LATUTIEDOTE 2021-2022

Su 1.5 

 

Onnittelut niille, jotka toukokuussa laittoivat sukset jalkaan ja pääsivät hiihtämään. Päivittäjälle tämä ei onnistunut, vaan niin kuin pari päivää aikaisemmin ennakoin, niin käryhän sieltä tuli ja hiihtokieltoa kesän ylitse. Luntahan Aholahdessa ilmeisesti on niin hiihdot varmaankin siellä jatkuvat osalla porukkaa, nauttikaa! Nyt sitten lopullisesti päätetään tämän talven päivitykset. 
Ai niin, tänään naapurin pappa ylioppilaslakki päässä hiihti vielä omassa pihassaan 5x10 metrin lumipätkällä. Melkein teki mieli lähteä peesiin, mutta kun on tämä hiihtokielto nyt päällä!

La 30.4Vappuaaton kunniaksi ladulla ja olihan siellä paljon muitakin. Stadionin alueella oli hyvä hiihdellä ja kuuleman mukaan ylähyllyllä myös kohtuullisen hyvä mennä, jopa parempi kun alhaalla. Sinne mennessä 5 kilpalatua pitkin pitää vaan ottaa sukset jalasta ja kävellä jonkin matkaan. Yöllä pakkasta -3 ja nyt iltapäivällä mittarissa +7 astetta. Puolipilvistä ja navakka länsi tuuli. Illaksi ja yöksi luvassa vapan kunniaksi lumisadetta.
Pe 29.4Jatketaan vielä päivityksiä kun kelejä on ja hiihtelemään pääsee. 
Yöllä sateli hieman lunta ja sehän vei vauhtia sopivasti, että raskaampaa on. Stadionin alueella oli iltapäivälläkin ihan siedettävän mukava hiihdellä. Aamuhiihtäjiäkin oli jonkun verran Aholahdessa ollut jälistä päätellen. Yöllä pakkasta yöllä noin -10 astetta ja päiväkin kolean oloinen +3 astetta. 

 

 

To 28.4

"Vielä on lunta jäljellä, vielä tulee yö pakkasia", mutta "täsäkö tää oli". Kyllä, tässä se oli  tältä talvelta ainakin latupäivitykset 2021-2022. 

Hiihtelemään vielä stadionin alueella pääsee ja oli ylähyllyllä tänään ainakin JK ja AT käyneet hiihtelemässä. Stadionin alueella ihan mukava sukset jalassa on ulkoilla ja varmaankin vielä jonkun päivän siellä innoikaimmat suksimassa käyvätkin. Varsinkin kun yöllä on pakkasta ja lumen / jään sulaminen on hieman hidastunut. Yö -5 päivä +4, osittain aurinkoista.

Päivittäjä kuitenkin päättää hiihtokauden tähän. Tarkoitus oli mennä toukokuun puolelle, mutta testaajat iskivät tänään kotona olevaan muuhun joukkueeseen. Kahdella joukueen jäsenellä A näytteeissä oli jotakin vialla ja koko muu joukkue on määrä testata tänään kokonaisuudessaan. Joukkokäryä epäillään, mutta KOROSTAN nimen omaan EPÄILY ja vasta kun B näytteen on analisoitu, niin tiedetään tästä enemmään. KOROSTAN kautta Punahongan! Nyt kun starttilupaa päivittäjälle ei annaeta, niin lopetetaan kausi tähän ja toivotaan mahdollisimman pientä suksetonta aikaa, miellellään "kieltoa" alle 6kk, niin että marraskuussa pääsisi jo suksille. 
Tämä hiihtokausi oli loistava ja varmaankin monet hiihtivät suuria kilometri määriä. Nyt kohti kesäharjoittelua ja muistakaa, että Aholahdessa on aivan loistavat maastot myös kesällä liikkumiseen. 

Hyvää kevään jatkoa kaikille seuraalille! Teitä on todella paljon ja aivan yllättävistä paikoista hiihtopäivityksiä seurataan. Jatkoa seuraa... TR

Ke 27.4Yli-latumestari Aku vielä tänään ajeli stadionin ja osittain 1km lenkin väylillä latukoneella, enen kuin kone lähti pesuun ja kesärasvoihin. Näillä pätkillä oli tänään todella mukava vielä hiihdellä edestakaisin. Mieli vielä olisi tehnyt lähteä ylähyllyä katsomaan, mutta sen verran jäisen muhkuraiselta muut lenkit vaikuttivat, ettei viitsinyt sinne raahautua. Kyllä viimeisiä valitettavasti / onneksi vedellään. Huomenna vielä jotain tekstiä tällä palstalla, mutta sen jälkeen kohti kesää.
Ti 26.4Kieltämättä kevät tulee kovaa kohisten ja selvästi vuorokaudessa huonompaan suuntaan on hiihtämisen kannalta menty. Voitaisiinpa jopa sanoa, että tänään virallisesti viimeinen latupäivitys. Jatketaan kuitenkin vielä muutamia päiviä epävirallisesti, sillä meitä muutamia "kaistapäitä", vielä Aholahdessa sukset jalassa ja välillä myös käsissä liikkuu. Latujen koneellinen kunnostus on päättynyt, mutta hiihtelemään kyllä Aholahden maastossa pystyy. Stadionin alue jopa yllätävän hyvä. Valaistun kuntoladun 5,6km tänään juuri ja juuri pystyi kiertämään kahdella suksen irroituksella. Lisälenkki puhki useasta kohdasta, joten se jäi jo tänään pois. Kovasti on vuorokaudessa kuntopuoli huonontunut ja tänään päivittäjällä oli ainakin viimeinen kerta sillä puolella. Huomenna ehkä kapuaminen ylähyllylle. Kunnosta ei tänään tietoa, kun sen verran vähäistä hiihtäjien määrä oli tänään ruokatunnin aikana, ettei keneltäkään pystynyt sitä kyselemään. Retkeilyä sukset jalassa, nauttien ulkoilmasta, siinä ehkä tämän hetken motto Aholahden olosuhteisiin.
Pilvessä, välillä pientä tihkusadetta tullut. Kolean tuntunen päivä +0 / +3 astetta. 
Ma 25.4

Yöllä hiemen pakkasen puollella ja päivällä luvassa +6 astetta. Tänään luvassa aurinkoa ja mahdollisesti myös iltapäivällä vähän vesisadetta. Latuja ilmeisesti ei tänään ajeta, joten liukasta keliä tarjolla tänään varsinkin aamupäivällä. Laitetaan päivällä tarkemmin lisätietoja tarvittaessa latujen kunnosta, jos ja kun ladulla päivittäjä ennättää käydä.

Päivitys klo 12:
Ihan ok oli hiihdellä kuntopuollella ja stadionin alueella. Kuuleman mukaan myös ylähyllyllä, sinne kipuaminen ja sieltä laskeminen takaisin on taas oma haasteensa. Tähän aikaan vuodesta ja näillä lumilla, niin sukset kantoon ja siirrytään jalan seuraavaan hiihtopaikkaan. Nyt nautitaan hiihtämisestä ja pidetään vauhti sen verran mukavana, että ennättää jarrutella, jos lumettomia paikkoja laduille on ilmestynyt.
Loppuun vielä yksi pieni kaino kysymys Teille latu-urilla jalanliikkujille, joilla ei ole suksia käsissä. Onko Teidän ihan pakko kävellä latu-uria pitkin ja onko pakko käydä kusettamassa juuri näilä hiihtourilla sitä teidän piskiä?Aholahdessa on paljon sulia tienpätkiä, jossa kävely onnistuu paljon mukavemmin. Jumakauta juu nääs päivää, niin kuin Näsän Matti sanoisi. 

Su 24.4

Tänäänkin ladut ajettu valaistulle kuntoladulle ja stadionin alueella latumestarin vapaapäivästä huolimatta. HIENOA !
Valaistu ja myös lisälenkki ihan mukavassa hiihtokunnossa. Osittain jäistä osittain puhki, mutta tähän aikaan vuodesta se on ihan normaalia. Valaistun ladun alun jälkeen sähkölinjalla piti ottaa sukset jalasta pois, muuten pystyi taiteilemaan lenkin sukset jalassa. 
Stadionin alueella hyvä tilanne hiihtää, kiertäen 1km kiemuran kautta.
Aittolammen lenkin ylähyllyllä myös hiihdetään ja sielä kaikista lumisimmat olosuhteet. Sinne kun ei ole kahteen päivään koneella menty, niin meneminen ja varsinkin pois sieltä on oma seikkailunsa. Ylähyllyllä ihan mukava hiihtää, muutama pälvipaikka. Suurjärven / loppulenkin risteys hiekalla, joten siinä kannataa kääntyä takaisin päin eikä enää laskea Suurjärven kääntöpaikkalle. 
Yöllä pakkasta ja aamupäivä pilvessä, Nyt 12 maissa aurinko paistaa ja lämpötila ainoastaan +2 astetta. Kevät ei tänään paljoa etene. Kohtalaisen mukava on vielä hiihdellä, mutta pikkuhiljaa kannataa laittaa huonompaa suksea jalkoihin. 
 

La 23.4+3 / +7 puolipilvistä. Latumestari Janne kävi aamulla ajamassa kuntopuollen ja stadionin alueen. 
Pe 22.4

Testihiihto tehty. Hyvä oli vielä mennä, mutta nyt takki ihan tyhjä. Lämmintä on tänäänkin klo 11.30 +11 astetta ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Tänään tuli hiihdettyä mm. kaikki tänään latukoneella ajetut urat. Kunto + lisälenkki, lammenympärys, kilpapuolen 5km nousut Aittolammen lenkin alkuosalle ja Suurjärven kääntöpaikalle. Suksia ei vielä aamulla tarvinnut ottaa jalsta pois kun Naistenlahden tien ylityksessa, mutta varmaankin päivän aikan muutamissa paikoissa ura menee siihen kuntoon, että sukset kanntaa ottaa pois jalasta.
- Kuntopuolella huonommassa kunnossa alkupätkä noin 200 m, sähkölinjan kohta puhki, ennen viimeistä nousua tasaisella huonompi kohta. Lisälenkillä Ristijärven mastonousun risteys alkaa mennä puhki. Ristijärvelle vievällä pätkällä alaosassa hunompi pätkä. Mastonousu sepelillä. Kuitenkin kuntopuoli hyvässä hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla.
- Lammen ymäryslenkki puhki useasta kohdasta. Huono !
- stadionin alue loistassa hiihtokunnossa
- Aittolammen ylähylly hyvässä ja lumisessa hiihtokunnossa. Huonompi kohta alkupätkällä, pääsee kuitenkin vielä siitä hyvin. Suurjärven ja loppupätkän risteyksessä alkaa mennä kivikolle. Samon Suurjärven kääntöpaikalle vievän laskun yläosa josta juuri pääsi kahdella suksella alas ja ylöspäin. 
- Pullinlahden tien pätkä ajamaton, mutta pystyi vielä menemään. Osittain puhki. 
- Kilpapuoli. 3km nousu alkupätkä puhki, lenkit erittäin roskaisia. Osittain hyväkin mennä, mutta päällisin puolin ei hyvä.

Sanat viikonloppuksi. 
- Latumiehien pidettävä vapaita ja lomapäiviä ennen huhtikuun loppua. Näin ollen joka päiväksi ei latujen ajajia Aholahteen ole tarjolla. Kuuleman mukaan seuraava latumiesten työvuoro merkattu tiistaille. Latumestari ennakoi eilen, että sunnuntaina hän saataa omalla ajalla käydä latuja ajamassa, mutta ainakin lauantaina ladut jää ajamatta. Kyllä ladut yhden päivän kestää, mutta useampia ajamaton päivä kyllä huonontaa olosuhteita.
- Varovaisuutta viikonloppuna hiihtämiseen, olosuhteet muuttuvat kokoajan huonompaan suuntaa. 
- Viikonloppuna säätila hieman viilenee. Yö pakkasia tulossa ja päivällä maksimit ennusteiden mukaan +6
- Lauantaina ei tule päivitystä, sillä päivittäjä muissa harrastuksissa. 
 

To 21.4

Lämmintä on ja kyllä se kieltämättä alkaa hiljalleen laduilla näkymään. Jäisiä ja paljaita paikkoja alkaa tulemaan sinne sun tänne, mutta ylensä ottaen loistava on baanoilla vielä mennä, varsinkin kun aikaisin aamulla lähtee liikenteeseen. Kilpapuolella 3km lenkin ison nousun alussa maata näkyvissa, pääsee vielä toistaiseksi hyvin tästä, mutta miten pitkään. Aittolammen lenkin alkuosassa yksi kohta jäinen ja Suurjärven laskuun lähdettäessä osittain ura puhkin. Muuten "ylähylly" loistavassa kunnossa. Pullinlahden tielle vievällä pätkällä muutamia kohtia missä näkyy maata ja useammassa kohdassa painaumia urissa, kun latukoneen alta latu pettänyt. Lammenlenkki parkkipaikan puolleta puhki. Kuntopuollelle ei päivittäjä jaksanut mennä, mutta eipä latumestari ainankaan mitään erikoista sieltä maininnut kun muutaman sanan hänen kanssa vaihdoin. Ilmeisesti kuitenkin sähkölinjalla huonompi kohta sekä lisälenkillä mastolenkin risteyksessä maata näkyvissä ja mastonousuun ei kannata enää sukset jalassa lähteä kipuamaan. Aurinko åaistaa, aamu +0, päivä +12

HUOMIO SINÄ, JUURI SINÄ ! On kuulunut vähän sanomista, että Aittolammen lenkin loppuosalla edelleen käy hiihtäjiä, vaikka latu on suljettu. Latu ei ole suljettu kiusan takia! Vaan sen takia, että siellä tehdään metsätöitä. Urilla ajoittan liikkuu metsäkoneita. Ajattelepa Sinä joka siellä hiihdät, että nyt kun siellä ei ole latuja ajettu viikkon ja esimerkisi aamujäisellä kelillä lasket siihen hillittömään kurviin. Sen kurvin jälkeen ei olekaan tällä kertaa edessä se kulliton hirvi vaan Ponsen Scorpion King. Kumpaan sattuu enemmän Sinuun kun Scorpion kuninkaaseen. 

Ke 20.4Ladut testattu aamulla ja hyväksi todettu. Lunta laduilla riittää, mutta paikoitellen alkaa menemään jäähän ja myös puhki. Kuntopuoli kauttaaltaan hyvässä kunnossa, sähkölinjan kohdalla alkaa mennä jäähän ja sitä mukaan puhkin. Lisälenkillä mastonousuun ei enää kannata mennä, on jäässä ja osittain näkyy kiviä. Kilpapuollella osittain lenkit ajettuja ja osittain havunneulasila höystettyjä. Aitolammen lenkin ylähylly ja Säynejärven lasku/ nousu hyvässä hiihtokunnossa. Lunta siellä todella runsaasti latu-urilla, varmaankin parhaimmillaan jopa 50 cm. Metsäkoneita ei sillä näy, joten hiihtäminen onnistuu siellä toistaiseksi loistavasti. Pullinlahden tielle vievällä pätkällä latukone alkaa jo uppoamaan reunoilta, joten jätetty ajamatta.Pystyy menemään, mutta pälvipaikkoja alkaa myös sinne tulemaan. Lammenlenkki kaikista huonoimmassa hiihtokunnossa holahden väylistä. Parkkipaikan - valaistunladun väli alkaa olla puhkin. Tänään aurinko paistaa Yöllä oltiin juuri pakkasen puollella, mutta päivällä lämmintä +14 astetta tai jopa enemmään. 
Ti 19.4Lämmin kaunis päivä tulossa. aamulämpö klo 8 +2 astetta ja päivällä luvassa +12. Kaupungin katuja kun katsoo, niin moni taas luulee, ettei enää pysty hiihtämään. Kyllä pystyy, sillä vielä on metsässä lunta jäljellä. Reiteillä on ainostaan muutamia kohtia, josta on latu mennyt puhki. Nyt kun kelit on todella lämpimiä, niin kuitenkin varauduttava uusiin pälvipaikkoihin laduilla. Latu kone painanut ladut kuntopuolelle, kilpa 1-3km ja Aittolammen lenkin alkupätkälle Suurjärven kääntöpaikalle saakka. Aittolammen loppupätkällä EI SAA HIIHTÄÄ, siellä on metsäkoneet töissä. 
Ma 18.4Vielä yksi pyhäpäivä edessä, joka mennään aurinkoisessa päivällä + 8 asteen lämpötilassa. Yöllä oltiin nollan tuntumassa, joten aamuliukkaat ei tänään kestä hirveän pitkän. Latukone painanut tänä aamuna jo kuntopuolen, kilpapuolen ja Aittolammen lenkin alkuosuuden Suurjärven kääntöpaikalle. Kone käynyt myös lammenlenkin ajanmassa, joka alkaa Naistenlahdentien puolelta olemaan jo osittain huonossa kunnossa, muuten latuosuudet aivan hyvässä hiihtokunnossa. 
Su 17.4Yöllä ja vielä nyt aamulla klo 8 aikaan ollan pakkasen puollella -2 astetta. Päivällä lämpötila kipuaa jopa +8 asteeseen. Hieno ulkoilupäivä tulossa, joskin hiihtämään kannattaa ehdottomasti lähteä heti aamutuimaan. Latukone käynyt klo 8 mennessä ajamassa kuntopuolen, lammenlenkin ja kilpa 1-3 km lenkit. 
La 16.4Aamulla klo 7 -2 astetta, päivällä +5. Aurinkoa.
Pe 15.4

Aamulämpö nollan tuntumassa ja päivällä +4 astetta. Puolipilvistä ja voi puolenpäivän tienoilla sadellakin. Ladut ajettu tänään kuntopuolelle, kilpa 1km / 3km. Lisäksi ajettu Aittolammen lenkin alkupätkä, eli ylähylly - Suurjärven laskun kääntöpaikka. Katso eiliset päivitykset alta ! Huomioi, että Aittolammen lenkin loppupätkällä on nyt metsäkoneita töissä, joten hiihtäminen sinne ei ole enää sallittua! Kilpa 5km lenkki on myös nyt puhki korkeimman kohdan jälkeisestä laskusta. Muutenkin olosuhteet muuttuvat kokoajan ja pälvipaikkoja alkaa urille tulla. Lunta kuitenkin hiihtämiseen riittää vielä useamman viikon ajaksi, kannataa kuitenkin katsella eteenpäin, kun hiihtelee. Jäälläkin oli eilen ihan mukavat olosuhteet vapaalla hiihtotavalla hiihtelyyn. Jäätä vielä on mutta, jäällä liikkuessa kuitenkin varovaisuutta virtapaikoissa ja jokien suiden lähettyvillä. 

Loppuun vielä Pääsiäisen toivotus sanat Uskon sanoin. Vaikka pääsiäinen on kirkollinen juhla, niin silloin kuitenkin tutut virpoo ja rullit kuiskii. "No tulihan tämäkin tähän laitettua, huomenna ei tule latutilanne tietoja. Hiihtäkäämme!".

To 14.4

Yöllä taas hieman pakkasella ja päivällä +4 astetta. Tänään pitäisi olla pilvistä ja iltapäivästä lähtien hienoista vesisadetta. Lunta riittää latu-urilla hiihtämiseen. Eilen päivällä hiihtäessä muutamissa kohdissa sauva upposi lumeen, niin kyllä melko syvälle se meni. On tietysti sellaisia aurinkoisia kohtia urilla, missä alkaa lähiaikoina mennä jäätikölle ja sitä mukaan alkaa tulla maata näkyviin. Kuusikoissa alkaa myös havun neulasia olla melko runsaasti urilla. Latukone kuitenkin painaa Aholahden aamussa latuja uuteen uskoon ja vähän neulasetkin saavat kyytiä latukoneen jäljiltä. 

HUOM !
Päivitys klo 8.45. Yli-latumestari Aku juuri ilmoitteli, että Aittolammen lenkkiä ei enää ajeta. Oli tullut tänään tieto, että Aittolammen tieosuuksilla on useammassa kohdassa alkamassa metsätyöt tutkanmäestä lähtien aina Aitolammelle saakka. Metsätyöt on tehtävä lumien maassa ollessa, joten metsäyhtiöilläkin alkaa asiassa olla kiire. Metsätyöt olivat tiedossa, sillä niitä piti aloittaa jo aikaisemmin talven aikana, mutta metsäyhtiö halusi pitkittää hakkuita, että urilla pystytään hiihtämään mahdollisimman pitkälle. Huomioikaa, että alueelle ei ole vielä laitettu nauhotuksia ja varoisuskylttejä, mutta alueella saataa jo liikkua metsäkoneita. Hiihtäkää muilla hiihto-osuuksilla, jotka ovat hyvässä hiihtokunnossa.
Uutta päivitystä klo 13.30.
Metsäyhtiö oli ilmoittanut, että pääsisäisen aikana saa vielä hiihtää Aittolammen lenkin alkuosassa, eli niin sanotulla ylähyllyllä, sekä Suurjärven rannan tuntumaan laskevalla osuudella. Näillä osuuksilla on siis latujen kunnostus huomisesta lähtien vielä pääsiäis maanantaihin saakka. Muu Aittolammen lenkin osuus on suljettu hiihtäjiltä!

Pääsiäinen tulee, oletko valmis. Sana pääsiäiselle.
Ulkoilkaamme !
 

Ke 13.4Aurinkoinen lämmin ulkoilupäivä tulossa. Nyt aamulla 7.30 ollaan pakkasen puolella -1 astetta, mutta nopeasti nouseen lämpötila ja päivällä ollaan ennusteiden mukaan +6 asteessa. Aamulla ja illalla suksi luistaa. Päivällä saa ihan kunnolla hiihtää, että pääsee eteenpäin. Sen verran pehmeäksi päivällä olosuhteet menevät. Ladut kuitenkin lumiset ja hiihtämään pääsee. Yksi varoituspaikka lumien loppumisesta eilen kuitenkin löytyi. Kilpa 5km lenkillä ladun korkeimman kohdan jälkeisessä laskussa ennen mutkamäkeä, oli tullut pälvipaikka, josta lähipäivinä lumet lähtevät. Ehkä sinne ei enää kannata hiihtää, varsinkin edellinen nousu oli aivan täynnä havunneuloja, eikä suksi luistanut siellä yhtään. 
Kesäkausi on nyt Aholahdessa virallisesti avattu, sillä kesän ensimmäinen käärme tuli ladulla eilen vastaan. Vauhti ei ollut sillä hirveä, mutta varman oloisesti se latu-uran poikki meni. 
Ti 12.4Tasan vuosi sitten loppui ainakin päivittäjältä hiihtämiset Aholahdessa, mutta tänä vuonna jatketaan paljon pitempään. Lunta nimittäin riittää, vaikka päivällä lämpötilat ovatkin nouseet melko korkeiksi ja lumi on alkanut sulamaan vauhdikkaasti. Tänäänkin päivälle on luvassa aurinkoa ja +6 asteen lämpötilaa. Yöllä oltiin hieman pakkasen puolella, joten aamulla luistavampaa keliä tiedossa. Itse kun on nyt viime ajat tullut käytyä ruokatunnin aikoihin noin klo 11-12 välillä ladulla, niin melko tahmeaa alkaa jo silloin olemaan. Eilenkin sai ihan kunnolla tehdä töitä ruokatunnillakin. 
Ma 11.4Eilen sateli välillä lunta kunnollisilla jalkaräteillä, mutta tänään pitäisi olla selkeeää tai melkein selkeää keliä. Aurinko ainakin aamulla alkaa paistelemaan. Ilma on ollut koko yön lämpimällä, mutta lumi on pakkasen puolella, joten aamuliukasta tarjolla. Päivällä jopa +5 astetta ja navakoita tuulenpuuskia. Latukone painelee latuja, joten hyvä on niillä mennä. 
Viikonloppuna hiihtopojat pyysivät kirjoittelemaan hävyttömyyksiä tänne. Päivittäjähän ei ole muistaakseen koskaan aikaisemmin hävyttömyyksiä tänne kirjoittanut, mutta tälläinen juttu tuli mieleen 90-luvulta. Ajelin kaverinin, jo edesmeneen Petterin kanssa Savonlinnan keskustassa Olavinkadulla. Ruuhka oli mahdoton ja jumituimme pitkänsillan päähän lähelle toria. Kansaa kulki pitkää siltaa pitkin oopera-aikaa ruuhkaksi asti. Yhtä äkkiä Peteri sanoin pitäisikö huutaa ulos hävyttömyyksiä. Minä yritin estää, mutta Pertteri veivasi ikkunaa enemmän auki ja työnsi päänsä ikkunasta ylös ja huusi täysillä HÄVYTTÖMYYKSIÄ ! No nyt on tullut kirjoitettua hävyttömyyksiä useampaan kertaan. Terveisiä Villelle Espooseen. 
Su 10.4

"Virvon varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, sulle latupäivitys ja mulle PALKKA!!!!"

Kello kahdeksan -1 aste ja päivälle luvassa noin +3 astetta. Nyt aurinko paistaa, mutta iltapäivällä ilmeisesti satelee lunta tai vettä. Tuulta tänäänkin ihan reilusti. Maaladut ajettu varhaisen aamun aikana ja kunnossa ovat. Aamulla jos ennäättä hiihtämään, niin hyvät ovat ainakin olosuhteet. 

La 9.4Yöllä lämpötila on nollan tuntumassa, joten aamuliukkaat ja iltarapsakkaat ovat tämän ajan parhaimmat nautinnot. Päivällä noustaan + 3 asteeseen, joten alkaa imemään suksi kiinni. Maaladut ajettu aamun aikana, joten mikäs on taas mennä, kun päivästäkin pitäsi tulla ihan kohtalaisen mukava. Navakkaa puuskittaista etelä tuulta kuitenkin on luvassa, joten se kannataa huomioida hiihtolenkkiä suunniteltaessa. 
Pe 8.4

Kostean tuulinen päivä tulossa. Yölläkin oltiin nollan tuntumassa ja päivällä +4 /+5 astetta. Päivälle luvassa vesisadetta. Ladut ajettu.

Sanaset viikonlopuksi:
Säätila muuttunut radikaalisesti ja nyt on ilmeisesti ihan oikeasti kevät etenemässä. Lämpötilat yölläkin tulevat viikonlopun aikana olemaan nollan tuntumassa, joten aamuvarhaisella ja myöhään illalla on ilmeisesti parhaimmat hiihto-olosuhteet ainakin luistojen suhteen. Osittain aurinkoista, mutta tuulista keliä on luvassa viikonlopuksi. Maaladut pysyvät pluskeleistä huolimatta hyvässä hiihtokunnossa, mutta miten käy jäälatujen? 

To 7.4Aamupäivä loistavaa aurinkoista hiihtokeliä ja iltapäivällä luvassa lumisadetta. Pakkasen puolella ollaan kello 8.30 mittarissa -2 astetta. Päivällä hieman plussan puolella. Kaikki maaladut hyvässä hiihtokunnossa. Aholahden Isolla Säynejärvellä myös ladut hiihtokunnossa.
Päivitys klo 14: Kaupungin kelkka kävi vetämässä perinteisen ladut Pullinlahdelle. 
Ke 6.4Ihan erillainen keli kun eilen, aurinko paistaa! Pakkastakin on kello 8 mittarissa -5 astetta ja muutenkin koko päivän pitäisi olla pakkasen puolella. Tänään saataa ollakin talven viimeinen kokonainen pakkaspäivä, sillä seuraavat 10 vuorokautta näyttäisi olevan päivälämpötilojen mukaan melko korkeita, joskin yöllä on pakkasta. Tuuli tiputteli eilen puunroskia jonkin verran maastoon, mutta latukone näyttää painavan uutta latu-uraa, joten eiköhän suurin osa roskista piiloon sieltä mene. Itsellä ainakin eilinen myräkkä päivä meni ilman hiihtoa, joten kova hinku on nyt laduille. 
Ti 5.4Lumisade päivä! Yön aikana on satanut reilut 5 cm uutta lunta ja sade jatkuu ennusteiden mukaan keskiviikko aamuun saakka. Aholahden mittarissa klo 10 aikoihin +0 astetta, joten lumi muuttuu kokoajan vetisemmäksi. Muutama hiihtäjä Aholahden hikisessä aamupäivässä, ei näytä luistavan mihinkään. Latuja on aamun aikana ajeltu kuntopuollelle, kilpa 1km ja lammenlenkiä ympäri useampaan kertaan. Tahtoo vaan mennä umpeen melko nopeasti. Ei hirveästi innosta tänään hiihtämään lähteä.
Ma 4.4Hyvin sateiselta näyttää tämä viikko. Ainankin alku viikosta sade tulee lumena ja uutta lunta on tulossa useampia senttejä. Tänään sateen pitäsi alkaa jo aamupäivan aikana sen jälkeen lunta pitäisi ennusteiden mukaan tulla keskiviikko aamuun saakka. Lämpötila nyt maanantai aamuna ennen kello 8 on -5 astetta, mutta seuraavat vuorokaudet pyöritään nollan molemmin puolin. Nuoska lunta on siis päivästä lähtien ilmeisesti tarjolla hiihtäjien iloksi. Tänään kuitenkin aamulla aivan mahtavat olosuhteet laduilla ennen isompia sateita, joten kannattaa käydä tänään ajoissa suksimassa jos siihen on mahdollisuus. 
Su 3.4Pientä lumisadetta sunnuntai aamuna, mutta sään pitäisi selkeytyä aamupäivän aikana. Mittarissa aamulla -6 astetta ja päiväksi luvassa +1 astetta. Kaikki maaladut hyvässä hiihtokunnossa. Pullinlahden jäällä eilen pystyi menemään hiihdettyjä latuja myöten perinteisellä hiihtotavalla. 
La 2.4

Erittäin kylmä yö takana -17 astetta. Kovasti kuitenkin auringon paisteessa läpötila nousee ja iltapäivällä ollaan nollan tuntumassa. Kaikki maaladut loistavassa hiihtokunnossa. Kun on ollut kovia yö pakkasia, niin päivälläkin ladut pystyvät loistavassa hiihtokunnossa. Vapaalla hiihtotavalla mentäessä baanat ovat jopa pakkasen nihkeät, vähän niin kuin tammi-helmikuussa.

Mitä eiliseen tulee, niin suuri kiitos kaikille näytteen antajille. Nyt vaan kävi niin, että Jean-Pieru Cusetus otti näytteet mukaansa ja häipyi niin kuin pieru Saharaan. Taisi olla koko homma suurta kusetusta.

Pe 1.4

Huhtikuu alkaa pienellä hätähuudolla. Ureat alkavat olla lopussa ja sehän tietää ajamattomia latuja, mikäli taas ei urealiuosta saada. Nyt Teillä hiihtäjillä on tänään hyvä mahdollisuus luovuttaa ureaa, josta pystytään valmistamaan latukoneeseen sopivaa liuosta. Savonlinnaan viime vuonna muuttanut ranskalainen kemian tohtori Jean-Pieru Cusetus on tutkinut seutukunnan virtsan laatua ja huomannut kliinisissä testeissä, että alueen hiihtoa harrastavien ureapitoisuus on erinomainen ja siitä on mahdollista valmistaa erinomaista Adblue-liusosta. Laatu virtsa johtuu Cusetuksen tietojen perusteella siitä, että Aholahden hiihtolatujen ilmasto on juuri oikeanlainen hyvän ja laadukkaan urean saantiin. Tohtori Cusetus on perustamassa Savonlinnaan omaa tehdasta urealiuoksen valmistamiseen, joka totta kai tuottaisi omavaraisesti tarvittavan Adblue aineen Aholahden latukoneeseen, mutta tähtäimenä olisi kuitenkin maailmanlaajuiset markkinat. Tänään Aholahden hiihtokeskuksella tohtori Cusetus järjestää ureamittaus tapahtuman, jossa etsitään ainoastaan ensiluokkaisia urean luovuttajia. Mittaus on nopea ja helppo. Ota näyte nimellä ja osoitteella varustettuun minigrip pussiin ja toimita näyte hiihtokeskuksen kahvion rakennuksen WC tiloissa olevaan näyte astiaan perjantaina 1.4.2022 klo 10-15 välisenä aikana. Näyte tutkitaan ja hyväksi havaittuihin näytteiden antajiin tohtori Cusetus ottaa yhteyttä lähiaikoina. Hyvien luovuttajien kanssa Cusetus on valmis tekemään useamman vuoden sopimuksen urean luovuttamisesta. Urean hinta on nyt huippulukemissa, joten huippu diilejä on luvassa.

Sää tänään ja viikonloppuna:
Yöllä reilusti pakkasta ja päivällä nollan tuntumassa. Aurinkoa ja välillä pilveä. Loistavat olosuhteet hiihtämiseen kunnossa olevilla laduilla.
 

To 31.3

Maaliskuun viimeistä päivää viedään upeassa kevät talvisessa säässä. Aurinko paistaa, aamulla -6 astetta ja päivälle luvassa -1 astetta. Kaikki maaladut Aholahdessa ajettu tänään ja hyvä on niillä taas mennä. 

Laitetaanpa uutta päivitystä kello 15.30: 
Tänään on tullut välillä aurinkoa ja välillä sataa kunnolla mannahiutaleita, jotka kyllä vievät luiston lähes kokonaa. Itsekin olin iltapäivällä tunnin hiihtämässä. Kun lähdin ladulle niin alkoi satamaan ja kun otin sukset jalasta pois, niin aurinko alkoi paistamaan. Töitä sai kyllä ladulla tehdä ihan kunnolla. 

Ke 30.3Pilvinen aamu ja pientä lumisadetta havaittavissa. Mittarissa aamulämpönä -7 astetta ja päivälle luvassa muutama aste vähemmän pakkasta. Ei se näillä keleillä kevät etene. Saadaan tänä keväänä hiihtää pitkään Aholahdessa, liekkö toukokuulle saakka?
Ti 29.3Kaunis talvinen ulkoilupäivä. Eilen satoi reilut 5 cm uutta lunta ja nyt aamulla latu-urat hohtavat valkean kutsuvana. Kaikki maaladut ajettuna ja hyvässä hiihtokunnossa. Pakkasta aamulla klo 8.30 mittarissa -12 astetta ja aurinko paistaa. Päivälle luvassa edelleen aurinkoa ja -5 / -3 asteen pakkassäätä.
Ma 28.3Talviset olosuhteet. Yöllä alkoi satamamaan lunta ja on sitä muutamia senttejä yön aikana tullutkin. Sade jatkuu iltapäivään saakka, joskin heikentyen päivän mittaan. Tekee kuitenkin ihan hyvää, sillä melko taistelutannerta eilen ajoittain latu-urat olivat lauantain myräkän jäljiltä. Roskat menee pilloon ja hiihtokausi senkun pitenee. Muutenkin tämä viikko nauttaa erittäin talviselta, vasta loppuviikosta mahdollisesti tulee plussakelejä. TAamulla Aholahden mittarissa -6 astetta. 
Su 27.3Myrskyn jälkeen on poutasää, niin kuin Kari Tapio lauloi, pitää paikkaansa. Kaunis auringon paiste pilvettömältä taivaalta kesäajan ensimmäisenä aamuna. Tuulista kuitenkin edelleen on, mutta eipä onneksi sellaista myräkkää mikä eilen oli. Ladulla ei päivittäjä eilen käynyt, mutta ajeli useamman sata kilomeriä Itä-Suomen teillä. Puun roskaa lenteli, puita kaatui ja välillä näkyvyys aukeilla paikoilla oli aivan nollassa. Sitä se varmaankin oli myös Aholahden laduilla, jos siellä eilen hiihtämässä iltapäivällä oli. Vaikka tänään ei ole vielä Aholahteen ennättänyt, niin varmasti melko roskaisissa olosuhteissa tänään laduilla mennään. Latukone kuitenkin näyttää seurannan mukaan tänään aamuvarhaisesta lähtien painanut latuja uuteen kuntoon. Joten hiihtämään taas hyvillä baanoilla pääsee. Huomenna ne roskat viimeistään piiloon menee kun luvassa reilut 10 cm uutta lunta. Aamulla Aholahden etämittarissa -8 astetta, päivälle luvassa -4. Laitetaan päivällä lisätietoja tarvittaessa, kun ladulle itse ennättää. 
La 26.3Myrskypäivä, pahimmillaan n. 20 m/s. -3 astetta. ROSKAA LADUILLA !
Pe 25.3

Ei paista tänään aurinko, vaan keleissä tulossa suuri muutos. Eilinen päivä oli loppujen lopuksi erittäin lämmin ja oikeastaan ensimmäistä kertaa iltapäivällä alkoi olla sellainen tuntuma, ettei eteenpäin pääse millään. Jäältäkin eilinen päivä vei lumet, joten suurimmaksi osaksi tällä hetkellä järvien jäät ovat lumettomia. Nyt aamulla 7.30 aikoihin pientä lumisadetta havaittavissa ja tuuli selvästi yltymässä. Mittari näyttää -1 astetta. Päivälle luvassa sadetta, joka ensiksi tulee ilmeisesti lumena ja sen jälkeen silkkana vetenä, kun lämpötila nousee noin +3 asteeseen. Latukone painaa taas uutta baana Aholahden aamussa, hyvältä näyttää ja kunnossa ne on vaikka vettä tänään sataisikin. 

Sanat viikonlopuksi:
Lauantai tuleekin olemaan melkoinen myrskypäivä. Ennustettu puuskissa tuulta jopa yli 20 m/s. Roskaa tulee puista tippumaan laduille ja vaaran on myös suuri, että puitakin saattaa kaatua. Varovaisuutta siis lauantaina ulkona liikkuessa. Lauantaina myös sadetta, joka tulee lumena. Pakko ei ole lauanataina hiihtämään mennä, jos siltä tuntuu. Lauantaina ei tule latupäivitystä, päivittelijä reissussa toisen liikuntamuodon merkeissä. 
Sunnuntaille luvassa aurinkoinen pakkaspäivä -10 / -4 astetta. 

To 24.3Tänään saadaan vielä ulkoilla hyvässä ilmassa, mutta huomisesta lähtien säätila ja hiihto-olosuhteisiin on tulossa muutoksia. Yöllä -0 astetta ja päivälle luvassa +6 astetta. Latukone painelee Aholahden aamussa väyliä kuntoon ja huippukunnossa ne kyllä ovatkin. On kyllä ollut sen verran huippukelejä, ettei hiihtolenkeiltä olisi tahtonut millään lähteä pois. Jääladuilla alkaa olla melko jäistä latu-uria pitkin mentäessä, mutta jäällä on enää sen verran vähän lunta, että on pystynyt menemään urien ulkopuolellakin nyt aivan loistavasti. Nautitaan tästä aurinkoisesta hiihtopäivästä, sillä huomenna pilvistyy ja alkaa satamaan. 
Ke 23.3Aholahdessa kaikki hyvin. Polttoaineseosta taas löytyy 100 litran verran ja sillä kevään ladut ajellaan. Latukone onkin tänään aamuvarhaisesta lähtien möyhentänyt jäätyneitä lautuväyliä. Hyvä on taas mennä. Kello 8 aikoihin Aholhden mittarissa -3 astetta ja aurinko paistaa. Päivällä luvassa +5 astetta, joten kylmempään suuntaan ollaan menossa verrattuna edellisiin päiviin. 
Ti 22.3

Yö pakkasella ja päivällä viileämpää kun edellisinä päivinä, ainoastaan +7 ennusteiden mukaan. Aurinkoa! Jos et vielä ole eilistä päivitystä lukaissut niin luepa nyt tuosta alapuollelta.....Kaikkia latuja ei nyt siis ajeta ja sehän tietää, että ne pätkät missä ei ole latukone käynyt ovat melko jäiset.  Jos menee esimerkiksi Aittolammen lenkille ja kilpapuolelle hiihtämään, niin erittäin varovainen täytyy olla varsinkin laskuissa! Latukoneen kunnostamat ladut päivittäin löytyvät tästä linkistä.

Päivitys klo 12:
Hip Hei Hurraa: Ureaa taas löytyy ja hiihto-olosuhteet loppu kevääksi on pelastettu. Tänään kunnostettu valaistu kuntolatu, lammenlenkki, kilpa 3km. Latumestari Aku ennätti lisäaineen saatuaan ajamaan myös Aittolammen tieosuudet ilman latua. Huomenna kunnostuksen alla kaikki maaladut latukoneella. 

Ma 21.3

Aamulla 7.30 aikaan on vielä pakkasta -2 astetta, mutta päivälle on luvassa taas +10 asteen lämpötilaa. Aurinko tottakai paistaa. Päivällä ladut jonkin veran vettyvät, joten hiemen nihkeämpää menoa tiedossa iltapäivän puollelle. (ei kuitenkaan huono!) Keli taas alkaa nopeutumaan kello 16 jälkeen, kun aurinko alkaa laskemaan. Onko aamuliukkaat paremmat kun iltarapsakat? 

Päivitys klo 13.00
Se sitten Ukrainan sota vaikuttaa myös Aholahden latujen tekoon. Latumestarit tänään kertoivat, että latukoneessa käytettävää dieselin lisäainetta Adbluta on enää kaksi 10 litran pönttöä jäljellä. AdBlue on urealios, jota käytetään uusissa dieselmoottoreissa ja nykyiset moottorit eivät toimi ilman tätä ainetta. Nyt sota vaikeutta urean saatavuutta, niin ettei Adblueta tahdo löyttää mistään. ("Toisaalta isot ureavarastot löytyvät Venäjältä yhden pienen miehen päästä"). Yhdellä pöntöllä ajelee noin kahden päivän ladut Aholahdessa. Joudutaan nyt siis säännöstelemään latujen ajamisia, siihen saakka kunnessa lisää ainetta on saatu. Aholahdessa pyritään toistaiseksi ajamaan kuntopuoli ja osittain kilpapuoli. Aittolammen lenkki toistaiseksi jätetään ajamatta. 
Su 20.3Kevät päivää tänään tasataan todella lämpimässä säässä. Luvassa +10 asteen lämpötilaa iltapäiväksi ja tietenkin aurinkoa. Yöllä mentiin juuri ja juuri pakkasen puollelle, joten aamuliukkaat on tätä kirjoittaesse klo 8.30 parhaimmillaan. Ladut ajetu ja hyvä on taas mennä. Nautitaan nyt !
La 19.3

" Ei ole hyvä tehdä liian paljon työtä. Täytyy myöskin laiskotella välistä, välistä huvitella." Hyvää Minna Canth päivää!

Näitä viisaan naisen ohjeita kanattaa noudattaa, mutta tänään ei laiskotella, kun on taas niin upea ulkoilupäivä. Yöllä ilman lämpötila ei mennyt pakkaselle, mutta lumi oli selvästi pakkasen puolella. Päivällä lämpöä luvassa +7 astetta ja aurinkoa. Päivällä latu-urat alkavat kostumaan ja luisto hieman heikkenee muutaman tunnin ajaksi, joskin illalla luvassa liukasta keliä. Kaikki maaladut Aholahdessa tänään ajettu, jää ladut myös kunnossa. Jäällä käy iltapäivästä lähtien navakka etelä- lounastuuli. 

Pe 18.3

Samaa rataa mennään säätilassa, joskin yöllä ei oltu kun -6 asteessa ja iltapäivästä lähtien on ennusteiden mukaan luvassa etelän puoleisen tuulen yltyminen puuskissa yli 10 m/s. Aurinkoa ja lämpöä yli +5 astetta päivällä, joten mikä on taas mennessä. Ladut loisto kunnossa!

Sanat viikonlopuksi:
Loistavat ulkoilukelit jatkuvat, joten Tarvajärven sanoin ULOS, YLÖS JA LENKILLE ! (nuoremmat varmaankin ihmettelevät kuka oli Tarvajärvi, "no ei nuorempien kaikkea pidä tietääkään".)

To 17.3

Samoilla mennään kun edellisinä päivinä, lämpötilan ollessa -10 / +6 asteen välillä. Aurinko se tänäänkin möllöttää pilvettömältä taivaalta ja tuuli on melko mietoa (ei juha). Jäällä aivan mahtavat olosuhteet hiihtäiseen. Maaladuilla aamupäivällä hiihtäjien kannataa huomioida se, että mikäli latukone ei ole vielä ennättänyt sille pätkälle missä hiihdät, niin melko jäiset ladut ovat ja kannataa varsinkin laskut mennä varovaisesti. Iltahiihtäjille myös varoitus, auringon laskiessa ladut taas menevät jäähän, mutta sehän tietää ilmaisia kilometrejä niitä kerääville.

Ke 16.3Kylmä yö -12 takana ja kovalla vauhdilla ollaan menossa plussan puolelle. Ennusteiden mukaan taas +6 asteessa ja aurinkoa. Hyvältä ainakin hiihtokeskuksen alueella näytti olosuhteideiden olevan. Hiihtäjiä Aholahden aamussa todella mukavasti ja näytti myös Pullinlahdella hiihtäjiä olevan. Laitetaan lisää latuolosuhteista myöhemmin, jos jotain uutta ilmenee, kun muutamaan päivään Aholahden latuja ei ole päivittäjä kiertänyt. Toisaalta on kyllä ihan mukava käydä välillä muuallakin hiihtämässä kun Savonlinnassa, samalla näkee myös miten hyvin Savonlinnassa hiihtolatuja hoidetaan. Täällä ne ovat kunnossa, toista oli päivittäjän käymässä paikassa, jossa hiihtokeskuksen ladut oli päivällä ajamatta ja täysin jäiset. Joutui menemään jäälle hiihtämään, jossa sai ajoittain pujotella ladulla kävelijöitä, koiran kusettajia, moottori kelkkailijoita ym....
Ti 15.3Tänään vielä etänä sääpäivitys: Aamu -10 ja päivä +6, aurinkoa. Kaikki ilmeisesti kunnossa.
Ma 14.3Sääpäivitys etänä: Aikaisin aamulla noin -5 astetta ja päivällä noin +5 astetta. Aurinkoa!
Su 13.3Voisipa tämän sunnuntain päivitykseen laitaa samat asiat kun eiliseen. Hyvin pitkälti samanlainen aurinkoinen lämminpäivä on tulossa. Nyt aamulla kello 7 jälken mittarissa -5 astetta ja päivällä jopa +6 +7 astettta. Parhaimmat hiihtokelit tänään siis aamuliukkailla tai ilta rapsakoilla. Päivällä auringon-ottoa. Muistetaan kuitenkin, että kevät sää on petollinen, eilenkin hiihtolenkillä näkyi paljon paljaita päitä ja jopa rehevät povia. Vaatetta kuitenkin kannattaa siis pitää päällä, vaikka kevät kelit ovatkin.
Seuraavat paripäivää menee päivittäjällä muita uria katsellessa, joten tarkkoja latutietoja ei pysty antamaan paikanpäältä. Kelit jatkuvat kuitenkin samanlaisian, joten hiihtäkää......
La 12.3Yö pakkaset ja päivällä reilusti lämpimällä. Näin sitä kevättä edetään ainakin seuraavat päivät. Auringon nousun aikaan klo 6.30 mittarissa -5 astetta. Päivälle luvassa jopa +5 astetta. Kyllä se nyt sellaista aikaa alkaa olla, että aamu ja ilta liukkaille joutunee menemään. Eilenkin iltapäivällä oli melko nihkeää menoa vappalla hiihtotavalla, vaikka lämpöasteita ei ollut kun +2. Latu kuitenkin pysyi eilen melko liukkaan oloisena. Tänään päivällä on selvästi lämpimämpää, joten suksi varmasti ryhtyy imenään lumeen kiinni. Loistava ulkoilupäivä kuitenkin tulossa. Pullinlahtea kannataa myös tänään lähteä kiertämän auringon paisteessa, varsinkin kun tuulta ei ole tänään nimeksikään. Samalla käykää Tellun tuvan kioski-kahviossa, joka on avoinna klo 10-15 välisenä aikana. 
Pe 11.3

Viime yönä oltiin hieman pakkasen puollella, mutta nyt aamulla klo 9.30 mittarissa +0 astetta. Radiossa juuri sanottiin, että säätila on tänään pilvinen, mutta poutainen. Kai se sitä sitten on tänään. Päivällä mennään +2 asteeseen ennusteiden mukaan. Ladut kuitenkin tänään pysyy hyvänä, vaikka lämpimän puolella ollaankin, varsinkin kun aurinko ei ihan koko päivää paista pilvettömältä taivaalta. 

Sanaset viikonlopulle:
Tulossa upeat ulkoilusäät lauantaille ja sunnuntaille, sekä koko ensi viikolle. Yöllä mene hieman pakkaselle, mutta päivällä ollaan jopa +4+5 asteen lämpötiloissa ja kun aurinko paistaan molempina päivinä pilvettömältä taivaalta, niin lämmintä tulee olemaan. Ladut on kunnossa! Aurinkoisissa paikoissa varmaankin alkaa lumi pehmentymään iltapäivisin ja samalla viemään hieman luistoa. Erilaisia olosuhteita on siis tiedossa latujen eri kohdissa. Lunta kuitenkin riittää ja ladut erinomaisessakunnossa, joten nautitaan nyt näistä loistavista ulkoilukeleistä. Tuulikin näyttäisi olevan hyvin maltillista, niin hihtäjiä Pullinlahden ja Aholahden Suurjärven laduilla varmaankin näkyy myös runsaasti. 

To 10.3Hyvin pitkälti samanlainen aurinkoin päivä tulossa kun eilinenkin oli. Ainoastaan tuuli on tänään huomattavasti navakampi, jonka Pullinlahden jäällä hiihtäjät varsinkin huomaavat  Aholahden suuntaan mennessä. Yöllä oli -10 astetta ja päivälle luvassa muutama pakkasaste. Lumi on kylmien öiden jäljiltä ja varsinkin varjoisissa paikoissa myös päivällä melko nihkeää. Eron huomaa varsinkin vapaalla tyylillä mennessä. Latu kuitenkin liukkaan oloinen kaikkialla.
Ke 9.3Tämä on hyvä hiihtopäivä!
Aurinko, -10 / -4 astetta pakkasta, tuuli 1-2m/s, ladut kunnossa !
 
Ti 8.3HYVÄÄ NAISTEN PÄIVÄÄ !
Yöllä oli pakkanen käynyt lähes -20 asteessa, mutta nyt kello 7.30 aikaan keli on lauhtunut -11 asteeseen. Pilvinen sää ja enteilee lumisateita. Pientä sadetta pitäisi tulla aamupäivästä lähtien myöhäiseen iltaan saakka. Kevyttä pakkaslunta, joka ei varmaankaan paljoa hiihtämistä haittaa. Ladut hyvässä hiihtokunnossa, niin maalla kun vesialueillakin.
Ma 7.3Illalla satoi hieman lunta ja nyt myös aamulla kello 7 jälkeen pientä lumisadetta havaittavissa. Päivästä kuitenkin ennusteiden mukaan pitäisi tulla aurinkoinen, vaikka nyt ei ihan siltä näytä. Mittari näyttää nyt -7 astetta. Pieni lumisade tekee oikeastaan ihan hyvää nyt laduille, sillä sen verran liukkaiksi päivän aikana ladut menevät. Toisaalta sen verran vähän lunta on satanut, ettei se kyllä hiihtämistä suuremmalti haittaa. Tänään keli pysyy selvästi pakkasen puolella koko päivän ajan. 
Su 6.3Sunnuntai aamu ja aurinko. Mittarissa kello 8 aikaan -5 astetta ja päivällä nollan tuntumassa. Hiihto-olosuhteet eivät kuitenkaan ole nollassa vaan täydessä kympissä. Nyt jos koskaan.......
La 5.3Kylmä aamu, kello 7 jälkeen Aholahdessa -17 astetta. Nopeasti kuitenkin pitäisi pakkasen lähteä laskemaan, sillä ennusteiden mukaan iltapäivällä on ainoastaan muutama aste pakkasta. Aurinko paistaa tänäänkin koko päivän ajan. Aholahdessa tänään hiihtokilpailut klo 11 alkaen ja katso eilisen päivän kohdalta rajoitukset mitkä kilpailuiden vuoksi kuntohiihtoon kohdistuu kello 10-13 välisenä aikana. Laduissa sellainen muutos, että niissä paikoissa, missä latukone ei ole käynyt, niin alkaa olla erittäin jäiset olosuhteet. Eilen esimerkisi Aholahdessa Pullinlahdelle vievällä väylällä kaksi viimeistä laskua ennen Pullinlahtea erittäin jäiset, joten kannataa mennä varovasti näillä pätkillä. Muutenkin on erittäin liukkaat kelit, joten alamäkiä kannattaa mennä varovaisemmin. Jos alamäkiä haluaa karttaa, niin jääladut ovat hyvässä hiihtokunnossa, niin Aholahden Säynejärvellä kun Pullinlahdellakin.
Pe 4.3

Rapasakka -8 asteen aamupakkanen klo 7 aikaan. Päiväksi luvassa aurinkoa ja muutama aste pakkasta, eikä tuulenkaan pitäisi tänään hiihtämista suuremmin haitata. Latuolosuhteisiin ei ole tullut muutoksia muutamiin päiviin. Hyvä on siis sukset jalassa liikkua.

Sanat viikonlopuksi:
Kelit ja hiihto-olosuhteet pysyvät koko viikonlopun samanlaisina. Loistava hiihto- / ulkoiluviikonloppu tulossa.

Lauantaina 5.3 Aholahdessa Viljo Vellosen muistohiihtokilpailut klo 11.00. Kilpailut tekevät rajoituksia Aholahdessa hiihtämiseen klo 10-13 välisenä aikana. 
- Kilpaladut suljettu klo 10-13 (Aittolammen lenkille ja Tervastuvalle meno ja tulo kyseisenä aikana rajoitettua!)
- Stadionin alue myös suljettu 10-13. Rajoittaa siis lammenlenkin kiertämistä kyseisenä aikana, käytössä siis ainoastaan lammenlenkin Naistenlahdentie puoli, joka on myös kilpahiihtäjien lämmittelyalueena, lisäksi lämmittelyalueena on osittain valaistu kuntolatu. 
- Suositellaan kuntohiihtäjien hiihtämistä Aholahden hiihtokeskuksen alueella muuna ajankohtana, kun kilpailuiden aikana. Parkkipaikat myös Aholahdessa rajalliset kilpailuiden vuoksi klo 9-13 välillä.
To 3.3Hyvin on saman oloinen päivä tulossa kun eilinen. Aamulla klo 9 aikaan mittarissa -0 astetta ja päivällä mennään hieman plussan puolelle. Aamulla saadaan aurinkoa ja myöhemmin päivällä "vedetään pilveä" taivaan rannalla alla. Mitähän laduista osaisi huonoa sanoa? Ei sitten yhtään mitään, on ne niin loistavssa kunnossa. 
Ke 2.3Kyllä Teitä hiihtolomalaisia nyt hellitään (vähän myös meitä töissä käyviäkin). On nimittäin hiihto-olosuhteet tänäänkin, mitä parhaimmat. Hyvin pitkälti samanlainen päivä kun eilen, joskin aamulla kello 7 aikaan ei ole pakkasta, kun -1 aste. Päivällä auringon pitäisi paistaa ja luvassa noin + 2 astetta ennusteiden mukaan, mutta tuulta on tänään huomattavan enemmän kuin eilen. Tämä varmasti jääladuilla huomataan. Ladut aivan tip top, niin maalla kun jääalueilla. 
Ti 1.3Talvi takana, kevät on koittanut, ainakin kalenterin mukaan. Kyllä tänään tulee olemaan käytännössäkin erittäin keväinen keli. Päivälle luvassa aurinkoa ja peräti + 4 astetta lämmintä. Nyt tätä kirjoitettaessa kello 7 aikaan. Aholahden mittarissa on -6 astetta, joten keväiset yö pakkaset kuuluvat tähän vuoden aikaan. Latuolosuhteet eilisestä eivät ole muuttuneet ja eilen olosuhteet kaikilla Aholahden maa- ja jääladuilla olivat mitä parhaimmat. UPEETA, MAHTAVAA, LOISTAVAA hiihtopäivää kaikille.
Ma 28.2"Vakaa vanha Väinämöinen.... Hyvää Kalevalan päivää !
Tänään hiihto-olosuhteet aivan Tip Top! Kello 7 pakkasta -3 astetta ja päivällä nollan tuntumassa. Aurinkoa luvassa päivälle. Ladut kunnossa. Voiko talven virallista viimeistä päivää sisällä tänään viettää, ei voi. (tai jos on pakko, niin silloin). Huomio koululaiset ja muut lomalaiset, nyt sukset jalkaan ja laduille!
Su 27.2Laskiaissunnuntai ja mitä ypein ulkoilusää. Pakkanen laskee kovasti aamun -14 asteesta ja nyt kello 10 aikoihin eneää mittarissa -5 astetta, joten kohti lämpimää ollaan menossa kovaa vauhtia. Aurinko paistaa ja tuulikin on selvästi heikonpaa kun eilen. Muutaman tunnin aamureippailun perusteella voi sanoa, että mukavan oloinen päivä on tänään. Kaikki maaladut ja jääladut Aholahdessa loistavassa hiihtokunnossa. 
La 26.2Aamulla kello 7 Aholahden mittarissa -4 astetta. Latukonen painanut latuja eilisen lumisateen jäljiltä aamuvarhaisesta lähtien. Hyvältä näyttävät ja kun säätiedotusten mukaan luvassa on aurinkoinen päivä, niin mikäs on tänään Aholahdessa hiihdellä. Tuulen puuskat on kyllä välillä melko navakat, joten se kannattaa ottaa huomioon hiihtolenkin suunnittelussa.
Pe 25.2

Aikainen aamu oli kirkas, mutta nyt kello 8 jälkeen alkoi satamaan märkää lunta ja lumisadetta on tiedossa koko päiväksi. Mittarissa +0 astetta. Eilinen kova tuuli roskasi latu-uria ja paikkapaikon urat näyttivät sotatantereilta. Toivotaan vaan kovasti, että täällä muunlaisia keskityksiä ei koskaan tarvitse kokoa. Tuulikin tekee ihan tarpeekis pahaa jälkeä. Tuulen voimasta mänty oli taas päristänyt kuoria niin kuin 16 tammikuuta, jolloin enteiltiin hiihtokelien loppuvan jo 19 maaliskuuta. Nyt kun lunta on "ÄLYTTÖMÄN PALJON" niin, kyllä vielä huhtikuussa hiihdetään. Jos se tammikuun päristely olikin esileikkiä, niin kuin silloin hieman epäilin. Nyt sitten päristellään kunnolla ja hiihtokelit loppuisi vasta yhdeksän viikon päästä 28.4. Lumimäärästä päätellen voihan se näin ollakin ja eipä se mitään ainutlaatuista kuitenkaan ole, että hiihtokelit jatkuu huhtikuun loppuun tai jopa toukokuun puollele. Itsekin olen Aholahdessa hiihtänyt vappuaattona +16 asteen lämmössä T-paidassa ja kärpäset pörisivät hiihtolenkin jälkeen hikisen hiihtäjän ympärillä.

Sanat viikonlopuksi:
Meidän alueen hiihtolomalaiset pääsevät hiihtelemään viikonloppuna Aholahteen loistavissa olosuhteissa tämän päivän jälkeen. Tiedossa pientä pakkasta ja auringon paistetta. Ainut huonompi asia on tuuli, joka puhaltelee koko viikonlopun melko navakkana ja sen varsinkin jääalueilla huomaa. Maaladut loistavassa kunnossa ja jääladut eilen ainakin olivat hyvässä kunnossa Pullinlahdella.

To 24.2Säätila on taas muuttunut. Tuuli on yltynyt melko navakaksi ja samalla pakkaset vaihtuvat tämän päivän aikana plus-asteiden puolelle. Nyt aamulla ennen kello 9 mittarissa -1 aste. Kaikki maaladut loistavassa kunnossa. Pullinlahden jääladut myös eilen olivat loistavat, tänään kuitenkin tuuli jääladuilla hiihtämistä vaikeuttaa huomattavasti. Tuulee etelästä, joten kaupungin suunnasta Aholahteen päin mentäessä saa puskea oikein kunnossa. Aholahdessa Isolla Säynejärvellä myös hiihtoladut. 
Ke 23.2Kylmä aamu -19 astetta. Pakkasen pitäisi päivän aikana lauhtua noin -10 asteeseen, joten iltapäivällä hyvät talviset olosuhteet hiihtämiseen, kun vielä auringonkin pitäisi tänään paistella. Nyt aamulla klo 7.30 aivan kirkas taivas, joten eiköhän se aurinko tänään hiihtäjiä lämmitä. Latuolosuhteet loistavat. 
Ti 22.2Lumisade alkoi yön aikana ja uuttalunta on maassa noin 5cm. Sade jatkuu iltapäivään saakka, mutta heikentyen. Latukone on painanut Aholahden baanoja aamun ajan ja latujen kunnossapitoseurantaa katsoen, lähes kaikki maaladut on jo aamun aikana kello 10 mennnessä ajettu. -5 astetta
Ma 21.2Kylmä yö, lähes -15 astetta. Päivällä kuitenkin lauhtunut reilusti ja nyt iltapäivällä -4 astetta. Aamulla oli aurinkoista, mutta nyt pilviverho on laskeutunut Aholahden ylle. Enteilee illaksi ja huomiseksi runsaita lumisateita. Ladut kunnossa niin maalla kun Pullinlahdellakin. Oikein mukava hiihtokeli tänään.
Päivitys klo 15: Ladut nyt myös Aholahden Säynejärvellä.
Su 20.2LEIJONIEN KULTAJUHLIEN HUUMASSA unohtui laitaa päivitys. -5 / -3 astetta ja keli.......selviää tai melkein selviää. Latu tietoja ei pysty laittamaan, kun auton ratissa ja lasten pelimatkalla koko päivän.  
La 19.2

Pitkästä aikaan hyvä hiihtokeli. Aamulla ei sadakkaan ja pakkasta juuri sopivasti -3 -4 astetta. Iltapäivälle luvassa pientä lumisadetta. Pieniä muuhihiihtokoululaisia tänään tutkintoladulla aamupäivän aikana lammenlenkillä. 

Päivitys klo 15: 
Pullinlahdella pystyy taas hiihtämään molemmilla hiihtotavoilla. 

Pe 18.2

Suvikelit toistaiseksi ohitse. Aamulla pakkasta -4 astetta ja pientä lumisadetta. Latukone painaa uutta baanaa ja nopeasti Aholahdessa käydessä, latujen vierestä katsottuna hyvältä näyttää.

Sanat viikonlopuksi:
Pienen -3-6 asteen pakkasen viikonloppu tulossa, pientä sadetta välillä, mutta ei kuitenkaan sentti tolkulla, joten aivan mukiin menevät hiihto-olosuhteet viikonlopuksi tulossa. Maaladut siis hyvässä hiihtokunnossa. Jääladut onkin sitten ihan jotain muuta. Pullinlahden rannalla eilen ainakin oli vesi melko korkealla, joten ainakin eilen aika huonolta näytti.
Hiihtolomat alkamassa etelä-suomalaisilla, jos sitä miettiin mistä löytyy hyvät lumiset hiihtokeli, niin täällä sitä löytyy. Voitte ottaa sitä myös loman loputtua hieman myös mukaankin, lunta nimittäin riittää muillekin jaettavaksi.

To 17.2Märkää lunta sataa +0 astetta. Mitä parhain työmiehen keli ! Sadetta luvassa koko päiväksi ja myös huomiseksi. 
Eilinen kisaveikkaus ei mennyt ihan putkeen. Miehet yllätti, mutta olihan naisten hiihto pettymys, kun ei edes pallille päästy. Vähän samalla tavalla kävi kun naisten viestissa. Tästä tulikin mieleen onko vinekkejä miten norjaismekkiset sukset saisi toimimaan. Itselläkin on kahdet norjalaiset. Onhan niissä hiihdettävyys ihan hyvä, mutta ei ne vaan toimi! Kun taas laitaa musta-keltaiset sukset jalkaan kelillä kun kelillä, niin kyllä ne toimivat. Isoja eroja on suksimerkeillä. Tänään vietetään muuten sadasosan 42. vuosipäivää, häviävä suksi oli silloin muuten Järvinen Carbon 57. 
 
Ke 16.2Yöllä muutama sentti uutta märkää lunta. Aamulämpö +1, pilvinen säätila. Tarkempia latutietoja ylempää kaupungin kunnossapitoseurannasta. (Työt) +olympialaiset + jääkiekkopelit + lentopalloharjoitukset pitävät tänään päivittäjän sen verran kiireisenä, ettei ladulle taida ennättää. 
Veikkaus klo 9.00  1) Niskanen - Pärmäkoski   3) Niskanen - Mäki  
Ti 15.2Ei tullut eilen sade vetenä vaan räntänä, joten töitä sai eilen hiihtäessä tehdä. Iltapäivällä sai hiihtää alamäessäkin, että pääsi eteen päin. Vähän samanoloista keliä on tällekin päivälle luvassa. Aamu kuitenkin -0 asteessa, joten nyt varmaankin päivän parhaimmat luistot. Sadetta luvassa koko päiväksi ja lämpötila nousee plussan puolle, joten närkää lunta tiedossa. 
Ma 14.2Hyväät Ystävät !
Säätila on muuttunut. Sataa vettä ja räntää. Aholahden mittarissa +0 astetta kello 8 aikoihin. Latu näyttää latukoneen jäljiltä ihan mukavan oloiselta ja yllättävän liukkalta. Taas on vähän niinkuin yllätystenpäivä mihin hiihtokeli päivän mittaan menee. Kunnon räntäsade vie luiston, mutta vesisade saataa liukastuttaa ladun huippukeliin. Perinteisellä pitäisi karvapohjat toimia tällä kelillä erinomaisesti?
Su 13.2Lumisade alkoi jotakuinkin nyt kello 8 aikaan ja lunta on tiedossa koko tämän päivän ajan. Aloitus on ainakin melko sakea. Pakkasta -4 astetta ja päivän mittaan mennään suojakelin puolelle. Seuraavat pakkaset ennusteiden mukaan on vasta ensi viikon loppupuolla, joten säätilassa selvä muutos. Aamulla sateesta huolimatta ihan ok hiihtokeli, mutta mitä se on iltapäivällä ja illalla????
La 12.2Aamulla kello 8 aikaan aurinko upeasti nousemaan kirkkalta taivaalta. Kello 8.30 taivas on ihan pilvinen ja lunta tulee taivaan täydeltä. Nopeasti muuttuu säätila. Pakkasta -10 astetta. Ehkä pieni lumisade tällä kertaa on ihan hyväksi luiston kannalta, sen verran narisevalta lumi kuulosti tänään aamuhiihtäjien suksin alla. Suhteellisen rauhalliseslta aamu Aholahdessa tuntui, ehkä naisten viestin päätyttyä laduilla on tänään vilskettä. Ladut kunnossa, myös Pullinlahti eilen kierrettynä hiihtokunnossa. Nyt jännittämään pääseekeö Suomen naiset pallille tai jopa kul...
Pe 11.2

IIVO NISKANEN
Aurinko ja 3  (kultaa!!!!!) 

Sanat viikonlopuksi:
Perjantaina loistava aurinkoinen hiihtokeli pienessä pakkasessa.
Lauantaina selvä pakkaspäivä, aurinkoa ja vähäistä lumisadetta. Hyvä hiihtopäivä. Muumihiihtokoulu stadionin alueella klo 9-12 välillä.
Sunnuntaina lumisadettaja  ja keli menee plussan puolelle. 

To  10.2Kuinkas ollakkaan, yöllä oli satanut TAAS lunta. Pakkasta Aholahden mittarissa kello 8 aikaan -4 astetta. Ylilatumestari ajoi latukoneella latuja ja näyttäähän ne taas olevan aivan mahtavassa kunnossa. Hiihtäjiä yllättävän vähän tänä aamuna, onkohan naisten kymppi tähän syynä?
Pullinlahti eilen oli ihan kohtalaisen mukavassa hiihtokunnossa keleihin suhteutettuna. Varsinkin latu tuntui ihan mukavalta, vapaalla mentäessä osittain märkiä kohtia, jossa varsinkin sauvat upposivat. 
Ke 9.2Sama sanat kun eilen ja toissa päivänä jne.... Lunta on siis yöllä satanut, pikku hiljaa saisi riittää lumentulo. Mittarissa -2 astetta ja päivästä on tulossa selkeä ja jopa aurinkoinen. Lumimäärästä huolimatta maaladut Aholahdessa on hyvässä kunnossa. Mukavan oloinen ulkoilupäivä tulossa.
Ti 8.2Taas oli satanut lunta vajaat 5 cm. Pakkastaa aamulla -3 astetta.
Ma 7.2Yöllä taas 3-5 cm uutta lunta. Mittarissa aamulla -1 aste ja lumi muuttumassa hieman kosteammaksi. Hyvät olosuhteet ainakin iltapäivään saakka, jolloin alkaa TAAS satamaan lunta.
Su 6.2Eilisin ja yön aikana satanut reilut 10 cm uutta lunta. Nyt aamulla klo 8 aikaan lumisade lakannut ja tulossa ilmeisesti saateeton päivä, joskin illalla taas alkaa satamaan lunta, tuulen säestyksellä. Pakkasta aamulla mittarissa -6 astetta. Latu kone painaa latuja kilpapuollella tätä kirjoittaessa ja näytti myös kelkka vetävän latuja Pullinlahdella. 
La 5.2Tänään pitäisi kelistä runoilla kun Runeberg, mutta ei keli kuitenkaan paremmaksi muutu vaikka miten runoilisi. Sataa lunta ja tuulee erittäin voimmakkaasti. Ei mikään mukava hiihto- tai ulkoilukeli tänään ole. Kinostaa paikoitelleen isojakin kinoksia ja joissakin paikoissa irto lunta ei ole ollenkaan. Pakkasta Aholahden mittarissa aamulla klo 7.30 on -8 astetta. Onneksi on Olympialaiset, ei ole tänään pakko lähteä hiihtämään, voi hyvällä syyllä katso miten suomalaiset naiset pärjää suksienvaihto hiihdossa. 
Pe 4.2

Kylmä aamu Aholahdessa -16 astetta. Päivän mitaan tuulen pitäsi yltyä ja samalla pakkasen lauhtua noin -10 asteeseen. Selvä talvinen pakkashiihtopäivä.

Sanat viikonlopuksi.
Ladut hyvässä hiihtokunnossa ainakin tänään.... Huomenna luvassa taas viikonlopun kunniaksi lumisadetta ja ennusteiden mukaan noin 10 cm pitäisi sataa. Sunnuntai vähäsateisenpi, mutta sillonkin satelee. Pakkasenkin pitäisi lauhtua noin -5 asteen tuntumaan. Ulkoilua Olympialaisten lomassa suositellaan.
Lauantaina Aholahdessa stadionin alueella klo 9-12 välillä pienia muumi hiihtokoululaisia harjoittelemassa hiihtämisen saloja. " Ei sitten raivota ladulla ja muista, että nopeampi aina väistää!"

To 3.2Selkeä pakkaskeli! Aamulla Aholahden mittarissa -16 astetta, joten narinaa kuuluu suksien alta. Aurinkoista  ja muutaman asteen aamusta lämpimämpää päiväksi luvassa. Perinteisellä mennessä ihan mukavaa menoa, mutta luistelusuksi ei kovinkaan hyvin tässä kelissä luista. Maaladut hyvässä hiihtokunnossa. Pullinlahdella eilen paljon parempi mennä kun edellsenä päivänä, pakkanen tekee hyvää jääladuille!
Ke 2.2Aamulla vielä sateli hieman lunta, mutta sen jälkeen pitäsi olla jopa muutama päivä selkeää, tai melkein selkeää, tiedä tuota? Pakkasmittari näyttää Aholahdessa -11 astetta ja aurinko alkaa näyttäytymään. Tulossa ilmeisesti varsin mukava talvipäivä. Ladut maalla kunnossa ja Pullinlahdellakin näytti aamulla kellka vetävän uutta baanaa. Eilen pienen pätkän hiihtelin Pullinlahden perukoilla ja silloin sauvan piikit lähes joka työnnöllä upposi kohvakkaan. Toivottavasti pakkanen kovettaa nyt näitä jäälatuja ja päästään niillä taas hiihtämään upeissa keleissä jäälle tasamaata taapertamaan. 
Ti 1.2Näin se talvi etenee jo helmikuun puolelle ja tietenkin lumisateisena. Pientä sadetta luvassa koko päivän ajaksi, mittarissa -7 astetta. Maalla kaikki ok. Jääladulla Pullinlahdella eilen oli entistä enemmän kosteutta huomattavissa. Pystyy kyllä ainakin eilen pystyi menemään, mutta urilta ei kannata lähteä pois, sillä sieltä märkää varmasti löytää. Aholahdesta päin tultaessa laskettaessa Pullinlahdelle, kannataa olla tarkkana, sillä eilen lasku vei suoraan vetiseen latuun. Siihen asti sukset toimivat hyvin, mutta sen jälkeen olivat jäässä!
Ma 31.1Tammikuun viimeistä päivää vietetään -7 asteen pakkasessa ja pientä lumisadetta edelleen tulee. Lunta on eilisen ja tämän päivän aikana satanut varmaankin 20 cm ja vielä lunta on tulossa tämän sekä huomisen ajan. Maaladut ajettu Aholahdessa tänään aamulla ja kunnossa ovat.
Su 30.1"Mä taivalsin läpi tuulen ja tuiskun", voi tänään hiihtäessä lauleskella, jos hiihtämään tällä kelillä tahtoo mennä. Tulee puuskissa reilusti yli 10m/s ja lunta sataa melko vaakatasossa. Latukone kuitenkin Aholahden aamussa painaa latuja, mutta kyllä ne melko nopeasti umpeen tahtoo mennä (katso). Olisikohan tänään ns. karpaasikeli. Päivittäjä, kun ei enää karpaaseihin kuulu, niin pakko tyytyä lumitöihin ja niitähän riittää. -5 astetta. 
La 29.1Hyvää Kansallista Hiihtopäivää!
Tänään vielä hyvä keli hiihtämiseen, ennen ennustettua "Valtteri-myräkkää", joka meille on tulossa huomiseksi. Aholahden mittarissa -7 astetta ja pilvinen säätila ainakin aamulla. Tuuli alkaa päivän aikana voimistumaan, iltapäivän ja illan reilusti yli 10 m/s puuskatuuliin. Jäällä liikkujat varmaankin sen huomaava Pullinlahdella hiihtäessä, joka oli ainakin eilen aivan mukavassa hiihtokunnossa. Myös kaikki maaladut hiihtokunnossa, joten mikäs on tänään hiihdon juhlapäivänä Aholahden latuja hiihdellä. Joten sukset jalkaan ja baanalle. Suunnaksi vaikkapa Pullinlahdelle Telun Tuvan kioski-kahvioon, joka ainakin tänään on avoinna hiihtäjien ja ulkoilijoiden iloksi. 
Pe 28.1

Aamulla -6 astetta pakkasta. Selkeä ja hyvä hiihtopäivä tulossa. Latukone ajelee latuja Aholahden aamussa ja ovathan ne maaladut aivan loistavassa kunnossa. Pullinlahdellakin jäälatu on hyvässä hiihtokunnossa, vaikka sielläkin alkaa paikoitellen vesi nousta jäälle.

Sanat viikonlopuksi:
Pe- la tulevat olemaan hienoja ulkoilupäiviä. Pakkasta -5 -10 asteen välillä. Sunnuntai sitten onkin ihan toista ennusteiden mukaan. Lunta on tiedossa kovan tuulen säestyksellä koko sunnuntaiksi ja vielä myös maanantaiksi. Ennusteiden mukaan jopa yli 20 cm uutta lunta saattaa parin päivän aikana sataa.  Sunnuntaina isommat sateet näyttää sattuvan juuri päivän ajaksi, joten varmaankin melko umpeen ladut menee sunnuntaina. Nautitaan hyvistä keleistä perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina tehdään vaikka lumitöitä, niitä varmasti riittää ja sehän on mitä parhainta hyötyliikuntaa.

To 27.1Yöllä satoi hieman lunta ja päivän mittaan sateen pitäisi jatkua vähäisenä. -5 astetta. Ihan ok keli hiihtämiseen. 
Ke 26.1Pakkasta Aholahden mittarissa -11 astetta aamulla klo 9 aikoihin. Tulossa aurinkoinen alkupäivä, mutta  iltapäivällä pitäisi alkaa lumisateiden. Keli kuitenkin pysyy pakkasen puolella, joten tiedossa kevyttä pakkaslunta ja eipähän se paljoakaan hiihtoa haittaa. Maaldut ovat kun rautatiet, joten hyvä on niillä hiihdellä. Kirjoitellaan sitten jääladuista, kun niistä on päivittäjällekin tullut kyselyitä. Aholahdessa Isolle Säynejärvelle vesi noussut, joten sinne ainakin eilen oli lähes mahdotonta mennä suksilla, puhumatta kelkalla tekemään latuja.
Pullinlahden ympäri kiertävä baana oli eilen todella hyvässä hihtokunnossa. Huonompia kohtia siellä on entisen kasvihuoneen ja Rantakoivikon kohdilla, sekä toisella puollella Opiston rannan tuntumassa. Hyvin kuitenkin näissäkin paikoissa pääsi etenemään, vaikka useammassa kohdassa kelkka olikin näyttänyt kyntäneen vettä myöten. Pullinlahden pohjukka Parkkalniemestä -  Pihlajaniemen rantaan oli jopa aivan loistavassa kunnoussa. Pullinlahden baanaa on tänä talvena tehnyt yksityinen henkilö oma-aloitteisesti ja vielä omakustanneisesti. Olisi kyllä erittäin suotavaa, että hän saisi pienen korvauksen tästä työsta, tai ainakin hänelle korvattaisiin polttoaine kulut. Eilen kuulin huhuja, että olisi lopettamassa, kun kuluja hänelle tulee jonkin verran. Jäällä kuitenkin liikkuu paljon iäkkäitä ja sellaisia henkilöitä, jotka eivät voi, eivätkä uskalla lähteä ylä-/ alamäkiä laskemaan. Hiihto on kuitenkin mitä parhainta ennalta ehkäisevää liikuntaa, millä pystytään edistämään (kaupunkilaisten) hyvinvointia ja terveyttä. Kyse kuitenkaan ei ole kun muutamista satasista, tässä asiassa. Toivottavasti ............. !!!!!!!!
Ti 25.1Aurinko ja -4 astetta pakkasta, tuultakin edellisiin päiviin verrattuna vähän. Nyt on olosuhteet kohdillaan.
Ma 24.1Päivitystä puolen päivän jälkeen, kun Aholahdessa nettiyhteydet pätkii. Siis ei toimi!
Keli muuttunut taas plus-keliksi ja samalla tuuli myös pitkästä aikaan alkoi taas kunnolla puheltelemaan. Radiossa sanottiin, että utuisen sumuinen ja tihkusateinen keli. Sitä se kyllä on. Ladut ajettu aamulla lähes kaikille maaladuille ja kunnossa ovat. Latu tänään erittäin liukas. Luistelubaanalla hiemen imee suksi kiinni, mutta ei niitä huonoimpia kelejä vapaallakaan ole. Niinkuin lapin mies sanoisi, että on vähän kinthaalla, mihin keli tästä muuttuu. Sen verran tuuli kuivattaa latu-uraa, että illalla saataa olla melko tykkikeli laduilla. Toisaalta mikäli tihkusade muuttu rännäksi, niin sitten voi tulla erittäin työlläskeli. +0 astetta. 
Su 23.1Pakkasta -6 astetta. Lumisade alkoi klo 9 jälkeen ja sadetta luvassa aamupäivän ajan. 
La 22.1Kahden vuorokauden aikana lunta satoi lähemmäs 20 cm, mutta nyt se on loppunut. Tulossa slkeä ulkoilupäivä. Aholahden mittarissa kello 8 on -5 astetta. Latukone ajaa latuja ja realiaikasita seurantaa missä latukone on jo ajanut, voi seurata sivun yläreunan linkistä. Kello 8 mennessä mm. kuntopuoli, lammenlenkki, kilpa 3km olivat hiihtokunnossa.
Pe 21.1

Lunta on satanut eilisen illan ja yön aikana reilut 10cm. Sade jatkuu tänään iltaan saakka. Pakkasta -5 astetta. Tuulee taas ja tuuli pyörittelee lunta paikasta toiseen. Latukone on töissä ja latukoneen ajetut ladut löytyvät nyt kaupungin vapaa-aikatoimen tarjoamasta latujen kunnossapitoseuranta palvelusta. Katso tästä.
Tänäänkin laduilla on melko pöpperöinen hiihtokeli, vauhti ei huimaa, mutta eteenpäin pääseee, kun tekee töitä. 

Sanat viikonlopuksi:
Lauantaille ja sunnuntaille luvassa noin -4 asteen pakkaskeliä, joten tulossa mitä parhain hiihtoviikonloppu kelien suhteen. Pullinlahdella Tellun Tuvan kioskimyymälä pitäisi olla auki myös la-su.

To 20.1

" Ai jai jai räntää lentää,
Kuinka räntää voi lentääkään.
En tiedä mitään muuta niin masentavaa
Kuin ..... ja niin edelleen Freukkareita mukaillen.

Sataa siis räntää ja sadetta räntänä ja myöhemmin lumena on luvassa huomiseen iltaan saakka. Mittari näytti Aholahdessa +0 astetta. Hidas työmiehen keli.

Päivätysten yläpuolelle on ilmestynyt linkki Savonlinnan alueen latujen kunnossapitoseuranta. Linkin alta pääsee katsomaan Aholahden ja muidenkin hiihtolatujen realiaikaisen tilanteen.

 

Ke 19.1

Tänään lyhyesti!
Yöllä pieni härmä lunta. -2 astetta pilvistä. Olosuhteet hyvät.

Ti 18.1

Pakkasta aamulla -8 astetta ja aurinkoista hiihtosäätä povattu. Tuuli rauhoittunut eilisestä huomattavasti, mutta edelleen tuulee. Ladut kunnossa.

Lisäys: Klo 15.00 
Aholahdesta Pullinlahdelle vievä latu-ura on todella roskaisessa kunnossa, varsinkin mänty päristänyt kaarnoja. Otettiin mm. Emeritus latumestarin kanssa molemmat siellä makuu asennot omilla hiihtolenkeillämme. Varovaisuutta siellä hiihdettäessä, tulee nimittäin äkkipysähdys nopiasti. Lunta kaipaillaan, että roskat menisi piiloon. 

Hiihtokouluista on kyselty, joten tässä niistä vähän tietoja:
Savonlinnan Hiihtoseuran hiihtokoulu on Aholahdessa keskiviikkoisin klo 18.00. Lisätietoja tästä linkistä

Savonlinnan Seurakunnan ja Olavin Retkeilijöiden hiihtokoulu lauantaisin 5.2 alkaen. Lisätietoja tästä linkistä

Ma 17.1Poutainen, mutta erittäin tuulinen päivä päivä. Mittarissa -5 astetta. Latukone tuli juuri kello 10 jälkeen lenkiltä, joten ladut ajettu ja kunnossa ovat. Ihan hyvä hiihtokeli, joskin luoteistuuli puhaltaa inhottavan kylmästi.
Su 16.1Tänäänkin kannattaa laittaa sukset jalkaan, sillä hyvä on hiihtäjän hiihdellä Aholahden upeilla baanoilla. Kunnossa ladut ovat niin maalla kun "merelläkin". Ainoastaan "merialueille" annetaan tuulivaroitus navakasta lounaistuulesta. -4 astetta mittarissa. 
Olikohan eilen päristäjäispäivä? Eilisen aikana alkoi risujen ja oksien seassa olla myös männyn kaarnaa, joten mänty taisi ryhtyä päristelemään kaarnoja irti rungostaan. Tämähän tietäisi, että yhdeksän viikon päästä 19.3 loppuisi hiihtokelit. Tuntuu kyllä vähän liian aikaisesta, mutta tiedä tuota. Viime vuonna päristäjäiset oli 8.2 ja silloin kauden lopetus osui kahden päivän tarkuudella oikeaa. Toivotaan, että nyt oli vaan pientä männyn esileikkiä ja päristelisi muutamien viikkojen päästä sitteen vasta kunnolla, että saataisiin hiihdellä pitkälle huhtikuulle saakka. 
La 15.1Pilvinen aamupäivä, joskin iltapäivälle luvassa aurinkoisempaa. Mittarissa -4 astetta ja tuulee edelleen melko navakkaasti. Eilen iltapäivällä jääladut oli Pullinlahdella menneet osittain umpeen pyörivästä lumesta ja varmaan samanlaista edelleen jäälauilla on. Maalaudut Aholahdessa loistokunnossa. 
Pe 14.1

Pieni härmä yön aikana lunta sateli ja nyt aamulla pilvinen sää, mittarissa -1 aste. Melko navakka tuuli varsinkin puuskissa käy, joka eiliseen tapaan kyllä hiihtäessä tuntuu.

Sanat viikonvaihteeksi:
Latutilanne Aholahdessa loistava. Maaladut hyvässä hiihtokunnossa ja myös jääladut Aholahdessa sekä Pullinlahdella hiihtokunnossa. Jäällä hiihtäessä koko viikonlopuksi luvattu kova tuuli hieman hankaloittaa hiihtämistä. Paikkapaikoin tuuli kinostaa jäällä latu-urille lunta ja joutuuhan siellä puskemaan vastatuuleen. Eilen kuitenkin aivan kohtalaisen hyvä tuulesta huolimatta oli Pullinlahdella mennä. Tulossa pienen pakkasen viikonloppu (-2 -7 astetta), joten loistavat mahdollisuudet hiihtämiseen ja ulkoiluun.
Päivitys klo 15.30: Melko umpeen oli Pullinlahdella latu mennyt kovan tuulen voimasta. Voimas oli lännen puoleinen tuuli jäällä kun maallakin. 

Pullinlahdella Tellun Tuvan kioski-kahvio auki viikonloppuna la-su 9-15. Ostokset Tellulta kioskiluukulta ja niitä nautitaan koronatarvallisesti ulkoilmassa. Käyttäkää Tellun Tuvan palveluta hyväksenne!

Aholahdessa kahvio palvelut toistaiseksi suljettu koronaturvallisuuden vuoksi!

To 13.1Taitaapi olla talven ensimmäinen suvikeli. Aholahden mittarissa klo 9 +1 aste, mutta päivälle ennustettu jopa +4 astetta. Yöllä tuuli todella kovasti ja samalla pudotti lumien ohessa paljon oksia ym risuja urille. Maasto näyttää taistelutantereilta paikkapaikoin. Latukone ajanut tänään kunto- ja kilpapuolen latu-urat. Muita uria ei tänään ehkä ajetan, sillä tiedossa koneelle on pieni operaatio, joka toimiessaan näkyy myös Teille päivityksiä seuraaville. Jääladuista tällä hetkellä ei valitettavasti tietoa. Keli on tänään erittäin liukas. 
Ke 12.1Pakkanen tippunut eilisestä 20 astetta ja nyt kello 9 jälkeen mittarissa -9 astetta. Latukone painanut maalatuja taas hyvään hiihtokuntoon. Pientä sanoisinko outoa tihkusadetta tulee, ei oikein lunta, mutta pakkasesta huolimatta jotain kosteaa sieltä tulee. Enteileekö huomista hellepäivää? Hiihtäjiäkin Aholahden aamussa varmaankin enemmän, kun kahtena edellsellisenä päivänä yhteensä.
Ti 11.1Oikein hyvää huomenta täältä Länsi-Siperian pääkaupungin hiihtokeskukselta. Pakkanen panee tänään, mutta minä en - pane ainakaan suksia jalkaan. Mittarissa tämän talven recortit -29 astetta ja saataa vielä nousta kun aurinko kohta aloittaa nousunsa. Aurinkoinen reilusti yli -20 asteen kylmäpäivä siis tulossa. Onneksi illlalla alkaa lauhtumaan ja huomenna ollaan jo mukavissa hiihtokeleissä. 
Ma 10.1Pakkanen paukkuu Aholahden aamussa -21 asteessa. Parkkipaikoilla kaksi autoa, toinen on  latumestarin ja toinen päivittäjän. Rauhallista !
Su 9.1Eilen illalla pakkanen nousi kohisten ja taisi Aholahdessa pahimmaan olla jopa -25 astetta. Onneksi yön aikana pieni lumisade alue lauhdutti kelin ja nyt aamulla klo 9.30 aikoihin mittarissa on enää -12 astetta. Ollaan siis loistavissa talvisissa olosuhteissa. Latukone kaartelee juuri hiihtokeskuksen alueelle latulenkeiltä, joten ladut kunnossa. Vapaan suksikin näyttää tänään  luistavan, perinteisllä tavalla menijöillä ei näyttäsi olevan pito-ongelmia, joten hyvä talvinen hiihtokeli.
La 8.1Sininen hetki Aholahden aamussa. Kello 8 jälkeen Aholahden mittarissa -21 astetta. Kaksi hiihtäjää tänään jo bongattu. Toinen Aholahdessa ja toinen näytti painavan aamuhämärässä Pullinlahdella Aholahden suuntaan, kun tänne päin ajeli valtatietä pitkin. Ladut kunnossa ja ovat kun rautatiet. Luisto tänään kylläkin näyttäisi olevan hukassa kovan pakkasen vuoksi.
Pe 7.1

Pakkanen -17 astetta ja aurinko näyttäytyy pilvettämältä taivaalta.

Sanat viikonlopuksi:
Latuverkosto loistokunnossa. Tulossa pakkasviikonloppu. Luvassa -15-20 asteen pakkaskeliä, mutta myös auringon paistetta. Hyvä pukeutuminen, ehkä lyhkäsempää lenkkiä, kyllä siellä tarkenee. Punaisia poskia toivotellen, nimimerkillä "koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee".

To 6.1

Loppiainen, tuo entisaikojen hiihdon maakuntaviestien juhlapäivä. Tuo aika entinen ei koskaan enää palaa !

Eilen sanoin tässä, että huomenna on saman verran lunta satanut, kun eilen aamulla, mutta laitetaampa siihen vielä vähän lisää, niin ollaan oikeammassa, 10-20 cm pakkaslunta. Mittarissa kello 9.30 aikoihin -10 astetta ja edelleen pientä lumisadetta. Tuuli pyörittää myös kovasti uutta lunta paikasta toiseen. Latukone tuli juuri kierrokselta ja varmaankin maaladut suurimmaksi osaksi on ajettu tänä aamuna. Hiihtokeli ? ei hyvä, ei ihan huonoinkaan, ehkä päivän mittaan paranee, kun sateen pitäisi jossakin vaiheessa loppua. 

Ke 5.1Eilen satoi vajaat 10 cm uutta lunta. Latukone aamulla ajanut maanpäällisiä latuja ja näyttävät hyväkuntoisilta. Pakkasmittarissa kello 9.30 -4 astetta. Iltapäivällä pitäisi alkaa uudestaan satamaan ja huomisaamuna varmaankin samanmoisesti tullut uutta lunta kun tänä aamuna. 
Ti 4.1Aamulla -10 asteta Aholahden mittarissa, mutta melko navakka itäpuolen tuuli tekee päivästä kylmemmän tuntuisen. Ei ainankaan tällä hetkellä tee mieli lähteä Pullinlahdelle hiihtämään, sen verran kovasti välillä puhaltelee. Pientä lumisadetta aamupäivällä ja illalla sakenee ennusteiden mukaan. 
Ma 3.1Tänään pitkä päivitys Aholahden päivityskoneella. Kone auki klo 9.30 ja nyt klo 12.40 alkoi rokkaamaan. Hiihtämässäkin välillä ennätti käymään, hyvä niin ainakin päivittäjän kanalta. Yöllä oli satanut hiemen lunta ja mittarissa -8 astetta, pilvinen sää. Ladut aamulla ajettu maanpäällisille latu-urille ja myös jääladuille Isolle-Säynejärvelle ja Pullinlahdelle. Luistellen hieman nihkeä baana, varsinkin niillä pätkillä jossa ei ole paljoa hiihdetty. Latu-urat hyvässä kunnossa. Varsinkin Pullinlahdella itätuuli haitaa hiemen eteenpäin menoa, mutta muuten jäälläkin oli hyvä hiihdellä.
Su 2.1Eilen puhaltanut tuuli on tänään tyyntynyt ja tuntuu ihan miellyttävltä -10 asteen talvikeliltä. Maaladut ajettu klo 10 menessä ja latumies lähti juuri ajamaan Ison Säynejärven jäälatua. Pullinlahden jääladut on eilen ajettu ja hyvässä hiihtokunnossa. Hiihtämään !!!!
La 1.1.
2022
Hyvää Uutta Vuotta !
Aamulla Aholahden mittarissa -9 astetta ja aurinkoinen talvipäivä tulossa. Ladut kunnossa ja hyvä hiihto- / ulkoilupäivä tulossa.
Pe 31.12Vuoden viimeistä päivää vedellään pienessä pakkasessa. Aamulla aikaisin Aholahden mittarissa -5 astetta, mutta nyt lähellä puoltapäivää kaupungissa etämittari näyttää -2 astetta. Lunta satoi yön aikana se luvattu 5-10 cm. Latukone oli aamulla ajamassa latuja ja varmaankin nyt maaladut on jo hiihtokunnosssa. Hieman eilistä hitammalta keliltä aamulla ensimmäisten hiihtäjien alla lumi näytti, mutta varmaankin päivän mittaan liukastuu kun hihtäjiä laduilla enemmän on. Loistava ulkoilukeli tänään, hiki ainakin päivittäjälle ulkona tuli, kun kolmisen tuntia on saanut kolan kanssa tänään lunta työntää. 
To 30.12Hyvin on samanoloinen aamu kun eilen. Pakkasta -5 astetta kello 10 aikoihin. Kaikki maaladut loistavassa hiihtokunnossa ja hiihtämään pääsee nyt myös Aholahden Ison Säynejärven jääladulle, reilut 2km. Hiihtäjiä Aholahden aamussa todella mukavasti. Iltapäivällä pitäisi alkaa satamaan lunta ja huomiseen aamuun mennessä uutta lunta ennusteiden mukaan olisi tulossa 5-10 cm. 
Päivitys klo 15: Jääladut Pullinlahdella on avattu. Aholahdesta Telluntuvan kautta Pihlajaniemen rantaan oli ainakin hyvässä hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. 
Ke 29.12Tänään aamulla luistavat olosuhteet Aholahden laduilla. Ladut ajettu ja erinomaisessa kunnossa. Pakkasta aamulla kello 10 mittarissa -6 astetta. Pieni lumisade alkoi juuri tätä kirjoittaessa, mutta tutkakuvista kovemmat sateet näytäisi menevän Aholahden yläpuolelta ohitse. Aholahden isommalla lätäköllä, eli Isolla Säynejärvellä on avattu jäälatu perinteisellä hiihtotavalla. Tänään kannataa laitaa sukset alle ja tulla hiihtämään!
Ti 28.12Selkeän seesteinen talvipäivä, -15 astetta mittarissa. Ladut OK!
Ma 27.12Pakkanen laskenut ja ollaan ihan mukavissa -10 asteen talvikelissä. Kevyttä lumisadetta tullut taas aamun aikana. Latukone ajanut aamuvarhaiseisesta lähtien latuja ja nyt tätä kirjoittaessa klo 10 maissa näyttäisi olevan kilpapuolella. Ladut kunnossa, talvinen hiihtokeli.
Su 26.12

Eilisen kovan pakkaspäivän (-27) jälkeen hieman lauhempaa keliä -18 astetta kello 11 aikaan Aholahden mittarissa. Pientä lumisadetta tullut yön ja aamun aikana. Latukone ajanut ladut loistavaan kuntoon. Latukonella on nyt päästy ajamaan myös Aittolammen lenkin Suurjärvenranta, joten nyt pystyy kiertämään koko lenkin hyvää latua pitkin.
Pullinlahden rantaan menijöille varoitus! Viimeinen lasku juuri ennen rantaa on todella huonossa kunnossa, joten hyvin varotellen pitää lasketella Pullinlahdelle, jos sinne haluaa. Pullinlahdella ei koneellisesti tehtyä latua. Omatekoista latua on ilmeisesti Pihlajaniemeltä tultu.
Tänään ladulla melko nihkeä luisto, ihme kumma pakkasesta huolimatta vapaalla tavalla luistaa paremmin kun ladulla.

KAHVIO ON SULJETTU TOISTAISEKSI
Kahvio oli tarkoistus avata tälle talvelle 26.12.2021. Pahentunut koronatilanne kuitenkin siirtää avaamista myöhemmäksi ensi vuoden puolelle.  
La 25.12Aholahden etämittari näyttää -23 astetta aamulla klo 9. Kirkas päivä tulossa joten pakkanen pysyy kireänä koko päivän.
Pe 24.12

Hyvää Joulua !
Eilen illalla satoi muutamia senttejä uutta pakkaslunta. Tänään tarjolla Aholahdessa siis puuterimaista menoa, kovalla latupohjalla. Ihan hyvä Aholahdessa on mennä, vaikka latuja ei tänään ajetakkaan. Hiihtäjiäkin Aholahteen alkoi kello 10 jälkeen tulemaan. Pakkasmittari näyttää -15 astetta ja selkeä säätila. 

Nyt Rauhoitumme Joulun viettoon, näillä sanoin.

"Taivahalle syttyi juuri,
suuri suuri punajuuri.
Siitä miehet itämaan, 
haukkasivat puolikkaan.
Hauskaa Joulua!"

To 23.12

Tänään jouluviikon paras hiihtopäivä, ainakin lämpötilojen suhteen. Pakkasta aamulla Aholahdessa -7 astetta ja päivällä ainoastaan muutama aste. Pientä lumisadetta on luvassa, joka iltaa myöten lisääntyy. Olosuhteet hiihtämiseen siis aivan loistavat, kun ladutkin on erinomaisessa kunnossa. 

Sanaset Jouluksi:
Tämän päivän lumisateiden jälkeen taas pakastuu -12-18 välille päivittäin. Olosuhteet kuitenkin hiihtämiseen Aholahdessa erinomaiset. Maaladut hiihtokunnossa! 

" Mutta, mitenhän meidän joulun käy. Viimeisimmän tiedon mukaan joulu joudutaan Suomessa ja myös muualla maailmassa peruttamaan. Korona, no tietenkin. Joulupukki on niin ylipainoinen, että kuuluu riskiryhmään, eikä hän ole vielä saanut kolmatta piikkiä, joten hänen varmaankin täytyy jäädä Korvatunturille. Sanoin Petterin punainen kuonoa on aiheuttanut sen, että poro täytyi määrätä korona karanteeniin. Nyt on ainoastaan tontut tekemässä töitä, no heistäkin suurin osa on lomautettu, kun joulupukin pajassa saa rajoitusten mukaan toimia ainoastaan kymmenen tonttua. Näinköhän me nyt lahjoja tänä jouluna saadaa?"
 

Ke 22.12Hieman lauhenpi ilma kun eilen -13 astetta kello 11 Aholahden mitarissa. Ladut ajettuna ja kunnossa näyttäisi olevan. Hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä ainoastaan muutamia. Nautitaan nyt tästä eilisestä minuuttia pitemmästä päivästä.
Ti 21.12Ei ole Vappu, mutta Pimiä kuitenkin, ainakin näin aamulla ja heti iltapäivällä puol kolmen jälkeen. Tänään onkin talvipäivän seisokki! Kylmäkin kangistaa Aholahden aamussa. Kello 8 aikoihin mittari näyttää -17, eikä se päivän aikana paljoa siitä muutu. Latu on kovan tuntuinen ja näyttää erinomaiselta. Kenkien alla narisee, vapaalla tuskin luistaa. Perinteisesti kannattaa tänään lykkiä.  
Ma 20.12Keli on muuttunut eilisestä. Narisevaa latua tänään tarjolla! Pakkanen noussut -15 asteeseen ja kylmä viima käy. Tuntuu hiemen viileältä. Latukone ajeli juuri talliin, joten ladut ajettu ja hyvässä hiihtokunnossa.
Su 19.12Aamulla oli sentin verran tullut uutta lunta. Ladut ajettu aamulla latukoneella ja oli todella hyvässä hiihtokunnossa. Nyt kello 11 jälkeen lumisade näyttäisi taas alkavan. Ei hirveästi maahan jää, mutta sataa kuitenkin. Hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä varsin runsaasti, varsinkin lammenlenkillä. Kilpa puolella saa melko rauhakseen hiihdellä, siellä ei ole ruuhkaa. Pakkaslukema aamulla -3 astetta.
La 18.12Varhain aamulla -2 astetta pakkasta. Tulossa hyvä ja liukas hiihtopäivä. Ladut hyvässä hiihtokunnossa, joten jos joulun valmistelu kiireiltä ennättää niin hiihtämään! 
Pe 17.12

Hyvä ja luistava hiihtokeli! Pakkasta -2 astetta ja pilvinen aamupäivä.
Latuolosuhteet:
- Kuntopuoli valaistu ja lisälenkki ajettu latukoneella tänään.
- Lammenlenkki ajettu latukoneella tänään.
- Kilpa 3km ajettu latukoneella tänään.
- Kilpa 5km ajettu eilen latukoneella
- Aittolammen lenkin tieosuudet ajettu eilen, hyvässä hiihtokunnossa
- Pullinlahden rantaan vievä latu ajetaan tänään kelkalla
- Jäälatuja ei pystytä vielä tekemään!

Sanat viikonlopuksi:
Perjantaina loistavat olosuhteet, lauantai aamuksi luvassa pientä lumisadetta, mutta muuten hyvää keliä ja sunnuntaille pientä pakkasta. Hyvä hiihtoviikonloppu tulossa ja kun vielä lähes kaikki maaladutkin alkaa olla huippukunnossa, niin suksien päälle viikonloppuna kannataa lähteä Aholahden maastoihin. 

To 16.12Pilvinen aamupäivä, mittarissa -0 astetta. Ladut näyttäää sivustakatsoen hyviltä. Laitetaan myöhemmin tarkempaa tietoa, jos ennättää suksien päällä niitä testaamaan.
......
Klo 18.00 Loisto kunnossa ainakin kaikki valoladut ja erittäin liukas keli tänään hiihtää.
Ke 15.12Eilisen p....n hiihtokelin jälkeen on tänään loistava hiihtokeli molemmilla hiihtotavoilla. Talven parasta tähän mennessä. Eilisen aikana satoi märkää lunta noin 10 cm ja se kyllä laduille teki erittäin hyvää. Toisaalta jäälatuja ajatellen, saatoi kylläkin olla todella turniollista eilinen sade. Näinköhän jäille päästään tänä talvena hiihtelemään?
Latukone ajanut kuntopuolen ja nyt kello 9 jälkeen näyttää olevan lähdössä kilpapuolen lenkeille. Upean näköistä baanaa on nyt tarjolla. Erittäin luistava keli. Karvapohja suksetkin pitäisi tänään toimia erinomaisesti, jos ei toimi niin onkohan oikeanlaiset sukset Sinule myyty? Pakkast -2 astetta, pilvinen säätila.
 
Ti 14.12Märkää lunta sataa Aholahden aamussa. Mittarissa kello 8 jälkeen +0 astetta. Tälle päivälle luvassa sadetta ensi yöhön saakka. Latupohjat eilen ajettu lähes kaikille Aholahden maaladuille.
- Kuntopuoli valaistu ja lisälenkki ok
- Lammenlenkki ok
- Kilpa 3km ok
- Kilpa 5km osittain latu, osittain eilen melko pehmeä
- Aittolammenlenkki, alkupätkällä latu (Hopea-ahontie - ylähylly- Suurjärven kääntöpaikka). loppupätkä levytetty. Eilen vapaalla erittäin pehmeä.
- Pullinlahden rantaan vievä latu levytetty eilen.
 
Ma 13.12Yöllä satoi lunta reilut 5 cm. Pakkasta Aholahden mittarissa -4 astetta. Ladut ajettu ja hyvältä näyttää. Nyt kuuleman mukaan ajettu myös kuntopuolen lisälenkki, joten kuntopuolella lenkit pitenee!
Su 12.12

Ongelmia taas päivityksissä! Aholahdesta laitettu aamuviesti jäi ns. koneeseen, eikä lähtenyt Teidän nähtäville. Yhteydet sen verran ajoittain Aholahdessa huonot. Alla kuitenkin aamun päivitys ja lisätään siihen, että aamupäivän jälkeen alkoi satamaan lunta hieman enemmään. Ei sitä ole laduille jänyt kun sentin verran, mutta kuitenkin jotain on aamun jälkeen olosuhteissa tapahtunut. (17.45)

Hiihtäjiä paljon Aholahden aamupäivässä, varsinkin lammenlenkillä jopa ruuhkaa. Tänään mittari näyttää Aholahdessa -3 astetta, pientä tihku-lumisadetta. Olosuhteet hiihtämiseen oikein mainiot. Ladut ajettu ja hiihtokunnossa. Kuntopuolen valaistulla 5,6 ladulla sähkölinjan kohdalla hieman hakkuutöiden jälkiä latu-urilla, mutta muuten hyvät olosuhteet sielläkin puolella. Kilpapuoli ok, samoin Aittolammen lenkin alkupätkä ns. ylähylly.

La 11.12Pakkanen helpotti eilisen aikana ja samalla hiihtäjät löysivät takaisin Aholahden laduille. Tästäkin päivästä näyttäisi tulevan vilkkaan oloinen. Olosuhteet tänään aamulla kello 9 on Aholahdessa -4 astetta, pilvinen säätila ja melko navakka kaakkoistuuli. Illalla pitäisi alkaa satamaan lunta ja huomenna onkin lumisade päivä. Hyvä on hiihtäjän kuitenkin nyt hiihdellä.
Pe 10.12

Pakkanen alkanut aamun aikana vihdoinkin lauhtumaan. Kello 9 aikoihin ainoastaan -15 astetta ja iltapäivällä pitäisi mennä reilusti alle -10 asteeseen. Tuuli on myös yltynyt, ja pilvet peittävä taivaan rannan, joten säätila muuttuu. Narisevaa latua on vielä tänään kutenkin tarjolla.

Sanat viikonlopuksi:
Viikonlopuksi luvassa pientä pakkasta, joten tiedossa erinomaiset olosuhteet hiihtämiseen. Latuverkostokin alkaa olla kunnossa kun valaistulle kuntopuollellekin nyt pääseen hiihtämään. Kilpapuoli ok! Aittolammen lenkin alkupätkä myös hyvässä hiihtokunnossa, mutta tätä kirjottaessa ei ole tietoa mikä on tilanne Aittolammen lenkin loppupätkällä. Siellä on ollut metsätöitä menossa ja kivilouhimolla vielä rakasta koneistoa hommissa. No verkostoa hiihtämiseen kuitenkin löytyy, vaikka sinne ei pääsisikään. Kunnollinen hiihtoviikonloppu Aholahden maisemissa. HIIHTÄMÄÄN!!!

To 9.12Kylmä jatkuu -21 astetta kello 9 aikoihin. Olosuhteet hyvin samanoloiset kun eilen.
Ke 8.12Pakkanen paukkuu -20 asteessa. Kirkas ja kaunis keli, mutta kylmä. Muutamia hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä. Ladulla missä on hiihdetty on kohtalainen luisto, mutta hiihtämättömät pätkät ja vapaalla hiihtotavalla mentäessä, niin onpa nihkeää. Huomenna pitäisi olla vielä kovaa pakkasta, mutta perjantaista lähtien pitäisi alkaa lauhtumaan.
Ti 7.12Hottölunta on satanut yön ja aamupäivän aikana noin 10 cm. Latumies ajellut aamun latuja lammenlenkille ja kuntopuolen valaistulle ladulle, joka nyt avataan hiihtäjille. Kuntopuolella muutamissa kohdissa on vielä risuja urilla, mutta olosuhteet paranevat siellä sitä mukaan kun lunta tulee ja mitä enemmän siellä hiihdetään. Kello 10.30 aikoihin alkoi latujen teko myös kilpapuolelle. Lunta tulee tällä hetkellä sen verran sakeaan, että melko nopeasti urille kertyy uutta lunta. Puuterimaista hiihtoa -11 asteen pakkasessa.
Ma 6.12Oikein Hyvää Itsenäisyyspäivää!
Pakkanen eilisestä hellittänyt -8 asteeseen ja pientä lumisadetta nouseen rajan takaa avoimesta Laatokasta Savonlinnan seudulle. Itätuuli on ajoittain melko navakka ja tekee kyllä päivästä kylmemmän tuntuisen mitä mittari näyttää. Olosuhteet Aholahdessa talviset, eikun sukset jalkaan ja laduille.
Su 5.12Aholahden aamupäivä -21 astetta ja auringon paiste. Muutamia hiihtäjiä Aholahden kylmässä aamupäivässä. Ladut lammenlenkillä ja kilpa 3km lenkillä hyvässä kunnossa. Hyvässä kunnossa myös Aittolammen lenkin alkupätkä tutkanmäellä ns. "ylähylly" + Hopea-ahon tie, johon myös pystytty vetämään latu. 
La 4.12Kylmältä tuntuu lauantai aamu. Pakkasta -14 astetta ja kylmä pohjoisen puolelta puhaltava viima käy. Aurinko nousussa tätä kirjoittaessa ja melko pilvetön taivas, joten selkeää hiihtosäätä luvassa tälle päivälle. Latutilanne sama, kun eilen, joten katso edellinen päivä. 
Pe 3.12

Latutilanne 3.12:
- Lammenympäryslenkki hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. Tienylityksessä on puuroskia, joten entistä varovaisemmin tienylitse.
- Kilpa 3km hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla.

- Kuntopuollella on tällä hetkellä "rekkaralli" käynnissä, eli puita ajetaan sieltä pois. Ei vielä saa mennä sinne hiihtämään!
- Kilpapuolen latupohjat ajettu.
- Aittolammen lenkille ajettu myös latupohjia. Sielläkin on metsätöitä menossa, noin 5km kohdalla. Ajettu autoilla ! Vapaalla hiihtotavalla pystyy hiihtelemään Aittolammen alkupätkää ja lasketellen pitkää mäkeä alas lähelle Suurjärveä.

Sää tänään aamulla Aholahdessa -8 astetta ja kevyttää lumisadetta.

Sananen viikonlopuksi:
Talvinen pitkä viikonloppu tulossa, sillä pakkaslukemat lauantaista maanataihin pyörii -12 -20 välillä. Hiihtämään pääsee perinteisellä lammenympäryksellä ja kilpa 3km laduilla. Vapaalla tavalla vaihtoehtoja on hiemen enemmän.

To 2.12Auringon noustessa pakkanen kiristyi nopeasti -16 asteeseen, mutta päiväksi luvassa noin -10 asteen pakkaslukemia. Aurinkoinen sää. Ladut kovettuneet hyvin varsinkin lammenympäryslenkillä ja kilpa 1km lenkillä, joilla hiihdetään kaikista eniten. Olosuhteen hiihtoon todella talviset. 
Ke 1.12Talven ensimmäinen virallinen päivä, sillä on joulukuu. Lumisade jatkunut eilisestä saakka, joskin ei niin voimakkaana kun eilen. Hiihtokelit siis paranevat. Tarkemmat latuolosuhteet myöhemmin, jos enneättäisi ladulle lumitöiden jälkeen. Aamulla -8 astetta. 
Ti 30.11

Päivitys klo 21. Näytti olleen ongelmia tämän aamupäivän päivityksen ulostulon kanssa. No tässä aamuinen tiedote. 

Yöllä oli satanut uutta pakkaslunta lunta reilut 10cm. Ladut oli aamulla ajettu, mutta kun lumisade aamupäivällä jatkuu, niin melko umpeen ladut oli menneet. Muutamia hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä hiihtämässä. Rauhallisen hiihdon keli. -9 astetta ja lumisadetta.

Ma 29.11 Selkeä pakkasaamu -13 astetta kello 9 aikaan. Hiihtokunnossa lammenlenkki ja kilpa 1km, sekä osittain kilpa 3km, jota kuitenkin vähän vielä hiihdetty. Eilen illalla vapaalla tavalla aivan hyvä hiihtää, latukin oli melko hyvässä kunnossa.
 kuntoladulla metsätyöt käynnissä, joten se pois pelistä ainakin vielä tämän viikon.
 
Su 28.11Selkeä pakkaspäivä. Aamulla Aholahden mittarissa -10 astetta, mutta päivällä pitäisi lautua muutan asteen. Hiihtämän pääsee lammen ympäryslenkillä ja kilpapuolelle 1km ja 3km lenkeillä. Varsinkin vapaalla hiihtotavalla ihan ok olosuhteet vaikka lunta ei ole paljoa. Perinteisellä latu-ura vatkaa, mutta pystyy kuitenkin myös pertsalla menemään. Tiistaille ja keskiviikolle tulossa isot lumisateet, joten hiihto-olosuhteet paranevat tulevalla viikolla huomattavasti.
La 27.11-8 astetta. 
Pe 26.11

Iltapäivällä Aholahden mittarissa -6 astetta. Nyt on latupohjat ja osittain myös latua ajettu lammen ympäryslenkille ja kilpa 3km latupohjalle. Muutamia hiihtäjiä oli latuja ollut kirtämässä. Ei hyvä, mutta ei huonokaan. Ihan ykkösparilla ei kannata lähteä, mutta hiukan huonommat kapulat jalkaan, niin ulkoilu sukset jalassa onnistuu Aholahdessa.

Sananen viikonlopuksi:
Talvi taisi tulla Aholahteenkin !

Päivityksiä seuraavan kerran ilmeisti vasta maanantaina Aholahden laduilta.

To 25.11

Aamun aikana satanut uutta lunta 3-5 cm. Aamulla -2 astetta, mutta päivän mittaan pitäisi mennä + asteiden puollelle. Yöllä pakastuu ja alkaa pitempi pakkasjakso.  Eilen ajettu lammenympäryslenkki on yön aikana kovettunut ja tänään latumestarit kävivät ajamassa lammen ympärysladun auton ja rengaslanan kanssa. Kyllä tuossa huonommilla suksilla voisi nyt mennä. Latua ei ole mutta luistellen tai tuleehan sitä uraa suksilla tehtynäkin. Kelkalla ei kuitenkaan vielä pysty ajamaan latua, sen verran vähän lunta on.  Muita uria ei ole vielä hiihtokunnossa.

Valasitu kuntolatu on hiihtokiellossa noin 2 viikkoa. Metsätyöt käynnissä ja ilmeisesti joutuvat myös auraamaan tieosuuksia, että rekat pääsevät hakemaan puut sieltä pois.

Ke 24.11
2021

Taas aika on aloittaa, sillä lunta on Aholahden maastoon satanut. Muutamia senttejä viime yön aikana oli tullut valkoista mannaa. Latumestari ajeli auton kanssa aamulla lammen ympärille hiemen latupohjia, mutta eipä niillä vielä pääse hiihtämään, sen verran vähän lunta valitettavasti on. Ensi yöksi on taas luvattu sadetta, niin katsellaan huomenna minkälaiset olosuhteet saadaan sen sateen jälkeen aikaiseksi. Tänään ollaan oltu noin +0 sateen lämpötilssa päivän aikana, yöllä pakastaa, mutta huomenne luvassa +3 asteen lämpötiloja. Eletään jännittäviä aikoja päästäänkö lähiaikoina Aholahdessa hiihtämään. Lammelle ei sitten kannata mennä, oli eilen nimittäin sula! Yksi innokas ainakin jo kävi kokeilemassa kepillä jäätä. 

Aholahden valaistulla kuntoradallan varrella on menossa voimalinjan luonna metsätyöt, jotka urakoitsijan mukaan saadaan päätökseen viimeistään ensi viikon aikana.