LATUTIEDOTE 2013-2014

Savonlinnan Seudun Liikunta päivittää tälle sivulle latu- ja kelitiedotetta hiihtokeskuksen olosuhteista.

 

Ma 24.3

Onpa kaunis aamu tänään. Aurinko paistaa ja lämpötila on +1,5 astetta aamulla kello 8.30. Lumet on sulaneet hiihtostadionin alueelta, jossakin kohdissa latupohjia lunta vielä on, mutta eipä niissä enää pysty hiihtämään. Jäät on vielä saunalammella ja Isolla-Säynejärvellä, mutta aika hauraan näköiseksi kummankin jäät on jo alkaneet mennä. Itse en enää niille lähtisi kyllä seikkailemaan. Lähellä rantaa kairalla tehty avanto, näytti jäätä olevan saunalammella noin 10 cm. Luvassa tälle viikolle on aurinkoisia päiviä ja lämmintä säätä, joten kevät etenee tällä viikolla kovalla vauhdilla ja niinhän sen pitääkin, koska ensi viikonvaihteessa siirrytään kesäaikaan. Syksy oli pitkä ja lumeton ja kevät on myös ollut pitkä ja lumeton. Sellainen olo on ettei tänä vuonna talvea tullut ollenkaan. Hiihtokilometrit Aholahdessa jäi monella varmaankin melko vähäisiksi, ainakin itselläni näin kävi. Onnittelut niille joilla on vielä mahdollisuus lähteä pohjoisen lumille hiihtämään, itsellä sitä mahdollisuutta ei tänäkään keväänä ei ole.

Näillä sanoilla julistetaan hiihtokausi Aholahdessa päättyneeksi ja frisbeegolfkausi virallisesti avatuksi. Samalla päättyy myös tältä "talvelta" latu- ja kelitietojen päivittäminen. Toivottavasti olette saaneet tarvittavia olosuhdetietoja näistä päivityksistä. Teitä kelitietojen seuraajia on ollut todella ilahduttavan runsaasti. Parhaimmillaan katsottiin kelitiedotetta yhden päivän aikana 203 tietokoneesta tai mobiililaiteesta. Keskiarvona päivittäin seurasi tätä sivua noin sata hiihdon ystävää.

Mukava oli Teille kirjoitella jo toista talvea ja pyritään samaan myös ensi hiihtokaudella. Kesäaikana Aholahden ja SSL:n tapahtumista löytyy päivitykset Savonlinnan Seudun Liikunnan Facebook sivuilta, joten käykääpä tykkäämässä ja seurailkaa Aholahden ja SSL:n asioita sieltä. Toivotellaan kaikille liikunnallista kevättä ja kesää.

Terveisin:
Timo Reinikainen SSL ry

La 22.3

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja aamulla kello 10 lämpötila +5 astetta. Hiihtokelit alkaa sitten olla pikkuhiljaa taas ohitse, muutamia hiihtäjiä Aholahdessa aamulla, mutta taitaapa olla enemmänkin jäällä hiihtämässä kun latupohjilla.

Frisbeegolfrata on avoinna heittäjille. Hiihtokelit latupohjilla loppunut.

Pe 21.3

Vielä pääsee ainakin tänään ja ehkä huomenna lauantaina hiihtämään. Yöllä satoi noin 5 cm märkää lunta. Latuja on kaupungin latumiehen toimesta ajettu aamulla, joten hiihtämään pääsee latuja pitkin. Lumet kylläkin kovalla vauhdilla sulaa, sillä lämpötila aamupäivällä kello 10 on jo +4 astetta. Muutamia hiihtäjiä Aholahdessa on ja näyttää ihan siltä että ihan kaikista liukkain keli ei tänään ole, alamäkeenkin näytti joutuvan tekemään töitä ihan kunnolla.

Tänään luvassa kovaa puuskittaista tuulta, iltapäiväksi jopa 12-14 m/s. Joten varoitus mahdollisista kaatuvista puista on varmaankin paikallaan.

Eilen tätä sivua käytiin katsomassa 179 eri tietokoneelta- tai muilta mobiililaitteilta. Ihan näin monta hiihtäjää ei kuitenkaan eilen Aholahdessa kello 8-16 välillä kuitenkaan näkynyt. Muutamia kymmeniä hiihtäjiä kuitenkin.

Frisbeegolfrata on toistaiseksi suljettu ja rata avataan kun hiihtokelit loppuvat.

Kun lumikelit tulivat takaisin, niin huomenna lauantaina Savonlinnan Hiihtoseuran seuran mestaruus hiihtokisat kello 15 alkaen. Sarjat 3 - 75 v ja matkat 100 m - 4 km. Hiihtotyyli vapaa. Ilmoittautuminen kilpailupaikalla klo 14.30 alkaen.

To 20.3

HIIHTÄMÄÄN, HIIHTÄMÄÄN, HIIHTÄMÄÄN !!!!!!!!!

Nyt kun lunta löytyy, niin sitten pikaisesti kaikki hiihtämään, ei kestä hiihtokelit pitkään. Lammen ympärimenevä lenkki ja kilpapuolella osittain 2 km lenkki hiihtokunnossa. Valaistulle kuntoladulle ei ole hiihtokunnossa. Innokkaita hiihtäjiä aamusta lähtien kiertämässä Aholahden latuja. On kuulemma kohtuullisessa hiihtokunnossa, joskin hieman raapii maata varsinkin hiihtostadionin alueella ja lammenympäri menevällä lenkillä

Sää tänään aamupäivällä - 4astetta ja pilvistä.

FRISBEEGOLF kausi on tällä erää sitten Aholahdessa loppunut jatketaan sitten kun hiihtokelit loppuvat. Tuskin pitkään talvi kestää, kun huomisesta lähtien luvassa todella lämpimiä päiviä, jopa +6 astetta.

Päivitys klo 16.30:
Hiihtämässä tuli käytyä, empä tiedä oliko niin nautinto, mutta suksilla lumen päällä oltiin. Iltapäivällä lumi sulanut aika voimakkaasti ja varsinkin latu-urat olivat monessa paikoin puhki. Parin sadan metrin hiihdon jälkeen kävin vaihtamassa toiseksi huonoimmat sukset kaikista huonoimpiin suksiin, viime vuosisadan sivakoihin. Latu-urat siinä kunnossa että varmasti jokaisella raapii pohjia. Hiihtokelit ei kyllä montaa päivää kestä, sen verran tämänkin päivän aikana ladut sulivat.

Ke 19.3

TALVI !

Voimakas lumisade alkoi vähän ennen aamu kahdeksaa. Puolessa tunnissa maahan noin 3 cm lunta ja lumisade jatkuu. Pakkasta -3,5 astetta. Ennen kello 8 oli ensimmäiset hiihtäjät Aholahden järvellä ottamassa aamuhikeä.

Päivänmittaan lunta on satanut useita senttejä. Kaupungin latumies alkoi ajamaan latupohjia kilpapuolen lenkeille klo 12 jälkeen. Lumisade jatkuu, joten huomenna saatetaan päästä taas hiihtämään. Järvellä on ollut hiihtäjiä koko päivän ajan ja kuulemma kohtuullinen.

Ti 18.3Pakkasyöt jatkuvat. Aamulla pakkasta -11 astetta, mutta kovalla vauhdilla lauhtuu päivän mittaan. Aurinko paistaa ja on aivan loistava kevät päivä. Muutamia hiihtäjiä nähty Aholahdessa järven puolella aamulenkillä. Huomiseksi luvassa lumisadepäivä, saapa nähdä miten paljon lunta on meillä torstaina. Toisaalta mitäpä siitä on väliä, kun loppuviikoksi on luvassa +5 astetta ja vesisadetta. Frisbeegolfaajille varoitellaan liukkaista väylistä. Muutamia pyllähdyksiä on kuulemma väylillä sattunut, mutta ilmeisesti ei mitään vakavampaa ei kuitenkaan ole käynyt, vaan selvitty pelkillä mustelmilla.
Ma 17.3Pakkasviikko alussa. Aamulla kello 8 pakkasta -8 astetta. Aurinko paistaa ja tulossa loistava ulkoilupäivä. Ensimmäiset hiihtäjät Aholahdessa järven jäällä jo enne kello kahdeksaa. Frisbeegolfaajia ei vielä kahdeksan aikoihin ole radoilla näkynyt, mutta varmasti päivän mittaan heitäkin useita kymmeniä Aholahdessa ulkoilemassa käy. Hiihtokeskuksella puretaan kovalla touhulla viikonlopun pihapeliturnauksen järjestelyitä. Talvitapahtumat alkaa olla sitten tämän talven osalta olla ohitse Aholahdessa, sillä lauantaille 22.3 siirretyt Ville Vellosen muistohiihdot on peruttu tältä talvelta jo toistamiseen ja syynä oli? .... ei ole lunta.
Su 16.3Lunta sateli eilen sen verran että muutamat innokkaat on tänään olleet hiihtämässä Ison-Säynejärven jäällä. Maa on valkoisena, mutta mantereen puolella ei pysty hiihtämään kuin rullasuksilla. Frisbeet lentelevät Aholahdessa, innokkaita tässä lajissa riittää, tulossa pitkä kausi heittäjille.
Erittäin kova puuskittainen pohjoistuuli tänään, ilmatieteen laitoksen mukaan jopa 9 m/s. Pakkasta aamulla -4 astetta ja päivällä -2 astetta. Aurinko paistaa. Naistenlahdentielle oli näköjään asetettu kelirikkomerkki (3t) ja ihan aiheesta. (onneksi norsupalloauto on ainoastaan 2800 kiloa, päästää ehkä työpaikalle)
La 15.3Pihapeliturnaus päivä, 10 joukkueen voimin. Pelit käynnistyivät kello 10 ja kestävät klo 16.30 saakka. Myös frisbeegolfaajat tulivat aamulla heti 8 jälkeen radan kiertoon.
Räntäsade alkoi aamulla kahdeksan hujakoilla ja alkaa muuttumaan nyt päivällä lumiseksi. Ei kuitenkaan kerrytä maahan paljoakaan lunta. Lämpötila nollan hujakoilla. Kahvio auki tänään klo 17 saakka.
Pe 14.3Yksi yksinäinen hiihtäjä nähty tänään Aholahdessa kiertämässä järven jäätä ympäri, jäähiihtoa! Tänään muuten aikamoista säpinää Aholahdessa, sillä 85 työkeskus Telakan asiakasta liikkuivat ohjatusti hiihtokeskuksella. Huomenna on sitten Pihapeliturnaus, johon osallistuu 10 joukkuetta. Pelit alkaa aamulla kello 10.
Sää tänään +4 astetta, aurinkoa ja erittäin voimakas puuskittainen tuuli.
To 13.3

Kylläpä on kesäinen päivä Aholahdessa. Lämpötila +6 astetta ja aurinko porottaa todella lämpimästi. Kun katsoo stadionin aluetta, niin eipä uskoisi, että siinä hiihdettiin vielä maanantaina. Rakennustyöt viikonlopun pihapeliturnausta varten alkoi tänä aamuna ja parkkipaikka näyttääkin vähän erilaisesta kun normaalisti. Frisbeegolfaajat saapuivat eilen noin klo 11 aikoihin ja sen jälkeen on metsässä ollutkin lentäviä  lautasia näkyvissä. Viikonlopuksi luvatut lumisateet näyttäisi nyt viimeisten ennusteiden mukaan menevän jonnekin muualle kun Aholahden suunnalle. Ennusteet kylläkin muuttuu kokoajan, että eihän näistä tiedä.

Huomenna työkeskus Telakan liikuntapäivä Aholahdessa ja lauantaina pihapeliturnaus klo 10 alkaen.

Ke 12.3

Hiljaista on Aholahdessa toistaiseksi. Frisbeegolf radan korit on paikoillaan ja odottamassa heittäjiä, joita varmasti iltapäivän aikana alkaa Aholahteen tulla. Aurinko paistaa ja lämpömittari näyttää + 5 astetta. Voimakas länsituuli kuitenkin Aholahden saloillakin käy ja saattaapa hieman hankaloittaa frisbeen heittoa. Hiihtäjistä ei tänään Aholahdessa havaintoja, eilen ainakin yksi kävi koittamassa hiihtämistä.

Lauantai illasta lähtien on luvattu voimakasta lumisadetta, joka kestäisi koko sunnuntain. Saattaapa olla että golf-kausi päättyy lauantaina ja siirrytään taas hiihtohommiin.

Ti 11.3

Aamulla +2 astetta lämmintä. Puolen päivän aikaan +6 astetta ja aurinko paistaa. Talvisalon koulun liikuntapäivä tänään Aholahdessa. Lumikengillä käveltiin, mutta ei hiihdetä. Hiihtokelit tältä erää loppuneet Aholahdessa. Latu-urat puhki ja jäässä.

Huomenna keskiviikkona alkaa Aholahdessa frisbeegolf kausi. Puuttuvat korit pystytetään aamupäivän aikana ja sen jälkeen rata on kierrettävissä. Golfaajia varoitellaan liukkaista keleistä, sillä väylät on jäisiä.

Kahvio on seuraavan kerran avoinna perjantaina klo 9-15 (työkeskus-Telakan liikuntapäivä) ja lauantaina klo 9.00 - n. 17.00 (pihapeliturnaus) 

Lisätäämpä vielä, että Naistenlahdentiellä alkoi sitten kelirikkoaika ja kestää ilmeisesti seuraavaan talveen saakka. Tiedossa mutavelliä, kuoppia ja rikkoutuneita autoja. Kyllä oli mukava talven ajella hyvällä tiellä, mutta kun lumet on sulanut niin yksi *helvetti alkoi. Muutama vuosi sitten tehty tieremontti ainakin omasta mielestäni oli niin epäonnistunut kuin vain jokin  voi olla. Tie meni entistä huonompaan suuntaan. Eipä ole mukava ajella joka päivä työpaikkalle Aholahteen ja pelätä ajaako ulos tieltä vai hajoaako jokin autosta. Tiehoitokunnalle ja ennen kaikkea tien auraajalle Kiitokset  talvihoidosta. Mutta muuten ei ruusuja voi antaa. Kiitos ja Anteeksi kun sanoin sanottavani.

*Vertaus helvetti- Keväinen klassikko maantepyöräilystä. Parisi-Roubaix pohjoinen helvetti. mutaa ja mukulakiviä.

Ma 10.3

Viikko alkaa keväisissä tunnelmissa. Lämpötila aamulla kello 10 on peräti +4,5 astetta. Aurinko paistaa ja tulossa upea keväinen päivä. Sitten ne huonommat asiat. Lumet on sulaneet viikonlopun aikana todella kovalla vauhdilla. Kilpa 3km latu on vielä valkeana, mutta paljoa sielläkään ei lunta ole, vaan ennemmin jäätä. Latumiehen mukaan sen vielä pääsee ympäri menemään kun käyttää erityisen kovaa varovaisuutta. Muut lenkit ja jääladut on tältä erää sellaisessa kunnossa, että hiihtämään niissä ei kunnolla pääse.

Huomenna tiistaina Talvisalon koululaisia liikuntapäivän vietossa Aholahdessa.

Keskiviikkona 12.3 frisbeegolfradan korit laitetaan paikalleen ja rata on keskiviikosta alkanen taas golfaajien käytössä ainakin toistaiseksi.  

La 8.3Aamulla kello 9.30 lämpötila +3 astetta, pientä vesisadetta ja erittäin kovia tuulen puuskia. Lämmintä on ollut yölläkin ja lumetkin on sulaneet selvästi viimeisen vuorokauden aikana. Hiihtostadionin alue alkaa olla huonona, mutta kilpa 3km lenkillä riittää kuitenkin lunta hiihtämiseen. Viime vuonna oli tähän aikaan muuten -15 astetta pakkasta ja aurinkoinen hiihtopäivä. Silloin pystyttiin hiihtämään Hippo hiihdot, mutta tänään pidettäväksi suunnitellut Hippo Hiihdot on peruttu. Hyvää Naisten päivää kaikille naisille !
Pe 7.3

Lämpimän puolella on oltu niin yöllä kun aamupäivälläkin. Kello 11.30 aikaan lämpötila +2 astetta. Järven latu-urat on hieman vettyneet, eikä järveltä enää tahdo löytyä uutta väylää mihin latuja pystyisi vetämään. Kilpa 3km latu-ura hiihtokunnossa. Jos hiihtämään haluaa, niin aamulla aikaisin tai myöhemmin illalla hiihtokelit parhaimmillaan. Hiihtokeskuksen latuväylien valot on päällä normaalisti.

Kaupungin latumies kertoi, että viikonloppuna ei latujen kunnostusta.Tulossa hieman myrskyisää säätä lähipäiviksi, saattaa olla latu-urat hieman roskaisia.
Lauantain Hippo-hiihdot on peruttu. Maanantaina hiihdetään SM-hiihdot Aholahdessa klo 13 alkaen. Näyttelijöiden SM-hiihdot.

Kahvio on suljettu viikonlopun ajan. Kahvio on avoinna ensi viikon aikana seuraavasti maanantaina klo 10-15, tiistaina klo 9-15, perjantaina klo 9-15 ja lauantaina klo 9-17. Tervetuloa.

To 6.3

Pakksta yöllä, mutta heti aamutuimaan siirrytty plussan puolelle. Aurinko paistaa ja on todella upea keväinen päivä. Hiihtämään Aholahdessa pääsee vaikka sitä kaupungissa ei aina uskotakkaan. Kilpa 3km ja järvenjää OK hiihtokunnossa. Kannataa kuitenkin käydä hiihtämässä aamupäivällä, sillä latu näyttää kostuvan päivän aikana kovasti. Huhtikuun kelit, maaliskuun alussa!

Sallalle terveisiä, kiitokset välitettiin päivittäjälle.

Ke 5.3

Vaihteeksi pakkasaamu -1 aste aamu kahdeksalta. Hiihtäjiä aamuliukkailla varsinkin järvenjäällä, joka kohtuullisen hyvässä kunnossa (vapaa). Maanpäällisistä laduista kilpa 3km on hyvässä hiihtokunnossa (vapaa/perinteinen). Muilla baanoilla pystyy hiihtelemään huonoilla suksilla. Valaistulla kuntoladulla laskut erittäin vaarallisessa kunnossa, jos sinne joku välttämättä haluaa mennä hiihtämään. Siellä ollut enemmän viime päivinä "koirankusettajia" kun hiihtäjiä.

Lisäys klo 11.00: Töiden ohessa kun oli aikaa, niin kävinpä itsekin kolmen vartin aamuliukkailla ja samalla katsomassa latutilanteen suksien päältä. Kilpa 3km lenkki oli aivan loistava näille lumille, hiihtäisi vaikka 30 km lenkin, jos jaksaisi nousta mäet 10 kertaan. Nyt tekemistä oli kahdessakin kierroksessa, joten seuraavana oli hyvä käydä katsomassa järven latutilanne. Kelkalla oli juuri ajettu uusi luisteluhiihtoura jäälle, jossa aivan mahtava hiihtää. Jäällä kyllä pystyy hiihtämään lähes missä hyväänsä sillä on ns. hankikelit, mutta missä hanki, sentti-pari senttiä lunta jään päällä. Lammen ympäri myös suksilla pääsi, kun väisteli hieman kiviä. Valaistulla en käynyt kun viime viikolla päätin etten sinne enää näillä lumilla lähde taiteilemaan.

Ti 4.3

Eilisen ja viime yön aikana sateli hieman valkeaa maahan, mutta hyvin vähän. Latu-urat on kelkan kanssa ajettu aamulla. Kaikilla laduilla pääsee jotenkin eteenpäin suksien kanssa, mutta hiihtokunnossa on kilpa 3km lenkki. Muutamia hiihtäjiä aamun aikana Aholahdessa mutta ei ruuhkaksi asti. Päivän lämpötila +1 aste ja pilvistä.

Kahvio toistaiseksi suljettu. Avoinna seuraavan kerran ensi viikolla tapahtumien aikana, ma, ti, ke, pe, la.

Ma 3.3

Räntää sataa, mutta eipä taaskaan jää paljoakaan maahan. Päivän lämpötila +1 aste. Kilpa 3km lenkillä pystyy hiihtämään. Muilla lenkeillä huonoilla suksilla varovaisesti. Eipä mikään loistava hiihtokeli tänäpäivänä.

Kahvio avoinna tänään, mutta huomisesta lähtien on suljettu. Mikäli hiihtokelit tulevat takaisin, niin kahvio avataan. Kahvio kuitenkin palvelee sovittujen tilaisuuksien aikana.

La 1.3Maaliskuu alkaa pienessä pakkasessa. Pakkasta peräti -1 aste aamulla kello 10. Aurinko paistaa ja tulossa erinomainen ulkoilupäivä. Lumitilanne kuitenkin surkeahko. Kilpa 3km lenkki hiihto kunnossa. Muut lenkit on enemmän jäätikköä. Järven jäällä on kohtuullinen luisteluhiihto keli, kannattaa ainakin käydä kokeilemassa. Laulun sanoja myötäillen " tammikuu oli pitkä ja lumeton, helmikuu oli pitkä ja lumeton ja niin taitaa maaliskuustakin tulla PITKÄ JA LUMETON! "
Pe 28.2-0 astetta ja pilvistä. Kilpa 3km lenkki hiihtokunnossa. Hiihtäjiä on myös Ison Säynejärven jäällä, jossa on hieman lunta, siellä olosuhteet hiihtämiseen kohtuulliset. Valistulla on hieman alamäkiin yritetty laittaa latumiehen toimesta lunta, mutta lenkki on jäinen, osittain puhki ja monin paikoin vaarallisessa kunnossa.
To 27.2Päivän lämpötila -0 astetta. Aamupäivällä sateli hieman lunta, mutta eipä se maassa kuitenkaan näy, kiusasi vaan. Latu-uria ajeltu tänään latumiehen toimesta ja yritetty hieman pehmentää jäätikköjä. Kilpa 3km lenkki on hiihtokunnossa ja siinä on myös ihan oikea perinteisen latu. "Eilen oli siinä todella hyvä hiihtää". Lammen ympäri menevä lenkki on huono, useassa kohdassa näkyy maata. Valaistu kuntolatu on jäätikköä ja ainakin itse eilisen lenkin jälkeen päätin etten sinne näillä lumilla enää mene rikkomaan itseäni. Laskut todella vaarallisia, vaikka yrittää miten aurata ja jarruttaa, niin suksen kantti ei millään tahdo pitää. Kilpa 5 km suljettu, Suurjärven lenkillä sepeliä urilla, joten sielläkään ei kannata paljoakaan hiihdellä. Nyt on luvassa pakkaskelejä lähipäivinä, joten tuskin paljoakaan lumet sulavat. Nautitaan hiihtokeleistä kilpa 3km lenkillä.  
Ke 26.2

Pakkasaamu pitkästä aikaa. Yöllä pakkasta jopa -3 astetta, nyt aamulla ennen kymmentä alkaa olla lämpötila nollassa. Aurinko paistaa, joten lämpötila nousee tänään reilusti plussan puolelle. Latu-urat aamulla latukoneella ajettu, mutta ovat edelleen jäiset. Paljoa ei voi puhua, että päästään lumella hiihtämään vaan ennemmin voisi sanoa, että jäätikköhiihtoa. Ladulla yllätyksiä useissa kohdissa, joten varovaisuutta hiihdettäessä. Katso tarkemmin edellinen päivä.

Suurjärven lenkillä on sepelit näkyvissä tieosuudella, joten siellä hiihtokelit on loppuneet tällä erää.

Kahvio pidetään tänään avoinna ainakin aamupäivän ajan, katsotaan tuleeko hiihtäjiä. Jos ei hiihtäjiä ole niin laitetaan putiikki kiinni kello12 aikaan. Huomenna normaalisti auki klo 10-15. Haka-alueen nuorisotilan lapset huomenna Aholahdessa.

Ti 25.2

"Onkos tullut kesä, näin talven keskelle ja otetaanko fillarit esille ja laitetaan sukset odottamaan ensi talvea." Tänä aamuna +2 astetta, aurinko paistaa ja navakka 8-9 m/s lounastuuli. Lumet huvenneet eilisen aikana todella rajusti. Latu-urat on tänään aamulla hyvin jäiset ja jossakin paikoissa jopa vaaralliset. Luisteluhiihtoa pystyy jollakin tavalla menemään, mutta laduilla hiihtämisessä on jo ongelmia. Paikoitellen näkyy maata ja isompia kiviä baanoilla. Ei mikään nautinto ole näillä lumilla hiihtäminen.
Ennusteiden mukaan lähipäivinä saattaa lämpötila mennä hieman pakkasen puolelle, mutta lunta ei ole 10-15 päivän ennusteiden mukaan tulossa. Olikohan se talvi nyt tässä! Jos on mahdollista niin kannattaa suunnata sukset pohjoisen lumille.  

Kahviossa vielä päivystellään, mutta katsotaan päivä kerrallaan miten pidetään auki. Kahvio on auki kuitenkin sovittujen tapahtumien yhteydessä.

Lisäys ti 25.2 klo 17
Oma 10 lenkki hiihdetty ja todettu seuraavaa. Stadionin alue pelkkää jäätikköä. Lammen ympäri menevä latu on todella huonossa kunnossa, maata ja kiviä on useassa kohdassa näkyvissä. Valaistulla 5,6km lenkillä ensimmäinen 800 metriä on huonompaa osuutta sen jälkeen 1,5km asti jopa yllättävän hyvä hiihtää. 1,5km kohdalla huono pätkä notkossa, loppupätkä hiihdettävässä kunnossa, joskin paikoitelleen maata näkyvissä. Lisälenkillä on kiviä, joten itse ainakin käännyin ensimmäisen laskun jälkeen pois lisälenkiltä. Kaikki lenkit ovat jäässä, vapaa hiihtomuoto jotenkin onnistuu, mutta perinteisen ladut oikeastaan sulaneet pois. Laskut todella vaarallisessa kunnossa monessa kohti. Päivällä kannattaa käydä hiihtämässä, keinovaloissa ei saata kaikkia ladun yllätyksiä nähdä. Nyt hiihtäminen on extremiä. Kannattaa miettiä lähteekö hiihtämään vai tekeekö jotain muuta liikuntaa.

Ma 24.2

Koululaisten hiihtoloma alkoi, keli ei kuitenkaan ole mikään hyvin talvinen. Lämmintä aamulla +2 astetta ja navakka etelä tuuli. Lumet huvenneet yön aikana todella paljon. Hiihtämään kuitenkin pääsee kaikilla lenkeillä. Valaistulla kuntoladulla huonompi kohta 1,5 km kohdalla, muuten OK kunnossa. Jääladuille on nostanut vettä. Pullinlahdella näytti lumet sulaneet jään päältä, joten sinne odotettavissa kohta retkiluistin kelejä.

Ensi viikon tiistain minimaakuntaviesti on jouduttu peruttamaan. Lumiolosuhteet kilpahiihtoon on tällä hetkellä huonot.  

Su 23.2

Jos Olympialaduilla oli tänään miesten 50 km lento keli, niin sitä se ei tänään Aholahdessa ole. Aamulla satoi hiukkasen märkää räntää laduille ja se vei kyllä luiston lähes olemattomaksi, eli työmiehen hiihtokeli. Plussan puolella ollaan kaksi astetta. Aholahdessa todella hiljaista. Kaikki ladut on kuitenkin hiihdettävässä kunnossa. Valaistu ja lisälenkki OK, kilpapuolen lenkit OK, lammen ympäryslenkki OK, Suurjärvenlenkki OK, Pullinlahdelta tuleva lenkki hiihdettävässä kunnossa. Jääladuille noussut hieman paikkapaikoin vettä.

Päivitys klo 17.
Keli muuttui päivän aikana todella paljon. Räntäsateen jälkeen sää kuivui ja hiihto-olosuhteet paranivat. Latu kaikilla osuuksilla näytti olevan liipalla ja erittäin luistava. Luistelu-ura hieman rapsakka, mutta ei jäässä. Loistava keli hiihtää ainakin vapaata.

Pe 21.2

Pakkasta -6 astetta. Hieman sataa lumihiutaleita, joka ei kylläkään paljon kinoksia kerrytä maahan. Ladut Ok kunnossa, hieman kuitenkin jäiset. Latuja on pystytty ajamaan myös Pullinlahdelle, josta pääsee nyt suhteellisen hyvin Aholahteen. Suurjärven lenkki on hyvässä hiihtokunnossa, maasto-osuudelle latumies on käynyt kolan kanssa lumettamassa väylää ja on nyt kohtuullisessa hiihtokunnossa. Huomiseksi on taas luvassa lumisateita, joten hiihtolomaviikolle taitaa kuitenkin tulla kohtuulliset hiihto-olosuhteet.

Tänään 9-13 välillä Mertalan yläkoulu pitämässä Aholahdessa talviliikuntapäivää. Hiihtokeskuksen lähimmät parkkipaikat suljettu, koska niillä on lapsilla erilaisia liikuntapisteitä. Lammen vieressä olevat P-paikat käytössä.

Seuraava päivitys vasta sunnuntaina, sillä huomenna lauantaina olemme pitämässä Joensuussa Norsupallo turnausta. Kahvio kuitenkin palvelee normaalisti joka päivä 10-15 välisenä aikana.

To 20.2

Pakkaspäivä -6 astetta. Livakka keli tänään, ladut kovat ja hieman jäiset.

Tänään Aholahdessa 9-14 välillä Kelarpellon koulu pitämässä talviliikuntapäivää. Lähiladuilla siis paljon pieniä hiihtäjiä. Hiihtokeskuksen lähimmät parkkipaikat suljettu, koska niillä on lapsilla erilaisia liikuntapisteitä. Lammen vieressä olevat P-paikat käytössä.
Huomenna Aholahdessa Mertalan koulu 9-14 välisenä aikana. Toimintaa samalla tavalla kun tänään torstaina.

Ti 18.2

Aamulla keli hieman pakkasen puolella, joten aamupäivän puolella aivan mahtava hiihtokeli. Puolen päivän aikaa alkoi hienoinen lumi-, ränttä-, vesisade, joka hieman vei vauhtia suksista. Valasistu 5,6 km latu ja lisälenkki näille lumille OK kunnossa, kilpapuolen ladut Ok. Suurjärven lenkki, eli entinen Aittolammen lenkki (nykyisin latu ei mene enää Aittolammelle saakka) on yllättävän hyvässä kunnossa. Huonokohta siellä metsäosuus Suurjärvellä. Suurjärvenlenkillä on enemmän lunta kun hiihtokeskuksen alueella. "Onkohan tutkan mäki niin suuri vuori, ettei lumisateet pääse hiihtokekuksen alueelle?" Tervastuvalle asti ei ole pystytty tekemään latuja.

Aamupäivällä ihan mukavasti hiihtäjiä Aholahdessa!

Ma 17.2Plussan puolella ollaan taas, tänään +1 aste ja pilvenen säätila. Eilen satoi iltapäivän ja alkuillan aikana noin 5 cm uutta märkää lunta. Hiihtokeskuksen kunto- ja kilpapuolen ladut ajettu tänään ensimmäistä kertaa tänä vuonna latukoneen kanssa, eli lenkit on saatu tasaisempaan kuntoon. Hiihtokeskuksen jääladut OK kunnossa, muutamassa paikassa noussut vesi, mutta pystyy hiihtämään.
Tänään näyttäisi ja kuulostaisi olevan työmiehen hiihtokeli, eli ilmaiseksi ei saa tänään laduilla mitään. Keli muistuttaa Sotshin kelejä
Su 16.2

Aamulla kello 8 alkoi pieni lumisade ja sadetta on luvassa koko päiväksi. Sade on kuitenkin niin pientä, että tuskin paljoakaan lunta päivän aikana maahan jää. Pakkasta aamulla - 1 aste. Hieman nihkeä keli luisteluhiihdossa, mutta latu-ura on liukkaampi ainakin sellaisissa paikoissa missä on hiihdetty. 
Hiihtokunnossa kuntopuolen valaistu 5,6km ja lisälenkki, Lammenympäri menevä valolatu sekä kilpapuolen hiihtoladut. Myös jää lenkit hiihtokunnossa. Suurjärvelle ajettu myös ladut, jossa tie osuudet hiihtely kunnossa, mutta lähempänä Suurjärveä ole maasto-osuus huono. Tervastuvalle ei latua. Pullinlahdelta on latu-ura Aholahteen, maasto-osuu huonossa kunnossa, mutta sitä pitkin pystyy hiihtämään. Lähempänä Aholahtea Pullinlahden latu on järvenjäällä.

Ensi sunnuntain Olavin Retkeilijöiden järjestämä Olavin Hiihto on lehtitietoihin perustuen peruttu !

Päivitys klo 12.30: Kylläpä Aholahti tyhjeni ennen puoltapäivää. Taitaa kiinnostaa olympialaisten miesten viesti.

La 15.2

Aamulla pakkasta -1 aste, pilvistä. Tulossa loistava hiihto- ja ulkoilupäivä. Ladut ajettu latumiehen toimesta aamutuimaan. Koska latuja ajetaan vielä vähän lumen aikaan kelkoilla , ei latukoneella, niin ladut on hieman jäiset. Valaistu kuntolatu OK kunnossa. Lisälenkki on vielä pehmyt, sauvat menevät läpi ja ainakin raskaamman hiihtäjän potkutkin viiltävät melko syvältä. Kilpapuolen lenkit lumimäärään nähden loisto kunnossa.

Hiihtokeskuksen WC remontti on valmistunut ja wc:t on hiihtäjien käytössä. Kiitos Savonlinnan kaupungin toimitilapalvelun remonttimiehille.

Kahviossa päivystetään 10-15 välisenä aikana. Tervetuloa !

Pe 14.2

Yöllä on selvästi oltu pakkasen puolella, sillä liukaskeli ainakin aamupäivällä Aholahden laduilla. Aamulla pakkaslukema -1 astetta, pilvinen sää. Hyvä hiihtopäivä tulossa, aamulla ainakin hiihtäjiä ihan mukavasti hiihtokeskuksen laduilla. Päivällä saataa olla hiljaisempaa ainakin puolen päivän jälkeen, sillä taitaa olla hiihtäjät TV:n ääressä 15 kilomerin pertsan lenkillä. Ladut OK hiihtokunnossa, eli viikonloppuna sukset jalkaan ja Aholahden laduille.

Huomenna lauantaina on taas pieniä hiihtäjiä Aholahdessa 10-12 välisenä aikana hiihtokoulussa.

KAHVIO PALVELEE PÄIVITTÄIN 10-15 VÄLISENÄ AIKANA. TERVETULOA !

To 13.2Onpa rankka keli tänään, mutta hiihtämään pääsee. Lämpötila päivällä + 2 astetta. Päivällä muutamia hiihtäjiä Aholahdessa, eli suurta ryntäystä laduilla. Ladut ok, katso edellinen päivä.
Ke 12.2"Talvi jatkuu", ollaan lähes tulkoon pakkasen puolella -0,5 astetta. Pilvinen ja pientä lumisadetta tänään aamupäivän aikana. Hiihdettävässä kunnossa kilpapuolella 2 ja 3 km, lammen ympäri menevä lenkki sekä valaistu 5,6 km latu, sekä Aholahden jääladut. Pohjat ajettu myös valaistunladun lisälenkille. Myös pohjat tehty Tervastuvan suuntaan Suurjärjelle, tie osuudet siellä kohtalaisessa kunnossa, mutta maastossa erittäin huonoa. Pieni pakkanen tekisi nyt tällä hetkellä hyvää, ennen seuraavia lumisateita.
ti 11.2Hip Hei, lunta on satanut! Yön aikana satanut noin 5 cm uutta märkää lunta. Päivän lämpötila +0 astetta ja pientä lumisadetta. Latuja on päästy nyt tekemään kohtuullisesti maan päällekin. Ladut vedetty ja melko hyvässä hiihtokunnossa seuraavasti: Lammen ympäri menevä lenkki, kilpa 2km ja valaistu 5,6 km kuntolatu. Lammen ja järven jääladutkin hyvässä kunnossa. Talvi taisi alkaa nyt ja varsinkin kun huomiseksi on taas luvassa lumisateita. Nyt sukset jalkaan ja hiihtämään !
Ma 10.2

Pilvinen, kostea ja pimeä päivä +0 astetta. Latumies kolaa lunta maalialueen laduille. Kohta alkaa loppumaan lumet latujen viereltä. Lumisateita odotellaan ja niitä todella toivotaan. Tälle päivälle luvattu hieman lunta, mutta tuleeko sitä lunta ja sataako vetenä? Siinä päivän kiperä kysymys.

Hiihtäjiä on Aholahdessa aamusta lähtien sillä lunta vielä riittää hiihtämiseen, toistaiseksi. Jääladuille nostanut vettä, mutta vielä onnistuu hiihtäminen jäälläkin, kun pysyttelee latu-urilla.

Su 9.2

Voi että, on satanut vettä. Ei tee hyvää laduille. Ladut kuitenkin ajettu ja hiihtokunnossa. Lammen ympäri pääsee, samoin kilpapuolella 1 km ja osittain 3km ladut kunnossa. Lammet myös hiihtokunnossa vaikka alkaa nostamaan vettä kummallekin lätäkölle.
Valaistulla ladulla eilen ainakin hiihdetty ja muutaman hiihtäjän kommenttien perusteella siellä ladulla ei raavi suksen pohjia kuin muutamassa kohdassa, mutta luistelu-uralla sitäkin enemmän raapii. Latumies ei uskalla mennä sinne ajamaan latuja, koska kelkan telat raapii sieltä kiviä laduilla. Päivän lämpötila +1 aste, pilvinen sää. Yllättävän vähän hiihtäjiä tänään aamupäivällä Aholahdessa.

Latumies käynyt tänään ajamassa Pullinlahdella latuja. Siellä vesi noussut voimakkaasti järven jäälle. Latu-urat vedessä. Luisteluhiihtobaanoilla joku (jotkut) käyneet ajamassa mönkijöillä ja "mopoilla". Onko se pakko niillä ajaa, varsinkin kun nyt pystyisi jäällä ajamaan muuallakin. Tänäkin talvena jäljet johtaa samaan pihaan kun viime talvenakin. Moottoriurheilu on myös hieno harrastus, mutta täytyisi myös muut ottaa heidänkin huomioon. Kyllä sinne Pullinlahdelle mahtuisi niin hiihtäjät, luistelijat, moottoriurheilijat kun hevosetkin, ei sotketa toisten tekemisiä. Eikö niin!

La 8.2Yöllä on satanut muutama hiutale uutta lunta, aamun pakkaslukema -1 aste ja pilvinen sää. Hiihtäjiä laduilla melkoisesti aamuvarhaisesta lähtien. Hiihtokunnossa lammenympäri menevä lenkki ja kilpapuolen 1 km latu, sekä jääladut. Kahviossa aamupäivällä täysi suhina, kun reilut 20 muumi-hiihtokoululaista on harjoittelemassa ensi vuosikymmenen olympialaisiin varten. Kahviossa palvellaan ja katsellaan kisoja. Tervetuloa Aholahteen ulkoilemaan.
Pe 7.2

Päivän pakkaslukema -5 astetta. Hiihtäjiä Aholahdessa aamuvarhaisesta lähtien. Hiihtokunnossa lammenympäri menevä lenkki, kilpapuolella 1 km latu, sekä jääladut saunalammella ja viereisellä Säynejärvellä. Kilpakolmosella pystyy myös hiihtämään, mutta pitkässä laskussa on oja tulvinut niin että se on muodostanut vaarallisen jääpolanteen laskuun.
Valaistulla 5,6 km kuntoladulla on joku "MULKKU" käynyt ajamassa autolla. Toivottavasti on saanut siitä hyvät olon itselleen! Lämmittää se autoilu myös latumiestä ja hiihtäjiä, eli hienosti tehty! Valaistulla edelleen vähän lunta ja latu-urilla on kiviä.
Pulinlahdelta on vedetty myös uraa Aholahteen, mutta ei hyvässä kunnossa. Pääsee kuitenkin jotenkin tulemaan (erään Pullinlahdelta tuleen hiihtäjän sanoja lainaten - "parempi hiihtää mustikanvarpuja pitkin, kun latu-uralla")

Hiihtokeskuksen wc remontti alkaa kohta olla loppusuoralla. Tänään saatiin huolto- / pukuhuonerakennukseen vedet toimimaan. Joten avaamme pukuhuoneiden WC:n hiihtäjien käyttöön. Pukuhuoneiden WC on toistaiseksi avoinna klo 10-15 välisenä aikana. Toiveissa on saada Kahvio rakennuksen WC:t käyttöön ensi viikon aikana, jolloin WC:t on avoinna aamusta - iltaan.

Huomenna Aholahdessa taas pieniä hiihtäjiä Muumi-hiihtokoulussa aamupäivän aikana!

KAHVIOSSA OLLAAN VALMIINA PALVELEMAAN JOKA PÄIVÄ KLO 10-15 TERVETULOA !

To 6.2Pilvinen - 4 asteen upea talvipäivä. Hiihtokunnossa maanpäällä lammen ympäri menevä 1,4 km latu ja kilpapuolella noin 1km lenkki, jotka on kummatkin lumetettu latumiehen toimesta. Jääladut hyvässä kunnossa, joskin Säynejärvellä on muutamissa kohdissa nostanut vettä jäälle, mutta ei estä missään nimessä hiihtämistä.
Kilpa 3km on toistaiseksi kiinni, sillä vauhdikkaan laskun alaosassa on jääpolanne vaarallisesti latu-uralla. Tänään on sahattu jäähän railoa, että vesikulkisi uralta pois. Korjaustoimet kuitenkin kesken. Valaistulla kuntoladulla on hiihdetty, mutta siellä on kiviä, jos haluaa extremiä ja vaarallisia tilanteita, niin sinne hiihtämään.
Ke 5.2Päivän pakkaslukema -4 astetta, pilvinen sää. Latumies Ahti teki tänään kovan homman ja lumetti kolan kanssa lammen ympäri menevän latu-uran. Lammen ympäri on nyt melko turvallista hiihtää, joissakin paikoissa hieman maata ja oksija näkyvissä, mutta muutaman kierroksen perusteella ei ainakaan kiviä näyttänyt siellä olevan esillä. Lenkin pituus Piirosen Kaken viime talvena mittaamana 1430 metriä. Kilpa 3 km lenkillä pystyy myös jollain tavalla hiihtämään. Valaistulla kuntopuolen ladulla on kiviä näkyvissä, voi ehkä huonommilla vehkeillä hiihtää varovaisesti. Jääladut loistavassa kunnossa, varsinkin latu oli tänään todella liukas.
Ti 4.2

Päivän lämpötila +0 ja pilvinen sää. Latupohjat on kelkalla ja levyllä ajettu kaupungin latumiehen toimesta. On huomattavasti kovemmassa kunnossa kun eilen, joten suoja sää on ollut nyt tällä kertaa hyväksi. Yllätyksiä kuitenkin latu-urilta löytyy ja ainakin päivittäjän 110 kg painavat "vahvat ja voimakkaat" luistelupotkut raapivat mukavasti maahan saakka. Eli ei missään nimessä pakasta vedetyillä vehkeillä kannata laduille lähteä. Toisaalta jäällä on ihan hyvä hiihtää, joten suositellaan edelleen lammen ja järven kiertämistä. Käykäähän hiihtäjät myös kahviossa munkki kahveilla tai mehulla. Hiljaista on ollut, myyjä alkaa kuulema pitkästyä.

Lisäys iltapäivältä latumiehen kertomana: Valaistulla ladulla ylämäkien kohdalla kiviä tullut paljon esille ja muutenkin vaarallisia paikkoja. Latu-urat pehmenneet päivän mittaan huomattavasti. Pohjettu baanoja myös kilpa 5km reitille. Kilpa 3 parhaimmassa hiihtokunnossa maanpäällisistä lenkeistä. Suurjärven - Tervastuvan suuntaa tehty latupohjaa, mutta kiviä todella paljon urilla. Ei kannata vielä suunnata hiihtolenkkiä sinne suunnalle.

Ma 3.2Pilvinen - 3 asteen keli tänään. Yöllä hieman 2-3 cm uutta lunta. Latupohjat ajettu kelkan ja levyn kanssa valaistulle ja kilpa 3 km lenkille. Kilpapuolen lenkki paremmassa kunnossa, kun on purupohjalla. Kiviä ja maata saattaa löytyä, eli varmasti löytyy, kokemusta on. "Päivittäjälle iso naarmu suksiin, onneksi hieman huonommat kapulat". Latupohjia latumies koko ajan ajaa kovemmaksi, toivottavasti lauhtuu suojakeliksi, niin tulisi hyvät pohjat.
Jääladut kummankin "lätäkön" päällä hyvässä kunnossa - Suosittelen vielä tänään näillä hiihtämistä.
Su 2.2

Pilvinen -5 asteen ulkoilupäivä. Eilen satoi hieman lunta koko päivän, mutta valitettavasti ei tarpeeksi. Hiihtäminen jatkuu ainakin toistaiseksi jääladuilla. Maastossa on ajettu latupohjia, mutta satanut lumi kun on niin hentoista pakkaslunta että kelkka ja sukset raapivat maata. Luvassa ensi yöksi taas vähän lumisateita. Pieni suvikeli tekisi latupohjille nyt hyvää.

Hiihtäjiä aamusta lähtien tosi paljon Aholahdessa. Kahvio palvelee taas tänäänkin asiakkaita. Tervetuloa Aholahteen !

La 1.2Valkoista mannaa on satanut aamun aikana. Pakkaslunta on tullut klo 10 mennessä vajaat 5 cm. Kevyesti edelleen sataa, mutta taitaa suurin lumimyräkkä olla jo takana päin. Latujen pohjia latumies ajaa viikonlopun aikana kelkan kanssa ja paremmin näkee vasta huomenna missä kunnossa maan päällä olevat ladut on, kun pohjat on kovettuneet. Hiihtäjiä melko runsaasti lammen ja järven jäällä. Lammen jäällä myös reilut 20 muumihiihtokoululaista. Pakkasta aamulla klo 8 oli -11 astetta. Kahviossa päivystetään klo 15 saakka tänäänkin.
 
Pe 31.1

Juhlat on juhlittu ja palattu Aholahteen. Tänään aamulla -27 astetta pakkasta. Päivän mittaan lauhtuu ja kello 12 pakkasmittari näyttää ainoastaan -18 astetta. Aurinko paistaa. Jääladut kelkalla ajettu ja hyvässä hiihtokunnossa. Huomiseksi luvassa aamusta lähtien lumisadetta ja toivotaan että sitä tulee runsaasti.

Huomenna lauantaina aamupäivällä paljon pieniä hiihtäjän alkuja saunalammella Muumi-hiihtokoulussa.

KAHVIO PALVELEE JOKA PÄIVÄ KELLO 10.00 -15.00

Ti 28.1

Loistava ulkoilusää. Aurinko paistaa ja pakkasta -10 astetta. Yöllä satoi hieman höttöistä pakkaslunta joka on kelkan kassa poljettu jääladuille. Latupohjia on myös poljettu Kelkan kanssa, mutta latumiehen mukaan lunta on niin vähän, että kelkka raapii maata sitä mukaan kun pohjia ajetaan.

Kahvio on avoinna päivittäin klo 10-15 välisenä aikana.

Päivityksissä on muutaman päivän tauko, sillä menemme keskiviikkona pokkaamaan palkintoa Helsinkiin? Seuraava päivitys keliolosuhteista perjantaina 31.1

Ma 27.1Aurinkoinen pakkaspäivä, pakkaslukemat klo 11 oli -10 astetta. Aamupäivällä hieman kevyttä lumisadetta. Hiihtäjiä kokoajan varsinkin Ison-Säynejärven puolella, mutta ei niin vilkas päivä kun viikonloppuna. Viikonlopuksi luvattu lumisateita, joten jos silloin tulisi varsinaiset lumikelit. Toivossa on taas hyvä elää....
Su 26.1Pilvinen -8 asteen pakkaspäivä. Aamu klo 8 lähtien hiihtäjiä saunalammen ja varsinkin Ison-Säynejärven jääladuilla. Jääladuilla pystyy menemään myös perinteisellä hiihtotavalla. Kahviossa päivystellään tänään kello 15 saakka.
La 25.1

Hiihtobuumi alkoi Aholahdessa. Jäällä lampea ja järveä kiertämässä todella runsaasti hiihtäjiä. Pakkasta tänään aamupäivällä -8 astetta, pilvinen sää. Hieman tuulee ja samalla tiputtelee puista lumia maahan.

Tästä päivästä lähtien KAHVIO ON AVOINNA KLO 10.00 -15.00 joka päivä !
Pe 24.1Aamulämpö -27 astetta ja aurinkoista. Eipä muuta tänä päivänä !
To 23.1

Pakkanen pani, mutta minä en pannut tänä aamuna suksia jalkaan. Eikä moni muukaan suksia ole tänä aamuna jalassa pitänyt ainakaan Aholahdessa. Pakkasta aamulla Aholahdessa -23 astetta. Hiljaista on !
Tänään voisi suositella vaikka sisäliikuntaa, esimerkiksi Kristalli Sportin kuntosalilla.

Ke 22.1

Aurinkoista -16 astetta. Muutamia hiihtäjiä jäällä hiihtämässä aamupäivän aikana.

Hiihtokeskuksen kahvio avataan lauantaina 25.1. Kahvio avoinna lauantaista lähtien päivittäin klo 10-15 välisenä aikana.
Ti 21.1Lauhempaa kun eilen aamulla...... -19 astetta. Heti kahdeksan jälkeen ensimmäinen hiihtäjä järven jäällä sivakoimassa. Luvassa päivälle siedettävää pakkasta noin -15 asteen tietämille, joten varmaan tänään hieman vilkkaampi hiihtopäivä tiedossa. Viimeisten säätietojen mukaan viikonlopuksi saattaa lauhtua alle 10 asteeseen, mutta lumisateita ei taida olla tiedossa.
Ma 20.1Pakkanen paukkuu Aholahdessa aamupäivällä -21 astetta. Hiljaista on hiihtorintamalla tänään ainakin aamupäivällä. Iltapäivän aikana pitäisi lauhtua hieman, joten eiköhän silloin joku uskalla hiihtämäänkin.
Su 19.1Aurinkolasikeli, upea aurinkoinen talvipäivä. Pakkasta aamulla lähes 20 astetta, päivällä -16. Hiihtäjät kiertää isompaa lenkkiä, eli ovat pääsääntöisesti Isolla-Säynejärvellä. Vilkkain hiihtopäivä näillä "jäillä".
La 18.1

Aurinko paistaa, eikä pilviä ole näköpiirissäkään, ainoat huonot puolet, että pakkanen paukkuu -20 asteessa ja hiihtämään pääsee ainoastaan lammen ja järven jäällä. Melko hiljaista on tänään aamupäivällä Aholahdessa, muutamia hiihtäjiä on ulkoilemassa näkynyt.

Sää ennuste lupaa samanlaisen sään jatkuvan koko tammikuun ajan, joten toivotaan että helmikuun alussa päästäisiin sitten hiihtämään muuallakin kun jäällä. Toivossa on hyvä elää, sanoi.....

Pe 17.1

Päivät toistaa itseään, samanlaiselta näyttää kun eilen ja toissa päivänä. Aamulla klo 8 lämpötila -18 astetta. Ensimmäiset hiihtäjät sauna-lammella ja järvellä heti aamu kahdeksalta. Hiihtokunnossa edelleen ainoastaan lampi ja järvi, joille vedetty kelkalla myös latu. Jäänpaksuus järvellä ja lammella noin 20 cm. Sauna-lammen ympäri menevän latu-uran valot on päällä, näyttävät jotenkin myös jäälle, joten illallakin voi hiihtää lammella.

Eilen tätä sivu seurasi 114 henkilöä, joten hiihtokelit näyttävät kiinnostavan. Toivottavasti sitä lunta tulisi pikkuhiljaa, että pääsisimme kunnolla hiihtämään !

To 16.1Saman näköinen päivä kun keskiviikkona. Pakkasta -16 astetta ja aurinko välillä näkyvissä. Hiihtokelit lammen ja järven jäällä jatkuu, mutta maanpääliset latu-urat vaativat lisää lunta, että niille pääsisi hiihtämään.
Ke 15.1Pakkanen paukkuu aamulla -19 asteessa ja aurinko alkaa paistamaan. Ensimmäiset hiihtäjät saapuivat lammelle aamulla 9 jälkeen hiihtämään. Illan ja yön aikana vähän uutta pakkaslunta satanut, mutta ei tarpeeksi että maanpäällä olevilla latu-urilla pääsisi hiihtämään. Saunalampi ja Iso-Säynejärvi hiihtokunnossa.
Ti 14.1Aamulla klo 8 pakkasta -17 astetta, pilvetön taivas. Hiihtäminen onnistuu hiihtokeskuksen saunalammella (n.900 m) ja viereisellä Isolla-Säynejärvellä (n.-2,3km).
Ma 13.1Pakkasta -10 astetta. Yöllä satanut kevyttä pakkaslunta 1 cm verran. Hiihtämään pääsee ainoastaan jäällä, jossa jään päällä hieman irtonaista pakkaslunta. Ennusteiden mukaan koko tämä viikko pakkasella -10 - 15 asteen välillä, eikä lumisateista ole tietoakaan.
Su 12.1

Pakkasta -9 astetta, loistava talvikeli ulkona liikkumiseen. Muutamia hiihtäjiä aamupäivän aikana hiihtokeskuksen viereisellä Ison-Säynejärven puolella ja maastossa olevilla hiihtobaanoilla muutamia hiihtäjiä ilman suksia sauvajuoksu lenkillä. Pakkasta on ollut nyt kaksi päivää, joten jäät on lammessa ja järvessä varmaankin jonkun verran vahvistunut, mutta edelleen varovaisuutta kannattaa olla jäällä liikkuessa.

Hiihtoseuran hiihtokoulu alkaa huomenna Aholahdessa klo 18.00.

La 11.1

Valkoista maassa on, mutta ei tarpeeksi !. Paikoitellen hiihtolenkeillä noin 1 cm lunta, mutta suurimmaksi osaksi baanat ovat aivan paljaat. Joten hiihtämään ei valitettavasti pääse. Aholahdessa näyttäisi olevan vähemmän lunta mitä Savonlinnan keskustan alueella on.Pakkasta Aholahdessa -9 astetta ja navakka pohjoistuuli.

Aamulla lammen jäällä kaksi uskalikkoa hiihtämässä pientä lenkkiä. Huom! Eilen lammella oli sulia kohtia, joten annetaan lammen jään jäätyä rauhassa, ettei satu vahinkoa!  
Pe 10.1

Aamulla maa on vielä mustana, mutta luvassa tälle päivälle lumisadetta. Sateen pitäisi alkaa aamupäivällä 10-11 välillä ja koko päiväksi on luvattu pientä sadetta. Toivottavasti tulisi sen verran että hiihtokelit alkaisivat. Aamulla lämpötila +1, mutta päivän mittaan pakastuu.

To 9.1Maa mustana, eikä voi hiihtää. Lämpötila +2 astetta. Päivän paras asia Aholahdessa - kaupungin remppamiehet saapuivat aloittamaan hiihtokeskuksen yleisö WC:n remonttia.
Ke  8.1Maa valkoisena, mutta ei tarpeeksi, Lunta sataa, mutta ei tarpeeksi. Odotus hiihtokeleistä jatkuu. Tänään lämpötila aamupäivällä nollassa. Ensimmäiset frisbeegolfaajat saapuivat tänään klo 10 radalle, muuten Aholahdessa melko hiljaista.
Ti 7.1

Märkää lunta maassa muutama millimetri. Lämpötila nollassa, ei niitä kaikista parhaita ulkoilukelejä tänään, varsinkin kun luvassa vesisadetta. Yöllä sade saattaa muuttua lumeksi. Loppuviikolla pakastuu, joten eiköhän se talvi ala pikkuhiljaa tulla Aholahteenkin.

Jos viikonloppuna on hiihtokelit, niin kahvio palvelee ulkoilijoita !

La 4.1Pakkasta -1 aste. Talven odotusta jatketaan Aholahdessa.
Pe 3.1Pakkasta -2 astetta. Maassa hieman valkoista. Luvassa seuraaviksi päiviksi pakkasta, joten toiveita talven tulosta näyttäisi olevan. Kello 10 mennessä ei ole yhtään frisbeegolfaajaa maastossa, omituista!
To 2.1.2014

Frisbeegolf kelit jatkuu Aholahdessa. Uuden vuoden päivänä frisbeegolfaajia ulkoilemassa tdella runsaasti. Myös tänään heti aamusta lähtien säpinää hiihtokeskuksen maastossa. Tänään ollaan poikkeuksellisesti pakkasen puolella -1 aste.

Katso uusi tapahtuma Aholahdessa 15.3.2014

Ti 31.12Hienoa on vuoden viimeinen lumeton päivä, mutta taitaa vuosi 2014 alkaa myös lumettomana. Joskin pieniä lumihiukkasia satelee aamupävän aikana Aholahdessa, mutta vuoden ensimmäisiksi päiviksi luvassabtaas plussan puolella olevia säitä. Frisbeegolfaajat tykkää näistä keleistä.
Ma30.12Lämmintä riittää, sillä plussn puolella ollaan. Hiihtäjiä ei ole Aholahdessa viikonloppuna näkynyt, mutta sitäkin enemmän frisbeegolfaajia. Pitäisikö muuttaa paikan nimeä Aholahden Frisbeegolf keskukseksi.
Pe27.12Lohduttoman näköistä on hiihtäjien kannalta joulun jälkeenkin. Ei lunta, ei pakkasta. Vuoden vaihteen jälkeen on luvassa pakkaskelejä, mutta tuleeko lunta?
Ma23.12

Jäätä ja maata näkyvissä!
Lumet lähteneet niin hiihtobaanoilta kun lammen jäältäkin. Tänään ei kannata tulla Aholahteen hiihtämään, ehkä jotain muuta tekemään. Lämpötila tänään aamulla klo 8 Aholahdessa +2 astetta. Pahalta näyttää että hiihtäjille tulee mustajoulu.

Palaamme kelipäivitysten merkeissä asiaan perjantaina 27.12

Savonlinnan Seudun Liikunta toivottaa:
Hyvää ja Rauhallista Joulua !

Su22.12Yöllä vesisadetta ja lumet sulaneet yön aikana vimmatulla tahdilla. Aamulla lämpötila +4 astetta. Ei hyvältä näytä hiihtokelien osalta.
La21.12

Latupohjia on ajettu, mutta vähän on latupohjilla lunta. Kiviä ja maata on näkyvissä. Ei hyvä! Saunalammen jäällä pystyy hiihtämään. Noin 900 metrin mittainen baana kovassa käytössä. Lämpötila tänään vuoden lyhimpänä päivänä on +1 aste.

Kahvio on suljettu, odotettaan parempia hiihtokelejä.

Pe20.12

Lumisade alkoi Aholahdessa aamulla klo 8. Jaksaako sataa, silleen että hiihtokelit tulisi? Luvassa seuraavaksi viikoksi erittäin lämpimiä kelejä, joten eipä taida hiihtämään jouluna päästä, varsinkin sunnuntaiksi luvassa vielä vesisadetta.

Muutama hiihtäjä aamupäivällä lammella.

Ke18.12

Pakkasta -1 aste ja aurinko paistaa, loistava hiihtopäivä - JOS OLISI LUNTA. Hiihtokelit tällä erää lopussa. Pullinlahdella nähty kaksi pilkkijää, mutta emme suosittele vielä edes Aholahden lammelle luistelemaan menoa.

Jatkamme päivityksiä kun hiihtokelit tulevat Aholahteen takaisin.

Ti 17.12

"Vettä sataa ropisee, tili tili tom, hiihtokelit loppuu nyt, tili tili tom" Lisäksi myrskyää Aholahden saloilla sen verran ettei ulos tee mieli mennä, tai oikeastaan ei uskalla mennä. Sen verran myrskyää, että eiköhän TAAS puita ole nurin myös hiihtobaanoillakin.

Tässä taisi olla nyt nämä lumet. Hiihtostadionin alueella näyttää todella surkealta. Valkoista on, mutta myös ruskeita läikkiä lumen seassa. Jos joku haluaa lähteä kokeilemaan hiihtoa, niin erittäin huonoilla suksilla ja kannattaa varautua extreemiin.

Naistenlahdentie on myös peilikirkkaana, joten autollakin varovaisuutta Aholahteen tullessa.

Ma16.12Lämpötila aamulla klo 8 on nollassa. Yöllä hippunen lunta. Joitakin hiihtäjiä Aholahdessa aamuhiihdolla.
Su15.12

Pakkasta -4 astetta ja kovaa tuulta. Ladut samalla tavalla kun lauantaina, eli jäiset. Kiviä paikka paikoin latu-urilla, joten ei parhaimmilla suksilla.

Kahvio on toistaiseksi suljettu, avataan taas kun paremmat hiihtokelit tulevat.
La 14.12

Aurinkoinen -8 asteen aamupäivä. Latumies ajanut aamulla ladut tai paremminkin hiihtourat niin hyvään kuntoon, kun näillä lumilla pystyy olemaan. Hiihtobaanat ovat tosi jäiset, pystyy luistelutyylillä menemään hyvinkin, perinteinen hiihto vaikeampaa. Hiihtostadionin alueen ladut jäiset ja epätasaiset. Lammen ympäri menevällä uralla on paikoitellen kiviä näkyvillä. Valaistulla hyviäkin kohtia mennä luistelutyylillä. Valaistulla huonoja kohtia seuraavasti; 600 metrin kohdalla jäätä ja paljon roskia, 1,5 km kohdalla latu-ura lähes poikki (kanna sukset), 1,8 km ala/ ylämäki jäinen. Lisälenkillä paljon kiviä, ei kannata mennä ainakaan parhailla suksilla.

Valaistulla ladulla sähkölinja poikki 1,5km kohdalla, joten valot ei pala loppupätkällä. Valojen pitäisi toimia valaistulla 1,3 km kohdalle saakka normaalisti.  

Nyt varovaisuutta laduilla
Pe13.12Seija-myrsky pauhaa Aholahdessa, muutama hiihtäjä uskaltanut aamulla hiihtämään. Pakkasta -3 astetta ja tuulta 10 metriä sekunnissa, puuskissa varmaan 20 m/s. Päivän mittaan pitäisi auringon ryhtyä paistamaan ja ilman pakastua. Lunta riittää vielä hiihtämiseen. 
To 12.12+ 3 astetta ja vesisadetta. Hiihtäessä olo oli kun huhtikuun viimeisillä hiihtokelillä. Paikka paikoin todella pehmeää, osittain todella liukaskeli. Vielä pystyy hiihtämään, mutta tällaisia päiviä ei enää montaa saa olla, muuten tämä lysti loppuu. Valaistulla ladulla 1,5km kohdilla, hieman huononpi kohta, joka saataa mennä kohta puhki. Ehkä ne parhaimmat sukset voi jättää kotiin näillä keleillä. Ensi yöksi luvattu kovaa tuulta, joten huomenna roskia varmasti laduilla.
Ke11.12

Plussan puolella ollaan. Uutta märkää lunta noin 10 cm. Ladut ajettu ja hiihtäjiä aamusta lähtien laduilla.

Teitä hiihtokelien seuraajia on muuten päivittäin käynyt seuraamassa näiltä sivuilta 45 - 170 henkilöä. Hiihtäminen näyttää kiinnostavan. HIENOA !
Ti 10.12Pakkaspäivä aamulla klo 8 pakkasta -19 astetta. Päivän mittaan lauhtuu. Yllättävän liukaskeli vaikka on pakkasta. Ladut kunnossa.
Ma 9.12Pilvinen -10 asteen päivä. Ladut kunnostettu. Aittolammen lenkillä ajeltu autolla, joten sinne ei vielä latumies pystynyt tekemään latuja.
Su 8.12Pakkasta -6 astetta ja hieman uutta lunta. Kilpa 3 ajettu latukoneella ja on loistokunnossa. Muut kelkalla ja hyvässä hiihtokunnossa. Hiihtäjiä aamu 8 lähtien laduilla erittäin runsaasti.
La 7.12Uutta lunta noin 5 cm. Pakkasta aamulla -4 astetta ja päivän mittaan pitäisi pakastua. Hiihtokeskuksen kahvio avasi ovet ja on auki nyt alkutalven ainoastaan viikonloppuisin. Joulusta lähtien lisätään aukioloja. TERVETULOA !
Pe 6.12

Pakkasta -2 astetta. Kevyttä lumisadetta. OK hiihtokeli näille lumille.

Hiihtokeskuksen kahvio avataan lauantaina 7.12. Kahvio avoinna ensimmäiset viikot ainoastaan vlauantaisin ja sunnuntaisin. Joulun jälkeen joka päivä avoinna.
To 5.12Nyt pääsi päivittäjäkin korkkaamaan tämän talven ladut, kun akillesjänne vammat alkaa olla taakse jäänyttä elämää, toivottavasti. Ladut on hiihdettävässä kunnossa. Valaistu 5,6 hieman roskainen, mutta kohtalaisen hyvä lumimäärään nähden, Puunroskia laduilla melko paljon kovien tuulien vuoksi. Lisälenkillä kiviä. Kilpa 3 hiidettävässä kunnossa. Lammen ympäri myös OK, mutta lisä lumi ei olisi pahitteeksi.
Ke 4.12Selvä pakkaskeli -7 - 9 astetta. Hiihtäjiä kokoajan laduilla aamusta iltaan.
Ti 3.12Plussan puolella oleva hiihtokeli. Ladut kunnossa kilpa 3 ja valaistu 5,6km, sekä lammen ympäri menevä lenkki. Paikkapaikoin on maata ja kiviä näkyvissä. Aittolammen lenkille latumies Jouni käynyt ajamassa pohjia, ei vielä hiihtokunnossa.
Ma 2.12Loistava hiihtokeli, pakkasta -6 astetta. Kilpa 3 ja valaistu 5,6 km hiihtokunnossa. Lisäksi lammen ympäri menevä 1,3 km:n lenkki hiihtokunnossa. Lammen ympäri pääsee nyt myös iltaisin, sillä kesän aikana SSL yhteistyössä SHS:n kanssa teki perusparannuksen ja valaistuksen lamme ympäri menevälle lenkille. Varovaisuutta kuitenkin vielä laduilla, sillä kiviä saattaa löytyä vielä latu-urilta.
Su 1.12

Talvi saapui Aholahteen. Lunta reilut 10 cm. Latumies Ahti alkoi ajaa kelkalla latupohjia 12 jälkeen. Pohjat vielä pehmeät, joten ei kannata uusilla suksilla vielä lenkille lähteä. Muutama hiihtäjä iltapäivän aikana Aholahdessa. Huomenna varmaankin parempi hiihtokeli kun pohjat on saatu kovettumaan.

Hiihtokeskuksen WC on pois käytöstä, sillä kaupunki tekee remonttia loppuvuoden aikana WC tiloihin. WC:t päivitetään tälle vuosituhannelle !
La 30.11

Muutama aste pakkasta. Frisbeegolfin harrastajia muutamia heittämässä.

Iltapäivällä alkoi lumipyry. Reilut 5 cm lunta illan aikana. Huomenna saataa päästä jo hieman hiihtämään.

To 28.11Keskiviikona satoi hieman lunta, niin että ensimmäinen hiihtäjä nähtiin torstai aamuna hiihtostadionilla hiitämässä 200 metrin lenkkiä. Kausi siis avattu. Pientä pakkasta tänään. Lammessa jäätä alle 1cm, joten ei vielä lammen jäälle!

ti 26.11  

Pakkasta - 9 astetta. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Loistava hiihtokeli, jos olisi lunta. Lampi jäätyy kovalla vauhdilla. Huomiseksi luvattu pientä lumisadetta, mutta plussa keliä. Saa nähdä jääkö lunta maahan.

ma25.11

 Pakkasta -2 astetta ja aurinkoa. Lampi alkaa jäätymään hiljalleen. Loistava ulkoilukeli.

Su 24.11

Aloitamme olosuhde päivystyksen, sillä säätila on muuttumassa talviseksi. Luvassa tästä päivästä lähtien pakkasta seuravalle 10 päivän jaksolle. Lunta ei kuitenkaan ole luvassa. Ennustettavissa, että viikon päästä lammen jäällä pystyy luistelemaa tai hiihtämään. Tänään -1 aste ja maassa pieni härmällinen lunta. Frisbeegolf rata on heittäjien käytössä siihen asti kun hiihtokelit tulevat, jonka jälkeen golfkorit kerätään varastoon odottamaan ensi kevättä.

 

SSL vuokraa saunatiloja esim. urheiluseuroille, työyhteisöille ja kaveriporukoille saunailtapaikaksi.
Rantasaunalla mahtuu samanaikaisesti saunaan noin 10 henkilö. Saunatuvan puolella tilaa 20 henkilölle. Saunomiseen voi yhdistää ohjatun liikunnan SSL:n osaavien liikunnanohjaajien opastuksella sekä ruokailun.

RANTASAUNAN HINNASTO (ajalla 1.9.2013- 31.4.2014)

Saunan vuokra 6 tuntia / ilta 130 €
 

Tiedustelut ja varaukset:
Timo Reinikainen puh. 044-3216383
toimisto@savonlinnanseudunliikunta.fi