LATUTIEDOTE 2016-2017

ti 11.4Maaladut oli tänään aamulla vielä ajettu. Vettä kuitenkin satanut yöllä ja päivän aikana välillä aika kovastikin, niin lumet huvenneet latu-urilta kovalla vauhdilla. Lämpötila päivällä +3 astetta.  Hiihtäjiä laduilla on vielä käynyt koittamassa, mutta kuuleman mukaan ei mikään nautinto kuitenkaan ollut. Urat monesta kohti puhki. Löytyy myös kyllä hyviäkin pätkiä mennä. Kevät kuitenkin sen verran pitkällä, että on aika päätellä tämän vuoden olosuhde päivityksiä. Yhtäjaksoisia hiihtopäivä Aholahdessa tänä talvena taisi olla 140 päivän luokkaa, joka on viime vuosiin verrattuna loistava määrä. Luvassa on kuitenkin vielä kylmempiä päiviä, joten järven jäille saattaa tulla vielä hyviäkin hiihtomahdollisuuksia ja kyllähän näiltä Aholahden baanoiltakin lunta vielä löytyy, joten ehkä hiihdot vielä jatkuvat Savonlinnassa. Monet kyllä suuntaamassa pääsiäisen aikoihin pohjoisen lumille, joten heille sinne pohjoiseen luistavia kelejä. Omasta puolesta haluan kiittää Teitä kaikkia innokkaita hiihdon ystäviä, jotka olette säännöllisesti tiedoteita seuranneet. Teitä on päivittäin sivuilla vieraillut minimissään 153 henkilöä ja maksimissaan nopeasti katsottuna 405 henkilöä saman päivän aikana. Yleensä seuraajia on ollut lopputalvesta noin 230-270 henkilön välillä, joka on hieno määrä. Omat hiihdot on tältä vuodelta ainakin ohitse ja muutenkin ne olivat tänä talvena pienen jalkavamman vuoksi tasamaan taaperuksia. Huilataan tämä viikko ja ensi viikolla laitetetaan paikat kuntoon, sekä aloitetaan peruskuntoharjoittelu sauvakävelyn merkeissä.  Hyvää kevään jatkoja Kaikille Hiihdon Ystäville ! Muistakaa Pyhän Olavin maraton sunnuntaina 16.7.2017 juosten, kävellen tai sauvakävellen. Katso lisää
Terveisin: TR
ma 10.4Valitettavasti tänään ei Aholahteen kerkeä, joten tämän päivän tilannetta ei pystytä antamaan. Mutta annetaan myöhäisen suunnuntai-illan tilanne. Kuntopuolella oli illalla loistavat privatti hiihto-olosuhteet. Latu oli päivän sateen jälkeen kuivahtanut ja rapsakoitunut. Sunnuntaina pystyi vielä kokonaan kiertämään kuntopuolen lenkit, mutta tänään varmaankin yöllisen vesisateen jäljiltä on lenkit menneet puhki 1,2 km kohdalta (sähkölinja) ja 1,5 km kohdalta, ainakin siltä eilen näytti, myös muutamissa muissa paikoissa oli maata näkyvissä. Hiihtämään vielä siis pääsee, mutta vähiin kokonaiset hiihtolenkit käy. Mutta jos sukset välillä ottaa pois, niin kilpa- kuntopuolelta, sekä Aittolammen lenkiltä löytyy hyviä, jopa lumisia pätkiä hiihtää. Tänään säätila pilvinen ja tuulinen, lämpötila päivällä +5 astetta.
su 9.4

Aamulla oli hyvä hiihtokeli, mutta yhdeksän jälkeen alkoi kova lumisade, joka vauhdin vei laduilta. Pakkasta yöllä ja nyt puolen päivän aikaan -0 astetta. Iltapäiväksi lumisateen pitäisi muuttua vesisateeksi ja lämpötilan nousta plussan puolelle. Hiihtämään siis pääsee, muutamissa paikoissa alkaa maat olla näkyvissä, mutta paikat pystyy hyvin vielä kiertämään. 

Ensi viikolla päivityksiä pyritään laittamaan, mutta päivitykset tulevat vasta iltaisin. Päivät menee nimittäin sisäliikunnan merkeissä liikuntahalleilla niin OKL:llä, kun Kerimäelläkin.

la 8.4Yö pakkanen ja aamupäivällä loistavat hiihto-olosuhteet. Ladut ajettu isolla koneella. Tänään olosuhteet paljon kuivemmat kun eilen, joten kuivin jaloin taisi tänään hiihtolenkiltä päästä pois. Puolipilvistä ja kellon 12 aikoihin +1 aste. 
pe 7.4Kyllä lumet sulavat kovalla vauhdilla, mutta hiihtämään vielä pääsee ja melko mukavissa olosuhteissakin. Yöllä oli pakkasen puolella, mutta nopeasti mentiin plussalle. Nyt puolen päivän aikoihin +3 astetta. Lammen lenkki on nyt katki, joten kierämään ei enää kokonaan siellä pääse. Kuntopuoli ja lisälenkki hiihtokunnossa, 1,2 km kohdalla sähkölinjan luona, alkaa mennä puhki. Samoin lisälenkillä ensimmäisessä laskussa, muuten hyvä hiihtää. Aittolammen lenkillä muutamia kohtia, jossa pieniä kohtia, missä näkyy sepeliä, mutta nekin kohdat voi sivulta kiertää. Sen verran märkää alkaa laduilla olla, että kuivin jaloin tuskin kukaan lenkiltä enää selviää. 
to 6.4

Yöllä oltiin nollassa, joten varhaiset hiihtäjät pääsivät rapsakalla kelillä tänään hiihtämään. Itse lähdin suksille kello 10 aikoihin ja mukavasti vielä silloinkin pääsi, joskin melko märkää alkoi jo laduilla olla. Hiihtokunnossa kuntopuolen 5,6 + lisälenkki. Kilpapuoli, joskin huonoa pätkää ensimmäisen nousun alku ja loppupätkällä sillan jälkeinen nousu, joka kannattaakin kiertää lähtölatua pitkin. Aittolammen tie osuus myös hyvässä hiihtokunnossa, tutkan mäellä aurattu tien pätkä noin100 m. Aittolammen lenkiltä tänään suljettu Suurjärven pisto, jossa ison mäen alla sepelit tulleet näkyviin. Lammen lenkin pystyi vielä aamulla menemään ilman suksien jalasta ottoa, mutta illalla varmaankin ei enää pysty lampea kierämään kokonaisuudessa sukset jalassa. 

Viikonlopuksi luvassa yö-pakkasia, joten herätyskellot soimaan viimeistään seitsemäksi ja viimeistään kahdeksalta laduille!

ke 5.4

Hiihtokelit jatkuvat. Yöllä ei ollut pakkasta, joten aamusta lähtien melko märät olosuhteet, joskin ei missään nimessä huonot. Lähes kaikilla pätkillä pystyi aamulla vielä hiihtämään melko hyvissä olosuhteissa, joskin sellaisissa paikoissa mihin aurinko on päässyt paistamaan, alkaa olla lumet hävinneet ja latu-ura on jäisenä. Hyviä loistaviakin paikkoja reiteillä on. Aamulla lämpötila +2 astetta ja päivällä +3 astetta. Pilvisen harmaa päivä.

ti 4.4Joskus se Yli-latumestarikin on väärässä. Tasan yhdeksän viikkoa sitten oli männyn päristäjäiset ja silloin Yli-Latumestari laski vanhankansa merkeistä, että hiihtokelit loppuvat 4.4. No eipä loppuneet, vaan hiihtokelit jatkuvat ja vielä kohtuullisen mukavissa olosuhteissa. Yöllä mentiin hieman pakkasen puolelle, joten aamupäivällä varsinkin hyvät olosuhteet. Nyt kello 11 maissa mittarissa +2 astetta ja toistaiseksi pilvinen sää. Iltapäiväksi kyllä luvassa aurinkoa ja mehmeitä latuja. 
ma 3.4Talvi tuli takaisin, yöllä satoi taas muutama sentti uutta lunta. Hiihtokunnossa kunto- ja kilpapuoli, Aittolammen tieosuudet, lammenympärys lenkki, sekä Aholahdesta - Pullinlahden tielle vievä osuus. Pullinlahdellekin pääsee, mutta huonoa pätkää tieltä jäälle. Jääladut Pullinlahdelle ja Aholahden Isolle Säynejärvelle ajettu, iltapäivällä oli kuitenkin aika vetiset olosuhteet Säynejärvellä. Yöllä oli pakkasta, mutta nyt iltapäivällä mittarissa +2 astetta.
su 2.4Eilen illalla satoi muutama sentti uutta märkää lunta. Lämpötila ei ole yönkään aikana mennyt nollan alapuolelle, joten märät olosuhteet tänään laduilla. Aamulla kello 10 aikoihin +1 astetta ja pilvistä. Hiihtämään pääsee. 
la 1.4Kaunis kevät aamu. Aurinko paistaa ja mittarissa kello 9 aikoihin -1 aste pakkasta. Ladut kuntopuolella, kilpapuolella ja Aittolammen tieosuudella loisto kunnossa. Latu myös Pullinlahden tielle kohtuullisen hyvässä kunnossa, Pullinlahdellekin asti pääsee, mutta aikamoista pujottelua loppupätkällä. Pullinlahden ympäryslatu myös hyvässä hiihtokunnossa. Tellun Tupa Pullinlahdella avoinna tänä viikonloppuna, Aholahdessa kahvio suljettuna! Iltapäiväksi luvassa lumi-/ räntäsadetta ja muutenkin kelit muuttuvat tästä päivästä lähtien lämpimän puoleisiksi. Nyt kiireästi suksille !!!
pe 31.3Aamulla kello 8 pakkasta -6 asteta, pilvistä, mutta aurinko yrittää paistellaa pilvien raosta. Päivälle luvassa 0- +1 asteen lämpötiloja. Eilisen aikana ladut jäätyivät melko lailla, joten ilta hiihdon aikana oli melkomoine lentokeli ainakin laduilla. Hiihtokunnossa kuntopuolen ladut, kilpapuoli ja Aittolammen tieosuudet. Hyvä oli hiihtää eilen illalla myös Isolla- Säynejärvellä. 
to 30.3Pakkasyö takana ja tulossa aurinkoinen upea hiihtopäivä Aholahden hyville hiihtoladuillle. Yöllä oli pakkasta taas noin 10 astetta, mutta nyt kello 9 aikoihin pakkanen tippunut jo -6 asteeseen. Päivällä pitäisi olla lämpötilan nollan vaiheilla. Lumessa kuitenkin pakkasta varmaankin koko päivän ihan runsaasti, poislukien sellaiset paikat mihin aurinko pääsee porottamaan. Olosuhteet pysyvät näin ollen hyvänä koko päivän. Ladut kummallakin hiihtotavalla ajankohtaan nähden loistavat. Nille jotka ovat siiirtyneet jalkalenkkejä tekemään pöisevien tien vierustoille, niin ehkä kannattaisi vielä ainakin kertaalleen käydä Aholahdessa katsomassa miten hyvässä kunnossa hiihto-olosuhteet ovat. Ainakin itse teen lenkin mielummin Aholahden lumila, kun Olavinkadun pölyillä. 
ke 29.3Aurinkoinen kevät talvinen pakkaspäivä. Yöllä pakkasta noin -10 astetta ja päivälläkin pakkasta -2 astetta. Ladut ajettu aamulla kuntopuolle, lammenympäryslenkille, kilpalenkeille ja Aittolammen tieosuuksille. Latu-urat eilisen lumisateen myötä lumiset, joten kummallakin hiihtotavalla loistavat olosuhteet tänä päivänä. 
ti 28.3

Eilen illalla satoi pari senttiä uutta lunta. Tänään aamulla mittarissa - 2 astetta ja aurinko paistelee. Tänään latuolosuhteet vasta illalla, kun päivän aikana ei valitettavasti suksille kerkeä. 

Päivitys illalla: Lunta satoi päivän aikana jonkun verran, joten illalla ladut olivat hieman tukkoiset. Keli kuitenkin talvisen hiihdettävä kummallakin hiihtotavalla. Hyvää sade teki, sillä puunroskat hävisi lumen alle ja hiihtokeleihin saatiin varmasti muutama lisäpäivä lumisateiden ansiosta. 

ma 27.3Kaunis aurinkoinen aamupäivä. Mittari +2 asteessa, mutta lumi pakkasen puolella. Eilen illalla tuuli välillä todella kovaa, joten tänään oli aikalailla roskia latu-urilla varsinkin sellaisissa paikoissa missä on paljon puustoa. Lammen lenkki ja osittain stadionin alue on jäinen. Jäisiä kohtia löytyy myös kunto- ja kilpapuolelta, mutta hiihtämään kylläkin pystyy. Aittolammen tieosuudet aivan loistavassa kunnossa, kummallakin hiihtotavalla. Illaksi luvassa lumisadetta ja kovaa jopa myrskyisää tuulta. Huomenna olosuhteet saataakin olla talviset. 
su 26.3Kesäaika alkanut, mutta keli kuitenkin kevät talvinen. Lämpömittari kello 10 aikoihin -0 astetta, pilvistä ja erittäin kova puuskittainen tuuli. Tänään tuulen pitäisi iltaa kohden vielä lisääntyä, joten puunroskia varmasti päivän mittaan tippuilee laduille, toivottavasti ei kuitenkaan kaatuneita puita niiltä löydy. Olosuhteet kuitenkin hiihtoon aivan kelvolliset kaikilla maanpäällisillä latu-urilla. Ainut missä ei enää pysty hiihtämään on Pullinlahden tieltä Pullinlahden rantaa vievä osuus, jossa lähempänä rantaa on lumet sulaneet uralta. Parhaimmassa hiihtokunnossa on ylivoimaisesti Aittolammen tieosuus, jossa ihan talvinen hiihtokeli kummallakin hiihtotavalla. 
la 25.3Talviajan viimeinen päivä vauhdissa. Pakkasta kello 10 on noin -3 astetta ja sataa kevyesti lunta. Päivällä lämpötilan pitäisi mennä lähelle nollaa, mutta ei hirveästi plussan puolelle, joten olosuhteet varmaankin koko päivän kohtalaisen hyvät. Latu-urat ajettuna, mutta joissakin paikoissa alkaa olla jo melko jäistä, joskin hyviä lumisia pätkiäkin kaikilta reiteiltä löytyy. Perinteisellä tyylillä päsee, mutta paikoitelleen ladut jäiset, joten ongelmia pidon kanssa löytyy. Vapaalla tyylillä ei suurempia ongelmia. 
pe 24.3

Pakkasyö takana ja hiihto-olosuhteet aamupäivällä mitä parhaimmat. Kello 9 aikoihin mittarissa -2 astetta ja aurinko yrittää paistaa pilvien raoista. Luvassa aurinkoinen ulkoilupäivä, lämpötilan pitäisi olla lähellä nollaa koko päivän ajan, joten olosuhteet iltapäivälläkään on tuskin hirmuisen huonot. Ladut kutsuvat hiihtäjiä ja saataa olla viimeinen kunnollinen hiihtoviikonloppu tulossa näillä lumilla. 

Päivitys kello 13: Jäinen keli. Useissa kohdissa alkaa olla lumet niin vähissä, että jää alkaa olla näkyvissä. Vapaalla tyyllillä kuitenkin hyvä mennä, mutta perinteisellä osittain alkaa olla ladut jäisessä kunnossa. Sitten päivän huippujuttu: Naistenlahdentielle ajettiin uutta pintaa, kylläpä oli ilo ajella Aholahdesta pois, kun ei ollut kuoppia. Hienoa Naistenlahden yksityistiehoitokunta ! 

to 23.3

Olosuhteet eiliseen keliin verrattuna loistavat tänään. Yöllä hieman pakkasta, joten latu-urat ovat kovettuneet, mutta eivät jäiset latukoneen jäljiltä. Aurinko kun paistaa, niin aurinkoiset kohdat pehmenevät. Säynejärven jäälläkin pystyi tänään menemään varsinkin vapaalla hiihtotavalla, joskin kova eteläinen tuuli vaikeutti siellä hiihtämistä. Sanoisiko hyvä keväinen hiihtokeli. Päivällä lämpömittarissa +3 astetta

Hiihtoseuran mestaruuskilpailut Aholahdessa tänään kello 18 alkaen.

ke 22.3

Märkää ! Satanut tänään lunta, räntää ja vettä. Tänään sai sitten hiihtää ihan kunnolla, myös alamäkeen, joten vauhdin hurmaa saa tänään hakea jostakin muualta kun hiihtoladuilta. Mutta jos hiihtohaluja on, niin eipä valiteta kelistä, hyvin vielä hiihtämään pääsee. Tänään + 2 astetta.
Latutilanne:
- Lammenympäryslenkillä alkaa osittain olla jäistä, mutta kiertämään vielä pääsee.
- Kuntopuoli + lisälenkki hiihtokunnossa, joskin muutamia jäisiä paikkoja sielläkin alkaa olla.
- Kilpapuoli Ok, paitsi ylikulkusillalta nousu stadionille jäinen ja roskainen. Latukonekaa ei enää pysty kyseiselle pätkälle menemään.
- Aittolammen tieosuudet hyvässä hiihtokunnossa
- Väylä Pullinlahdelle ei olut tänään ajettu, eilen illalla kohtuullinen oli hiihtää Pullinlahden tielle saakka. Järvenranssa erittäin huonot olosuhteet, vielä eilen pääsi, mutta tuskin enää tänään.
- Jääladut vetiset toistaiseksi, ehkä vielä korjaantuvat yöpakkasten tullessa. 

Huomenna torstaina Aholahdessa kilpaillaan Savonlinnan Hiihtoseuran mestaruuksista kelo 18 alkaen.

ti 21.3Yöllä pieni "härmäkerros" lunta. Aamulla kello 7 aikoihin -0 astetta ja pilvistä. Eilisen aikan ei kevät edennyt, mutta tämän päivän aikana saattaa lumet hiukan huveta. Ennusteiden mukaan lämmintä tänään päivällä jopa +4 astetta ja ajoittaista sadetta. Hiihtämään kuitenkin kannataa lähteä, sillä sen verran mukavassa kunnossa ladut eilenkin olivat, että ilo oli niillä eilen hiihdellä.  
ma 20.3

Saattapi olla pakkasta koko päivä, tai sitten ei. Lähellä nollaa kuitenkin tämä päivä pyörittään. Kun on vielä pilvistä, niin eipä lumet sula tänä päivänä, eli yksi päivä lisää hiihtokeleihin, jeeeee! Olosuhteet siis hiihtämiseen Aholahden laduilla loistavat. 

Tästä päivästä lähtien hiihtokeskuksen kahvio on suljettu tältä hiihtotalvelta. Päivisin käy kuitenkin sen verran vähän hiihtäjiä näin lopputalvesta, joten "Timo keskittyy muihin työtehtäviin". 

Päivitys kello 12: Lumisade alkoi kello 10 aikoihin ja vaikutti luistoon melko merkittävästi.

su 19.3

Ladut testattu muutaman päivän Helsingin reissun jälkeen. Olosuhteet kunto- ja kilpapuolella sekä Aittolammen lenkillä louhimolle saakka loistavat (pieni pätkä käveltävä tutkanmäellä). Lammen lenkillä sohjoista lammen rannassa, mutta hyvin vielä pääseen. Pullinlahden rantaankin pääsee, mutta lähempänä rantaa huonompaa pätkää kuusikossa. Jääladut: Pullinlahti jäinen latu ja myös luistelubaana. Aholahdessa Iso-Säynejärvi kohtalaisen mukavassa hiihtokunnossa. Yöllä pakkasta, mutta päivällä +2 astetta, aurinko paistaa.

Aholahden kahvio tänään viimeistä päivää auki näillä lumilla. Savonlinnan Seudun Liikunta kiittää kaikkia asikkaita ja toivottaa hyvää kevään jatkoa! Päivitykset jatkuvat, vaikka kahvio sulkeutuu.

to 16.3

Aamuhiihtäjillä oli tänään loistokeli, niin vapaalla, kun perinteisellä tyylillä. Latukone ja Yli-latumestari tehneet tänäänkin loistotyötä. Kelkoilla ajettavat ladut vielä jäiset, mutta eiköhän kohta puolin (klo 9.15) niitäkin lähdetä ajamaan. Yöllä oli muutama aste pakkasta, ja nyt aamu yhdeksän aikaan mittari on jotakuinkin nollassa. Aurinko paistelee mukavasti ja se kylläkin tietää että päivällä keli ei ole enää niin liukas kun se aamulla oli. Varsinkin aurinkoiset kohdat taitaa mennä tänään vetiseksi mössöksi.

Huomenna perjantaina ja ylihuomenna lauantaina ei pystytä antamaan latutiedotteita Aholahden olosuhteista, kun kirjoittelijan työhommat suuntautuvat Helsingin Messukeskukselle GoExpo-messuille. Viikonlopuksi kuitenkin ennuste tässä:
- Perjantaina vähäistä sadetta aamupäivällä, joka on varmaankin melko märän oloista, joten tiedossa ehkä eilisen kaltainen hiihtokeli.
- Perjantain lauantain välinen yö ilmeisesti lämmin, joten aamuliukkaita ei ainakaan Aholahdessa ole luvassa. Muutenkin lauantaina saattaa olla työmiehen hiihtokelit

Hiihtokeskuksen kahvio palvelee vielä sunnuntaihin saakka normaalisti päivittäin kello 10.00 - 15.00 TERVETULOA !
ke 15.3Märkää lunta satoi yön aikana muutamia senttejä, joten tänään keli ainakin aamulla vetisen raskas. Aholahden mittarissa kello 10 aikoihin + 2 astetta ja pilvinen sää. Päivän mittaan pitäisi auringon tulla myös esille. Latukone käynyt tekemässä työnsä maan päällisillä laduilla ja kello 10 aikoihin Yli-latumestari näytti painelevan kelkan kanssa ilmeisesti jäälatujen kimppuun.
ti 14.3Aikalailla taas saman kaltainen aamu kun edelliset, sillä erotuksella että tänään on pilvistä. Kello 10 aikoihin Aholahden mittarissa -0 astetta. Tänään ilmeisesti lämpötila pysyttelee 0 - +1 asteen vaiheilla ja aurinkokaan kun ei paista, niin hiihtokelit iltapäivälläkin on varmaankin ihan mukavan oloinen. Aamulla ainakin keli oli loistava. Ladut ajettuna ja hyvässä hiihtokunnossa, Pullinlahdelle vievällä väylällä muutamia huonompia kohtia, mutta hyvin vielä silläkin väylällä pääsee hiihtämään. Järvenjäillä aamulla hankikeli, mutta etelän puoleinen tuuli on tänään melko voimakas ja päivän mittaan sen pitäisi vielä kokoajan voimistua, joten se kyllä vähän vie intoa jäillä hiihtämiseen tänä päivänä. Ensi yöksi luvassa sadetta, joten huomenna aamulla keli sitten ihan toisenlainen, toivottavasti luminen.
ma 13.3

Huippu hiihtokelit jatkuvat, joskin hiihtämään kannattaa lähteä aamulla tai myöhemmin illalla. Aurinko päivisin porottaa niin kovasti, että aurinkoiset kohdat alkavat sulaa ja mennä lumimössöksi. Yöllä pientä pakkasta ja nyt aamupäivällä varjossa olevassa mittarissa +1 aste. Ladut ajettuna ja olivat aamulla loistavassa hiihtokunnossa.  Aamuisin ollut hankikanto kelit, joten jäilläkin on ollut mukava hiidellä, kun ei ole pakosti tarvinnut mennä latupohjia pitkin. Tänäänkin aamuna oli nautinto kierrellä Pullinlahdella välillä keskellä järveä ja sen jälkeen pohjukoita nuollen.
Tälle viikolle luvassa pientä yöpakkasta ja päivisin reilusti + asteita. Tälle viikolle keskiviikko yöksi ja perjantaiksi luvassa sateita ja ne sateet ovatkin sitten tulevien hiihtokelien suhteen hyvin ratkaisevia. Sateet jos tulee vetenä niin saattaa olosuhteet heiketä ratkaisevasti, mutta lumena tullessa kelit sen kun paranevat. Toivotaan että lunta vielä saataisiin.

Aholahden hiihtokeskuksen kahvio avoinna vielä ainakin tämän viikon normaalisti 10-15.

su 12.3Ei pilviä näköpiirissä, Aurinko paistellut aamu varhaisesta lähtien. Yöllä oli -6 astetta pakkasta, mutta kovalla vauhdilla mittari alkaa mennä punaisen puolelle. Maanpäälliset ladut oli ajettu yhdeksään mennessä ja Yli-latumestari näytti lähtevän painelemaan kelkan kanssa jäälatujen suuntaan. Isolla säynejärvellä näytti hieman nostaneen vettä laduille paikoitellen, jotka kylläkin aamulla olivat jäässä, mutta varmaan päivän mittaan taas auringon paisteessa vettä nousee jäälle. Samaisella järvellä myös uveavantoja näyttänyt tulleen näkyviin, joka talviseen tapaan. Aamusta lähtien vilskettä on riittänyt Aholahden laduilla, mutta hyvin joukkoon mahtuu. Suosittelen tänään suksille nousemista.
la 11.3Loistava ulkoilukeli tänään. Aurinko paistaa ja mittarissa aamulla varjossa 0 astetta. Auringossa onkin sitten paljon lämpimämpää. Ladut ajettuna "julkkis Yli-Latumestarin" voimin ja kunnossahan ne kyllä ovat. Aamulla erinomainen luisto, mutta päivän mittaan aurinkopaikoilla saattaa luiston kanssa olla vaikeuksia.
Nyt kannattaa nauttia tämän viikonlopun hiihtokeleistä, sillä saattaa ensi viikonloppuna olosuhteet olla hieman huonommat. Tulossa erittäin lämmin seuraava viikko ja saattaa olla että lumet saavat kyytiä ensi viikon aikana, niin että alkaa tulla jäiset hiihto-olosuhteet.
pe 10.3Yhden aamuhiihtäjän sanoin "Nyt on hiihtäjän hyvä hiihdellä". Maanpäälliset ladut loistokunnossa ja aamulla ainakin olosuhteetkin muutenkin olivat aivan loistavat hiihtämiseen. Pullinlahdella tuiskuttanut lunta laduille, mutta Yli-latumestari lähti ennen kymmentä kelkan kanssa laittamaan myös niitä latuja kuntoon, joten sielläkin olosuhteet ovat nyt hyvät. Aamulla -2 astetta ja aurinko paistaa. Iltapäivällä pitäisi mennä taas plussan puolelle.

HUOMIO!
-Aittolammen lenkillä loppupätkällä louhimon kohdalta aurattu tienpätkä puhtaaksi, joten Aitolammen lenkkiä ei pysty hiihtämään loppuun saakka. Tervastuvalle pääsee Aitolammen lenkiltä, muutama talvi sitten ollut väylää pitkin Suurjärvenrantaan ja sieltä Tervastuvalle.
- Suurjärveltä Aholahteen tullessa olevan ensimmäinen nousu aivan jäässä, latukoneella ei kuulemma enää uskalla sitä ajaa, koska telat ei pidä siinä yhtään.
- 7,5 km lenkillä alkanut metsätyöt ja niiden ilmeisesti pitäisi ulottua kevään aikana kohti Isoa Säynejärveä, eli Pullilahden ladun varteen.
to 9.3Ladut testattu ja olivat loistokunnossa. Iltapäivällä mittarissa + 2 astetta ja pilvinen säätila. 
ke 8.3Pilvinen hiihtopäivä tulossa, aamulla vähäinen sade rintaman pitäisi ohittaa Aholahden. Pakkasta aamulla -2 astetta, mutta päivänmittaan pitäisi mennä plussan puolelle. Tuuli edelleen on melko navakka, mutta suunta muuttunut etelään. Latukone hommissa ja ladut hiihtokunnossa.
Tänään poikkeuksellisen paljon lapsia hiihtoladuilla, sillä on Normaalikoulun hiihtopäivä kello 9-13 välillä.
ti 7.3Pakkasta aikaisin aamulla -11 astetta ja aurinko nousemassa. Tulossa siis aurinkoinen muutaman pakkasasteen hiihtopäivä. Eiliseen verrattuna itä-tuuli tänään melko navakka, joten jäillä hiihtäjillä saataapi olla vastaista puhuria. Muuten olosuhteissa ei pahemmin valittamisa.
Tänään Aholahteen iltapäivällä tulossa pari luokkaa Normaalikoulun oppilaita hiihtämään.
Huomenna keskiviikkona Normaalikoululaiset pitävät Aholahdessa talviliikuntapäivä noin 150 oppilaan voimin, joten huomenna kello 9-13 välillä Aholahden laduilla vilskettä. 
ma 6.3Erittäin hieno talvinen ulkoilupäivä. Pakkasta aamulla -17 astetta, mutta nyt puolen päivän tienoilla enää - 6 astetta ja auringossa saatetaan olla jo hyvää matkaa plussan puolella. Olosuhteet ei paljoakaan paremmat voisi olla, kun ne nyt ovat maanpäälisillä kun jääladuillakin.
su 5.3Kaunis aurinkoinen hiihtopäivä. Pakkasta aamulla -8 astetta. Ladut ajettuna loistokuntoon. Tänään kannattaa lähteä hiihtämään.
la 4.3

Varhain aamulla satoi pari senttiä uutta lunta. Pakkasta kello 9 maissa -4 astetta. Maanpäälliset ladut ajettu kello 9.30 mennessä ja Yli-latumestari näytti menevän jäälatuja ajamaan. Lumisade teki hyvää laduille, vaikka se vähän vauhtia veikin eiliseen verrattuna. Ladut ovat nyt hiihdettävän mukavat, eikä jäiset niin kun eilen joissakin kohdissa alkoi jo olemaan. Jääladuilta vesi jäätynyt, joten niilläkin pääsee kohtuullisen mukavasti hiihtelemään, joskin Pullinlahdella kävi erittäin kova vasta tuuli Aholahteen päin hiihdettäessä. Hyvä hiihtokeli tänään.

Eilen sen verran trafiikkia SM-kisojen ja irrallaan olleen koiran kanssa, että päivitykset jäivät iltapäivään ja vähäisiksi. Pahoittelut siitä. Irrallaan ollut koira oli muuten iso, ilmeisesti venäläinen paimenkoira, siis isompi kun saksanpaimenkoira. Irrallaan olevat koirat ovat hiihtoladuilla erittäin vaarallisia, vaikka ne olisivat miten kilttejä hyväänsä. Loppupelissä koira koosta huolimatta oli erittäin leikkisä pentukoira, mutta vaaratilanteita se kuitenkin aiheutti. Toivottavasti kellekään ei suurempia vaurioita sydämen tykytysten lisäksi tullut. Koira oli karannut omistajaltaan ja omistaja haluaakin pyytää kaikilta hiihtäjiltä anteeksi!

pe 3.3Mestataidon SM-hiihdot Aholahdessa. Lämpötila -0 astetta. OK hiihtokeli. Hässäkkä päivä palataan huomenna tarkemmin latuihin ja olosuhteisiin.
to 2.3

Yöllä muutama sentti uutta märkää lunta. Maanpäälliset ladut ajettu koneella ja kohtalainen hiihtokeli. Jääladut pehmeät ja paikoitellen jäälle alkanut nostaa vettäkin. Karvapohja sukset kuuleman mukaan toimivat loistavasti tänään. 

Huomenna perjantaina Aholahdessa Suomen Metsäurheiluliiton metsätaidon SM-kilpailut. Kilpailut alkavat kello 15 ja kello 17 mennessä kisat ovat ohitse. Kilpailuissa käytetään lammen ympäryslenkkiä ja Pullinlahdelle menevää väylää. Kilpailuihin tulossa osallistujia reilut 100. 

ke 1.3

Ei se sitten eilen päivällä satanutkaan, niinkuin eilen aamulla enteilin. No viime yönä sitten satoikin sitä enemmän, vettä. Tänään luvassa puolipilvinen pluskelin hiihtopäivä, aamulla mittarissa +1 aste ja lounaan puoleinen tuuli on melko navakan oloinen. Luistelutyylillä tuskin suurempia ongelmia tällä kelillä, mutta perinteisellä saattaisi olla märänkelin suksen keli, ehkäpä nano/zero sukset. 

Eilen Lahdessa huomattiin, että ei kannata luottaa norjalaiseen sukseen. Olisikohan tänään ranskalaisen Rossignolin vai ranskalais/suomalaisen Salomonin päivä. Pöljää päivää kaikille!

ti 28.2

Sadepäivä tulossa. Nyt aamulla ennen kahdeksaa sataa jotakin, ottaa tuosta nyt selvää onko se lunta, vettä, jäätä vai mitä lie. Ainakin se tuulen kanssa pistelee mukavasti kasvoihin. Sadetta pitäisi tulla tänään iltapäivään saakka ja illalla pitäisi alkaa uudestaan satamaan. Pakkasta nyt aamulla on vielä - 5 astetta, mutta päivän mittaan pitäisi päästä lämpimän puolelle. Sanoisiko, että mielenkiintoinen hiihtokeli tänään. Ladut kuitenkin hiihtokunnossa, että ei se hiihtäminen niistä jää tänäänkään kiinni.

Kalevalan päivän ja Lahden MM-kisojen kunniakasi tälläinen juttu.
"Todella vanha mies meni Intersporttiin suksia ostamaa. Mitähän papparaiselle saisi olla, myyjä kysyi. Onkohan Teillä vielä kalhuja, kysyi vanha mies vapaisevalla äänellä. Ei, ei hyvä mies, ei enää kalhuilla hiihdetä, nyt hiihdetään ihan oikeilla suksilla, myyjä neuvoi papparaista. Voi eikö enään kalhuja ole, no pitää sitten ottaa Jälviset, totesi vanhus. "
Tänään Lahdessa naisten 10 kilometrin kultaa ei oteta Karhuilla, eikä Järvisillä, mutta toivottavasti voittajalla alla on norjalaiset Matshus suksella. 

ma 27.2Hiihdon MM-kisojen välipäivänä on hyvä lähteä itsekin hiihtämään, sillä vielä tänään hiihtokelit ovat varsin talviset, huomenna säätila taitaakin muuttua muutamaksi päiväksi lämpimämmän puoleiseksi. Pakkasta Aholahdessa kello 9 on -8 astetta. Mukavan tuntuinen keli oli tänään laduilla, varsinkin jääladuilla oli mukava hiihtää kun jäällä ei tällä kertaa tuullut yhtään. Joten autolla Poukkusiltaan ja sieltä hiihtämällä Aholahteen kahvioon mehulle ja munkille, siinä vinkki tälle päivälle!
su 26.2Kaunis talvinen hiihtopäivä tulossa. Pakkasta aamulla -10 astetta ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, eikä tuultakaan taida olla edes nimeksikään. Latuolosuhteet loistavat, joten tänään sukset jalkaan ja laduille! 
la 25.2

Aamulla kello 8 Aholahden mittarissa -11 astetta ja aurinko alkaa paistamaan. Hieman sadellut uutta kuivaa pakkaslunta, joten luisto ei niitä kaikista parhaimpia tänään aamulla ole. Säätila kuitenkin sen verran hyvä, että kyllä kannattaa laduille tänään lähteä. Kaikki ladut kunnossa!

Olavin hiihto kello 9 lähtien.

pe 24.2Nätti aurinkoinen hiihtopäivä. Pakkasta -7 astetta ja aurinko paistaa. Eilisen aikana satoi reilut 10 cm uutta lunta. Kaikki maanpäälliset ladut oli ajettu kello 10 mennessä, jonka jälkeen Yli-latumestari lähti painelemaan jäälatujen kimppuun. Varmaankin kello 13 mennessä kaikki hiihto-urat on avattu pyryn jäljiltä.
to 23.2

"Mä taivalsin läpi tuulen ja tuiskun", siinä päivän teema hiihtämiseen. Lumisade alkoi aamuvarhaisella, paljoakaan ei tällä hetkellä sada, mutta kova tuuli pyörittelee pakkaslunta sinne sun tänne. Yli-latumestari ajellut latuja koko aamun, luistelubaana pysyy jonkin laisessa hiihtokunnossa, mutta latu menee hetkessä umpeen, että tällaiset olosuhteet aamupäivällä Aholahdessa. Mittarissa -7 astetta.

Tulevasta viikonlopusta:
Lauantaina 25.2 Olavin Retkeilijöiden järjestämä Olavin Hiihto. Huomioikaa siis päivä lauantai. Lähtöpaikkana Aholahden hiihtokeskus kello 9 alkaen.

ke 22.2

Pakkanen aamulla -11 asteessa ja pilvinen päivä tulossa, mutta ei hiihtäjille, sillä erinomaiset hiihto-olosuhteet jatkuvat Aholahden laduilla. Ei siis valittamista olosuhteissa, jos hiihtämään haluaa. Mertalan koulun pienet oppilaat hiihtelevät aamupäivällä Aholahdessa, joten pienempiä hiihtäjän alkuja normaalia enemmän laduilla. Iltapäivällä Norssin oppilaita kuntopuolen laduilla kello 13 jälkeen vajaan linja-autollisen verran.

Huomenna torstaina Aholahdessa
- Kellarpellon koulun oppilaita aamupäivällä
- Normaalikoulun oppilaita iltapäivällä

ti 21.2

Pilvistä ja pieniä lumihiutaleita satelee. Pakkasta keskipäivällä -5 astetta. Ladut ajettuna ja loistavassa hiihtokunnossa, eikä hiihtokelilläkään ole mitään valittamista. Tänään Aholahden valloitti Talvisalon koulun oppilaat liikuntapäivän merkeissä. Hieno oli huomata miten yläkoululaisetkin olivat innolla liikkumassa, kyllä nuorisossa on vielä tulevaisuutta!

Huomenna Aholahdessa Mertalan koulun ala-luokkien oppilaita kello 9-12 välillä hiihtämässä ja pulkkamäessä, sekä  iltapäivällä Normaalikoulun oppilaita hiihtämässä ilmeisesti valaistulla kuntoladulla.

ma 20.2

Eilinen lumisade päivä päättyi yölliseen kovaan vesisateeseen ja erittäin voimakkaaseen tuuleen. Tänään ollaankin sitten pienessä -2 asteen pakkasessa. Ladut ajettu maan päälle kun myös jääladuille. Erittäin luistava keli tänään, joten helppoja kilometrejä eiliseen taaperrukseen verrattuna on saatavilla.

Huomenna tiistaina Talvisalon koulun liikuntapäivä Aholahdessa. Hiihtokeskuksen piha-alueella liikunnallista toimintaa, joten hiihtokeskuksen huoltorakennuksen viereinen parkkipaikka ja saunalle vievä tie on huomenna pois käytöstä kello 7-13 välisen ajan. Jättäkää autot Naistenlahdentien varrella olevalle pysäköintipaikalle. KIITOS!
su 19.2Lumisade päivä. Yöllä alkanut lumisateen pitäisi jatkua iltaan saakka. Aamulla kello 9.30 mennessä lunta satanut noin 5 cm. Lämpömittarissa +0 astetta ja samalla lumi alkaa vettymään, kun aikaisin aamulla se oli selvää pakkaslunta. Latukoneella ajettuna latuja hiihtokeskuksen alueelle ja Yli-latumestari näytti lähtevän kelkalla ajamaan ilmeisesti latu-uria jääladuille. Lunta kuitenkin sataa kokoajan, joten latu-urat ovat lumiset ja pehmeät. Jonkun verran hiihtäjiä Aholahdessa aamutuimaan, mutta ei ruuhkaksi saakka, niin kuin esimerkiksi eilen oli.  
la 18.2Tänään kannattaa laitta sukset jalkaan, sillä loistavat olosuhteet tänään Aholahdessa hiihtämiseen. Ladut ajettu Yli-latumestarin toimesta ja kunnossahan ne ovat. Aamulla alkaa aurinko nousemaan ja luvassa aurinkoinen hiihtopäivä. Pakkasta -3 astetta. Muumihiihtokoululaiset lammenympärysladulla 10.00 -11.30 välisenä aikana.
pe 17.2

Yöllä hieman uutta lunta (1cm). Pakkasta - 2 astetta ja pilvistä. Ladut ajettu aamun aikana ja Yli-latumestarin mukaan päällisin puolin hyvässä hiihtokunnossa.

Viikonloppuna Aholahdessa:
- lauantaina kello 10-12 muumi-hiihtokoulun tutkintolatu. Hiihtokoululaisia lammen ympäri menevällä lenkillä

Sääennuste viikonlopuksi:
- lauantaille luvassa pikkupakkasta ja aurinkoista keliä, joten hiihtokeli mitä parhain
- sunnuntaille luvassa lumisadetta, tuulta ja plussakeliä. Näin ollen saattaa olla hieman huonompi ja raskaampi hiihtokeli kun lauantaina.

to 16.2Erittäin mukavan tuntuinen hiihtokeli tänä aamuna. Pakkasta -3 astetta ja tänään pilvinen sää. Perinteisellä tyylillä latu-urat erinomaisessa kunnossa, ei pitäisi olla pito-ongelmia ja vapaalla tyylillä mentäessä erittäin hyvä luistokeli. Olisi tässä kelissä voinut hiihtää pitemmänkin lenkin.
ke 15.2

Aurinkoinen hiihtopäivä tänäänkin. Aamulla pakkasta -10 astetta, mutta kokoajan lauhtuu ja nyt kello10.30 mittarissa enää -6 astetta. Ladut ajettu tänään kuntopuolelle ja stadionin alueelle. Latumiehillä ongelmia kelkan kanssa, akku petti, joten kaikkia reittejä ei tänään ehkä pystytä ajamaan, mutta hiihdettävissä kunnoissa ne kuitenkin ovat. Ajetuilla baanoilla lumi melko kuivan oloista, joten luistelutyylillä ei mikään hirveän nopea keli ainakaan aamulla ollut. Latu-urat kuitenkin liukkaat. Jäälläkin loistava keli hiihtää, sillä tuulta ei ole nimeksikään. Huomioikaa Pullinlahdella hiihtäjät, että hiihtourat Rantakoivikon kohdalla on muuttaneet paikkaa luisteluradan sisäpuolelle. Aikaisemman ladut olivat ranta-asukkaan mukaan juuri hänen avannon kohdalla. "toivottavasti et tänä vuonna itse tipahda avantoon, niin kuin viime talvena taisi käydä. "

Huomenna  aamupäivällä Pihlajanemi - Teluntupa - Aholahti laduilla paljon pieniä hiihtäjiä Pihlajaniemen koululta.

ti 14.2Hyvää ystävänpäivää Aholahdesta !
Tänään hiihdetään taas kilpaa Aholahden laduilla. Savonlinnan koulujen hiihtomestaruuskilpailut kello 10 alkaen. Kilpailuissa käytetään 2 ja 3 km kilpalatuja. Kilpailuiden kesto noin 1,5 tuntia.
Ladut kunnossa ja tulossa erinomainen hiihtokeli. Aurinkoa ja lämmintä luvassa tälle tiistaille. Aamulla mittarissa +2 astetta.
ma 13.2Kylläpä on kaunis keväinen päivä tänään. Aamupäivällä varjossa +0 astetta ja auringossa mittarissa +12 astetta. Ladut kunnossa, joten tänään jos pystyy menemään päivän aikana hiihtämään, niin nyt se kannattaa. 
su 12.2

Muumi hiihtokoulu klo 12-15, Fisherin suksitestipäivä klo 11-15 ja kuntohiihtäjät tämän päivän teemana Aholahdessa. Pakkaset hellittäneet -6 asteeseen ja mukavan tuntuinen hiihtokeli. Ladut ajettuna ja hyvässä hiihtokunnossa.

Lopuksi vielä Sydämelliset Onnittelut Reijolle 80 vuotta ! Lukemattomia kilometrejä Aholahdessa ja hiihtokilometrit vielä karttukoon pitkät ajat Aholahden laduilla.

la 11.2

Viljo Vellosen muistohiihtokilpailupäivä Aholahdessa tänään lauantaina. Kilpailut alkavat kello 11 ja niiden kesto noin 2 tuntia. Kilpailuissa käytetään kilpapuolen 2,3 ja 5km lenkkejä ja kisojen aikana kuntohiihtoa pitäisi rajoittaa näillä latuosuuksilla. Kaikki hiihtobaanat niin maanpäällä kun jäilläkin on loisto kunnossa. Näin ollen vaihtoehtoja päivän hiihtolenkeille löytyy Aholahden - Pullinlahden alueelta runsaasti. Pientä rajoitusta ainakin aamupäivän hiihdoille saataa luoda kova pakkanen, joka nyt aamulla kello 8 jälkeen on -20 asteessa. Päivän mittaan ptäisi pakkasen kuitenkin laske 10 astella. Tätä kirjoittaessa aurinko alkaa nousemaan, eikä pilvistä ole tietoakaan, joten tulossa erittäin nätti talvinen ulkoilupäivä. 

Hiihtokeskuksen kahviosta tänään kilpailupäiväna vastaa Savonlinnan Hiihtoseura, joten tuotevalikoima erillainen kun normaalisti. 

pe 10.2

Kunnon talvikelit jatkuvat, tänään aamulla pakkasta Aholahdessa -10 astetta, aurinko paistelee pilvien takana ja ilmeisesti päivän mittaan pitäisi auringon tulla näkyviin. Ladut ajettu hiihtokeskuksen alueella ja ovat loistokunnossa. Jääladuilla myös loistava hiihtokeli, varsinkin kun aamulla ei jäällä tuullut nimeksikään.

Viikonloppuna Aholahdessa:
Lauantaina:
Ville Vellosen muistohiihdot. Kilpailut alkavat kello 11 ja kilpailijat käyttävät kilpapuolen latuja 2, 3 ja 5km. Kilpailun aikana kuntohiihtäjien olisi syytä välttää hiihtämistä kilpapuolen lenkeillä. Kilpailuiden kesto noin 2 tuntia. Kahviopalveluista lauantaina hiihtokeskuksella vastaa Savonlinnan Hiihtoseura.

Sunnuntaina:
- Muumi-hiihtokoulu kello 12.00 - 15.30, joten pieniä hiihtäjiä laduilla normaalia enemmän
- Intersport Savonlinnan järjestämä suksien testauspäivä kello 11.00-15.00. Testihiihtovuorossa Fisherin sukset.

to 9.2Pakkasta -12 astetta, aamulla pientä lumisadetta. Normaali talvinen hiihtokeli. 
ke 8.2Talvinen hiihtopäivä. Pakkasta - 11 astetta ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Jäällä hiihdettäessä pieni luonteen puoleinen viima käy, mutta toisaalta aurinko jo mukavasti lämmittää jäällä hiihdettäessä. Metsässä taas varjopaikat tuntuu tosi kylmältä, joten vaihtelua lämpötilojen osalta hiihtolenkillä saa kokea. Ladut on kun rautatiet, toinen asia on taas toimiiko junat. "Oma juna vähän tänään yski, akseli vaurion vuoksi". 
ti 7.2

Alavilla mailla hallan vaara ! Aholahdessa kello 10 pakkasmittarissa -24 astetta, aurinko paistaa. Aholahdessa kolme henkilöä, joista kaksi sisätiloissa ja Yli-Latumestari  ulkona saunalammella latuja ajamassa.

Kahvio tänään suljettu!

ma 6.2

Kaunis aurinkoinen päivä, pilvistä ei tietoakaan. Pakkasta vaan on aika paljon Aholahden mittarissa, kello 10 pakkasta -20 astetta. Päivän mittaan pitäisi hieman pakkasen laskea, mutta iltaa kohden taas kiristyä yli -20 asteeseen. Perinteisen hiihdon keli, niille jotka tänään suksille uskaltautuvat.

Hiihtoseuran pitämä hiihtokoulu on tältä illalta peruttu kovan pakkasen vuoksi!
su 5.2Eilisen illan aikana sateli noin 3cm uutta lunta. Nyt aamulla kello 10 maissa pienoista lumisadetta ja -7 astetta pakkasta. Maanpälliset ladut näyttäisi olevan jo kunnossa ja ilmeisesti Yli-Latumestari on tällä hetkellä laittamassa jäälatuja kuntoon. Tänään hyvän oloinen hiihtopäivä, ennen muutaman päivän ennustettua kovemman pakkasen jaksoa. Kannattaa siis lähteä laduille tänään, varsinkin jos haluaa testata Aholahdessa suksia. Testissä tänään Intersport Savonlinnan järjestämässä testihiihtotapahtumassa Atomicin ja Salomonin suksia kello 11-15 välisenä aikana.
la 4.2

Pientä kiirettä pitänyt tämän päivän pihapeliturnauksen puitteissa, joten päivitykset näin aiku illasta. Aamulla pakkasta -2 astetta, mutta kello 16 jälkeen jo lähennellään -5 astetta. Lumisade alkoi puolenpäivän jälkeen, ei hirveästi mutta hieman uutta lunta. Tänään säpinää ollut Aholahdessa ihan riittämisiin joten palataan latuasioihin huomisessa päivityksessä.

Huomenna sunnuntaina taas mahdollisuus testata suksi uutuuksia Aholahdessa. Testissä Atomicin ja Salomonin kalusto kello 11-15 välisenä aikana. Testihiihtäjille lipuke, jolla kahvi/ mehu hiihtokeskuksen kahviosta huomenna ilmaiseksi. 
pe 3.2

Pakkasta -3 astetta ja pientä jäätävää tihkusadetta. Ladut kunnossa ja latu-urat erittäin liukkaat.

Hiihtokeskuksen huoltorakennuksen viereinen parkkipaikka suljettu autoilta, koska sille on perjantai aamun aikana rakennettu kaksi pelikenttää huomista pihapeliturnausta varten.

to 2.2

Pakkasta tänään aamulla - 6 astetta. Pilvien päivä tulossa tästäkin torstai päivästä. Tuulen suunta muuttunut eilisestä etelän suuntaa ja näin aamulla se on huomattavan kylmän tuntuinenkin, joten tämä kannataa ottaa huomioon ainakin Pullinlahdella hiihtäessä. Ladut kunnossa ja hyvä niillä on hiihdellä. Aholahden kautta pääsee "pikituvallekin", joskin viimeinen pari kilomeriä on hieman huononpaa pätkää. Aittolammen lenkinkin pystyy menemään ympäri kokonaisuudessa, mutta Suurjärven ranta kaipailee lisää lunta ja ensimmäinen nousu Suurjärveltä tutkalle päin on paannejäässä ja kantit ei oikein tahdo sillä osuudella pitää. Sukset ollalle ja jalkaisin ylös, jos ei muuten siitä pääse!

Lauantaina Aholahdessa:
- Muumi-hiihtokoulu kello 9.30 - 12.30, joten pieniä hiihtäjiä laduilla normaalia enemmän
- Pihapeliturnaus kello 10.00 -15.30 hiihtokeskuksen parkkipaikalla. Huoltorakennuksen viereinen parkkipaikka suljetaan autoilta ja niille rakennetaan kaksi pelikentää. Parkkitilaa saunalle vievän väylän varrella. 
 

ke 1.2Pilviset säät jatkuvat, tänään aamulla pakkasta -3 astetta. Hiihto-olosuhteissa ei tänäänkään valittamista, kaikilla baanoilla niin maan päällä kun jäälläkin hiihtäminen onnistuu.
ti 31.1Hyvää tammikuun viimeistä päivää. Ladut ajettuna Yli-Latumestarin toimesta ja ladut hyvässä kunnossa. Tänään pilvinen -1 asteen hiihtopäivä.
ma 30.1

Aholahdessa palattu normaaliin päiväjärjestykseen. Kilpailut tältä kertaa ohitse ja seuraavan kerran hiihdetään kilpaa Aholahdessa lauantaina 11.2 Vellosten merkeissä. Yöllä satoi pikkaisen uutta lunta ja keli muuttui eilen illan liukkaasta kelistä huomattavasti raskaammaksi. -1 aste on Aholahden mittarissa ja pilvessä ollaan. Huomattavan kova lännen puolenien tuuli oli tänä aamuna, joka tuntui metsässäkin hiihtäessä, sai puskea ihan kunnolla vastatuuleen. Kaikki ladut ajettu tänä aamuna niin maanpäälliset kun jääladutkin. 

Jotkut ovat valittaneet, että Aholahden ladut ovat huonosti merkattuja. Kävin tässä viikonloppuna yhdessä lähikaupungin hiihtokeskuksessa hiihtämässä. Kilpa 5km lenkillä kolme kertaa kun menin samasta kohdasta, niin silloin alkoi miettimään olenkohan jostain mennyt reitillä vikaan. Opasteita reitillä oli kyllä ihan kiitettävästi, yhdessä pylväässä kun sattui olemaan hyvässä lykyssä kymmenenkin kylttiä osoittamassa eri suuntiin, ota niistä sitten selvää kun pylväät on vielä vauhdikkaissa laskuissa. 5km reitilleni tuli mittarin mukaan matkaa 8,9km. Kehitettävää tietenkin opasteissa on Aholahdessakin, mutta on ne kuitenkin tällää selvemmät kun maineikkaassa hiihtokeskuksessa.  

la-su 28-29.1Ennuste viikonlopuksi näin perjantaina, sillä päivittäjällä talven ensimmäinen ja ilmeisesti viimeinen vapaa viikonloppu Aholahdesta!
Viikonlopuksi luvassa pientä pakkasta ja aurinkoista keliä. Tämä tietää loistavia hiihtokelejä Aholahden alueen laduille. Ladut tulevat olemaan hyvässä hiihtokunnossa, joten kansaa tulee riittämään Aholahden seudun kaikilla latubaanoilla. 
Hiihtokeskuksella on hiihtokilpailut lauantaina ja sunnuntaina. Kisoissa käytetään kilpapuolen 2km ja 3km latuja. Näillä laduilla vältettävä turhaa kuntohiihtämistä lauantaina kello 13 jälkeen ja sunnuntaina kello 11 jälkeen. Kesto kisoissa molempina päivinä noin kaksi tuntia. Hiihtokeskuksen parkkipaikoilla tulee olemaan ruuhkaa kilpailuiden vuoksi varsinkin lauantaina, jolloin kisoihin on tulossa noin 150 hiihtäjää. Hiihtokeskuksen kahvion pitämisestä vastaa viikonlopun aikana Savonlinnan Hiihtoseura, joten tuote valikoima on eri, kun normaalisti. Hyvää ulkoilun ja hiihtämisen täytteistä viikonloppua, palataan päivitysten merkeissä asiaan maanantaina. 
pe 27.1Sumuinen päivä ja  -0 astetta. Kaikki ladut hyvässä hiihtokunnossa. 
to 26.1Eilisen kovan pakkasen jälkeen palattu tämän talven säähän, eli aamulla kello 8 jälkeen ollaan plussan puolella +0 astetta. Tälle hiihtopäivälle luvassa lämpenevää säätä, pilvistä ja navakkaa lännen puoleista tuulta. Ladut hyvässä hiihtokunnossa, joten nekin jotka eilen pitivät lepopäivän pakkasen vuoksi hiihdosta, niin nyt kannataa lähteä laduille, ei nimittäin tänään palenna. 
ke 25.1

Kunnon pakkaspäivä pitkästä aikaan. Aamulla kello 6 Aholahdessa -22 astetta. Nyt kello 10 pakasta enää -18 astetta ja aurinko paistelee. Huomenna pitäisi olla taas plussakeli, joten nopeasti nämä säät muuttuvat. Hiljaista on Aholahdessa, muutama hiihtäjä näkynyt tänä aamuna. Sopiva välipäivä, tehdä jotakin muuta liikuntaa tänään, tai pitää jopa ihan luppopäivä, sekin tekee joskus hyvää!

Tulevan viikonloppuna 28-29.1 Aholahdessa Kaakon alueen HS-aluemestaruushiihtokilpailut. Kilpailut alkavat lauantaina kello 13.00 ja sunnuntaina kello 11.00. Kyseisinä ajankohtina olisi syytä välttää kilpapuolen 2km:n ja 3km:n latujen käyttöä. Kilpailuihin oli tiistai aamuun mennessä ilmoittautunut noin 150 hiihtäjää, joten isomman puoleisista kisoista on silloin kyse. Lauantaina ja sunnuntaina Savonlinnan Hiihtoseura vastaa hiihtokeskuksen kahvion pidosta ja tuote valikoima on eri kun normaaleina päivinä.
ti 24.1Nopeasti kelit muuttuvat, puolen yön aikaan oli vielä nollassa ja nyt aamulla kello 9 aikoihin mittarissa jo -9 astetta. Kirkas päivä ja luvassa auringonpaistetta, pohjoisen puoleinen tuuli kuitenkin on melko kylmän oloinen varsinkin aukkopaikoilla ja jääladuilla.  Latumestari ajaa taas latuja kello 9 maissa valmiina kuntopuolen ladut ja stadionin lähiladut. Kone taitaa olla nyt Aittolammen suunnilla jäljistä päätellen. Olosuhteissa ei valittamaista, mukavan oloinen talvinen hiihtokeli.
ma 23.1Yöllä pienen pieni kerros uutta lunta. Latumestari ajellut latuja aamuvarhaisesta lähtien ja nyt kello 10 aikoihin latukone kaartaa takaisin stadion alueelle, joten ladut alkaa olla kunnossa. Oma lenkki suuntautui tänä aamuna Pullinlahden kautta Pihlajaniemen koululle, sinnekin siis pääsee Aholahdesta ja sieltä pääsee Aholahteen. Pieni pätkä lähellä koulua huonompaa, kun on kuusikossa, mutta muuten ok hiihtokunnossa. "Mukava välillä käydä muitakin reittejä hiihtämässä kun pelkästään Aholahden valaistua kuntolatua." Päivän säätila pilvinen, mittarissa -0 astetta ja jäällä hiihtäjien huomioitava melko navakka länsituuli. Iltapäivästä lähtien luvassa lumisadetta!
su 22.1

Pientä lumisadetta ja pakkasta -3 astetta, siinä tämän aamun säätila Aholahdessa. Hieman liukkaampi keli kun eilen, joten hyvä on hiihtäjän hiihdellä tänäkin päivänä Aholahden laduilla. Ladut kunnossa!

Tänään mahdollisuus testata Fisherin kapuloita kello 11-15 välisenä aikana. Pitäisi olla kummankin hiihtotavan suksia testattava. Testissä käyneille lipuke, jolla ilmaiseksi kahvi/mehu tämän päivän aikana hiihtokeskuksen kahviosta.

la 21.1

Tänään lauantaina piti Auringon paistaa kirkkaalta taivaalta, mutta tätä kirjoittaessa kello 10 aikoihin Aholahdessa sataa sakeasti lunta, no ilmeisesti kuitenkin pieni kuuromuotoinen ohi menevä sadealue. Kaikki ladut hiihtokunnossa niin päänpäällä kun jäilläkin olevat. Pullinlahden ylitsekin nyt pääsee Puokkusillasta ja Pihlajaniemeltä, joten pakosti ei tarvitse ajella kaupungista Aholahteen, vaan voi laittaa sukset jalkaan jo esimerkiksi Laitaasillassa ja hiihdellä sieltä Aholahteen vaikkapa mehulle ja munkille. Ollaan nimittäin tänäänkin paistettu kahviossa tuoreet munkit, niin kuin tehdään joka päivä hiihtokauden aikana. Kahvio avoinna kello 10-15.

Huomenna sunnuntaina Aholahdessa Intersport Savonlinnan järjestämä suksien testauspäivä kello 11-15. Testattavana Fisherin perinteisen mallin suksia. Kun käyt testaamassa sukset saat esittelijöiltä lipukkeen, jolla saat huomenna hiihtokeskuksen kahviosta kahvin tai mehun ilmaiseksi.

pe 20.1

Myrskyn jälkeen on poutasää ja sehän pitää tällä kertaa paikkaansa. Aurinko paistaa ja pakkasta -7 astetta. Sen verran eilen illalla myrskytuulet puhalsivat, että puunoksia ym puuroskaa oli aamulla metsäosuuksilla todella runsaasti. Ladut ajettu ja se paransi olosuhteita huomattavan siistimmäksi. Tänään erinomainen hiihtokeli. Kaikki ladut tänään ajettu hiihtokuntoon, myös jääladut Aholahdessa, kun Pullinlahdellakin. Luvassa myös viikonlopuksi erinomaiset hiihtokelit, joten nyt kannattaa viettää viikonloppu ulkoillen.

Sunnuntaina Aholahdessa Fisher-suksien testauspäivä kello 11-15 

to 19.1Tänään ollaan vaihteeksi lämpimän puolella +1 asteessa. Aurinko yrittää pilkistellä välillä pilven rakosista, eli suhteellisen mukavan oloinen ilma tänään. Tuuli sen sijaan on päivän mittaan yltymässä, niin että illalla saatetaan päästä jo kunnon puhureihin. Ladut ajettu aamulla ja kaikki maanpäälliset ja myös jääladut on kunnossa. Aittolammen lenkinkin pystyy nyt kiertämään kokonaisuudessa, kuitenkin niin, että Suurjärven rantapätkä on vielä kohtuullisen huonossa kunnossa. Hiihtämään kuitenkin sieltäkin pääsee. Poukulta ja Pihikseltä pääsee hiihtämällä Aholahteen, Pullinlahdella ympäryslatu menee luistelureitin vierellä.
ke 18.1Yöllä taas hieman uutta lunta. Ladut ajettu aamun aikana kaikille maanpäällisille latu-urille ja ovat hyvässä tai Yli-latumestarin sanojen mukaan jopa loistavassa hiihtokunnossa. Pallinlahden ympäryslatu myös ajettu tänä aamuna, joten olosuhteet Aholahdessa loistavan talviset. Pakkasta - 2 astetta.
ti 17.1Lumisadetta yön ja aamun aikana noin 2 cm, "pakkashöttöä"! Pakkasta aamupäivällä -7 astetta.
ma 16.1Kylläpä oli eilen porukkaa Aholahden laduilla. Koko päivän ilta myöhään laduilla oli säpinää ja hiihtäjiä niin, että enpä muista moniin vuosiin niin paljon hiihtäjiä nähneeni yhden päivän aikan Aholahden laduilla. Tällä päivitys sivuillakin eilen vierailtiin peräti 752 eri tietokoneesta. Olkoon tämä osoitus niille tahoille, jotka ovat puhuneet hiihtokeskuksen paikan siirtämisestä kaupungin toiselle puolelle. Näyttää Aholahden latuverkostossa ja olosuhtessa olevan myös edelleen vetoa, vai mitä? Tähän kun lisätään vielä Pullinlahden luisteluradan käyttäjät, niin tasipa Aholahti-Pullinlahti liikuttaa muutamaan tuhatta savonlinnalaista eilisen päivän aikana.

Tänään - 9 astetta ja pilvistä. Ladut kunnossa kuntopuollella, kilpapuolella, Aittolammen tieosuudet kunnossa. Ladu vedetty myös Pullinlahden rantaan. Pullinlahdelle tehty jäälatu, joka kiertää Pullinlahden ympäri, joten Poukulta ja Pihlajaniemeltä pääsee nyt hiihtäen Aholahteen. Tervastuvallekin pääsee Aittolammelta, mutta latu-ura sinne vielä vaatisi lisää lunta, ei hyvillä suksilla kannata sinne lähteä menemään. 
su 15.1Nyt sitten on hiihtopäivä, joten kaikki laduille! Pakkasta -3 astetta, ladut ajettu ja loisto keli hiihtää. Aholahdessa kello 9 aikoihin parkkipaikat alkavat täyttyä mukavasti hiihtäjien autoista, tänään laduilla on vilskettä.
Muistakaa käydä tänään testaamassa Aholahdessa Atomicin, Peltosen ja Salomonin pitopohja suksia. Testipäivä kello 11-15.
la 14.1

Talvi keli, uutta lunta 3-5 cm. Ladut ajettu aamulla kuntopuolelle ja kilpapuolelle isolla latukoneella. Ajettuna myös Aittolammen lenkin tieosuudet. Kelikin on kuuleman mukaan hyvä talvinen hiihtokeli. Pakkasta -1 aste, pilvinen sää. Kannattaa lähteä tänään ladulle ja aika paljon hiihtäjiä näyttää Aholahdessa olevankin aamupäivällä kello 10 jälkeen.

Huomenna sunnuntaina Aholahdessa Intersport Savonlinnan järjestämä suksien testauspäivä kello 11-15. Testattavana Peltosen, Atomicin ja Salomonin pitopohja sukset. Nyt siis loistava mahdollisuus testata useampaa merkkiä samanaikaisesti. Kun käyt testaamassa sukset saat esittelijöiltä lipukkeen, jolla saat huomenna hiihtokeskuksen kahviosta kahvin tai mehun ilmaiseksi.

pe 13.1Hieman tietoteknisiä ongelmia päivitysten kanssa, mutta päivän tiedot nyt alku iltapäivän puolella. Lunta on sadellut eilisillasta saakka, ei hirveästi, mutta kuitenkin niin, että jäiset kelit muuttuneet hitaaksi talvikeliksi. Yli-Latumestari ajelut aamuvarhaisesta asti latuja niin maanpäälisille latu-urille kun jääladuillekin. Lunta kylläkin nyt tulee sen verran paljon, että eipä ne näytä siltä että niitä olisi ajettu, mutta tässä tapauksessa se on loisto homma. Lunta nyt laduille tarvitaankin. Pakkasta -5 astetta.  
to 12.1

Varo liukkautta teillä, pihoilla ja laduilla.!

Pakkasta -7 astetta, pilvistä ja kova tuuli. Latu-ura jäinen joten suksi ei oikein tahdo pitää millään. Vapaalla mennessä luistelu-urat myös jäiset ja kantit ei tahdo pitää. Eli kummankin tyylin suksilla tasatyöntö on tänään paras etenemistapa. Kovan tuulen johdosta ladut erittäin roskaiset. Osa hiihtäjistä näyttää käyneen koittamassa myös järvenjäällä hiihtämistä, mutta sielläkin olosuhteet ovat kuulemma jäiset. Ei siis mikään hyvä hiihtokeli tänään, jos ei pakko lähteä hiihtämään, niin voisi pitää vaikka välipäivän hiihdosta ja tehdä jotain muuta mukavaa liikuntaa. Huomiseksi luvassa hieman lumisateita, joten jospa ne olosuhteet tästä paranisi viikonlopuksi.

ke 11.1Kelit muuttuvat tiuhaan tahtiin. Eilisen vesisateen jälkeen ollaankin tänään pikkuisen pakkasen puoleisessa kelissä. Latu-urat menivät yön aikana jäähän, mutta latukoneella ne saatu sopivan pehmeiksi. Stadionin alueen ladut  kilpapuolelta ja kuntopuolen ladut ajettu koneella tänä aamuna. Luisto ei ehkä ihan niin hyvä kun eilen aamulla, mutta eipä nytkään voi valittaa. Pitopuolella latu-ura aamulla ainakin saatu hieman lumiseksi, mutta ongelmia saattaa itse voidelluissa suksissa ilman liisteriä olla. Tänään -2 astetta, pilvistä ja erittäin navakka etelän puoleinen tuuli, varsinkin puuskissa tuulee kovasti.
ti 10.1Ei ollenkaan huono hiihtokeli tänä aamuna, itse asiassa taisi olla yksi talven tähän mennessä parhaimpia kelejä hiihtää, mitä tänä aamuna oli. Satoi nimittäin vettä! Latu liukas ja luistellen baana pehmeän rapsakka, kyllä oli nautinto. Päivän mittaan keli saattaa kylläkin muuttua, sillä ollaan +0 asteessa.
Latu varmaankin pysyy tänään liukkaana, mutta luistelubaanalla saattaa vauhti kylläkin hidastua. Perinteisellä tyylillä saattaa olla voiteluongelmia, ihan pelkällä purkilla ei ilmeisesti pärjää, mutta pitopohjasukset karvalla tai ilman karvoja varmaankin toimivat. Ladut oli ajettu kelkalla ja olivat siis hyvässä hiihtokunnossa.
ma 9.1

Kovat pakkaset toistaiseksi takana päin. Lämpötila nyt lähentelee uhkaavasti plussan puolta. Pakkasella kuitenkin vielä ollaan, aamupäivällä -2 asteessa. Eilen illalla hieman sateli taas uutta lunta, mutta ei senttiä enempää, toisaalta pienikin määrä koko ajna kohentaa hiihto-olosuhteita. Lumi tänään aamulla hieman märän oloista. Tuulee navakasti ja koko viikolle lavassa tuulisia ja lauhaa keliä.

Hiihtokoulu starttaa tänään Aholahdessa kello 18.00 Katso lisää

Päivitys klo 15: Kaikki ladut oli ajettu tänään, pois lukien Pullinlahdelle menevä luisteluhiihto-ura. Ladut yllättävän lumisessa kunnossa, vaikka ei ole paljoa uutta lunta satanutkaan. Talvinen hiihtokeli, joskin hieman hitaamman puoleinen.

su 8.1

Eilinen lumisade toi pari senttiä uutta lunta jäisille latu-urille. Nyt kun ladut on ajettu, niin keli on muuttunut jääkeleistä lähemmäksi normaaleita hiihtokelejä. Lumen alla on jää, mutta vauhdit on tippuneet huomattavasti. Monet ovatkin valitelleet, etteivät ole uskaltaneet laduille, kun viime viikkoina on laduilla mennyt niin kovaa varsinkin laskuissa. Nyt ongelma on siis poistunut. Tänään ajettu latukoneella kuntopuolen valaistu 5,6km ja lisälenkki, lammenympärys lenkki, ja osittain kilpapuolen lenkkejä. Pakkasta aamulla -4 astetta, pilvistä ja tuuli tyyntynyt eilisestä huomattavasti. Mukavan tuntuinen hiihtokeli oli tänään, Kannatti laittaa sukset jalkaan!

Huomenna maanantaina alkaa Savonlinnan Hiihtoseuran hiihtokoulu klo 18.00. 

la 7.1

Pakkanen laski yön aikana, niin että aamupäivällä kello 10 on Aholahden virallisessa mittarissa -11 astetta. Lumisade alkoi kello 8-9 välillä. Lunta pitäisi päivän mittaan tulla muutamia senttejä. Hiihtäjät tekevät nyt parhaimmat latutyöt, eli pikkuhiljaa kun satelee, niin samalla hiihtäjät tamppaavat lunta latuun kiinni. Tuuli tänään erittäin voimakas, joten on selvästi kylmempää kun mittari näyttää. Hiihtäjiä Aholahdessa selvästi enemmän kun eilen.

Kahvio on taas avoinna normaalisti, eli joka päivä kello 10-15. TERVETULOA!

pe 6.1"Paukuttaa, paukuttaa, pakkanen paukuttaa.
Pakkanen käsiä paukuttaa, taivaan neitiä tanssittaa. 
Uu-uu-uu, revontulihuivia hulmuttaa.
Uu-uu-uu, kantapäitä iskee lattiaan."

Näin tänään revontulitanssin merkeissä -25 astetta ja aurinko paistaa kirkkalta taivaalta.
to 5.1Pakkanen jatkaa panemistaan, -20 astetta ja kirkas aurinkoinen päivä tulossa. Aholahdessa aamupäivällä kello 10 maissa 2 hiihtäjää, joten ei ruuhkaa laduilla. Huomiseksi luvattu reilusti yli -25 asteen pakkaspäivä. Lauantaina pitäisi pakkasen hellittää, niin että päästäisiin taas normaaleihin hiihtokuvioihin.
ke 4.1Täällä kylmä ja melko autio Aholahti. Elohopea Aholahden mittarissa on pudonnut -21 asteeseen. Ei pakkasessa mitään ole, mutta navakka koilis-tuuli tekee kelistä melkoisen kylmän oloisen. Yksi auto on parkkipaikalla, joten joku on näinollen uskaltanut lähteä ulkoilemaan. Itse taidan kylläkin laittaa puita lisää kahvion leivin uuniin ja pysytellä sisätiloissa. Kahvio on suljettuna, avataan pakkasten hellitettyä ja pienten huoltotöiden jälkeen lauantaina kello 10.00.
ti 3.1

Pakkasta jo -14 astetta. Pilvistä, mutta pientä auringonkajoa taivaanrannasta näkyvillä. Hiihto-olosuhteet eilisen kaltaiset, eli melkoisen hyvät. Kuntopuolen lisälenkillä mastonousu otettu taas käyttöön, sillä Yli-latumestari keräsi sieltä näkyvillä olevat kivet eilen pois. Lasku jäinen ja voihan siellä niitä yllätyksiä taas ponnahtaa pintaa, joten varovaisuutta kyseiseen laskuun. Ei ole häpeä kääntyä ennen nousua pois päin. Aittolammen lenkillä tieosuudet yllättävän hyvässä kunnossa. Suljettuja osuuksia siellä loppupätkä kivilouhimolta lähtien ja Suurjärven pätkä, jossa varsinkin alamäki vaarallinen näillä keleillä. Muutenkin laskut kaikilla osuuksilla erittäin vauhdikkaissa kunnoissa. 

Kahvio avoinna tänään kello 10.00 -15.00. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina pidetään kahvion ovet suljettuina pakkasen ja pienten huoltotöiden vuoksi. Kahvio avoinna taas normaalisti lauantaista lähtien kello 10-15 
ma 2.1

Pakkanen on alkanut kiristymään, joten suoja kelit ovat toistaiseksi ohitse. Aamulla pakkasta Aholahdessa -6 astetta ja pieniä lumihiukkasia satelee. Yli-Latumestari ajanut aamulla ladut kilpa 3km:lle, lammen lenkille ja kuntopuolen valaistulle. Lisälenkkikin latu-uriakin Yli-Latumestari on käynyt lumettamassa, joten sielläkin alkaa taas ladut olemaan kunnossa, maston nousua lukuun ottamatta, joka on suljettu nauhalla. Olosuhteet siis kohtalaisen hyvät vauhdikkaaseen hiihtoon.

Tälle viikolle luvassa pakastuvaa keliä, niin että keskiviikosta perjantaihin näyttäisi pakkasen olevan reilusti yli 20 asteen. Hiihtokeskuksen kahviossa pidetään pakkasrajana noin 20 astetta, joten alustavasti tällä viikolla ke-pe tehdään kahviossa huoltotöitä ja samalla pidetään kahvio suljettuna keskiviikosta - perjantaihin. Alkuviikko normaalisti ja lauantaista lähtien avoinna taas kello 10-15 välisenä aikana. Tervetuloa kahville, mehulle, munkille ....

su 1.1.
2017

Hyvää vuotta 2017 !
Kylläpä oli vuosi mukava aloittaa oikein kunnon aamuliukkailla. Tänään Aholahdessa tarjotaan helppoja kilometrejä niitä kerääville. Tarjous koskee ainakin vapaalla hiihtotyylillä menijöitä. Perinteisellä saattaa olla hieman jäisellä ladulla pito-ongelmia, mutta tasatyönnöllähän niitä perinteisen hiihtoja näinä päivinä hiihdellään.
Yli-Latumestari ajanut aamulla ladut ja ne ainakin aamulla olivat loistokunnossa olosuhteisiin nähden. Luistelubaanoilta oli saatu jää rikottua luistavan pehmeäksi, ainoastaan joissakin ylämäkilöissä pikkaisen oli jäässä, niin että kantti ei kunnolla pitänyt. Myös latu oli saatu hieman rikottua lumiseksi, mutta se varmaankin päivän mittaan, kun ladulla hiihdetään muuttuu jäiseksi. Latutilanne suunnilleen sama kun eilen. Kuntopuolen lisälenkillä mastonousu suljettu nauhalla, koska nousussa / laskussa on kiviä.

Melko rauhallista Aholahdessa, mistähän johtuu? Jyskyttääköhän joitakin tällä hetkellä otsalohkoon ja itseaiheutettu oksennustautikin saattaa jylläta. Vaikka en ole lääkäri, niin tiedän hyvän reseptin kumpaankin vaivaa. "Ulkoilu tekee hyvää kummallekin taudille."

la 31.12

Yöllä ja aikaisin aamulla satoi vettä erittäin runsaasti. Ladut ajettu aamulla valaistulle kuntoladulle+ lisälenkki, lammen ympäryslenkille ja kilpa 3 km:lle. Kello kahdeksan jälkeen lumi oli hyvin vetisen tuntuinen, mutta muutamassa 10 minuutissa kova tuuli kuivatti lumen, niin että se ryhtyi kovettumaan. Keli sen jälkeen muistutti huhtikuun kelejä. Lämpötila Aholahdessa kello 10 aikoihin + 3 astetta ja nyt kirkas taivas, mutta kova puuskittainen tuuli.

Latutilanne:
- Valaistu kuntolatu: hiihtokunnossa
- Lisälenkki: kiviä osittain lenkillä näkyvissä, maston nousussa erittäin paljon kiviä, ei kannata hiihtää ylös asti.
- lammen ympärys: hiihtokunnossa
- kilpa 1,2 ja 3 km: hiihtokunnossa. Huonoja paikkoja: sillalta sulanut lumet, niin että silta kannataa kiertää, huono pätkä myös sillan jälkeen nousussa. Kirvesniemen kiemuraan valuu vettä, pääsee toistaiseksi jotenkin siitäkin kohdasta. 
- Aittolampi ajettu eilen. Loppupätkällä lähempänä Aittolampea paljon sepeliä urilla, lisäksi loppupätkällä ajettu ilmeisesti suoalueelta tulleelta metsäkoneella/ traktorilla ja lumi erittäin likaista. 
- Jääladut: alkaa olla hyvät retkiluistelukelit jäillä, ei lunta.

Lumitilanne tällä hetkellä sen verran huono, että työstövaroja ei hirveästä latumiehillä ole. Kelit kun kokoajen muuttuvat lämpimän ja pienen pakkasen välillä, niin latu-urat menevät jäähän vaikka ne joka päivä ajetaan. 

VAROITUS:
Parkkipaikat ovat aivain jäässä !
 

pe 30.12-0 astetta ja pilvinen säätila. Luvassa itapäiväksi sadetta lumena, räntänä tai vetenä. 
to 29.12

Pakasen puolella ollaan, aamulla kello 10 on mittarissa -1 astetta ja pilvinen sää. Navakka itätuuli tekee ilmasta kylmemmän tuntuisen, mitä mittari näyttää. Pienoista lumisadetta luvattu iltapäiväksi ja samalla kelin pitäisi mennä plussan puolelle. Ladut OK hiihtokunnossa, joten lomalaiset ja muu kansa innolla hiihtämään.

ke 28.12

Talvinen pakkaspäivä, - 6 astetta ja puolipilvistä. Eilen sateli hieman uutta lunta ja maasto sekä ladut näyttävät ihan toiselta kun eilen aamulla. Nyt kannattaa lähteä hiihtämään ja ulkoilemaan, sillä mukavan tuntuinen talvikeli on pitkästä aikaan. Ladut kunnossa, katso edellinen päivä. Varotellaan edelleen lisälenkin kivistä, jotka nyt osittain lumen alla, mutta nousevat kyllä suksenpohjia naarmuttamaan.
Muistutelaan, että kahvio palvelee Aholahdessa joka päivä kello 10-15 välisenä aikana. 

Eilen tällä sivulla muuten vierailtiin yhteensä 447 eri tietovärkistä, näyttää hiihto-olosuhteet näköjään kiinnostavan.

ti 27.12

Pakkasta Aholahdessa -3 astetta. Kaikki maanpääliset latu-urat, poislukien Pullinlahden rantaan vievää uraa ja Suurjärvenrantaa Aittolammen lenkillä ajettu isolla latukoneella. Aamupäivällä hiihto-olosuhteet erinomaiset kummalakin hiihtomuodolla. Iltapäiväksi luvassa lumisadetta.

Päivitys 13.00: Kuntopuolen lisälenkillä on sitten kiviä, niinkuin kyltissä varotetaan. Itsekin löysin tai oikeastaan suksen pohja löysi kiven. Tämän jälkeen otettiinkin sitten makuuasento hyvin nopeasti. Mäkäräisen ja Laukkasen olisi kannattanut olla näkemässä miten nopeasti makuasento otettaa, olisi ollut varaa tämän jälkeen ottaa pari kierrostakin. Eli varokaa lisälenkillä kiviä, löytyy kaikista kolmesta alamäestä, laskekaa varovasti. Sankka lumisade alkoi noin klo 12.30, saisi nyt sataa reilusti. 

ma 26.12Tapaninpäivää kaikille hiihtäjille. Jos jouluaattona sai lahjaksi ilmaisia kilometrejä, niin tänään jokainen metri pitää ansaita, sen verran työmiehen keli Aholahden laduilla aamulla oli. Märkää lunta sataa ja mittarissa +0 astetta. Latukoneella ajettu tänään kilpa 3km, lammen latu ja kuntopuolen valaistu 5,6 km, joka on näistä laduista olosuhteisiin nähden jopa erinomaisessa kunnossa. Aholahdessa hiljainen aamu hiihtäjien suhteen, muutamia hiihtäjiä aamulenkillä näkyi, mutta ei sillä tavalla kun normaali aamuina. Parkkipaikallakaan ei näyttäisi olevan tungosta hiihtäjien autosta kello 10 jälkeen. Kuitenkin ihan kohtalainen hiihtokeli, missähän hiihtäjät ovat?   "Ai niin, alennusmyynnit alkoivat !"
su 25.12-1 aste, pilvistä. Myöhemmälle päivälle luvassa vesi / räntäsadetta. 
la 24.12Rakas Joulupukki ! Tiedän että olet jo lähtenyt matkaan Korvatunturilta, mutta kirjoitan kuitenkin Sinulle näin jouluaatto aamuna. Kun tulet tänään käymään, niin voisitko tuoda mukanasi hieman valkeaa lunta, niin me Aholahden hiihtäjät, (myös Aso) olisimme todella siitä ilahtuneita. Meillä Aholahdessa on lumet hieman jäisiä ja lumet ovat sulaneet tämän viikon aikana niin, että monessa paikassa alkaa maa näkymään ja kivet raapimaan suksen pohjia. Kun tulet käymään, niin varo liukkaita latuja ja muitakin tiealueita, jotka ovat jäiset. Pientä pakkastahan meillä aamulla oli, mutta päivän mittaan taidamme mennä lämpimän puollle, illalla saattaa myös tuulla kovaa, joten ole varaovainen Petterin kyydissä. Illan sateethan Sinä toivottavasti voit muuttaa vedestä lumeksi, eikö niin? Lopuksi vielä Hyvän Joulun toivotus, tunnetun savonlinnalaisen ja hyvän ystäväni Åken sanoi "kuut Juul" 
pe 23.12

Lämmintä + 1 aste ja pientä vesisateen poikasta.
Latutilanne seuraava: Kilpa 3km, lammen ympäryslenkki ja valaistu kuntolatu 5,6km ajettu ja on ainakin tänään hyvässä hiihtokunnossa. Paikkapaikoin alkaa lumi mennä hieman likaiseksi, mutta näillä pätkillä ei aamulla ainakaan ollut maata näkyvissä. 
- Kuntopuolen lisälenkillä saattaa olla sepeliä latu-urilla
- Aittolammen lenkillä tieosuudet ajettu torstaina, olosuhteet siellä kohtalaiset silloin, sielläkin maa alkaa tulla näkyville paikka paikoin. 

Kaupungin Yli-Latumestari kertoi, että jouluaattona 24.12 ei latujen kunnostusta, mutta Joulupäivänä ja Tapaninpäivänä valaistut ladut ajetaan.

Hiihtokeskuksen kahvio avoinna tänään perjantaina kello 15 saakka. Jouluaattona ja Joulupäivänä suljettu. Tapaninpäivänä avoinna normaalisti kello 10-15.

Hyvää ja Rauhallista Joulua !

to 22.12Valitettavasti tänään ei ole kerennyt joulu kiireiden vuoksi Aholahdessa käymään, mutta laitetaan nyt sitten päivän strategiset tiedot. Lämmintä on ollut + 2 astetta, tullutkin on jonkun verran, välillä oli kirkas taivaskin, mutta pääsääntöisesti pilvisen harmaata. Huomenna aamuvarhaisella ladulle, joten päivityksiä olosuhteista huomenna aamupäivän aikana. 
ke 21.12Hyvää talvipäivän seisaus päivää, huomenna aletaan menemään sitten valoon päin ja ennen kun huomataankaan niin on jo taas kesä. Näinhän se menee, tämä vuoden kierto. Lämpötila Aholahden mittarissa +0 astetta ja kosteaa on vaikka ei sadakkaan. Ladut pehmenneet huomattavasti, mutta ovat ihan hiihtokunnossa. Tänään ei ole kaikkia latuja ajettu koneella, sillä Yli-Latumestarin mukaan työstövaroja ei hirveästi kaikilla latupätkillä ole ja hieman säästellään lumivarantoja, ettei maat tule heti näkyville. Ajettu tänään kilpa 1km, lammen ympärys ja kuntopuolen valaistu 5,6km. Niillä urilla missä ei ole ajettu tänään hieman alkoi upottaa hiihtäessä ja sauvat ylämäissä upposivat pohjaa myöten ainakin näin vahvalle ja voimakkaalle hiihtäjälle. (lue ylipainoiselle ja huonokuntoiselle hiihtäjälle). Jääluduille näytti nostaneet vettä. Hiihtämään siis pääsee ja kelikin ihan OK!
ti 20.12

Ilma on sitten muuttunut talvisesta kelistä keväisen tuntuiseen keliin. Pakkasen puolella kuitenkin ollaan aamulla -1 asteessa, mutta ilman kosteus on taas 100%, vaikka ei sadakkaan. Latu ososuhteet kuitenkin aivan moitteettomat, joten hyvä hiihtokeli kosteydesta huolimatta.  

Pihlajaniemellä ajettu autolla latujen päällä. Katso Itä-Savon juttu

ma 19.12Aikamoinen sähinä on tänään maanantaina käynyt Aholahden laduilla, lomalla ilmeisesti ollaan. Hiihtokeli mitä mainioin. Latu-urat erittäin liukkaat, joten vauhdin hurmaa tänään saa kokea Aholahden laduilla. Pakkasen puolella ollaan aamupäivällä -1 astetta, pilvinen säätila. Tänään ei ole ollut Aholahdessa koneellista lautujen kunnostusta, mutta eipä ole tarvettakaan, sen verran mukavassa kunnossa ladut on. 
su 18.12Tänään aamulla Aholahdessa mittarissa -1 aste. Erittäin kostea ilma, mitään ei oikeastaan sada, mutta kosteus suorastaan huokuu vasten hiihtäjän kasvoja. Luisto on kohtuullisen mukava varsinkin ladulla, mutta luistelu-uralla hieman huonompi kun eilen aamulla. Ladut hiihtokunnossa, Pullinlahdelle menevä pätkä epätasainen, perinteisellä ok, mutta vapaalla tavalla on nilkat ja polvet kovilla.
la 17.12

Hiihtokeli tänään mitä mainioin, pakkasta - 3 astetta. Latu-urat liukkaat molemmilla hiihtotavoilla. Kaikki maanpäälliset ladut hiihtokunnossa, huomioikaa Aittolammen lenkillä tutkan mäellä noin 150-200 metrin pätkä mikä on aurattu (katso edellinen päivä). Aholahdessa jäälatu Isolla Säynejärvellä. Pullinlahden ympäri vedetty latu, joten "Poukulta" ja "Pihikseltäkin" pääsee Aholahteen hiihtäen. Hiihtäjiä Aholahdessa aamuvarhaisesta lähtien erittäin mukavasti laduilla.

Kahvio avoinna, Tervetuloa!

pe 16.12

Ladut aamulla testattu ja todettu hyviksi. Pakkasta aamulla kello 10 on -3 astetta. Pilvistä, mutta myös kirkastakin taivasta näkyy pilvien välistä. Hyvä ulkoilukeli.

Pullinlahden ympäri on vedetty kelkalla hiihtoladut, ei vielä hirveän hyvässä kunnossa, mutta hiihdellen pääsee. Näyttäisi, että vettä myös saattaa nostaa urille. Latu myös Pihlajaniemelle on vedetty eilisen päivän aikana

HUOMIO!
Aittolammen lenkillä aurattu lumet pois noin 200 metrin matkalta tutkanmäen kohdalta - Kolmisopintielle (toivottavsti tien nimi oikein), eli tie uralle joka lähtee tutkalta Pullinlahdelle. Toinen kohta mistä on lumet aurattu on kilpapuolella 5km ja 7,5 km latujen risteys. Kannattaa näissä kohdissa ottaa sukset jalasta pois ja kantaa sukset, matka ei ole pitkä. Metsäyhtiö ilmeisesti ajaa puita pois metsästä. 

HIIHTOKESKUKSEN KAHVIO AVOINNA PÄIVITTÄIN KELLO 10.00 - 15.00 TERVETULOA !

to 15.12

Pakkasta - 7 astetta. Ladut kunnossa, hieno hiihtopäivä tulossa tänäänkin. Hiihtämällä pääsee Aholahdesta nyt myös Tervastuvalle asti. Tie osuudet Aittolammelle saakka melkein kun rautatiet, mutta loppupätkä Koivukangantieltä Tervastuvalle on epätasainen. Varsinkin vapaalla tyylillä mennessä hieman saa katsoa mihin potkaisee, mutta kyllä tuvalle pääsee. Sama sanat koskee myös Aitolammen lenkkiä Suurjärven rantaväylällä, lunta siellä on, mutta siellä ei vielä oltu hiihdetty, niin hieman pehmeän oloinen lenkki oli ainakin eilen. 

Pullinlahdella jää olosuhteet ovat vielä hyvin epätasaiset. Toisaalta on 10 cm jäätä, joissakin paikoissa tuura kuuleman mukaan hypsahtaa yhdellä lyönnillä läpi jäästä. Näin olen latuja ei vielä latumiehet uskalla vetää Pullinlahdelle. Aholahdesta Pullinlahden rantaa on vedetty jo latu-ura ja on ihan hiihdettävässä kunnossa. 

ke 14.12"10 yötä jouluun, laskin sen juuri itse."  Mutta joulu on nyt hiihtäjillä, sillä niin upeassa kunnossa Aholahden hiihto-olosuhteet nyt ovat ajan kohtaan nähden. Kaikki maanpäälliset ladut hiihtokunnossa. Terastuvalle Aittolammelta menevälle reitille on latupohjia ajettu ja jonkun verran myös lumetettu, joten tuvallekin saattaa lähipäivinä päästä hiihtäen. Pakkasta -7 astetta pilvinen säätila.
ti 13.12

Säpinää Aholahdessa, hiihtäjiä ja maahanmuuttaja lapsia ulkoilemassa ja liikkumassa. Kahvio avoinna tästä päivästä lähtien joka päivä kello 10.00 - 15.00 ! 
Yli-Latumestari ajanut ladut loistokuntoon. Aittolammen lenkinkin pystyy nyt kiertämään kokonaisuudessa, eli Suur-järven rantakin hiihtokunnossa.
Säynejärvelle ajettu myös jäälatu, joskin vettä saattaa alkaa nostaa ladulle. Jäässä on kolme kerrosta, eli välissä on kohvakka kerros, josta vettä saattaa (siis tulee) tulla ladulle. Pakasta tänään -8 astetta.

Sitten Sinä "mulkvisti", joka ajelet mönkijällä latu-urilla. Eiköhän niitä muitakin uria löytyisi missä voisit ajella. Jos extriimiä haluat, niin suosittelin esimerkiksi reittiä Tulliportinkatu - Olavinkatu. Jos jollakin tietoa ajelijasta on, niin yhteyden otot mielellään vapaa-aikatoimen. Kuuleman mukaan virkavaltakin on kiinnostunut ajelijasta, "mikä mies ja millä asialla"

ma 12.12

Aamulla Aholahdessa pakaksta -10 astetta. Kello 10 aikoihin alkoi pieni lumisade. Ladut näyttäisivä olevan hyvässä hiihtokunnossa, "siis ovat erinomaisessa kunnossa" ja hiihtäjät kehuivat keliä aamulla hyväksi. 

Kahvio avataan huomenna tiistaina. Kahvio palvelee huomisesta lähtien päivittäin kello 10-15 välillä. Tervetuloa mehulle, kahville, munkillle, pullalle yms........


Huomenna tiistaina Aholahdessa 40-60 maahanmuutaja lasta liikkumassa

su 11.12Pakkasta aikaisin aamulla -10 astetta. Ladut näytti hiihtokeskuksen alueella keinovaloaistuksessa kuuden jälkeen aamulla erinomaisilat. Tulossa ennusteiden mukaan aurinkoinen hiihtopäivä, joten laduille ne jotka ennättävät.
la 10.12Pakkasta aamulla kello 6 jälkeen -8 astetta, erittäin navakka pohjoisen puolinen tuuli tuivertaa ilmeisesti koko päivän ajan. 
pe 9.12Aholahden maanpäälliset hiihtoladut hyvässä hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. Pakkasta Aholahdessa alku iltapäivästä -3 astetta ja illan mittaan pitäisi pakkasen kiristyä -6-7 asteeseen. Pilvessä ollaan ! Viikonlopuksi luvassa pakkasta noin -10 asteeseen, joten viikonlopuksi tulossa hyviä talvisia hiihtolenkkejä hyvillä Aholahden hiihtobaanoilla, niille jotka laduille viikonloppuna enättää. Päivittäjä viettää viikonlopun Kerimäen liikuntahallilla Joulumessujen merkeissä, joten päivityksiä keleistä ja olosuhteista ei luvat lauantaiksi ja sunnuntaiksi. 
to 8.12Melko kostea ilma tänä aamuna, mutta kuitenkin pakkasen puolella ollaan -1 astetta. Latupohjat kovettuneet eilisestä huomattavasti. Sanoisinko, että hyvä hiihtopäivä tulossa. Jäälle ei vielä pysty tekemään latuja, mutta muuten maalaudut alkaa olla Yli-latumestarin toimesta avattu Hiihtokeskuksen alueella. Tälle ja huomiselle luvassa nollan lähellä olevia säätiloja ja lauantaista lähtien luvassa noin 10 asteen pakkaskelejä ja aurinkoa. Viikonlopusta tulossa erinomainen hiihtoviikonloppu.

Hiihtokeskuksen kahvio ei ole vielä viikonloppuna avoinna, sillä kaikki voimavarat viikonloppuna keskitetään SSL:n Kerimäen haarakonttoriin, eli liikuntahallille, jossa Kerimäen perinteiset joulumessut. Hiihtokeskuksen kahvio avautuu tiistaina 13.12 ja siitä lähtien kahvio on avoinna hiihtokauden loppuun saakka päivittäin kello 10-15 välisenä aikana.
ke 7.12

Yön aikana taas muutamia senttejä uutta lunta. Pakkasta Aholahdessa aamulla kello 8 on -5 astetta. Latukone näillä lumilla ensikertaa hommissa ja latujen kunto selvästi parempi kun kelkalla tehtynä. Latuja on ajettu aamulla: kuntopuolen lenkeille 5,6 km ja lisälenkille, sekä lammen ympäryslenkille. Nyt latukone näyttäisi olevan kilpapuolella, joten sielläkin alkaa taas päästä hiihtämään muutaman päivän tauon jälkeen. Laitetaan tarkempi tieto laduista kun on päässyt jututtamaan Yli-latumestaria.

Päivitys klo 11: Latutilanne seuraava:
- Valaistu kuntolatu 5,6km ja lisälenkki OK
- Lammenympäryslenkki OK
- Kilpa 1,2, 3 ja 5km OK
- Aittolammen lenkki tieosuudet OK, mutta louhoksen kohdalla vähemmän lunta. Suurjärven ranta ajettu, mutta huonossa kunnossa vielä.
- Pullinlahden rantaa menevä latu tekeillä.

ti 6.12Hyvää Itsenäisyyspäivää. Pakkasta ja aurinkoa tämän päivän teema. Aamulla pakkasta - 14 astetta ja iltapäivällä kello 16 tätä tiedotetta kirjoittaessa Aholahden elohopea näyttää pakkasta jo - 18 astetta. Latutilanne tänään sama kun eilen, eli kuntopuolen valaistu ja lammenympäryslenkki hiihdettävässä kunnossa. Tänään ei Aholahdessa näyttänyt olevan latujen kunnostusta. 
ma 5.12Nyt sitten yön aikana satoi lunta, märkää ja painavaa. Lunta satoi varmaankin 15-20 cm. Lämpötila aamulla kello 8 oli + 1 asteessa, mutta kello 10 aikaan pakkasta jo - 2 astetta. Päivän mittaan pakkasen pitäisi kiristyä noin -10 asteeseen. Lisänä myös puuskittainen jopa 10m/s oleva pohjoistuuli. Ladut ajettu lammenympäryslenkille ja kuntopuolen valaistulle 5,6 km:lle. Kilpapuolella ei näköjään ole latuja tänään tehty. "Ilmesiesti yksi latumies koko kaupungissa tänään töissä". Latujen teko näin maalikon silmissä tänään hieman hankalaa, koska on uutta märkää lunta ja vanhaa kuivaa lunta sekaisin, niin silloin alkaa muodostumaan paakkuja, niin laduille kun koneidenkin teloihin. Siihen kun vielä lisätään kelin pakastuminen, niin ei käy katteeksi latumiehiä. Hiljaista aamupäivällä Aholahdessa, yksi auto näyttäisi olevan parkkipaikalla, hiihtäjiä ei ole maalialueella näkynyt. "Ehkä parempaa keliä odotellessa"
su 4.12

Pakkanen paukkuu - 15 asteessa. Yöllä pieni kessor uutta lunta ja nyt aamupäivällä aurinko pilkistelee pilvien lomasta. Hieno ulkoilu sää, ladut ok kunnossa. 

"Moni on kysellyt, eikö Nyrkkimäen ja muidenkin hiihtolatujen kunnosta voisi tehdä päivitystä. Miellelläänhän sitä voisi käydä hiihtämässä päivittäin myös muillakin hiihtopaikoilla, mutta kun ne työtkin päivittelijän pitäisi keretä myös tekemään Aholahdessa, kun muillakin liikuntapaikoilla. -Toisaalta kyllä sitä miellään ryhtyisi ammattilaiseksi hiihtolatujen kiertäjäksi, lupaisin myös silloin päivittäin kirjoitella latujen kunnosta, Sponsoria kaivaten päivittelijä"

la 3.12Aholahden aamussa kello 8 jälkeen tänään pientä lumisadetta ja -6 astetta pakkasta. Hyvä talvinen hiihtopäivä tulossa.
pe 2.12Eteläisen Suomen hiihto-ososuhteiden tarkkailulenkki takana ja palataan taas Aholahden päivitysten pariin. ("Huom ei ollut Helsingin seudulla lunta.) Aholahdessa aamulla pakkasta - 4 astetta ja pilvinen sää. Kilpa 3km, kuntopuolen 5,6 km ja lammen lenkki hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. Tänään iltapäivästä lähtien taas luvassa lumisateita, joten hyvältä näyttää. 
Hiihtokeskuksen kahvio availlaan vasta joulukuun puolen välin paikkeilla, takempi päivä ilmoitellaan myöhemmin. Kahvio rakennuksen wc ovat hiihtäjien käytössä. 
ke 30.11Yöllä satanut muutama sentti uutta kosteaa lunta. Yli-latumestari ajelee latuja Aholahden aamussa. Kilpa 3km, valaistu kunto 5,6 km ja lammen lenkki hiihtokunnossa. Lisälenkillä lumisade teki hyvää ja Yli-latumestarin mukaan sielläkin alkaa jo pääsemän suksilla eteenpäin. Aholahdessa aamulla klo 8 - 1 aste pakkasen puolella ja pienoista sadetta.
Huomenna torstaina ei päivityksiä, sillä päivittäjä käy katsomassa mikä on lumitilanne eteläisessä Suomessa.
ti 29.11Talvinen pakkaspäivä -10 astetta ja pilvinen sää. Latu-urat kovettuneet selvästi edellisistä päivistä, joten olosuhteet paremmat kun eilen. Hiihtokunnossa eilen mainitut latubaanat. Kuntopuolen lisälenkkiä kannattaa vielä vältää, sieltä sepelit tulevat lumen läpi ja sitä mukaan naarmuja suksen pohjiin. Huomiseksi luvassa taas lumisateita ja ehkä nuoska lunta, mikä taas parantaa hiihto-olosuhteita. 
ma 28.11Mukavan oloinen pakkaspäivä -8 astetta ja välillä aurinkokin on paistellut pilvien välistä. Seuraavat ladut hiihtokunnossa; Kilpa 3km, mutta ei kannata mennä Kirvesniemen kiemuraan, sillä vesi nousee suoraan kiemuran mutkaan. Lammen ympäryslenkki OK kunnossa. Kuntopuolen valaistu hyvässä kunnossa, lisälenkki myös ajettu, mutta siellä sepeli tulee lumen läpi kovemmilla potkaisuille. Hiihtämään siis pääsee kohtalaisen hyvissä olosuhteissa molemmilla hiihtotavoilla. Valotkin pitäisi olla Aholahdessa illalla päällä, joten eikun hiihtämään, myös ne jotka ei päivällä kerkeä. 
Teitä tällä sivuilla vierailijoita eilen kävi peräti 329 henkilöä, joka on keliseurannan uusi ennätys. Hiihto näköjään kiinnostaa savonlinnalaisia. HIENOA !!!!
su 27.11Hiihtokausi käynnisssä Aholahdessa. Hiihtää pystyy kilpa 3km, valaistukunto 5,6 ja lammenlenkki. Urat vielä pehmeitä, lisäksi lämmin maa nostaa vettä notkopaikoissa urille. Vuorokauden aikana satanut 10-15 cm lunta. Aamupäivällä pientä jäätävää sadetta, mutta muuten pilvisen selkeä sää, pakkasta -4 astetta. 
la 26.11Lunta satoi tämän päivän aikana noin 10 cm, pakkasta- 2 -1 atsetta. Valitettavasti tänäään launantaina ei päivittelijä ole kerennyt Aholahdessa käymään, joten tarkempi latutilanne sunnuntaina aamupäivällä.
pe 25.11Maa on sitten taas valkoisena, sillä yön aikana sateli muutama sentti uutta valkoista nannaa. Vielä ei Aholahdessa hiihdetä, mutta lumisateita on viikonlopuksi myös luvassa, joten ehkä ensi viikon aikana sitten taas päästään suksille. Ilma alkoi aamulla pakastaumaan ja nyt alku iltapäivästä mittari näyttää - 3 astetta. Kaupungin Vapaa-aikatoimesta kuulin, että nyt tulevana viikonloppuna ei Aholahdessa ole latujen kunnostusta, vaikka lunta sataisikin. Viikonloppu päivystykset kaupungillla kuuleman mukaan alkaa seuraavasta viikonlopusta lähtien. Latutiedotetta ei huomenna pystytä antamaan ainakaan aamulla, koska päivittelijän työtehtävät ajattaa huomenna aamutuimaan SSL:n Kerimäen haarakonttorille. 
to 24.11+3 astetta lämmintä, pilvistä ja märkää. Lumesta ei tietoakaan tänä aamuna, mutta huomenna on ehkä jo toisin. Pakkaset ainakin ennusteiden mukaan palaavat huomenna. 
ke 23.11Vettä sataa, tuulee ja mittari näyttää + 2 astetta. Jos eilen oli harmaata, niin nyt on todella synkkä ilma. Aholahdessa kun katsoo ikkunasta ulos, ei voisi kuvitellakaan, että viime viikolla näissä maisemissa hiihdettiin. Perjantaina pitäisi pakastaa ja lauantaiksi luvassa lumisateita, jospa taas vähän kirkastuisi Aholahden maisemat. Toivossa on hyvä elää, sanoi......
ti 22.11Syksy saapui talven jälkeen. Aamulla Aholahdessa + 3 astetta lämmintä, pilvistä ja kostean harmaata.
ma 21.11Märkää, pimeää ja muutenkin ankean harmaata Aholahdessa. + 4 astetta.
su 20.11Märkää lunta satelee ja mittari -0 astetta. Huomisesta lähtien taas reilusti lämpimän puolella, joten eipä hurrata tämän päivän sateista. Pakkasjakson pitäisi ennusteiden mukaan alkaa viikon päästä sunnuntaina ja sen jälkeen olisi taas toiveita hiihtokeleistä.
la 19.11Tänään aamulla kello 8 lämpömittarissa +3 astetta ja ajoittain satelee vettä, lisänä vielä navakka puuskittainen etelä tuuli. Tämä yhdistelmä tarkoittaa myös, että hiihtokelit olivat ja menivät. Parempia aikoja odotellen......
pe 18.11Lumet sulavat kovalla vauhdilla, sillä plussan puolella ollaan yöllä ja päivällä. Aamulla klo 8 Aholahden mittarissa +0 astetta ja pientä ajoittaista räntä/ vesisadetta. Muutama hiihtäjä Aholahden laduilla aamulla, joten hiihtämään Aholahdessa vielä ainakin tänään pääsee, joskin olosuhteet huononevat kokoajan. Lumi alkaa menemään hyvin vetiseksi ja samalla alkaa kiviä ja muuta mukavaa näkymään hiihtourilla, joten varovaisuuttaa niille jotka Aholahteen vielä näillä lumilla lähtevät hiihtelemään. 
to 17.11Etelästä tuulee lämmintä ilmaa. Kelit ovat siis muuttuneet talvisesta keväiseen keliin. Lumet alkavat saamaan kyytiä. Hiihtämään Aholahdessa vielä pääsee, eikä olosuhteet ole sen huonommat tai paremmat kun edellisinä päivinä Aholahden baanoilla. Muutaman päivän päästä tilanne onkin sitten aivan toinen, joten nautitaan näistä lumista mitä nyt on. Ennusteiden mukaan pakkaset tulisivat uudelleen Savonlinnan korkeudelle seuraavan kerran aivan marras-joulukuun vaihteessa. Eli siihen asti mentäisiin lämpimissä merkeissä. Tänään aamulla säätila +0 astetta, pilvistä, välillä sataa räntää ja välillä tihkuttaa vettä, lisänä vielä melko navakka tuuli.
ke 16.11Uutta lunta/räntää satelee Aholahdessa isoilla hiutaleilla aamulla kello 9.30. Hiihtokunnossa kaikki valaistut latu-urat, kilpa-, kunto ja lammenlenkki. Lämpömittari näyttä -0 astetta.
ti 15.11Tänään ja huomenna kannataa vielä nauttia Aholahden hiihtokeleistä. Huomisen jälkeen säätila muuttumassa vesisateiseksi ja lämpömittarin pitäisi olla ennusteiden mukaan plussan puolella useita päiviä peräkkäin. Hiihtää siis nyt pystyy, mutta loppuviikolla saataa olla toisin. Tänään pakkasta - 4 astetta ja pilvinen sää. Huom! ei niitä hyviä suksia jalkaan, itselläkin oli 21 vuotta vanhat sukset ja hyvinhän ne toimivat tällä vuosituhannellakin.
ma 14.11Pakkasta -4 astetta ja pilvistä. Aholahdessa aamuvarhaisesta lähtien kansaa kovasti suksien päällä. Kulutus vähäisille lumille on siis erittäin kova ja yli-latumestari onkin lumikolan kanssa "kolittamassa" latuja. Ladut monessa paikoissa kuluneetkin pois, mutta luistelubaanat on paremmassa hiihtokunnossa. Kunnostettuja baanoja kilpa 3km, lampi ja kuntopuolen valaistu 5,6km.  
su 13.11Hyvää Isäinpäivää! Pakkasta -6 astetta ja pilvien sää. Olosuhteissa ei muutosta eiliseen. Hiihtäjiä Aholahden laduilla paljon ja samalla hiihtäjämäärä myös kyllä kuluttaa vähäisiä lumimääriä urilla. Lenkillä varmasti jossakin kohdissa ottaa kivi, tai jotain muuta mukavaa suksen pohjiin, joten ei vielä hyvillä syksilla kannata hiihtolenkkiä tehdä.
la 12.11Erittäin mukava hiihtopäivä, pakkasta -5 astetta ja tuulikin on tyyntynyt. Säpinää on Aholahden laduilla. Latu-urat kovettuneet eilisestä päivästä huomattavasti. Hiihtokunnossa kilpa 3, kunto 5,6 km ja lammen ympäryslatu, joskin yllätyksiä urilla myös on, joten varaovaisuutta. Kahvio palvelut availlaan myöhemmin kun kausi pääsee kunnolla vauhtiin. Kahviorakennuksen WC:t hiihtäjien käytössä. 
pe 11.11Hiihtokausi täydessä vauhdissa. Eilen illalla satoi noin 10 cm pakkaslunta ja tämän aamun aikana Yli-latumestari on ajanut latuja kilpa 3km, lammenympärys ja kuntopuolen valaistulle 5,6 km latupohjille. Urat vielä aamupäivällä hieman pehmeät, mutta koko ajan kovettuu. Hiihtäjiä aamusta lähtien kokoajan Aholahden laduilla, joten suihketta laduilla on. Lunta kuitenkin sen verran vähän, että ne tälle talvelle hankitut "ykkös-sukset" kannattaa vielä jättää kotiin. Saattaa löytyä kiviä ja maasta törröttäviä oksia latu-urilta. Kuntopuolen lisälenkillä menossa haketustyöt, joten sinne ei vielä kannata mennä. Pakkasta tänään -10 astetta ja aurinko paistaa. Nautitaan nyt näistä ainakin ensi tiistaihin saakka, sillä ensi viikolla keskiviikosta lähtien on luvassa + asteita ja vesisateita.
to 10.11Pakkasta Aholahdessa - 7astetta ja pilvistä. Maan päälliset hiihtelyolosuhteet entisellään. Saunalammen jäällä hiihtäjiä, jään paksuus tänä aamuna 6 cm. Kilpapuolen lenkillä on iltaisin valot päällä. Tälle illalle luvassa lumisadetta, joten ehkä jo huomenna päästään sitten hiihtämään ihan laduille?
ke 9.11Aholahdessa iltapäivällä kello 15 aikoihin -5 astetta pakkasta ja pientä lumisadetta. Suksilla Aholahdessa on Yli-latumestarin mukaan käynyt tämän päivän aikana kymmenkunta hiihtäjää. Hiihtelemään pääsee kilpapuolen 1 km lenkillä, jokitakin on käynyt kiertämässä myös 3km lenkilläkin. Lunta ei siis hirveästi ole, mutta suksimaan siis pääsee. Saunalammella ja Isolla Säynejärvellä jäätä noin 4cm.  Aholahden valot siirtyneet kesän aikana "digi-aikaan" ja niitä ei enää kytketä Aholahdesta päälle. Tänään valojen pitäisi olla kilpapuolella päällä, jos ei ole niin sitten huomenna ne toimivat?(ehkä).
ti 8.11- 9 astetta pakkasta ja erittäin navakka koilistuuli. Kylmäääääää!!! Ajoittain muutamia hiihtäjiä Aholahdessa on käynyt hiihtelemässä. Olosuhteet eivät tietenkään mitkään hyvät ole, mutta hieman lunta ja luistoa kyllä löytyy Aholahdesta. Lumisateita on tälle viikolle luvassa, joten eiköhän tästä kohta hiihtämään päästä hieman paremmillekin olosuhteille. Frisbeegolfaajat voisivat nyt hiihtokauden alkaessa siirtyä muille kentille heittelemään, näin nätisti sanottuna! Eräs hiihtäjä sanoi sen tänään hieman toisin. 
ma 7.11Aholahti iltapäivällä kello 14: pientä lumisadetta, pakkasta -10 astetta ja yksi hiihtäjä. (huom tämän päivän jo toinen). Yli-latumestari ajellut latupohjia mönkijällä. 1 km lenkillä voi hiihdellä varovaisesti, luntahan ei ole kun hiemen näöksi, mutta näytti se suksi siinä luistavan. Melkein itselläkin teki mieli suksille, mutta eipä tässä kunnossa vielä sinne mennä. Päivityksiä en lupaile tällä viikolla heti aamupäivällä, sillä sairastelu hieman veroittaa Aholahdessa käyntejä. Pyritään kuitenkin päivittäin saamaan päivittäiset laututiedot Teille innokkaille päivitysten lukijoille.
su 6.11Upea aurinkoinen ulkoilupäivä tänään. Kävelijöitä, frisbeegolfaajia ja koiran kanssa ulkoilevia näytti Aholahdessa olevan useita autokunnallisia ennen puoltapäivää. Pakkasta vähän ennen 12.sta oli Aholahdessa -10 astetta. Hiihtokeskuksen saunalammessa vajaan 1cm jääkerros, joten eipä vielä jäälle ole mitään asiaa. Pakkaset ennusteiden mukaan jatkuvat, mutta lunta ei hirveästi näyttäisi ennusteiden mukaan satavan. No jäät ainakin vahvistuvat, näillä pakkasilla.
la 5.11Aholahdessa päivän lämpö -6 astetta (päivittäjän lämpö +38), pienoista lumisadetta. Ei vielä hiihdetä.
pe 4.11Aamullla kello 9 jälkeen aurinko paistaa ja pakkasta -6 astetta. Jos eilen oli mukava ulkoilukeli, niin nyt se sitten on paljon mukavempi. Pakkanen panee lautpohjia hyvään kuntoon ja ennusteiden mukaan pakkaset kestävätkin vielä ainakin viikon verran ja sen jälkeen saisi alkaa tulemaan lunta. Näin saataisiin tälle talvelle mahtavat hiihto-olosuhteet. Mahdollisuudet tähän näyttäisi olevankin, joskin isoja lumisateita ei pitkänajan ennusteissa kylläkään näyttäisi olevan. Paremmalta tämä kuitenkin näyttää mitä useampaan vuoteen ollaan saatu tottua. 
to 3.11Pakkasta -5 astetta Aholahden aamussa. Loistava ulkoilukeli jalkapatikassa. Lunta kuitenkaan ei ole niin paljon, että suksia kannattaisi Aholahteen vielä tuoda. Aholahden saunalampi (pieni säynejärvi) ja Iso Säynejärvi liplattaa vielä ilman jääpeitettä, joskin rannalle alkanut pientä riitettä syntyä.
ke 2.11 Pakkasta Aholahdessa - 2 astetta. Maassa hieman valkoista ja kokoajan pikkuhiljaa lunta satelee. Nyt olisi tärkeintä saada maa jäähän, lumesta ei vielä niin olisi väliä muutamaan päivään. Pakkaskelejä luvassa ennusteiden mukaan ainakin ensiviikon loppuun saakka, näinköhän talvi olisi nyt jo tulossa. 
ti 1.11+ 1 astetta ja pilvinen sää. Huomenna pitäisi alkaa pakastaa.  
ma 31.10 Se on sitten sellainen aikana käsillä, että laitetaan olosuhde päivitykset käynnistymään. Viime viikolla ke 26.10 Aholahdessa jo kuuleman mukaan lunta noin 5 cm ja ylilatumestari kehuskeli käyneensä hiihtämässäkin. Päivittelijä ei kuitenkaan suksille kerennyt kun sen verran kaukana Aholahden lumilta oli. 
Hiihtokeskuksen kilpa- ja kuntoladun puolilta hakattu runsaasti puustoa kesän ja syksyn aikana, joten maisemat muuttuneet viime talvesta runsaasti. Hakkuut ovatkin vielä käynnissä kilpapuolella, joten siellä liikkumista on vältettävä vielä jonkin aikaa.
Tälle viikolle keskiviikosta lähtien luvassa pakkasta ja pakkaset pitkän ennusteien mukaan pitäisi kestää ainakin kahden viikon ajan. Luntakin olisi ehkä luvassa, joten jospa sitten päästäisiin etuajassa suksille tänä syksynä?
Aamun lukema + 1 aste ja pientä lumihärmää satanut yön aikana maahan.