnon hiihtokelit saada Aholahteen tälle kevät talvelle. 
su 1.3Lumisadeta horisontissa ! Ensimmäinen rintama ohittanut aamun aikana Aholahden ja päivän mittaan isomman sateen pitäisi näille rintamille saapua. Pitää vaan toivoa, että keli ei liian paljon lämpene ja sade tulisi räntänä tai vetenä. Tällä hetkellä kello 9.30 mittarissa on vielä pakkasta -2 astetta. Isolla-Säynejärvellä ihan kohtalaisen mukavat hiihto-olosuhteet ja eilisen aikana siellä oli mukavasti hiihtäjiäkin. 
la 29.1

Karkauspäivä. Nyt vapaa pojat tyrkylle ja vapaat tytöt saalistamaan!

Tuulen suunta on kääntymässä pohjoistuulesta länsituuleksi ja sehän tietää lämpimämpiä kelejä. Tänään kuitenkin on vielä kylmä aamu, sillä kello 7 aikoihin mittarissa on -11 astetta, mutta päivän mittaan päästään muutamaan pakkasasteeseen ja aurinkokin pitäisi päivällä paistaa. Mukavan oloinen ulkoilupäivä siis tulossa. Hiihtelemään pääseen Isolla Säynejärvellä.

Huomisesta onkin tulossa mielenkiintoinen päivä hiihtämisen kannalta, sillä lumisateita on pitkästä aikaan ennustettu. Toivottavasti sateet tulevat lumena, eikä muutu vedeksi. Nyt näyttäisi ennusteien mukaan, että sadetta tulisi yli 5cm. 

pe 28.2 

Hyvää Kalevanpäivää !

"Tee lyly lykittäväksi, kalhu kalpoeltavaksi!
Lähen hirven hiihäntähän Hiien peltojen periltä."

Lyylikki, lylyjen seppä, Kauppi, kalhujen tekijä,
sykysyn lylyä laati, talven kalhua kaverti,
päivän vuoli sauvan vartta, toisen sompoa sovitti.

Sai lyly lykittäväksi, kalhu kannan lyötäväksi,
sauvan varret valmihiksi, sompaset sovitetuksi.
Saukon maksoi sauvan varsi, sompa ruskean reposen.

Voiti voilla suksiansa, talmasi poron talilla;
itse tuossa arvelevi, sanovi sanalla tuolla:
"Liekö tässä nuorisossa, kansassa kasuavassa,
tuon lylyni lykkijäistä, kalhun kannan potkijaista?"

Tänään aamulla pakkalukema -12 astetta ja päivälle luvattu noin -4 pakkas-astetta. Aamupäivällä ainakin aurinko paistaa, mutta iltapäivällä ehkä perjantain kunniaksi mennään pilveen. Maaladuilla kivet sinkoilevat suksen pohjien alla, mutta Isolla Säynejärvellä pääsee hiihtelemään ilman kiviä. Suurimman osa kierroksesta on lumi tamppaantunut uralle hyvin kiinni, mutta muutamassa paikassa on pelkää jäätä suksien alla. Kuitenkin paljon parempi hiihtää jäällä kun maan päällä. Pienellä Säynejärvelle, eli "saunalampi" on tehty vajaan kilometrin mittainen retkiluistelurata. 

to 27.2

Kello 7 aikaan pakkaslukema -17 astetta. Hyvin pitkälti tulossa eilisen kaltainen aurinkoinen päivä ja iltapäivällä ollaan muutamassa pakkas-asteessa. Lumisateita ei näköpiirissä tälle viikolle. 

Isolla Säynejärvellä pääsee hiihtelemään ja Pienelle Säynejärvelle tehty luistelu-ura.

ke 26.2Kylmä -15 asteen aamu, mutta päivän mitaan lämpötilan pitäisi nousta muutamaan pakkas-asteeseen. Tänään aurinkoa tarjolla ulkoilijoille. 
ti 25.2Maa on pitkästä aikaa valkoinen, mutta valitettavan vähän lunta satoi hiihtämisen kannalta. Aamulla auringon nousun aikaan pilvetön säätila ja -5 astetta.
ma 24.2Aamulla -1 astetta ja aurinko paistaa.
su 23.2Hyvää laskiaista ! Jos ei tänään päästä mäkeä laskemaan, niin nautitaan edes laskiaispullista. 
Aikamoinen puhuri on käynyt eilisen ja viime yön aikana, mutta tämän päivän aikana tuulen pitäisi rauhottua. Samalla säätilan tämän päivän jälkeen pitäisi muuttua talvisemmaksi, ainakin pakkasta on luvassa huomisesta lähtien useamman päivän ajaksi. Tänään aamulla -0 astetta. 
la 22.2

Tänään mennään tuulisessa, sateisessa säässä. Aamulla +2 astetta. Eipä hiihdetä Aholahdessa tänäänkään ja muutenkin maastossa liikkuvat, huomioikaa seuraava tiedous tälle päivälle:

Tuulivaroitus maa-alueille — varoitus voimassa 22.2. 09:00 - 22.2. 18:00

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
 
Yksittäisiä kaatuneita puita laajalla alueella. Lyhyitä sähkökatkoja.
 Laitepaanpa uutta päivitystä la 22.2 klo 9:15: On tullut aamun aikana päivittäjälle muutamilta kitkeröitä kyselyitä, eiko Aholahdessa oikeasti pääse hiihtämään? Hiihtämistä ei kukaan siellä kiellä, lunta kyllä löytyy latu-urilta paikka paikoin. Jos haluttaa mennä kokeilemaan, niin siitä vaan!  Suosittelen, että jos kokeilette, niin varautukaa erittäin huonoihin suksiin ja että välillä reiteillä ei ole latu-urat siinä kunnossa, että niissä ei pysty hiihtämään. Ja sitten vielä Sinulle, joka haukuit latumiehet ja päivittäjän. Ei todellakaan ole latumiesten tai päivittäjän vika, että Aholahdessa ei ole ladut nyt juuri hiitolomasi aikana hiihtokunnossa. 
pe 21.2

Tuulee kovaa ja päivän mittaan pitäisi edelleen tuulen yltyä. Lämpötila nollan vaiheilla, mutta kylmältä tuntuu.

Tänään taitaa jutut olla vähässä, joten lopuksi sananen viikonlopuksi:
Hyvää "hiihtolomaa" koululaisille.

to 20.2

Mahtava ulkoilupäivä tulossa, aurinkoa, kevyttä tuulta ja pientä pakkasta. Yksi asia vaan puuttuu hiihtämisen kannalata, LUMI ! Aamulla kello 8 jälkeen mittarissa -5 astetta ja aurinko nousemassa pilvettömälle taivaalle. 

Eilen Aholahdessa kävi muutamia henkilöitä koittamassa miten suksi luistaa. Eivät pitkään viihtyneet. Eräs vanhempi mies henkilö totesi, että olisihan voinut kävelylenkin tehdä ilman suksien kantamistakin. 

ke 19.2

Eilen illalla satoi vielä rankasti vettä, mutta nyt aamulla ilma on rauhoittunut ja tulossa upea ulkoilusää. Ennusteiden mukaan aurinkoa on luvassa. Aamulla kello 7 aikoihin mittarissa +2 astetta. Eilen muutamia karpaaseja Aholahdessa näkyi, mutta voin kyllä rehellisesti sanoa jopa käsi sydämmellä, että ei ne hiihto-olosuhteet hyvät missään nimessä ole. Latumestari eilen totesi, että nyt ei enää riitä 5 cm uutta lunta, vaan lähemmäs 10 cm pitäisi tulla, että saataisiin ladut tehtyä. Onko lunta sitten tulossa? Siinäpä hyvä kysymys. 

Tänään Aholahdessa Talvisalon koulun yläluokat viettämässä Winter Games -päivää kello 9-13 välillä. 

ti 18.2

Helmikuun hellettä +4 astetta, vesisadetta, kovaa tuulta ja ehkä päivällä vielä aurinkoa, siinä tämän päivän säätila. Mitä latuolosuhteisiin tulee, niin ne ovat sitten todella karun näköiset. Jos tuonne joku lähtee hiihtelemään, niin pitää todeta, että tosi karpaasi on kyseessä. Puhki, jäätä, vettä ym, voi sietä luntakin hieman löytyä.

Kello 9.30 alkaa muuten Aholahdessa kaarnaveneiden koskilaskukilpailu. Tänään olosuhteet mitä parhaimat maalisuoran päättävässä rinteessä.  Kannattaa tulla seuraamaan Aholahden kauden kovimpia kisoja. On muuten hieno harrastus!
"Pitäsköhön nämä päivitykset lopettaa, kun ei ole oikein mitään sanottavaa hiihto-olosuhteista. Mutta kun Teitä seuraajia eilenkin oli yli 350 henkilö, niin yritetään vielä sinnitellä"

ma 17.2Ei hyvältä näytä Aholahdessa hiihtämisen kannalta eilisen myräkän ja vesisateen jäljiltä. Vetistä, jäistä ja paljasta pintaa tarjolla latu-urilla. Tässä kahvikupposen ääressä on ryhdytty kehittelemään uusia aktiviteettejä Aholahteen tälle päivälle. Parkkipaikka jäässä, joten pidetään siellä tänään rusettiluistelu. Kahvion yläparkilla on spa osasto ja vielä erittäin iso. Stadionin puolella maalilinjalta alkaa latu-uraa pitkin koskilasku kaarnalaivoilla. Suksia ei siis tänään kannata Aholahteen vättämättä tuoda, vaan paremmat välineet ovat luistimet, uimapuku ja linkkuveitsi kaarnaveneiden tekemistä varten. Pilvistä +3 astetta.
su 16.2Edelleen etäpäivtystä, sillä työtehtävät ajaa päivittäjän SSL:n haarakonttorille Kerimäen liikuntahallile, eikä Aholahteen tänään ennätä. Eilen satoi illan aikana muutamia senttejä uutta lunta. Uskaltaisiko nyt sanoa jopa Aholahtea näkemättä, että keli on Aholahdessa nyt aamulla paras mahdollinen seuraaviin päiviin nähden. Tänään nimittäin alkaa viiden päivä lämpimät veisateen ja kovan etelä tuulen säestämänä. Aamulla kello 7 keskustan alueella + 1 aste. 
la 15.2

Nyt viikonloppuna päivitykset etänä muitten hommien vuoksi. Tänään aamupäivä mennään pakkasen puolella -3 astetta, mutta iltapäivällä pakkanen vaihtuu taas plus-keliksi. Iltapäivällä pitäisi alkaa myös satamaan lunta ennusteiden mukaan jopa 3-4 cm. Hiihtelemään pääsee, varsinkin vapaalla hiihtotavalla, vaikka lunta ei olekaan paljon. 

Viikonlopun tapahtumat siis Aholahdessa peruttu ja kahvio pysyy suljettuna tämän viikonlopun.

pe 14.2

Hyvää ystävän päivää hyvät ystävät. Talvinen päivä välillä, sillä mittari on painunut -1 asteeseen. Välillä on satanut aamupaivällä lunta ja välillä pilvien lomasta aurinko yrittää paistaa. Pieni uusi lumihärmä on latu-urille jäänyt, mutta eipä tästäkään apua kunnon hiihtokelien takaisin saamiseksi ole. Latumiehet näyttivät olevan Kola-Olleina ja laittoivat lunta lammenlenkin huonoihin paikkoihin. Liekkö ollut liiana hapokasta, niin kuin Kola-Olli aikoinaan sanoi. Muutamia hiihtelijöitä on Aholahdessa näkynyt. Hiihtelemään siis jotenkin pääsee. Vaikka emeritus Yli-Latumestari keliä ja olosuhteita kehuikin tänä aamuna, niin ei sitä kuitenkaan ole jos ajatellaan hiihtämistä. 

Sananaen viikon lopuksi:
Kaikki suunnitellut tapahtumat Aholahdessa peruttu tulevana viikonloppuna. Kahvio suljettu !

Sananen Etelä-Suomen hiihtolomalaisille: "Aika moni kuuleman Etelä-Suomessa tätäkin palstaa lukee"
- Lunta Aholahdessa todella vähän ja ensi viikko näyttä myös ennusteiden mukaan vähälumiselta. Kannataa miettiä ottaako sukset mukaan ja keskittyä vaikka muuhun tekemiseen. Miten olisi luistelu luistelualueila, ai niin ne ovat sulaneet. Miten olisi uinti uimahallissa, ai niin se on suljettu vielä remontin vuoksi. Onneksi uimiseen löytyy paikkoja Tanhuvaarasta ja Casinolta. Ei oo kivaa, kun ei ole kunnon talvea!

to 13.2

Tänään satelee vähän lunta, mutta valitettavan vähän on maahan jäänyt. Mittarissa +1 aste. Eipä lumipeite tänäänkään näytä kasvan, valitettavasti. Radiossa juuri sanottiin, että Kittilän Pokassa oli lunta eilen 121 cm ja sen jälkeen satanut vielä noin 20 cm. Antaskohan ne vähän meillekin, jos lähettäs hakemaan. 

ke 12.2

Sama kaiku on askelten, niin kuin joskus kauan sitten armejassa laulettiin. Taitaapa ne nuoret pojat ja nyt myös tytöt laulaa samaan laulua nykyisinkin. Eipä hyvältä näytä tänäänkään Aholahdessa. Pientä sadetta on aamun aikana tullut, välillä tihkua ja valillä tulee jalkarättejä. Maahan asti ei kuitenkaan lumi jää. Muutama hiihtäjä Aholahdessa nähty, mutta melko katoava olento on hiihtäjä näinä päivinä Aholahdessa. Luisteluhiihdolla huonoilla suksilla eteensä katsoen pääsee. Latujakin osittain on, mutta melko huonoon kuntoon on urat menneet ja useissa kohdissa urat ovat puhki. Huomiseksi on luvassa vielä plus-asteita ja perjantaina pitäisi pakastua pariksi päiväksi. Lisäksi huomiselle illalla on luvassa hieman lumisateita. Toivotaan kovasti, että lunta tulisi useita senttejä, muuten viikonloppu mennää melkoisessa jääkelissä. Tänään virallisessa mittarissa +1 aste.

Kaikki tälle viikolle Aholahteen suunnitellut tapahtumat on peruttu. Lisäksi kahvio on tulevan viikonlopun suljettu!

ti 11.2

No onkos tullut kesä talven keskelle?  ON !

Latu-ura aamulla vielä vetiset, mutta nyt puolen päivän aikoihin urat alkaa mennä jäähän. Hiihtämään pääsee varsinkin vapaalla hiihtotavalla, mutta kanntaa laitaa huonompaa välineistöä käyttöön, sillä yllätyksiä ja sulia paikkoja reiteiltä löytyy. Lisäksi jäisiä paikkoja!  Perinteiselläkin tavalla pääsee, kun välillä hypää laduilta pois, sillä ladut osittain sulanee hiekalle. Kuntopuolelta ajettu ladut kokonaan pois, kyseisestä syystä. Koska työstö varaoja ei enää urilla ole, niin uutta latua ei oiken pysty tällä hetkellä tekemään. Puolipilvistä  +1 .

Perutuuksia tältä viikolta:
Hiihtoseuran hiihtokoulu peruttu tältä illalta
Spirttihiihtokisat lauantai peruttu
Atomic/ Salomon testihiito sunnuntai peruttu
Muumi hiihtokoulu lauantai peruttu
Hiihtokeskuksen kahvio viikonloppuna mitä todennäköisesti suljettu ?

Löytynyt avain parkkipaikalta, avaimen perässä M-kirjain. Ota yhteyttä sähköpostitse toimisto@savonlinnanseudunliikunta.fi , mikäli kaipailet avainta.
 

ma 10.2

Tulihan se koiran ilma, niinkuin ennusteissa sanottiin. Vettä, räntää, jalkarättejä, pikkumummoja ym sataa, lämpöä +2 astetta. Tuulta riittävästi 11 m/s ja puuskissa kello 9 aikaan 18 m/s. Hiihtäjiä ei Aholahden aamussa näy, toisaalta jos ei ole pakko tänne tulla, niin ei kannata tullakkaan.

Ladut pehmenneet ja osittain alkaa paikkapaikon menemään puhki. Roskaa laduilla kiitettävästi. Jääladut veden vallassa. 

su 9.2

Säätila on muuttunut eilisestä. Plus asteilla ollaan ja taidetaan olla torstaihin saakka. Mittarissa +1 astetta. Pientä tihkusadetta on aamulla ajoittain tullut. Olisiko tämä nyt pilvisen utuinen päivä. Päivän mittaan pitäisi tuulenkin yltyä ennakoiden huomista ennusteiden mukaan erittäin voimakkaikaita sateita ja tuulia. Tänään kannataa lähteä ladulle, sillä huomenna hiihtäminen saataa olla hankalampaa. Kaikki maaladut hiihtokunnossa, joissakin kohdin vähemmän lunta, mutta hiihdettävässä kunnossa. Jääladuista tällä hetkellä ei ole vielä tietoa, mutta ilmeisesti alkaa ne vettymään näillä keleillä.

Peltosen skini-suksi testipäivä tänään Aholahdessa kello 11-15. Käy testaamassa sukset ja saat samalla mehu/ kahvi lipukeen kahvioon. Huom ! Käytettävä tämän päivän aika. Tervetuloa!

la 8.2

Hieno hiihtopäivä lauantaista tulossa. Kello 8.30 aikaan mittarissa -5 astetta ja melko tuuleton sää tuntuisi olevan. Illan ja yön aikana satoi pienen härmän lunta, mutta siitä ei hyötyä eikä haittaa hiihtämisellä taida olla. Latukone ajeli juuri kierrokselta tankkaamaan, joten ladutkin taitaa olla jo kunnostettu. Tänään Aholahdessa aamupäivällä muumien hiihtokoulu, joten pieniä Iivoja ja Kristoja harjoittemassa hiihdon saloja.

Aittolammen lenkkin tieosuudet on myös hiihtokunnossa Koivukannantiehen saakka. Ajoittain lenkillä on kiviä, varsinkin ladulla. Kuitenkin hiihdetävässä kunnossa. Tervastuvalle kuuleman mukaan on pohjat ajettu, mutta eilen ei latua.

Kahvio palvelee tänään ja huomenna kello 10-15. Tervetuloa!
Huomenna Peltosen Skini-suksikiertue Aholahdessa kello 11-15. Käyppä testaamassa Peltojen karvapohia.

Päivän suositus: Jätäpä auto Poukkusiltaan ja hiihtämällä Pullinlahden jäälatua pitkin Aholahteen.

pe 7.2

Päivitys klo 15.30: Laitetaanpa uutta päivitystä, kun päivittelijä ennätti kiertelemään Aholahden laduilla. Kuntopuoli, lammenlenkki ja kilpapuoli 3km hiihtokunnossa ja näytti myös kilpa 5km lenkkikin ajetulta. Iso-Säynejärvi, eli Aholahden isompi lätäkkö jäälatu ok kummallakin hiihtotavalla. Nyt pääsee myös Poukkusillasta Aholahteen ja jääosuus oli hyvässä kunnossa, parissa paikassa lähempänä Poukkusiltaa oli hieman vettä noussut jäälle, mutta hyvin pääsi niistäkin kohdista. Pullinlahdelta Aholahteen latu toisessa reunassa ja varvikkoa siellä täällä näkyvissä, kannataa katsoa hieman eteen, ettei karahda suksen pohjat. Itse kuitenkin hyvillä suksilla liikenteessä ja hyvin pääsi tälläkin osuudella hiihtelemään. Aholahdesta pääsee nyt myös Tellulle ja sieltä Pihlajaniemelle, joskin Vuohimäen nousu hieman kapea näytti olevan luistelusuksilla mentäväksi, mutta perinteisellä varmaankin ihan kohtalainen. Aittolammen lenkistä ei valitettavasti tietoa, kun ei enää jaksanut lähte kipuamaan tutkan nousua, mutta eiköhän huomenna saada siitä viimeistään tietoa.

Päivitys klo 8.30: Paukkanen paukkuu peräti -14 asteessa, ei kuitenkaan kauden recorteissa, sillä ennätys taitaa olla tänä talvena Aholahdessa -19 astetta. No tästä se lauhtuminen alkaa kohti ensi viikon lämpöasteita ja vesisateita. Tälle päivälle luvassa noin -10 asteen pakkaskeliä ja illalla pitäisi alkaa satelemaan pakkaslunta. Latuolosuhteet näyttäisivät hyvältä, laitetaan niistä mahdollisesti lisätietoa päivän mitaan, kun ladulle sukset jalassa ennättää.

Sananen viikonlopuksi:
Lauantaina pieniä hiihtäjiä Aholahdessa aamupäivällä, sillä Muumien hiihtokoulu kello 9-12.30 välillä Aholahdessa. 
Sunnuntaina kello 11-15 Peltosen testihiihtopäivä. Tule testaamaan Peltosen kalustoa.
Hiihtokeskuksen kahvio avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 10-15, lauantaina etkoillaan jo kello 8 jälkeen. Tervetuloa!

Päivän vitsintynkä:
Mitä eroa on valkoisilla kanoilla ja mustilla? No Musti on tänään Savonlinnan Intersportissa. 

to 6.2Eilisen illan aikana satoi pakkaslunta noin 5 cm ja nyt aamulla latukone on painanut latuja Aholahden baanoille. Ainankin lammen lenkki näyttää todella houkuttelevalta hiihtämään, toisaalta näinköhän päivittelijä enää jaksaa tänään mennä hiihtämään kun kolmisen tuntia on saanut tehdä neljässä paikkassa lumitöitä. Mutta menkää Te, jotka jaksatte. On nimittäin erittäin komea aurinkoinen hiihtopäivä tulossa. Kello 10.30 pakkasta Aholahdessa -10 astetta ja iltapäivällä ennusteiden mukaan enää -6 astetta.
ke 5.2Pakkas aamu -8 astetta. Pientä tuulen virettä, mutta ei kuitenkaan samanlaista kun eilen ja toissapäivänä. Aurinkoa luvattu päiväksi, mutta nyt aamulla 9 aikoihin pilviverho kattaa Aholahden taivaankantta. Latukonekin on saatu takaisin Aholahteen Tanhuvaaran keikalta, joten tiedossa tasaisempia olosuhteita latuverkostolle. Toivottavasti vaan lumet riittää isolla koneella ajamiseen. Lunta on luvassa muuten ensi yöksi muutamia senttejä. Eilen kun oli hiihtämässä, niin laittoi merkille, että melkolailla oli tippunut neulasia laduille. Liekkö olleen kuusen päristäjäiset maanantaina. Jos näin oli, niin vielä olisi 9 viikkoa hiihtokelejä jäljellä, joten hiihtokelit loppuisi Aholahdessa 6.4.2020. Katsotaan miten ennustuksen käy?
ti 4.2

Eilisen ilmankierron jälkeen on säätila rauhoittunut. Pakkasta -9 astetta Aholahden mitarissa ja päivän mittaan pitäisi vielä pakastua. Latumies ajelee latuja Aholahdessa ja näytti juuri menevän Isolle Säynejärvelle, joten maalla ja "merellä" hiihtokelit kohdallaan.

Päivitys kello 12: Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, loistava ulkoilupäivä laduilla. Hiihtämään!!!!!

ma 3.2Yöllä ja aamulla pientä lumisadetta. Lisäksi navakka pohjois-tuuli pyörittää lunta. Talven ensimmäinen kunnollinen pakkasviikko tulossa, liekkö ainut, sillä ensi viikko taas näyttää ennusteiden mukaan lämpimältä? Aamulla kello 10 aikaan mittari lukema -5 astetta. Eilisen työmiehen kelin jälkeen tänään suksi luistaa ihan toisella tavalla, eli paljon helpompaa tänään hiihdellä.
su 2.2

Uutta märkää lunta satoi yön aikana reilut 5cm. Latumies ajanut latuja koko aamun ajan ja sanoi, että hankala keli on tehdä tänään latua. Kunnossa kuitenkin on kuntopuoli, lammenlenkki ja osittain kilpa 3km. Lähti ilmeisesti myös jäälatua tekemään Isolle Säynejärvelle, ainakin hiihtäjiä sinne näyttää nyt menevän. Kostea keli, välillä tulee hieman tihkua. +1 aste.

Tänään Fisherin testihiihtopäivä Aholahdessa kello 11-15. Käykääpä testaamassa Fisherin tuotteita. Varsinkin Fisherin skini-suksea nyt kannattaa testata, sillä hankalassa kelissä ominaisuudet nousevat hyvin esille. Kun käyt testaamassa saat kahvi / mehu lipukeen kahvioon, joka voimassa ainoastaan testi hiihdon ajan, eli kello 15 saakka. 

la 1.2

Helmikuu alkaa pienessä -6 asteen pakkaskelissä. Hiihtäjiä Aholahden laduilla todella mukavan oloisesti. Säätila aamupäivällä pilvinen -6 astetta. Illalla pitäisi alkaa satamaan lunta ja pakkasen lauhtuvan lähelle nollaa.
Latutilanne: Kuntopuoli, lammenlenkki ja kilpa 3km poislukien entistä hyppyrinmäen nousua ja Kirvesniemen kiemuraa hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. Lisäksi Isolle Säynejärven ympäri vedetty jäälatu. Aittolammelle, Tervastuvalle ei vielä ole vedetty latu-uria.

Kahvio avoinna viikonloppuisin kello 10-15 Tervetuloa!

pe 31.1

Tammikuun viimeistä päivää viedään pilvisessä -4 asteen pakkasessa. Ladut näyttävät vierestä katsottuna hyvältä ja houkuttelevilta. Hiihtäjiä Aholahden perjantai aamussa mukavan oloisesti, kiertämässä lampea ja kuntopuolella. 

Sanaset viikonlopuksi: 
Lauantaille luvassa -7 / -5 asteen pakkaskeliä, joten ennusteiden mukaan näyttää erinomaiselta hiihtopäivältä. Hiihtokeskuksen kahvio avautuu lauantaina kello 10.00 ja kahvio palvelee helmikuun alun lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10-15. Viikosta 8 lähtien kahvio avoinna joka päivä.
Sunnuntaiksi luvassa lauhaa plus-keliä ja lumi- / räntä- / vesisadetta. Sunnuntaina kauden ensimmäinen suksitestipäivä Aholahdessa. Tule testaamaan Fisherin välineistöä kello 11-15 välillä. Testihiihtäjille saavat kahvi / mehu lipukeen hiihtokeskuksen kahvioon. Huomioikaa, että lipuke voimassa ainoastaan testipäivänä sunnuntaina. 

to 30.1Hiihtokeskus herännyt kunnolla taas henkiin. Parkkipaikoilla muutamia kymmieniä autoja aamupäivällä ja hiihtäjiä soljuu lammen ympäri kokoajan. Latumiehet ajavat kokoajan kelkoilla latu-uria valmiiksi, joten hyvältä näyttää. Mikään hirveän liukaskeli ei tänään näyttäisi olevan, mutta hyvä on hiihtäjän hiihdellä Aholahden baanoilla kummalakin hiihtotavalla. Tänään pilvistä säätä ja mitarilukema aamulla kello 10 aikoihin -3 astetta.

Hiihtokeskuksen kahvio avautuu lauantaina 1.2. Kahvio avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10-15. Viikosta 8 lähtien kahvio avoinna joka päivä. Tervetuloa!
Sunnuntaina Fisher suksien testihiihtopäivä Aholahdessa kello 11-15.
ke 29.1

Melko sakeana eilen satoi lunta, joten nyt sitä on. Kuuleman mukaan 12 cm olisi Kellarpellossa mittatikussa sade määrä eilen ollut, joten varmaankin Aholahdessa ollaaan samoissa mitoissa. Lumi kostuu koko ajan ja sehän tietää urille hyvää. Latumiehet tamppaavat kahden moottorikelkan voimin uria Aholahteen baanoille. Latuja ei vielä kello 10 aikoihin näyttäisi olevan, vaan keskittyvät ensin baanojen kovettamiseen, eiköhän päivän mitaan ladutkin baanoille ilmesty. Aamulla muutamia kiertämässä lampea ympäri, mutta eiköhän myöhemmin päivällä ja illalla hiihtäjät löydä Aholahteen, kun hiihtobaanat alkavat kovettumaan. Aholahden virallisessa mittarissa kello 9.30 oli -1 aste.

Päivitys klo 10: Tätä kirjottaessa olivat latumiehet jo ennättäneet vetää latua lammen lenkille, joten perinteiselläkin tavalla latua pitkin pääseen. 

HUOM !
SUNNUNTAINA 2.2 klo 11.00 -15.00 testihiihtopäivä Fisher. 
Tule testaamaan Fisherin välineistöä. Testihiihtäjät saavat mehu/ kahvit kahviosta. 

ti 28.1Aamulla kello 8.30 mittarissa -7 astetta ja odotellaan lumisateen alkua. Ennusteiden mukaan uutta lunta pitäisi sataa päivän aikana 4-5 cm. Muutama hiihtäjä on Aholahdessa, mutta olosuhteet eivät vielä tänään ole mitkään hyvät hiihtämiseen. Pohjat näyttää melko höttöiseltä.  Toivottavasti huomenna päästää toden teolla hiihtämään, ainakin lämpötilan pitäisi illan ja yön aikana mennä plusasteiden tuntumaan. Lumi kun kostuu, niin laduntekijät pääsevät  paremmin tamppaamaan lumen ja sitä mukaan hiihto-olosuhteet paranevat.
ma 27.1Eilen tuli sitä valkoista mannaa vajaat 10 cm. Latumiehet ovat Aholahdessa polkemassa kahdella kelkalla latupohjia. Lumi, kun on  "höttö-" pakkaslunta, niin urien pitää kovettua, ennen kun niihin pystyy latuja tekemään. Kelkat näytti menevän myös Isolla Säynejärvellä (isommalla Aholahden lätäköllä), siellä pääseee hiihtelemään ennen kun maan päälliset ladut valmistuvat. Kärsivällisyyttä, kyllä ne ladut hiihtokuntoon tulevat. Varsinkin kun huomiseksi on taas luvassa lumisateita ja lauhat kelit palaavat! Pakkasta kello 10 aikoihin Aholahden virallisessa mittarissa -14 astetta.
su 26.1Lumisade alkoi vähän ennen aamu seitsemää. Anna nyt tulla sitä lunta! Pakkasta -4 astetta klo 7 aikoihin. 
la 25.1Varhain aamulla -2 astetta ja ilmeisen selkeä ulkoilusää tälle päivälle tulossa. 
pe 24.1

Eilen ennustettu lumisade toi maan valkeaksi, mutta hiihtämisen kanalta valitettavan vähäiseksi sade jäi. Lunta satoi noin 2-3 cm. Aholahdessa näytti muutamia hiihtäjiä olevan Isolla-Säynejärvellä. Siellä jos hiihtelee, niin ei kannata poikea paljoakaan muitten suksien jäljiltä, sillä ainakin parikymmentä uve-avantoa siellä näytti kirkkaan jään aikaan olevan. Nyt kovasti odotetaan sunnuntaita, sillä silloin on luvassa seuraava lumisade alue Aholahden seutuville. Talvi on nyt tulossa, oletko valmis? Tänään -1 aste ja aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta. Upea ulkoilu sää. 

Lauantaille suunniteltu Muumien hiihtokoulu on peruttu. Muumit toivottavasti pääsevat aloittamaan hiihtokoulun kahden viikon päästä lauantaina 8.2. Myös sunnuntain testihiihtopäivä on peruttu. 

to 23.1Aurinko ja -3 astetta. Illaksi luvassa lumisadetta, mutta paljonko lunta on tulossa?
ke 22.1Aamulla -0 astetta ja tulossa ennusteiden mukaan aurinkoinen ulkoilupäivä pienessä pakkasessa. Jäillä liikkuville tiedoksi, että kovasti on uveavantoja tullut viimepäivien aikana, niitä syytä varoa! 
ti 21.1Pitkälle on jo päästy marraskuuta ja sama kuukausi näyttää vielä jatkuvan pitemmän aikaan. Fönin Jussin tuuli puhaltelee Atlantilta aikamoisella puhurilla lämmintä ilmaa ja nyt aamulla kello 8 aikoihin lämpömittarissa +6 astetta. Näillä mennää hiihtokeli päivityksissä, että kikkelis kokkelis vaan. Revippäs tästä talvesta huumoria. 
ma 20.1Pitkästa aikaa maassa näkyy valkoista........, mutta ainoastaan pieni härmäkerros. Pakkasta on nyt aamulla -1 aste, mutta eiköhän taas päivän mittaan mennä reilusti plus-asteiden puolelle. Eikä tämä viikkokaan näytä mitenkään hyvältä hiihtokelien suhteen. Ehkä torstaina sataa hieman lunta, ennusteiden mukaan saataisi pari senttiä tulla, mutta eipä sillä paljoa latuja kylläkään saada aikaan. 
su 19.1+2 astetta ja vesisadetta. Illalla pitäisi pakastua hivenen. 
la 18.1Eipä ole muistanut laitaa pariin päivään päivityksiä, syynä +38,7. Kaupungista katsottuna lämpöä tänään näyttää olevan +1 aste ja pilvistä näyttäisi ikkunasta katsottuna ulkona olevan. Eilen taisi olla saman suuntainen päivä, mutta lämpöä silloin ulkonakin pari astetta enemmän. 
to 16.1Aamutuimaan +2 astetta. Tulevalle sunnuntaille suunniteltu Atomicin ja Salomonin testihiihtopäivä peruttu. Seuraavan sunnuntaina yritetään uudestaan, mutta eipä sekään viikonlopun hiihtokelit näytä mitenkään hyvältä. 
ke 15.1Lämpöä +3/+5 astetta, kovaa tuulta ja vesisadetta, siinä tämän päivän olosuhteet Aholahteen. Viikon päästä EHKÄ pakastuu, mutta lumisateita ei taida olla horisontissa. 
ti 14.1Aamulla +0 astetta ja päiväksi luvassa voimistuvaa tuulta ja plus asteita. Päivän suositus: retkiluistelu suojaisella pienellä sisäjärvellä. Pullinlahdella saataa etelän suuntaan joutua puskemaan, sen verran kovaa tuulta luvassa. 
ma 13.1Lammenlenkki kierretty jalkaisin ja piikkikengät jalassa. Muuten ei Aholahden urilla pääse. Eipä hyvältä näytä hiihtämisen kannalta. Toisaalta nyt on hyvät retkiluistelukelit, nautitaan niistä. -2 astetta ja tälle päivälle ennustettu aurinkoa, mutta eipä ole vielä kello 10.30 mennessä näkynyt.
su 12.1+3 astetta ja vesisadetta
la 11.1-6 astetta
pe 10.1Pakasta -3 astetta ja aurinko paistaa. Ei hiihdetä.
Nyt tulee parin päivän tauko päivityksiin ja palataan palstalle maanantaina!
to 9.1Aurinkoinen päivä tulossa ja kello 9 jälkeen -0 astetta. Vitsit vähissä, kun ei hiihtokeliä ei ole. Tai kerrotaan sitten vitsi, 8-vuotian tytön kertomana. " Mitä kala teki kaupassa? ........ No, se oli myytävänä." Taitaa päivittäjällä ainakin olla tylsää, kun ei hiihtämään pääse. Ei muuta kerrottavaa.
ke 8.1

Aamulla kello 8 jälkeen, erittäin kova länsituuli puhaltaa, vettä tihuttaa ja lämpöasteita +3. Aika lohduttoman näköistä täällä Aholahdessa on. Kyllä ne hiihtokelit olivat ja menivät, joten lähdetään odottelemaan uuden talven tuloa. Seuraavan kymmenen päivän aikana talvi ei taida kuitenkaan ennusteiden mukaan tulla. Siirrytään nyt vaikka retkiluisteluun, johon olosuhteet taitavat olla paljon paremmat, paitsi tänään jolloin tuulee lähemmäs 15m/s.

HUOM!:
Kelit muuttavat sovittujen tapahtumien aikatauluja Aholahdessa:
- su 12.1 testihiihtopäivä Fisher on peruttu
- su 19.1 testihiihtopäivä Atomic / Salomon, ei vielä peruttu, mutta huonolta näyttää ennusteet.

ti 7.1Pyhät vietetty ja palattu arkeen. Myös palattu taas reilusti lämpimän puolella +2 astetta, utuista ja kosteaa. Aamulla hiihtäneet pääsivät hiihtämään kohtuullisissa olosuhteissa, mutta kun päivittäjä meni ennen puoltapäivää ladulle, niin eipä ollut enää hyvä mennä. Ei nauttinut, niistä muutamista kilometreistä, mitä sukset jalassa viitsi rämpiä. Jäistä ja märkää! Kiviä ei kylläkään ollut vielä näkyvissä, mutta ei varmaankaan pitkään kestä, kun maakin alkaa suksen pohja raapimaan. Hiihtämään "siis sukset jalassa liikuskelemaan", pääsee, mutta hiihdettävyys ja nautittavuus kaikkea muuta kun hyvä.
ma 6.1Hieman sadellut lunta ja olosuhteet laduilla on hidastuneet huomattavasti, joten nyt taas jotenkin uskaltaa hiihtää. Ei kuitenkaan mitenkään hyvät olosuhteet, mutta kuitenkin hiihdeltävät varsinkin vapaalla hiihtotavalla. Joitakin kymmeniä hiihtäjiä Aholahdessa aamupäivällä, mutta ei missään nimessä ruuhkaa. Venäläisiä laduilla huomattavan paljon, viettämässä heidän kultuurin joulua hiihtämisen merkeissä. Pakkanen lauhtunut eilisestä ja puolenpäivän aikoihin ollaan taas lähestymässä plusasteita (-0), joita on sitten luvassa loppuviikolle. "Tulevaisuus ei näytä hyvältä hiihtämisen kannalta", mutta Pullinlahdella pystyy menemään retkiluistimilla (vink, vink!).
su 5.1Tänään ei päivittäjä ennätä Aholahteen, joten pelkät säätiedot ja kommentit eiliseseltä. 
Kello 10 pakkasta -5 astetta ja erittäin navakka pohjoisen puoleinen tuuli. Eilen iltapäivällä latu-urat olivat sen verran jäiset, että päivittäjä jätti ainakin hiihtolenkin välistä. Hiihtämään kyllä pääsee, mutta onko se turvallista ja nautinnoillista, sen jokainen saa itse arvioida. Itse teen tänäänkin, jotain muuta liikuntaa. Huomenna ehkä hiihdetään, kun lumisateita on yölle ennustettu.
la 4.1Päivitys klo 15.00: Latu-urat ovat vaarallisen jäiset!

Pakkasenpuolelle on menty yön aikana ja nyt klo 8 pakkasta on peräti -1 aste. Jäiset ladut näyttävä olevan tästä vierestä katsottuna. Iltapäivästä lähtien on kuitenkin ehkä luvassa lumisadetta, joten olosuhteet illalla saataavat olla ihan toisenlaiset. 
Savonlinnan Hiihtoseura ilmoitteli eilen naamakirjassa, että ensi tiistaina alkavaksi suunniteltu hiihtokoulun aloitus siirtyy kahdella viikolla muuttuneiden lumiolosuhteiden vuoksi. Hiihtokoulun aloitus siis tiistaina 21.1.2020. Takemmin asiasta täältä: http://www.savonlinnanhiihtoseura.fi/maastohiihto/hippo-maastohiihtokoulu/hippo-maastohiihtokoulu-2020/
pe 3.1

+3 astetta lämmmintä ja erittäin kova länsituuli. Lammenlenkki ja kilpapuoli on jäinen, mutta kuntopuolella latumiehen kertomana on pystytty hieman pehmentämään uria, joten siellä kannattaa tänään hiihdellä.
Naistenlahdentie aivan peilikirkkaassa jäässä, joten varaovasti kannattaa ajella Aholahteen.

Kolmen päivän viikonloppu kun on käsillä, niin sananen viikonlopuksi: Huomisesta lähtien pakastuu ja sunnuntaina voidaan olla jopa yli -5 asteen pakkasessa. Jäisiä latu-uria siis tiedossa la-su ajaksi. Maanataille luvassa lumisateita, mutta samalla taas lautuu plusasteille.Kahviopalvelut eivät vielä aukea tulevalle viikonlopulle.

to 2.1Aurinkoinen + 1 asteen päivä. Eilen sateli hieman lunta ja varmaan teki ihan hyvää laduille. Tarkempia tietoja ei tänään Aholahdesta pysty antamaan, sillä tauti iski, eikä ladulle tänään asiaa. 
ke 1.1.
2020
Hyvää Uutta Vuosikymmentä!
Vuosi aloitetaan pienessä pakkasessa -3 astetta, mutta päivän mittaan pitäisi taas mennä lämpöasteiden puolelle. Nyt kello 10 aikoihin keli on selkeä, mutta iltapäivällä saataa ryhtyä satamaan ja toivotaan todella, että sade tulisi lumena. Nyt latu-urat alkaa olla kovan käytön ja kelien vaihteluiden jälkeen niin jäisiä, että paikoitellen on vähän hirvittää mennä. 
ti 31.12

Aamu lähti käyntiin vesisateella ja sen jälkeen muutaman kerran satanut jalkarättejä. Samalla ilma alkanut menemään kylmempää suuntaan, sillä navakka tuuli on kääntynyt pohjoisesta puhaltamaan. Klo 11 aikoihin -0 astetta. ja illalla ennusteiden mukaan noin -5 asteessa. Latu-urat ajettu aamulla. Varsinkin lammenlenkille saisi lisää tulla pikaisesti lunta, sillä pätkällä hiihdetty niin paljon, että melko jäiseksi se on päässyt menemään. Muutenkin, nyt kun pakastuu, niin tiedossa on vauhdikasta menoa laduilla. Laskuissa varovaisuutta ! Varovaisuutta myös Naistenlahden tiellä autolla ajettaessa, on nimittäin melko jäinen.

Nyt kun viedään vuoden viimeistä hiihtopäivää, niin on hyvä muistella päättyvää vuotta hieman. Viime talvihan oli melko normaali talvi, lunta oli riittämiiin kaikilla maan päälisillä laduilla. Järvien jäät olivat poikkuksellisen heikot viime talvena, eikä jäälatuja ei oikein koko talvena pystynyt tekemään. Hiihtokausi loppui Aholahdessa huhtikuun puolessa välissä. Viime talven jäkeen on muutoksia Aholahdessa tullut. Vanha latukone on saanut väistyä uuden tilalta ja toivotaan vaan kovasti, että lunta tulisi, niin päästäisiin toden teolla uuden latukoneen tekemille laduille. Toinenkin "vanha " on saanut väistyä, sillä Yli-Latumestari Ahti Kinnusesta on tullut kesän aikana "Emeritus Yli-Latumestari" jäädessä eläkkelle. Toivotetaan Ahdille hyviä eläkepäiviä ja tähän toivotukseen varmasti yhtyy kaikki Aholahden hiihtäjät, sen verran hienon työuran Ahti on Aholahden hiihtobaanoilla tehnyt. Valtikka on sitten siirtynyt nuoremille Akulle ja Jannelle. Kummatkin kun tunnen niin uskon, että saamme jatkossakin nauttia Aholahdessa hyvin hoidetuista laduista. 
Useat, jotka päivittelijän tietävät ovat kyselleet mikä on päivittäjän jalan kunto. Viime talvihan jäi lähes hiihtämättä päivitäjältä jalkavaivan takia. Huhtikuun puolessa välissä kantapää ja akillesjänne leikkaukseen, joka meni hyvin. Haava kuitenkin tulehtui ja sen jälkeen leikkaushaava oli osittain 6,5 kk auki. Kesällä jäi tekemättä pyöräilyt, jalkalenkit, uimiset (saunominen) ym liikunta, joten kunto on erittäin huono. Lisäksi kun usemman kuukauden on tekemäyttä mitään, niin tuo pallolaajennus vatsan seudulle alkoi vaivata. Marraskuun alusta kun on päässyt jollakin tavalla liikkumaan, niin nyt on menossa peruskuntokausi hitailla vauhdeilla, mutta samalla nautien liikkumisesta ja vielä omilla jaloilla. 

HYVÄÄ VUODEN VAIHDETTA !
Ps. Teitä tämän sivun seuraajia on yllättävän paljon, päivittäin tällä sivulla vieraillaan 350-500 eri tietokoneen välityksellä.

ma 30.12Yöllä oli satanut vettä ja nyt aamupäivällä mittarissa +2 astetta, lisäksi navakkaa länsituuli puhaltelee. Lunta on, mutta kyllähän vähäiseen lumimäärään vesisade on hieman olosuhteita heikentänyt. Edelleen kuitenkin pystyy menemään molemmilla hiihtotavoilla, niin lammenlenkillä kun kuntopuolen valaistulla ja lisälenkillä. Kilpapuollella latu 1km uralla ja latupohjat ajettuna kilpa 3km ja 5 km lenkeillä. Lämpimiä kelejä on luvattu ainakin viikon ajaksi, joten lumisateita kaivattaisiin pikaisesti, muuten olosuhteet saataa mennä todella huonoiksi. Tiettyä varovaisuutta kannattaa nytkin hiihtäessä noudattaa, sillä kiviä saataa nousta latu-urille. Lisäksi myös varoitus Aholahteen autoilla saapuville; Naistenlahdentie on melko jäisessä kunnossa!
su 29.12Kovasti on pakkanen lauhtunut yön aikana. Eilen illalla pakkasta oli -15 asteen verran, mutta nyt aamulla klo 8 jälkeen Aholahden "virallisessa" mitarissa enää -5 astetta ja päivän mittaan pitäisi mennä taas plus asteiden puolelle. Tänään melko navakka tuuli kyllä kylmentää ilmaa selvästi. Latujen kunnostus näyttää olevan meneillään, joten hiihto-olosuhteet kelvollisen hyvät molemmilla hiihtotavoilla. Laduilla sen verran paljon ollut hiihtäjiä, että varsinkin myöhempään tuleilla hiihtäjillä latu menee liipalle, joten perinteisellä hiihtotavallamenneillä on ollut hieman pito-ongelmia. Huomenna hiihdellään ilmeisesti ennusteiden mukaan vesisateessa?
la 28.12"Aurinko paistaa ja hiihtäjät hiihtää, taitaa olla joulukuun hienoin ulkoilupäivä". -7 astetta.
pe 27.12Ilma on pakastunut viime päivistä huomattavasti. Aamupäivällä Aholahdessa -5 astetta ja pilvinen säätila. Hiihtokeli ja olosuhteet hyvät kummallakin hiihtotavalla. Hiihtäjiä Aholahdessa kohtalaisen mukavasti, mutta vielä mahtuu sekaan.
Jotkut ovat kyselleet milloin kahvio avautuu Aholahdessa? Vielä tulevan viikonloppuna kahvio ei ole vielä avoinna, sillä SSL:n koko töissäoleva henkilökunta keskityy nyt pakkasten tultua tulevat päivät jääkenttien jäädytyksiin. Kahvion avautumista katsotaan myöhemmin, mutta kahvio avautuu viimeistään tammikuun toisena viikonloppuna, jolloin alkavat suksitestipäivät Aholahdessa ja niitä on luvassa 4-5 sunnuntaina tammi-helmikuussa. Hiihtoseuran pitämä hiihtokoulu muuten starttaa 7.1.2020 ja siitä lisätietoja tästä linkistä http://www.savonlinnanhiihtoseura.fi/maastohiihto/hippo-maastohiihtokoulu/hippo-maastohiihtokoulu-2020/
to 26.12

Joulu alkaa olla lusittu, joten joutaa laduille sulattamaan kinkkuja, laatikoita, suklaita ym herkkuja! Aholahdessa ihan mukavanlaisesti hihtäjiä ladulla. Suurin osa kiertää lampea, mutta myös iso joukko hiihtäjiä kuntopuolen lenkillä. Kyseiset ladut ja osittain kilpapuolen 3km latu hiihtokunnossa. Erittäin hyvä keli hiihtää. Aholahden mittarissa klo 11 aikoihin -1 aste pakkasta ja pilvinen sää.

ke 25.12Säätila: Märkää lunta sataa, +0 astetta. 
ti 24.12

Aamulla -0 astetta, utuista ja sumuista. Hiihtokelit hyvät kuntopuolen valaistulla ja lisälenkillä, lammen lenkillä, sekä osittain kilpa 3km lenkillä. Nyt aika rauhoittua joulun viettoon ja palataan palstalle Tapaninpäivänä. 

"Taivahalle syttyi juuri,
suuren suuri punajuuri.
Siitä miehet itämaan,
haukkasivat puolikkaan.
HAUSKAA JOULUA !

ma 23.12

Ratiossa sanottiin, että on säätila on tänänään sumuinen ja utuinen. Sitä se myös oikeasti on. Aamulla mittari +0 astetta. Hiihtämään pääsee lammenlenkillä ja kuntopuolen valaistulla 5,6km ladulla, jotka ovat olosuhteisiin nähden hyvässä hiihtokunnossa, molemmilla hiihtotavoilla. Kuntopuolen lisälenkkki myös ajettu, mutta ei niin hyvässä kunnossa kun päälenkki. Myös kilpapuolen tehdyt latu-urat ovat paremmassa kunnossa, kun muutama päivä sitten. Siellä kuitenkin niin vähän hiihdetty, että hieman pehmeältä siellä meno tuntuu. Tai voihan se olla, että päivittäjä on niin pehmeässä kunnossa, että huonolta se sen takia tuntuu. Tuleville joulun ajalle luvassa hyvin saman suuntaista keliä lun nyt tänään on. Yöllä saatta olla hieman pakkasta, mutta päivällä selvästi pluskelissä. Joulupäivänä saataa sataa, mutta tuleeko vettä vai lunta. Joulun ajan olosuhteet ovat, siis olosuhteisiin nähden kohtalaisen mukavat Aholahdessa, eli huomattavan paremmat kun kaupungin keskustassa näyttää. Muistakaahan käydä kinkun syönnin ohessa ulkoilemassa! 

su 22.12Vuoden lyhin päivä käsillä. Yöllä sää meni hieman pakkasen puolelle, joten aamulla rapsakka keli. Nyt kello yhdeksän aikaan -0 aste ja pilvistä, eikä sään tämän päivän aikana pitäisi tästä enempää kirkastuakaan. Iltapäivälle luvassa ehkä tihkusadetta. Hiihtokunnossa kuntopuolen valaistu ja lammenlenkki. Kilpapuolellekin on urat vedetty, mutta ainakin eilen siellä meno oli melko upottavaa, joten päivittäjä ainakin jättää sen tänäänkin välistä. 
la 21.12Kostea ja sumuinen lauantai aamu. Mittarissa +0 astetta. Eiliselle illalle luvattu sade ei sitten paljoakaan uutta lunta tuonut, mutta lunta maassa edelleen, joten hiihtopäivä tiedossa. Päivän suosituksessa lammenlenkki ja valaistu kuntolatu, jotka ovat hiihtokunnossa. Lämpimiltä ja kosteilta vaikuttaisi myös tulevat päivät, toivon mukaan lumet kestävät ja päästään hiihtelemään. 
pe 20.12Hiihtokeskus on herännyt eloon. Aamu kahdeksasta lähtien varsinkin lammenympäri kiertäjiä on ollut runsaanlaisesti. Myös valaistulle kuntoladulle on hiihtäjiä mennyt, Näillä latu-urilla kohtuullisen hyvä hiihtää kummallakin hiihtotavalla. Kilpapuollelle on osittain vedetty latu-uraa. Aamulla mittarissa -0 astetta ja pientä lumisadetta. Iltapäivästä lähtien kelin pitäisi muuttua plussan puolelle ja lämpimän puollella ennusteiden mukaan mennään Tapaninpäivään saakka. Onneksi lumisateitakin on luvassa, joten joululomalla Savonlinnan tulevien kannattaa ottaa sukset mukaan. Luistimet voi kyllä suosiolla jättää kotiin, sillä ulkoijäitä ei ole vielä Savonlinnan seudulle ole pystytty tekemään.
to 19.12Eilinen lumimyränkä toi reilut 10 cm uutta lunta Aholahteen. Latumies polkenut koko aamun latuja kelkan kanssa ja nyt klo 10 jälkeen ajettuna on lammen lenkki ja kuntopuolen valaistu. Hankala keli ladun tekijälle. Kun lumen alla oleva maa ei ole roudassa, niin ei pysty vielä ottamaan isoa latukonetta käyttöön, sillä sen telat möyhisi maat lumen sekaan. Lammen ympäri kiertäjät kehuneet keliä kohtalaisen hyväksi. Aholahden virallisessa mittarissa -2 astetta pakkasta
ke 18.12Rapsakka aamu -1 aste. Tälle päivälle luvassa kovaa tuulta ja paljon lunta. Vielä nyt klo 9 aikaan ei sada, mutta sateen reuna alkaa olla kohta Savonlinnan korkeudella. Varsinkin iltapäivällä ja illalla sataa ennuseiden mukaan jopa yli 10 cm ja sehän meille hiihtäjille sopii. 
ti 17.12+1 aste ja pientä tihkua. Pystyy hiihtämään, mutta ei vauhdikkaasti, sen verran märkä työmiehen hiihtokeli on tänään. Valaistu kuntolatu on yllättävän hyvässä kunnossa, parissa paikassa vähemmän lunta, mutta muuten luistelusuksilla varsinkin on melko hyvä mennä. Myös lammen ympäri ja kilpapuolella pystyy suksilla menemään. Huomiseksi luvassa sadetta runsaasti ja toivotaan että ne tulisi alas lumena, niin päästäisi todella hiihtämään Aholahdessa.
ma 16.12

Eilisen aikana satoi reilut 5 cm uutta lunta ja nyt näyttää talviselta. Tänään maanantaina +0 ja pilvinen päivä. Latuolosuhteisiin palataan iltapäivällä, kun Aholahteen pääsee kulkuneuvon huollon jälkeen.

Päivitys klo 15.00: Hiihtämään pääseen lammenympäri, (on myös latu) ja kilpapuollella osittain 3km:n latu hiihtokunnossa. Pohjat ajettu myös kuntopuolen valaistulle, mutta siellä ei näyttänyt olevan vielä latua. Muutamat hiihtäjät jotka iltapäivällä olivat hiihtämässä, kehuivat olosuhteita hyviksi lumimäärään nähden. Paikoitellen vähemmän lunta, mutta ei kuuleman mukaan paljoakaan ole suksen pohjia raapinut. Kannattaa kuitenkin huonot sukset laitaa jatkaan, jos tänne illaksi hiihtämään lähtee. Valot päällä ! Toivotaan nyt kovasti, että hiihtokelit jatkuvat keskeytyksettä kevääseen saakka.

su 15.12Pientä räntäsadetta aamun aikana. Aholahden mittarissa +1 aste. Muutamia henkilöitä aamun aikana ulkoilemassa Aholahdessa sukset jalassa. Itseä ei olosuhteet innostaneet laittamaan suksia jalkaan, sillä se olisi ollut ainoastaan ulkoilua. Odotellaan parempia lumiolosuhteita. Ensi yöksi on luvassa hieman sadetta ja isompi sade alue keskiviikoksi. Toivotaan, että nämä tulisi lumena, niin päästäisi harrastamaan. 
la 14.12Lunta on edelleen maassa, +0 astetta. Huomenna tiedot tarkemmin Aholahdesta, kun simme ennättää. 
pe 13.12Perjantai ja 13. päivä. Onnenpäivä, sillä lunta on vieläkin maassa. Hiihtelemään siis pääsee Aholahdessa, kuuleman mukaan huonoimmilla hiihtimillä. Säätila tänään +0 astetta ja pilvistä. Tarkempia latutietoja ei valitettavasti pystytä antamaan, sillä päivittelijällä menee salibandyn, jääkiekon ja lentopallon parissa pari päivää, eikä Aholahteen muiden liikuntakiireiden vuoksi ennätä menemään. 
to 12.12Lunta on maassa muutamia senttejä ja hiihtäjiä nähty Aholahdessa. Latupohjia ajetaan parhaillaan urille. Nyt puolen päivän aikaan -1 aste ja tämän vuorokauden pitäisi pysyä myös pakkasen puolella. Huomisesta lähtien luvassa taas plus-asteita viikon ajaksi, joten voihan tämäkin ihanuus taas olla ohi menevää. Nautitaan nyt kuitenkin lumikelistä. Ei sitten hyviä suksia jalkaan, jos Aholahteen käy tänään ulkoilureissun tie.
ke 11.12-6 astetta ja navakka tuuli. Ei lunta.
ti 10.12Selkeä keli -2 astetta, pieni härmä maassa.
ma 9.12+4 astetta, kovaa tuulta ja tihkusadetta. Lumesta ei tietoakaan.
su 8.12+0 sadetta ja selkeää
la 7.12+ 3 astetta ja päivällä vesisadetta
pe 6.12+3 astetta ja vettä sataa. Lumet veks!
to 5.12Lännestä tuulee ja sehän tietää, että lämmintä ilmaa pukkaa. +3 astetta ja pilvistä. Aholahdessa on lunta vielä, mutta eipä tehnyt ainakaan päivittäjällä mieli lähteä suksien päälle. Hyvin hiljaita Aholahdessa olikin, joku jäljistä päätellen aamulla oli käynyt koittamassa, mutta taitaapi nyt olla tosiasia, että hiihtäminen loppuu tältä erää. Varsinkin seurat  päivät näyttävät erittäin lämpimiltä. Samalla laitetaan päivitykset toistaiseksi pysähdyksiin ja palataan hiihtoasioihin, kun kelit sen sallivat. 
ke 4.12

Säätila muuttui plussan puolelle. Kello 11 mittarissa +1 astetta. Aamulla sateli märkää lunta hivenen. Vielä on maa valkoisena, joten hiihtelemään ainakin vielä tänään pystyy Aholahden urilla. Lämpimän puollella pitäisi säätilan pysyä ennusteiden mukaan sunnuntai aamuun saakka, joten saattaa lumet loppuviikon aikana saada kyytiä, varsinkin kun lauanatiksi on luvattu kovempaa vesisadetta.

Huomioikaahan sivun laidassa oleva Tonttuhöläkkä tapahtuma ensi viikon tiistaina. Savonlinnan Seudun Liikunnan, Savonlinna liikku hankeen ja Etelä-Savon Liikunnan, Kylät liikkeelle hankeen yhteinen liikunnallinen joululahja savonlinnalaisille. Tervetuloa!

ti 3.12

Latupohjat kovettuneet lammenlenkillä ja kilpapuolella, joten hiihtelemään pääsee vapaalla hiihtotavalla huonoilla suksilla varovaisuutta noudattaen. Lunta ei ole paljon ja huonoja paikkoja urilla on runsaasti, mutta eihän se innokkaita estä. Eilen jonkun verran hiihdelty lammen lenkillä ja aamulla muutamia hiihtelijöitä näkynyt. "Ei ruuhkaa". Tänään vielä kirkas pakkaspäivä -5 astetta, mutta huomiseksi luvattu plus keliä ja ehkä vesisadetta, joten taisi tämä talvi olla tässä tällä kertaa.
Eilen muuten vierailtiin tällä sivulla 249 eri tietokoneesta, hienoa huomata, että hiihto-oloshteet ja hiihtäminen kiinnostaa edelleen.

Päivitys klo 16.30: Hiihtokeskuksen valot ovat osittain pimeänä, johtuen ilmeisesti uusien valojen asennustöistä.  Valot puuttuvat lammenlenkiltä ja osittain kilpa 3km alkupätkältä. Valojen asennustyöt jatkuvat joskus........ Oli muuten yllättävän mukava hiihdellä Aholahdessa, pimeys vaan yllätti.

ma 2.12

Nyt aamulla klo 9.30 on Aholahdessa tekemisen meininki. Parkkipaikalla traktori tekee lumitöitä, hiihtostadionilla sähkömiehet laittavat uusia valoja hiihtäjien iloksi (huom! tällä hetkellä yrittävät saada kuorma-autoa ojasta) ja latumies ajelee kelkalla 1km latu-uraa ja lammen lenkkiä ympäri. Hiihtämään ei vielä kannata tulla, mutta ehkä iltapäivällä voi jo huonompia hiihtimiä koitella jalkoihin Aholahdessa. Toisaalta kannaattaa käydä katsomassa hiihtämään lähtiessä mihin kuntoon stadionin alue on jäänyt kuorma-auton, pakettiauton ja nyt siellä pörräävän traktorin jäljiltä. Pakkasta -3 astetta.   

Päivitys klo 10.20. Kuorma-auto ojasta kahden traktorin voimin. Aikamoisen näköistä jälkeä. Olisikohan nämä asiat...... no jääköön sanomatta!

su 1.12Pakkasta -3 astetta. Aamulla vähäistä lumisadetta, päivällä aurinkoa ja iltapäivästä lähtien taas pientä lumisadetta. 
la 30.11Ei tullut viime yönä tarpeeksi lunta, että hiihtämään pääsisi. Keli kuitenkin muuttui pakkaselle -4 astetta. Iltapäivällä vähän aikaan näkyi myös pitkästä aikaa aurinko. Isompia lumisateita ei taida olla lähipäivinä olla tulossa, joten olosuhteet ovat nyt sellaiset, että Aholahdessa ei vielä hiiihdetä. Lammen jään paksuus oli sellainen, että harjan varsi meni kahdella iskulla läpi. Ei siis kannata lähteä koittamaan kestääkö se vielä hiihtämistä. Palataan asiaan taas kun tiedotettavaa on.
pe 29.11+2 astetta ja pilvistä. Maassa oleva lumi erittäin märkää. Eilen ajetut latupohjilla näytti olevan vielä lunta. Jospa ne nyt kestäisi tämän päivän, sillä yölle luvassa pakastuvaa ja lumisadetta. Paljonko lunta yöllä sataa ja onko sitä rittävästi hiihtämiseen, eletään jänniä aikoja.
to 28.11
2019

Aloitellaanpa päivittelemään tilanteita Aholahden suunnalta:
Lunta satanut eilesestä lähtien noin 5 cm. Sade muuttui tänään päivällä vedeksi, joten maassa oleva lumipeite todella märkää. Lämpötila +1 aste. Plus keliä luvattu vielä huomiseksi päiväksi, joten varmuutta lumien kestävyydestä ei ole.  Latupohjia näytti tänään olevan ajettu lammenlenkille ja valaistulle kuntoladulle, joskin siellä ajettu myös isommilla autoilla. Jos lumet ei sula, niin hyvät pohjat näyttäisi tulevan. Pe-la väliseksi yöksi luvattu lumisadetta ja pakastuvaa, jospa sitten pääsisi.... Vielä ei päivittelijällä tehnyt mieli hiihtämään, sen verran märkää näytti olevan, mutta ehkä joku on jo päässyt Aholahden valkeat korkkaamaan. Suksen jälkiä, ei kuitenkaan iltapäivällä hiihtokeskuksen tuntumassa vielä näkynyt.

Frisbeegolfaajat voisivat nyt käyttää kaupungin toisia kenttiä. Kiitos!