LATUTIEDOTE 2014-2015

Savonlinnan Seudun Liikunta päivittää tälle sivulle latu- ja kelitiedotetta hiihtokeskuksen olosuhteista.

 

To 9.4

Eilisen myräkän jälkeen aurinkoinen +3 asteen aamupäivä, tuuli hieman vielä tuivertaa, mutta ei läheskään niin paljon kun eilen. Latumies ajeli tänään kauden viimeisen tarkistuskierroksen kilpaladuilla ja huomisesta lähtien kelkat on sitten kesälomilla. Paikoitelleen hiihtämään pääsee, mutta kokonaista lenkkiä ei enää ole jäljellä. Eilen vielä hiihtäjiä Aholahden laduilla oli useampiakin, mutta tänä aamuna melko hiljaista hiihtorintamalla, muutama frisbeegolfaaja kylläkin kilpapuolen lenkkejä on aamupäivällä kiertämässä. Pikkuhiljaa voitaisiin luovuttaa radat sitten kiekon heittäjien käyttöön, sillä ei ne kelit enää kunnolliseen hiihtämiseen ole parhaimmat.

Samalla voidaan paketoida myös tämän talven Aholahden hiihtokelien päivitykset. Teitä keliolosuhteiden seuraajia päivittäin oli keskimäärin 126 henkilöä ja parhaimpana päivä sivulla vieraili 267 henkilöä ja viimeisen viikonkin aikana Teitä on ollut lähes 90 henkilöä, jotka olette sivulla vierailleet.

Mukava oli Teille kirjoitella ja pyritään samaan myös ensi hiihtokaudella. Kesäaikana Aholahden ja SSL:n tapahtumista löytyy päivitykset Savonlinnan Seudun Liikunnan Facebook sivuilta, joten käykääpä tykkäämässä ja seurailkaa Aholahden ja SSL:n asioita sieltä. Toivotellaan kaikille liikunnallista kevättä ja kesää. Reinikainen kiittää ja kumartaa!

Ke 8.4Latukone on käynyt baanat kilpapuolen lenkeille tasoittelemassa. Hiihtämään siis Aholahdessa pääsee. Tänään sää aurinkoisen puolipilvinen, lämpöä aamulla +3 astetta, odotellaan myrskytuulia iltapäiväksi.
Ti 7.4

Pääsiäinen ohitse ilman Aholahtea, joten päivityksiä en latutiedoista pystytty pyhien aikana antamaan. Tänään tiistaina vesisade ja + 1 aste lämmintä. Latumies Ahti kävi vielä tänä aamuna ajamassa latukoneella tarkistuslenkin kilpapuolella ja Aittolammelle. Kilpapuolen lenkeillä pystyy vielä hiihtämään jopa perinteisellä hiihtotavalla. Lammen rannassa lähellä saunaa lumet hävinneet, sekä ylikulkusillan luona huonompi osuus, muuten hiihtokunnossa. Aittolammen lenkillä hyviä pätkiä, mutta monta kertaa joutuu ottamaan suksia jalasta pois, joten ei enää kunnollista hiihtonautintoa niillä urilla. Muutamia hiihtäjiä on tänään tiistaina Aholahdessa nähty, mutta eipä ruuhkaksi asti.

Frisbeegolfaajia on muutamia Pääsiäisen aikana Aholahden ratoja käynyt kiertämässä. Eipä siinä mitään. Radat kuitenkin melko lumiset ja useassa kohdassa joutuu kunnolla rämpimään lumihangessa, Kannattaisi ehkä vielä odottaa muutama päivä, niin että hiihtäjät saisivat oman kautensa loppumaan ja eiköhän ne hiihtokelit tämän viikon loputtua ole sitten näiltä lumilta hiihdetty, sen verran lämmintä on loppuviikolle luvassa tämän päivän jälkeen.

To 2.4

Eilisen huhtikuun ensimmäisen päivän jälkeen palataan todellisuuteen. Tänään satelee lunta ja luvattu koko päiväksi sadettaa. Paljon ei maahan kuitenkaan jää, sillä melko vetistä sade ainakin aamupäivällä on. Lämpömittari näyttää +0 astetta. Latumestari Jouni Kinnunen ajanut tänään ladut kilpapuolelle ja Aittolammelle, jotka ovat hiihtokunnossa. 

Kaupungilta eilen tulleen ilmoituksen mukaan latujen koneellinen kunnostus päättyy tähän päivään ja samalla päättyy Latumestari Jouni Kinnusen Aholahden latujen koneellinen kiertäminen, sillä Jouni on jäämässä kesän aikana eläkkeelle. Kiitämme kaikki Jounia loistavista Aholahden laduista ja samalla toivotamme Jounille liikunnallisia eläkepäiviä.
 

Vaikka koneellinen kunnostus Aholahdessa päättyykin, (pieni mahdollisuus jatkoon pääsiäisen jälkeen, mikäli olosuhteet jatkuvat talvisina) pystyy Aholahden laduilla kyllä hiihtämään, sillä lunta vielä baanoilla löytyy. Varsinkin kilpa 1,2, ja 3km latu-urat pysyvät vielä pitempään hiihtokunnossa. Hiihtämän kannattaa kuitenkin lähteä melko varhain aamulla, sillä päivän edetessä keli muuttuu melko pehmeäksi ja raskaaksi, tästä kokemusta esimerkiksi eilisestä, jolloin iltapäivän puolella sai todella tehdä töitä, että suksi liikahti eteenpäin. 

Aholahden valoladuilta valot laitettu sammuksiin, joten hiihtämään valoisan aikaan !

Olosuhteiden päivityksiä pääsiäisen aikana annetaan satunnaisesti, mikäli satun Aholahdessa pääsiäisen aikana vierailemaan. Hyvää Pääsiäistä kaikille seuraajille!

Ke 1.4Aholahdessa pakkasta -10 asetta, Eilisen aikana satanut uutta lunta 20 cm. Latumestari ajanut latuja yötä myöten isolla latukoneella ja saanut ladut erinomaiseen hiihtokuntoon. Kakki ladut erinomaisessa hiihtokunnossa. Talvikelit parhaimmillaan, sillä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja latuolosuhteet on kaikista parhaimmat mitä voi kuvitella. Hiihtäjiä Aholahdessa todella paljon, parkkipaikat alkaa olla loppuneet ja latumiehet lähtivätkin latukoneella auraamaan lammelle lisäpysäköintipaikkoja. Kuuleman mukaan Pullinlahdellakin on hiihtäjiä niin paljon, että sielläkin on jouduttu autoja pysäköimään jäälle. Tervastupa, Tellu ja Aholahden kahviot palvelevat hiihtäjiä ja kaikissa paikoissa kahvi ja munkki tarjoilut, jotka eduskuntaan pyrkivät ehdokkaat tarjoavat. Nyt kaikki siis Aholahteen hiihtämään, sillä huomiseksi luvassa lumien sulaminen.

(+2 astetta, puolipilvistä, kilpa ja aittolampi ok!)
Ti 31.3Talviset maisemat Aholahdessa. Lunta satanut muutamia senttejä yön aikana ja sade jatkuu näin aamupäivän aikana, mutta näyttäisi muuttuvan hieman vetisempään muotoon. Mittari näyttää aamupäivällä +1 astetta. Ladut ajettu kilpa- ja Aittolammen latu-urille.
Ma 30.3

Hieman pakkasta -0,5 astetta, yöllä pieni härmä uutta lunta. Ladut ajettu latukoneella aamusella. Muutamien hiihtäjien kertomana on yllättävän liukas ja mukava hiihtokeli.

Latutilanne:
- Kilpa 1,2 ja 3km hyvässä hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla
- Aittolammen lenkki hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla, muutamissa kohdissa sepeliä näkyvillä ja kannattaa muutamissa kohdissa kantaa suksia pienen pätkän. Kannattaa kuitenkin hiihdellä Aittolammen lenkillä, sen verran hyvässä kunnossa lenkki on.
- Lammen ympäri ei pääse hiihtämään kokonaisuudessa
- Valaistu kuntoladun kunnostus lopetettu

Latumestari kertoi, että latujen kunnostusta jatketaan ainakin tämän viikon torstaihin saakka.

Su 29.3Säätila tänään +1 ja +3 asteen välillä. Pilvistä ja silloin tällöin sadellut. Lumet sulaneet viimeisen vuorokauden aikana melkoisesti, mutta valkoista ainetta kyllä vielä Aholahdesta hiihtämiseen löytyy. Ladut märkiä ja pehmeitä sekä metsäosuuksilla roskaisia.
La 28.3Hiihtolenkki iltapäivän puolella ja hieman rankemman puoleistahan meneminen silloin olikin. Olosuhteet muuttuneet eilisestä aikalailla, sillä yöpakkaset on nyt ainakin vähäksi aikaa taaksejäänyttä. Lämpötila tänään iltapäivällä +5 astetta, aamu aurinkoinen, mutta pilvet alkavat saavuttaa Aholahtea kello 14 jälkeen, enteillen luvattuja vesisateita. Hiihtämään pääsee, mutta ladut on pehmeitä. Täytyy siirtää hiihtolenkkejä aikaiseen aamuun, silloin varmaankin parhaimmat luistot?
Pe 27.3Erittäin viileä tuuli on tänään perjantaina hiihtäjien kiusana. Lämpötila -0 astetta. Lumi selvästi pakkasen puolella, kun aurinkokaan ei tänään ole paljoakaan paistelut. Latu olosuhteet on pysyneet viime päivät samanlaisina. Hiihtämään siis pääsee. Kilpapuolen 1,2 ja 3km hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. Valaistulla kuntoladulla paremmin pääsee luistelutyylillä, muutamia paikkoa huonommassa kunnossa. Aittolammen lenkki hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla, muutamissa paikoissa aurinko tehnyt hieman huonoa latu-uralle, mutta suurimmaksi osaksi erinomaisessa hiihtokunnossa. 
Huomisesta lähtien luvassa lämpöasteita niin päivällä kun yöllä sekä illasta lähtien vesisateita, joten kelit saattavat huomisesta lähtien muuttua, joten viimeistään lauantaina nauttimaan Aholahden loistavista hiihtokeleistä.
To 26.3Pakkasyön jäljiltä olosuhteet Aholahdessa aivan erinomaiset. Ladut ajettu latumestarin toimesta ja ovat hiihtokunnossa (Kilpa 1,2 ja 3km, Aittolampi sekä valaistu kuntolatu). Pakkasta aamulla kello 9 oli -3 astetta, päiväksi luvattu aurinkoa ja lämpötila hieman lämpimän puolelle. Lumi kuitenkin pysyy varmaankin pakkasen puolella, joten hiihtokelit päivälläkin on hyvä.
Ke 25.3Päivitystä näin iltatuimaan kello 19 aikoihin, kun päivä piti olla "Savonlinnan tulevassa hiihtokeskuksessa", eikä nykyiseen hiihtokeskukseen kerennyt kun iltahiihtoihin. Ladut oli ajettu aamulla isolla latukoneella ja kunnossahan ne olivat. Tarkistus hiihto valaistulle kuntoladulle kertoi sen, että sekin puoli on nyt taas hiihtokunnossa, muutamissa paikoissa jäistä, mutta suurimmaksi saksi saatu myös latu hiihdettävään kuntoon. Luisteluhiihtoon soveltuu kuntolatu tällä hetkellä loistavasti. Kilpapuolen lenkit 1,2 ja 3km ok. Aittolampi kaikista parhaimmassa hiihtokunnossa. Päivällä oli aurinkoinen keli, mutta pakkasen puolella oltiin koko päivä, pakkanen alkoi auringon laskiessa selvästi laskemaan kello 18.30 Aholahden mittari näytti -3 astetta.
Ti 24.3Maassa uutta märkää lunta noin 5cm. Latukone ajanut latuja kilpapuolelle ja Aittolammen suuntaan ja ne ovat loistokunnossa. Kuntopuolen latua ei ole ajettu tänään, vaan latumestari sanoin odottavansa huomiseen, että pakkasta hieman tulisi, jolloin senkin puolen ehkä saisi vielä hiihtokuntoon. Tänään säätila aamulla pilvinen, mutta päivän mittaan pitäisi auringon tulla esiin. Lämpötila +2 astetta. Melko rauhallista Aholahden laduilla tänä aamuna, liekkö syynä ns. "työmiehen hiihtokeli".
Ma 23.3Uutta lunta satanut yön aikana muutamia senttejä. Lumisade jatkuu ennusteiden mukaan koko päivän. Aamulla kello 9 mittari näyttää -0 astetta. Latukone painaa latu-urilla, saa nähdä mihin kuntoon ladut tulee lumisateiden jälkeen, nyt näyttää kuitenkin lupaavan hyvältä.
Eilisen iltalenkin perusteella valaistu kuntolatu alkoi vedellä viimeisiään, oli erittäin jäinen ja joissakin paikoissa jopa vaarallinen, saa nähdä parantuuko olosuhteet siellä vielä lumisateiden ansiosta.  
Su 22.3Aurinkoinen pakkaspäivä ennen luvattuja lumisateita. Pakkasta aamulla -6 astetta. Tuuli tyyntynyt eilisestä huomattavasti, joten tiedossa erinomainen ulkoilupäivä. Hiihtämään pääsee, joten sunnuntai päivää viettämään Aholahteen suksille.
Lumisateiden pitäisi alkaa illalla kello 9 aikoihin ja lunta pitäisi ennusteiden mukaan sadella jopa tiistai aamuun saakka, saapa nähdä mihin hiihtokelit muuttuvat tämän päivän jälkeen.
La 21.3

Pakkasta yöllä ja luvassa pakkasta myös päiväksi, joten luistava keli on luvassa myös iltapäiväksi. Aamulla kello 9 pakkasta -5 astetta, aurinko paistaa, tuuli on taas tänään melko navakkaa, joten tuntuu pitkästä aikaa talvisen kylmältä. Pakkasta säätiedotusten mukaan luvassa maanantai päivään saakka, joten lumet tuskin paljoakaan sulaa ja lisää lunta on tulossa ennusteiden mukaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, sekä tiistaina. Hiihtokelit siis jatkunevat ja toivottavasti vielä pitemmän aikaan.

Latutilanne sama kun eilen.

Pe 20.3

Pakkasta ei ollut yölläkään, mutta lumi kuitenkin selvästi pakkasen puolella. Aurinko paistelee aamupäivällä ja lämpötila +2 astetta, melko kolea tuuli. Ladut ajettu aamutuimaan.

Latutilanne:
- valaitu kuntoladulla onnistuu luisteluhiihto, osittain latua, mutta pääsääntöisesti latu sulanut/ ajettu pois. Monessa paikkaa jäinen. Alku 600 metriä huonompaa baanaa, mutta sen jälkeen paranee. Sähkölinjan kohdilla lumetettu osuus, joka saattaa päivän mittaan auringon paistaessa sulaa.
- lammen ympäryslenkki useasta kohdista puhki, eli kierroksen kiertäminen ei onnistu, ilman suksien ottamista jaloista pois.
- Kilpa 1 ja 2km hyvässä hiihtokunnossa, myös perinteisellä.
- Kilpa 3km hyvässä hiihtokunnossa, yläkohdilta lähtevä lasku jäinen.
- Aittolammen lenkki hyvässä hiihtokunnossa, muutamissa kohdissa alkaa sulaa, mihin aurinko porottaa koko päivän. (varikonmäki erkanemislatu 5km- Aittolampi, sekä risteys mistä käännytään Aitolammella ja Suurjärvelle)

To 19.3Yöllä ainoastaan muutama aste pakkasta ja aamupäivällä kello 10 lämmintä +4 astetta. Lumi kuitenkin on selvästi pakkasen puolella. Aurinko paistaa, mutta hieman pilviäkin on tänään näköpiirissa. Latukone kiertänyt varhaisesta aamusta latuja ja saanut ne taas loistavaan hiihtokuntoon.

Latutilanne:
- Valaistu kuntolatu on hiihtokunnossa, joskin jäinen. Yhdestä paikasta mennyt puhki, mutta latumies saanut siihen ajettua sivuilta lisää lunta.
- Lammen lenkki mennyt puhki, eikä koko kierrosta pysty hiihtämään.
- Kilpa 1,2 ja 3km hyvässä hiihtokunnossa. Kolmosen laskut jäisiä
- Aittolammen lenkki hyvässä hiihtokunnossa, muutamissa kohdissa aurinko sulattanut lumia, mutta suksia ei tarvitse ottaa ainakaan vielä jaloista pois. Suurimmaksi osaksi kuitenkin erinomaisessa hiihtokunnossa.
 
Ke 18.3Ei paljoakaan muutoksia säässä, eikä latutilanteissa. Yöllä pakkasta ja päivällä lämmintä. Laduista lammen ympäri menevä lenkki on nyt erittäin huono, muut ladut hiihdettävässä kunnossa. Säätilaan tulossa muutoksia, huomenna saattaa olla jo muutama pilvikin taivaalla. Hiihtokelit jatkuvat, ei valiteta!
Ti 17.3Yöllä pakkasta -8 astetta ja päivällä lämmintä +8 astetta. Tänään nähty muutama ohut pilvi taivaalla, mutta eipä ne paljoakaan aurinkoa ole peitelleet. Ladut ajettu aamulla ja eipä voinut valittaa aamupäivän keliä mistään. Aamulla pystyi vielä kiertämään lampea, mutta aika huonossa kunnossa se alkaa nyt olla, muuten ladut hiihtokunnossa.
Ma 16.3Toistetaan taas edellisiä päiviä ja taitaa olla jo viides samankaltainen päivä. Yöllä pakkasta, mutta päivällä plussan puolella. Lämpöasteita kello 11 +2 ja aurinko paistaa. Tuulta ei nimeksikään. Livakka keli !

Latutilanteesta:
 - valaistukuntolatu on hiihdettävässä kunnossa, mutta hieman jäisessä kunnossa.
- Lammen ympäri menevä lenkki on useasta kohdista puhki, kiertää voi, mutta ei enää pitkään.
- Kilpa puolen 1,2 ja 3km hiihtokunnossa. Kolmosen laskut on jäiset, joten niissä varovaisuutta.
- Aittolammen lenkki erinomaisessa kunnossa !

Kahvio on suljettu tältä hiihtokaudelta.
 
Su 15.3

Taas loistava ulkoilu keli. Yöllä pakasta lähes 10 astetta, mutta aamupäivällä lämpötila kohonnut +3 asteeseen. Aurinko se taas mollottaa kaikkien ulkoilijoiden iloksi pilvettömältä taivaalta.

Latutilanteesta sen verran latumiehen kertomana, että valaistukuntolatu on hiihdettävässä kunnossa, mutta työstövaroja alkaa olla siellä sen verran vähän, että ladut on ja tulee myös jatkossa olemaan siellä melko jäiset.
- Lammen ympäri vielä pääsee.
- Kilpa puolen 1,2 ja 3km hiihtokunnossa. Kolmosen laskut on jäiset, joten niissä varovaisuutta.
- Aittolammen lenkki erinomaisessa kunnossa !

Tänään Aholahden kahviossa viimeinen aukiolopäivä näillä lumilla. Kahvio huilaa muutaman viikon kunnes frisbeegolf kausi käynnistyy. Kiitos kaikille Asiakkaille ja toivotetaan Teidät Tervetulleeksi myös jatkossa Aholahden hiihtomajan kahvion palveluilta hyväksi käyttämään.  

Vaikka kahvio suljetaan, niin päivittelijä kyllä Aholahdessa oleskelee. Joten näitä latupäivityksiä luvassa hiihtokelien loppuun saakka, joten pysykää sivuilla!

La 14.3

Yöllä taas reilusti pakkasen puolella ja aamupäivän aikana siirrytään lämpimän puolelle. Lumi kuitenkin kylmää, joten lumet ei tällä viikolla hiihtäjien onneksi paljoakaan sulaneet. Aurinko paistaa taas tänäänkin pilvettömältä taivaalta. Eipä parempia kevät hiihtokelejä voisi toivoakaan.

Latutilanne sama kun eilen, katso alta.

Hippo hiihtäjät valloittivat aamutuomaan Aholahden ja kisat pidetty kello 12 mennessä, joten hiihtokisat tältä talvelta on Aholahdessa pidetty.

Huomenna sunnuntaina kahvio auki hiihtokauden viimeistä päivää ja palvelemme kello 10-13.

Pe 13.3

Säätiedot voi lukea edellisestä päivästä, sillä aivan vastaava säätila. Ei oikein hienompaa ulkoilukeliä voisi olla kun tänään on.

Latutilanne
- Valaistu kuntolatu hiihtokunnossa. 1,5km kohdalla latu on mennyt puhki, johon tänään on latumies kolannut lunta ja nyt taas pystyy hiihtämään koko valaistun kuntoladun suksia pois ottamatta. Osittain jäistä.
- Lammen ympäri menevä latu on suurimmaksi osaksi jäinen ja muutamissa kohdissa myös mennyt puhki, myös iso lätäkkö tullut uralle. Latumies tätäkin pätkää lumettanut. Pysty hiihtämään ympäri.
- Kilpa 1,2 ja 3km hyvässä hiihtokunnossa, laskut erittäin vauhdikkaissa kunnossa, varovaisuutta!
- Kilpa 5km perälenkki suljettu.
- Aittolammen lenkin tieosuudet  erinomaisessa hiihtokunnossa sorakuopille saakka, johon asti ladut ajettu. Eli ei enää Koivukannantielle asti pääse hiihtämään. Paluu samaa reittiä takaisin. Laskut täälläkin erittäin vauhdikkaita, latu kuitenkin hyvä, joten latua pitkin kannattaa pääsääntöisesti laskea. Itsellä näytti Aittolammen laskuissa maksiminopeus tänään 59,6km/h 
- Pullinlahden latu pois käytöstä

Huomenna Aholahdessa Hippo Hiihdot !

To 12.3

Yöllä reilusti pakkasta. Aamupäivän aikana aurinko alkoi lämmittämään niin että puolen päivän aikaan lämpötila +3 astetta. AURINKO paistaa, eikä pilviä ole näköpiirissä missään. Ladut ajettu aamulla ja nyt voi rehellisesti sanoa, että kylläpä oli olosuhteisiin nähden ladut erinomaisessa kunnossa. Olosuhteet iltapäivän puollakin hiihtämiseen olivat hyvät, joissakin paikoissa mihin aurinko on päässyt porottamaan latu-ura on hieman pehmennyt, mutta ei missään nimessä samalla tavalla kun esimerkiksi eilen. Yksi varmasti talven parhaimpia hiihtokelejä, ainakin tähän asti, joskin tuleville päiville ennustettu samanmoisia kelejä.

Latutilanne
- Valaistu kuntolatu hiihtokunnossa. 1,5km kohdalla latu on mennyt puhki, kannattaa melkein kantaa sukset siinä kohdassa. Osittain jäistä ja joissakin kohdissa vettä latu-urilla.
- Lammen ympäri menevä latu on suurimmaksi osaksi jäinen ja muutamissa kohdissa myös mennyt puhki, myös iso lätäkkö tullut uralle. Pystyi kuitenkin hiihtämään ympäri.
- Kilpa 1,2 ja 3km hyvässä hiihtokunnossa
- Kilpa 5km perälenkki suljettu.
- Aittolammen lenkin tieosuudet  erinomaisessa hiihtokunnossa sorakuopille saakka, johon asti ladut ajettu. Eli ei enää Koivukannantielle asti pääse hiihtämään. Paluu samaa reittiä takaisin.
- Pullinlahden latu pois käytöstä
 

Kahvio avoinna seuraavan aikataulun mukaan:
- tänään klo 13.30 saakka.
- huomenna avoinna klo 10-13 
- lauantaina kahviosta vastaa Savonlinnan Hiihtoseura, Hippo Hiihdot
- Sunnuntaina kahvion kauden viimeinen päivä, jolloin kahvio avoinna kello 10-13.

Ke 11.3

Kovasti kevät tehnyt "tuhojaan" viimeisen vuorokauden aikana. Eilisen loistavan hiihtokelin jälkeen tänään sitten hieman raskaampi keli, sillä lämpimän puolella on ollut yöllä ja päivällä. Lämpötila keskipäivällä +2 astetta. Pilvistä, aurinkoista ja pientä lumisadetta säätila tämän alkupäivän aikana.

Latutilanne tänään:
- Valaistu kuntolatu hiihtokunnossa. 1,5km kohdalla latu on mennyt puhki, mutta vielä ainakin päivällä pystyi siitä menemään ettei suksia tarvinnut ottaa pois jaloista. Osittain jäistä ja joissakin kohdissa vettä latu-urilla.
- Lammen ympäri menevä latu on suurimmaksi osaksi jäinen ja muutamissa kohdissa myös mennyt puhki. Pystyi kuitenkin hiihtämään ympäri.
- Kilpa 1,2 ja 3km hyvässä hiihtokunnossa
- Kilpa 5km osittain suljettu, perälenkki sillanlasku ja kurvi vaarallisessa kunnossa.
- Aittolammen lenkin tieosuudet  hyvässä hiihtokunnossa sorakuopille saakka, johon asti ladut ajettu. Eli ei enää Koivukannantielle asti pääse hiihtämään. Paluu samaa reittiä takaisin.
- Pullinlahden latu pois käytöstä
- Naistenlahdentie kelirikko, loistavassa ajokunnossa jos omistaa maastoauton.

Tänään Savonlinnan Hiihtoseuran mestaruuskilpailut Aholahdessa kello 18 alkaen.

Ti 10.3

"Missä ne hiihtäjät silloin luuraa, kun on parhaimmat hiihtokelit?" Nyt on siis todella hyvä hiihtokeli, mutta melko vähänlaisesti hiihtäjiä Aholahdessa on ollut. Latukone painanut aamulla uutta baanaa ja niin luistelu kun perinteisen urille. Yöllä pakkasta - 1aste ja aamupäivällä ollaan lämpimän puolella +1 asteessa. Aurinko yrittää paistella pilvien raoista.

Latutilanne on tällä hetkellä:
- Kilpapuolen lenkit hyvässä hiihtokunnossa. Lammen ympäri menevä lenkki hiihtokunnossa, joskin hieman jäinen jostakin kohdista.
- Valaistu kuntolatu hiihtokunnossa, 1,5km kohdalla lunta vähän ja mennyt jäätikölle, pystyy kuitenkin hiihtämään ihan kohtuullisen turvallisesti. Kuntoladun lisälenkki on otettu pois käytöstä, sillä metsäyhtiöllä näyttäisi olevan pulaa puusta/rahasta. Tiepätkä on aurattu joten simme ei kannata sitten näillä lumilla suksilla enää mennä. "eikö olisi voinut odottaa muutaman viikon" .
- Aittolammen lenkki hiihtokunnossa tietä pitkin, huonompi kohta noin 1km ennen Aittolampea. Poispäin tullessa Aittolammelta kannattaa hiihtää takaisin tietä pitkin, sillä Suurjärven rantareitti erittäin huono.
- Pullinlahden yhdyslatu huonossa kunnossa.  

Ma 9.3

Aurinko paistaa, lämmintä +2 astetta. Upea ulkoilupäivä tulossa näin viikon aluksi ja ei tämä viikko huonolta muutenkaan näytä. Ladut ajettu taas tänäänkin latukoneella ja ei voi aamulenkin perusteella keliä missään nimessä huonoksi, pikemminkin loistavan mukavaksi kevät hiihtokeliksi. Lammen ympäri menevä lenkki vielä hiihtokunnossa, mutta ilmeisesti tämän viikon aurinkoisten lämpimien kelien vuoksi sieltä saattaa lumet huveta niin että hiihtäminen ei sillä pätkällä onnistu. Pullinlahdelle vievä latu-ura myös vetämässä viemisiään. Muut ladut hyvässä hiihtokunnossa.

Kahviossa palvellaan ainakin tämän viikon vielä normaalisti päivittäin kello 10-15.

Su 8.3

Lämpimän puolella ollaan +2 asteen verran eilisestä lähtien. Eilisen illan kova tuuli on aamuksi rauhoittunut siedettäväksi tuulen vireeksi. Kaikki maan päälliset ladut ajettu aamun aikana ja ovat hiihdettävässä kunnossa. Lumi on melko rakeista ja samalla myös melko liukkaan puoleista. Suksen pohjat kuitenkin vettyy melko nopeasti, joten luisto-ominaisuudet saattaa hiihtolenkillä vaihdella hyvästä luistosta hieman huonompaan suuntaan. Pitopohja suksilla kuuleman kohtuullinen pito tänään, muuten saattaa kyllä olla perinteisen suksilla liisterikeli.

Aholahteen vievällä Naistenlahden tiellä alkanut sitten kelirikkokausi ja sehän tulee ilmeisesti edellisten vuosien kokemuksilla kestämään ensi talven pakkaskeleihin saakka.

La 7.3

Tänään aamulla lämpötila +0 astetta. Eilisen illan aikana sateli hiukan uutta märkää lunta laduille, joka oli ihan tervetullutta asiaa. Olisi vaan saanut sataa hieman enemmänkin. Ladut ajettu taas tänäkin aamuna isolla latukoneella ja ladut saatu loistavaan hiihtokuntoon. Latu-ura luistava ja näytti aamulenkillä ollessani, että myös perinteisen hiihtäjillä näytti suksikin pitävän ihan mukavasti. Luistellen mennessä uusi ja vanha lumi sekoittunut ja joissakin paikoissa luistaa erinomaisesti ja toisissa saa sitten tehdä kunnolla töitäkin. Ei kuitenkaan mitään moitittavaa hiihtokelissä. Hiihtäjiä aamu varhaisesta lähtien todella mukavasti Aholahden laduilla.

Yhdyslatu Pullinlahdelta Aholahteen on ajettu tänään. Jääosuudella vähän lunta, maaosuus ihan kohtalaisessa hiihtokunnossa. Yhdessä kohdassa (kuusikko) on vähemmän lunta ja siellä vettä nostanut latu-uralle.

To 5.3

Olipa taas mukava keli hiihdellä aamupäivällä. Sopivan liukas ja hiihdettävä keli niin luistelleen kun perinteiselläkin hiihtotavalla. Muutamissa ylämäkilöissä on havaittavissa hieman Falunia, eli hieman pöpperöistä, ei kuitenkaan hiihtämistä paljoakaan haittaa. Ladut ajettu isolla koneella ja ovat jopa yllättävän hyvässä kunnossa. Yöllä lämpötila ainakin lumessa ollut  pakkasen puolella, päivän mittaan mennyt lämpötila pakkasen puolelle +1 aste.

Tänään Aholahdessa Normaalikoulun oppilaita kello 8-11 ja 13-16 välillä.

Ke 4.3Keliolosuhteen melko samanlaiset kun eilen. Latukone kiertänyt tänäänkin ladut ja ovat hiihtokunnossa. Lämpötila aamullakin reilusti lämpimän puolella +2 astetta ja pilvistä. Tänään ruuhkaa Aholahden laduilla, katso tiistain päivitys.
Ti 3.3

Tänään märempi keli kun edellisinä päivinä. Satanut yön aikana hieman räntää ja päivän aikana on luvassa myös lumi ja räntäsateita. Lämpötila Aholahdessa aamulla +1 aste. Latukone eilisen korjauksen jälkeen näyttää olevan taas kunnossa ja painanut latuja aamu varhaisesta lähtien. Keli ei tänään niin livakka kun edellisinä päivinä, mutta ihan hiihdettävä keli kuitenkin. Hiihtäjiä tänään tiistai aamuna Aholahdessa verrattain vähän, liekkö lepo päivä monella. Keliä ei kannata pelästyä, kyllä hiihtämään pystyy ihan normaalisti. Tänään Aholahdessa Tikantanssin avoimen päiväkodin lapsia vanhempineen Aholahdessa viettämässä talvista kerhopäivää kello 10-12.

Huomenna tiistaina Aholahdessa toimintaa melkoisesti:
kello 9-10 Normaalikoulun 5 luokkalaiset hiihtämässä n. 50 henk.
kello 9-11 Kellarpellon koulu hiihtämässä n. ??? henk.
kello 9-14 Kristillisen opiston maahanmuuttaja opiskelijoiden talviliikuntapäivä n. 80 henk.
kello 12-15 Normaalikoulun 6 luokkalaiset hiihtämässä n. 40 henk.

Ma 2.3Aamulla pakkasmittari näytti -0 astetta ja säätila on pilvinen. Latukone on aamun aikana painanut uria pitkin ja pehmentänyt jäiset ladut hyvään hiihtokuntoon. Yhden hiihtäjän sanoin voisi todeta, että "ei voi valittaa, on niin hyvä hiihtää, ettei varmasti pohjoisestakaan löydy näin hyviä hiihtokelejä nyt". Nautitaan nyt näistä hiihtokeleistä, sillä kuukauden päästä ne saattaa ollakin jo ihan toisenlaiset kelit, jos vieläkin paremmat?
La 28.2

Huisin kova pakkanen aamulla Aholahdessa -3 astetta. Kaikki maanpäälliset ladut ajettu latukoneella ja saatu jäiset latupinnat mukavan pehmeän hiihdettävään kuntoon. Laskut erittäin liukkaita, joten isommissa mäkilöissä kilpapuolella ja Aittolammen lenkillä kannattaa hieman keskittyä laskuihin, ettei vauhti vie ulos ladulta.

Pullinlahden jäältä on lähtenyt lähes kaikki lumi pois, tänään aamulla ei vettä jäällä, joten latu-uria pitkin aamulla pystyi tasatyöntämään. Kannattaa kuitenkin autolla ajaa Aholahteen, kun lähteä jäätä pitkin seikkailemaan, sen verran huonossa kunnossa jää osuus on.

Kahvio Aholahdessa avoinna normaalisti kauden päätökseen saakka kello 10-15.

Huomenna sunnuntaina ei päivitystä keliolosuhteisiin, mutta luvassa suunnilleen samanlaista keliä kun tänään lauantaina.

Pe 27.2

Lämpötila aamulla -0 astetta ja pilvinen sää. Kaikki ladut ajettu latukoneella ja ovat erinomaisessa hiihtokunnossa. Erittäin luistava keli ainakin aamulla ja varmaankin kestää keli luistavana koko päivän. Aamulenkin perustella ei voi kyllä tämän päivän olosuhteita moittia millään tavalla, oli sen verran mahtava hiihdellä.

Päivitys kello 12: Keli sen kun paranee, aurinko paistaa. Ken voi lähteä hiihtämään, niin nyt ladulle!

To 26.2+1 aste ja pilvistä on päivän sää. Ladut ajettuu aamun aikana ja saatu todellisen upeaan hiihtokuntoon. Kaikki maanpäälliset ladut kunnossa, jääladut veden vallassa. Tänään aamulla ainakin oli niin loistava hiihtosää, että menee tämän talven top kolmeen. Päivän mittaan saattaa hieman vettyä, tarvitaanko suolaa ladulle? Tuskinpa, saisivat tulla Falunista ratamestari Thomas Wassbergin joukot ottamaan mallia hiihto-olosuhteiden tekemisestä.
Ke 25.2

Pilvinen, mutta muuten mukava ulkoilukeli. Lämpömittari näyttää +1 astetta. Ladut hiihtokunnossa ja melko livakka hiihtokeli, sillä yöllä lämpötila ilmeisesti oli pakkasen puolella. Latukone saatu eilisen iltapäivän aikana kuntoon ja aamusella sillä vedetty taas latuja Aholahden baanoille.

Tänään Aholahdessa lasten liikuntasäpinä liikunnanohjaaja opiskelijoiden vetämänä kello 10-13 välisenä aikana

Ti 24.2

Eilisen aurinkopäivän jälkeen sitten vaihteeksi pilvinen ja vähän sateinen keli tänään. Mittarissa aamulla +1 aste. Lammen ympärimenevä latu-ura erittäin liukas ja siellä aamu 7 lähtien todella paljon hiihtäjiä. Valaistu kuntolatu ja lisälenkki vähän huonompi luisto, mutta hyvä oli sielläkin hiihdellä.

Päivitys kello 10: Latukone on saatu Keiteleen korjausmiesten voimin kuntoon ja olisittepa nähneet latumiehen ilmeen kun pääsi hyppäämään pallille ja sitten ajamaan täyttä päätä. Latujen kunnostus käynnistyi kello 10 jälkeen, joten jäiset osuudetkin saadaan tämän päivän aikana taas loistavaan hiihtokuntoon. Lunta ja hiihtokelejä piisaa vaikka lehdessä saatetaan tietämättömien suusta jotain muuta päästellä.

Sitten huomisesta keskiviikosta:
SSL:llä on tällä hetkellä opiskelijoita Tanhuvaarasta ja Vierumäeltä ja heiltä peruuntui yksi liikuntahomma tältä viikolta, joten kiireen vilkkaan opiskelijat kehittivät keskiviikolle 25.2 Aholahden hiihtokeskukselle lasten säpinäliikuntapäivän. Ohjelmassa: mäenlaskua, tarkkuuspelejä, lumikenkäkävelyä ym. talvista kivaa. Toimintaa on Aholahdessa keskiviikkona kello 10-13 välisenä aikana ja toiminta on lapsille ilmaista. Koska näin myöhään ilmoitellaan, niin laittakaahan lapsiperheille jakoon tätä juttua, jotta lapsiperheitä keskiviikkona Aholahteen tulisi. Kahvio avoinna tälläkin viikolla hiihtokeskuksella joka päivä kello 10-15. TERVETULOA AHOLAHTEEN !

 

Päivitys 10.45: Latumiehen ilme ei ollut enää niin iloisen oloinen. Latukone hajosi uudestaan reilun kahden kilometrin ajon jälkeen. Korjaajat kerkesivät lähteä jo Simpeleelle korjaamaan siellä olevaa konetta, tulevat illalla uudestaan Savonlinnaan, mikäli latumies ei saa konetta itse korjattua.

Ma 23.2

Kylläpä on hieno hiihtoloman aloitus päivä, aurinko paistaa ja lämpötila 0 asteessa. Jos kaupungissa näyttää huonolta hiihtokeliltä, niin täällä maalla Aholahdessa hiihtokeli on mitä parhain. Latuja on tänään kunnostettu moottorikelkalla kuntopuolen ja kilpapuolen lenkkejä, jotka ovat hiihdettävän hyvässä kunnossa. Latu joillakin paikoilla mennyt liipalle, joten pito-ongelmia saattaa olla. Pullinlahdella jäänpäällä vettä joten Poukkusillasta ei kannata lähteä hiihtämään Aholahteen.

Tänään aamupäivällä yllättävän paljon hiihtäjiä Aholahdessa, muitakin kun eläkeläisiä!

Kahvio palvelee joka päivä kello 10-15 välisenä aikana. TERVETULOA !

Su 22.2

Yöllä satanut hivenen märkää lumiräntää ja samanlaista lumiräntää myös luvattu päivänmittaan satavan lisää. Ladut ajettu latumiehen ja kelkan voimin ja ovat hyvässä hiihtokunnossa. Vaikka hieman kostea keli, niin ihan hyvä on tänään hiihtäjän hiihdellä, esimerkiksi Olavin Hiihdossa joka on tätä tiedotetta kirjoittaessa juuri ensimmäisten hiihtäjien voimin starttaamassa. Aamulämpö +0 astetta.

Kaikki jääladut Aholahti - Pullinlahti alueella veden vallassa, joten hiihtäminen niillä ilman jalkojen kastamista lähes mahdotonta.

La 21.2

Lauhaa on, tänään +1 aste ja pilvistä. Ladut ajettu latumiehen ja moottorikelkan toimesta hyvään hiihtokuntoon. Tänään aamulenkillä ollessa erittäin mukavan tuntuinen keli vaikka lumi onkin hieman vetisen oloista, mutta yllättävän liukas keli ainakin aamupäivällä. Jäille ei sitten kannata lähteä hiihtämään, sillä niin Aholahden järville kun Pullinlahdelle on vesi noussut jäälle.

Rikkoutunut latukoneen osan pitäisi saapua Saksasta Savonlinnaan maanantaina, joten eiköhän latukonekin pääse latuja kiertämään viimeistään tiistaina, jos kaikki menee kun on suunniteltu. Toisaalta on ne ladut olleet kyllä loisto kunnossa ilman latukonettakin.

Huomenna sunnuntaina Olavin Retkeilijöiden Olavin Hiihto kello 9 alkaen Aholahden hiihtokeskukselta.

Pe 20.2Yöllä satanut vettä ihan runsaasti. Päivän lämpötila +2-+3 astetta, pilvistä ja runsasta lounastuulta. Ladut ajettu kelkalla ja ne ovat hyvässä hiihtokunnossa. Pullinlahden jääosuudella ei aamupäivällä vielä vettä, mutta näyttäisi että vesi saattaa nousta uralle. Jääosuus melko pehmeässä kunnossa, sauvat alkoivat aamulla jo upota jäällä työntäessä. Tervastuvan lenkki Aittolammelle saakka hyvässä kunnossa, mutta viimeinen 2km osuus Koivukannantieltä Tervastuvalle melko huonossa hapessa, lumet todella vähissä sillä osuudella.
To 19.2+1 aste lämmintä ja pientä tihkusadetta. Ladut hiihtokunnossa ja laduilla tänään normaalia enemmän nuoria hiihtäjiä, sillä koko Normaalikoulu on tänään hiihtämässä. Isommat hiihtävät Pullinlahdelta Aholahteen ja pienemmät oppilaat Tellun tuvalle. Huomenna palataan sitten Aholahdesssa normaaleihin päiväjärjestyksiin, sillä mitään ryhmää ei pitäisi huomenna olla Aholahteen tulossa.
Ke 18.2

Tänään pilvistä, pientä lumisadetta ja kohtalaista tuulta. Latuja ajellaan sitten seuraavat päivät latumiehen toimesta moottorikelkalla, kun edellisenä päivänä latukone hyytyi ladunvarteen. Mutta eiköhän ne latumiehen vuosikymmenten latujen tekemisen kokemuksella saada kuntoon kelkallakin.

Talvisalon koulu viettää tänään Aholahdessa liikuntapäivää kello 9-13.30 välisenä aikana. Hiihtostadionin pysäköintipaikka tänään koululaisten käytössä.

Ti 17.2

Koululaisten hiihtokilpailut ohjelmassa tänä päivänä 103 oppilaan voimin, joten säpinää laduilla kello 10-12 välillä. Aamulla pakkaslukema -10 astetta ja melko navakka tuuli. Ladut ajettu hiihtostadionin alueelta ja osittain myös Aittolammen lenkiltä siihen asti mihin latukone pääsi. Latukone oli hajonnut  ja jäänyt siihen paikkaan. Kone pyritään siirtämään tämän päivän aikana laduilta pois traktorilla. Latukone on nyt pois käytöstä ainakin ensi viikkoon saakka, koska tarvittavaa osaa ei maahantuojalta löydy Suomesta vaan se on tilattava Saksasta saakka. Ensi viikolla maahantuojan asentaja luvannut tulla korjaaman latukoneen kun osa on Suomeen saapunut. Latuja ajellaan nyt latumiehen ja moottorikelkan voimin.

Päivitys kello 13.30: Latukone saatu tuotua hiihtokeskukselle traktorin kyydillä. Traktori joutunut ajamaan latupohjia pitkin Aittolammen lenkkiä, joten lenkki ei nyt kaikista parhaimmassa kunnossa. Latupohjia pyritään korjaamaan huomisen aikana.

Ma 16.2

Yöllä yli -20 astetta pakkasta, mutta aamun aikana lauhtunut kovasti niin että kello 11 pakkasta enää ainoastaan -9 astetta. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Aamulla hyvin vähän hiihtäjiä Aholahdessa, mutta näyttää vilkastuvan heti kun pakkanen laskee. Tänäänkin siis erinomainen ulkoilukeli. Ladut kunnossa.

Tällä viikolla Aholahdessa:
- tiistaina Savonlinnan koulujen hiihtomestaruus kilpailut kello 10 alkaen.
- keskiviikkona Talvisalon koulun liikuntapäivä kello 9-14
- torstaina Normaalikoulun hiihtopäivä kello 9-14
- sunnuntaina Olavin Hiihto kello 9 alkaen
 

Su 15.2Aurinko paistaa ja pitkästä aikaa myös kunnolla pakkasta - 12 astetta. Ladut ajettu latumiehen toimesta aamutuimaan loistavaan hiihtokuntoon, näin ainakin kahvion asiakkaat on tänä aamuna sanoneet. Pullinlahden jäällä käy pieni pohjoistuuli, jos jotain negatiiveista tälle hiihtopäivälle pitää hakea. Tänään kannattaa lähteä hiihtämään !
La 14.2Sen verran kiirettä tänään Aholahdessa, että ennättää latutietoja antamaan vasta myöhään iltapäivällä. Latumies ajeli aamu 3.30 lähtien latuja iltapäivään saakka ja ovat kuulemma hyvässä hiihtokunnossa. Lunta on sadellut pikkaisen koko päivän ajan ja varmaankin hieman hidastanut päivän luistoa.
Tänään Aholahdessa oli pihapeliturnaus ja turnauksen voiton vei Miesnamit Savonlinnasta.
Pe 13.2

Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta -5 astetta pakkasta. Latukone painanut aamusta lähtien latu-urilla ja pehmittänyt jäisiä latupohjia hyvään hiihtokuntoon. Tulossa siis loistava hiihtokeli ja olosuhteet ladulla on paljon paremmat kun eilen jäisellä baanalla. Tänään kannattaa ehdottomasti suunnata sukset Aholahden laduille.

Huomenna sitten säpinää Aholahdessa. Muumihiihtokoulu kello 10-12, sekä Aholahden pihapeliturnaus huoltorakennuksen viereisellä parkkipäivällä. Huomenna grillimakkaran myyntipiste avoinna  niin hiihtäjille kun pelaajille pihapeliturnauspaikalla. Kahvio palvelee normaalisti niin tänään, huomenna kun koko lopputalven ajan kello 10-15 välisenä aikana.

To 12.2

Puolipilvistä +1 aste lämmintä. Latuja ei ole tänään koneella ajettu kun latumiehilläkin pitää joskus olla vapaa päiviäkin. Kuitenkin ladut hyvässä hiihtokunnossa. Latu on paikoitelleen jäinen, joten se on erittäin liukas, mutta pito-ongelmia myös saattaa tänään perinteisellä olla. Luistelutyylillä ei suurempia ongelmia kelissä, oikeastaan päin vastoin, liukkaan mukava keli. Tänäänkin tulee erittäin voimakkaasti, joten puun roskia on alkanut niin kuin aina "kevät keleissä" tulla laduilla.

Sitten yksi kysymys varsinkin miehille. On ihan luonnollista että hiihtolenkilläkin saattaa ryhtyä pissittämään, mutta onko aivan pakko pissiä latu-uralle. Ei ole mitenkään mukavaa hiihtää useana päivänä sen kusen päältä, kun se ei lähde niin heti siitä ladulta pois vaikka siinä on latukonekin useamman kerran käynyt ajamassa. Pieni pyyntö, tee tarpeesi ladun ulkopuolelle tai hiihtokeskuksen vessaan joka on avoinna. Sillehän ei mahda mitään jos kuset on mennyt jo housuun, mutta silloin jälki onkin hieman erinäköinen.

Ke 11.2

Aurinkoinen ja lämmin päivä tänään. Lämpötila + 4 astetta. Itätuuli puhaltaa tänään melko voimakkaana, joten Pullinlahdelta Aholahteen hiihdettäessä varmasti jääosuudella saa tehdä töitä. Ladut ajettu ja ovat loistokunnossa. Pullinlahdelta tuleva hiihtobaana on melkoisen roskainen puista tippuneista oksista ja kaarnapalasista.

Tulevana lauantaina pelataan Aholadessa pihapeliturnaus. Ottelut tullaan pelaamaan huoltorakennuksen viereisellä pysäköintialueella, koska lammen jäälle on nostanut vettä, eikä sinne pystytä tekemään kenttiä. Pysäköintialue on pois käytöstä perjantain ja lauantain. Autoille tilaa saunalle menevällä väylällä, johon on aurattu pysäköintialuetta.

Ti 10.2Lämpimän puolelle on sitten siirrytty, kello 10 +3astetta. Aurinko paistelee pilvien välistä, joten hieno ulkoilusää. Ladut hyvässä hiihtokunnossa. Järven jäälle nostanut vettä.
Ma 9.2Pakkasaamu pitkästä aikaa, Aholahdessa kello 9 pakkasta -14 astetta ja puolipilvistä. Eilinen myräkkä jäi melko vaisuksi, joten ei tehnyt suuremmin haittaa hiihtämiseen. Latumies ajellut aamun latukoneella maanpäällisiä latuja. Vaihtoi kelkan kyytiin kello 9 jälkeen ja ilmeisesti läksi jäälatujen kimppuun. Hiihto-olosuhteet siis kunnossa. Päivän mittaan kelin pitäisi lauhtua, niin että huomenna ollaan taas suvikeleissä. Aholahdessa melko rauhallinen aamu, muutamia hiihtäjiä ainoastaan näkynyt laduilla.
Su 8.2

Tänään Aholahdessa Viljo Vellosen muistohiihdot kello 11 alkaen.

Lumisadetta ja navakkaa tuulta ennustettu täksi päiväksi. Pakkasta aamulla -5 astetta, mutta tuuli tekee ilmasta paljon purevamman. Ladut aamulla Aholahdessa hyvässä hiihtokunnossa.

Kahviossa tänään Savonlinnan Hiihtoseura

La 7.2

Lunta on hieman sadellut tänään lauantai aamunakin, eilisen aamupäivän tapaan. Pakkasta - 3 astetta ja pientä tuulen virettä. Muumihiihtokoululaiset tänään aamupäivällä harjoittelemassa hiihtämisen alkeita hiihtostadionin maastoissa. Latukone ajellut latuja aamun ja näytti ennen kello 9 tulevan ainakin tankkaamaan hiihtokeskukselle. Maanpäälliset hiihtoladut on siis hiihtokunnossa näin aamutuimaan ja varmaan aamupäivän aikana muutkin latu-urat. 

Huomenna sunnuntaina Aholahdessa Ville Vellosen muistohiihdot. Kahviota sunnuntaina pitää avoinna Savonlinnan Hiihtoseura, joten huomenna hieman erilaiset myyntiartikkelit kahviossa. 

To 5.2Pakkasta -6 astetta. Ladut loistavassa hiihtokunnossa ja mahtavan tuntuinen talvinen hiihtokeli. Ken pystyy lähtemään tänään suksille, niin nyt se kannattaa.
Ke 4.2Hieno hiihtopäivä tulossa. Pakkasta - 4 astetta eikä tuule oikeastaan yhtään. Puut ovat hienosti lumivaipassa, joten upeita maisemia on nyt hiihtäjille tarjolla. Maanpäälliset ladut ajettu kello 9 mennessä, jolloin latumies kaarsi latukoneen takaisin hiihtostadionille. Pullinlahden uralla ei sitten olekaan tehty mitään sähkölinjahommia, joten hiihtokunnossa myös se ura. Pullinlahden jääosuus hiihtokunnossa, Aholahdessa olevalle Säynejärvellä on vesi noussut jään päälle ja on huonossa hiihtokunnossa.
Ti 3.2

Kylläpä tuli eilisen illan ja yön aikana lunta, reilut 10 cm märän puoleista valkoista mannaa. Nyt sitä alkaisi sitten ollakin tai ainaskin muutamaksi päiväksi saisi lumen tulo riittää, sen verran painavaa lunta oli tänä aamuna kolailla. Latukone painanut aamulla uutta latua Aholahden latu-urille ja kaikki maanpäälliset kunto- ja kilpapuolen lenkit hiihtokunnossa. Pullinlahdelle vievällä latu-uralla Suur-Savon Sähkön linjatyöt käynnissä vielä tämän päivän, joten sinne ei suositella tämän päivän aikana hiihtämistä. Kaivinkone liikkuu tämän päivän latu-uraa pitkin.

Säätila tänään puolipilvinen - 2 astetta pakkasta. Kuuleman mukaan hieman nihkeän puoleinen luisto ainakin aamuhiihtäjillä ja jonkun verran pito-ongelmia on hiihtäjillä tänään aamulla ollut.

Ma 2.2

Pienen pientä tihkusadetta, joka ei haittaa hiihtämistä ei sitten yhtään. Pakkasta -1 aste. Ladut ajettu latumestarin toimesta ja loistavassa hiihtokunnossa. Latu-ura on yllättävän liukas, eikä luisteubaanassakaan ole mitään valittamista. Loistava hiihtokeli tänäänkin.

Illalla SHS:n hiihtokoulu kello 18 alkaen.

Päivitys 13.30: Suur-Savon Sähkö tekee linjatöitä Pullinlahden ja Aholahden välisellä latu-uralla Pullinlahdentien muuntamosta Pullinlahdelle päin. Uralla joudutaan ajamaan kaivinkoneella noin 100 metrin verran, jolloin kyseinen pätkä on erittäin huonossa hiihtokunnossa. Työt ajoittuu maanatai iltapäivän ja tiistain ajaksi. Keskiviikkona ura pyritään saamaan hiihtokuntoon.
Su 1.2Eipä vielä aamulla ole ainakaan suuremmin satanut Aholahteen uutta lunta, vaikka sitä piti tulla sääennusteiden mukaan. Pientä kevyttä sadetta, mutta ei pahemmin hiihtämistä haittaa. Myös melko navakka itätuuli puhaltelee, joka ei sekään metsässä hiihtäessä haittaa, mutta esimerkiksi Pullinlahdella kaupunkiin mennessä varmasti hidastaa vauhtia. Ladut aamulla testattu ja hyväksi havaittu, ei mikään hirveän nopea keli, mutta ei huonokaan. Maan päälliset ladut kunnossa kello 10 mennessä.
La 31.1

Päivitykset jatkuvat, päivittäjä neljä päivää pois Aholahdesta ja vielä ilman päivitys laitteita. Tänään Aholahden lämpömittari näyttää -1 astetta pakkasta. Pilvinen sää aamulla ja luvassa iltapäivällä lumisadetta jonka pitäisi kestää sunnuntai-iltaan saakka. Kaikki ladut kunnossa latumestarin toimesta, joten ainakin aamupäivällä loistavat hiihto-olosuhteet, Tänään aamupäivällä Aholahdessa pieniä hiihtäjiä harjoittelemassa hiihtämisen alkeita Muumi-hiihtokoulussa.

Kahvio palvelee tänäänkin kello 15 saakka.

Ma 26.1Pilvinen - 3 asteen päivä. Loistava hiihtokeli. Kaikki ladut ajettu latumestarin toimesta ja ovat hyvässä hiihtokunnossa. Tänään illalla kello 18 hiihtoseuran hiihtokoulu.
Su 25.1

Loistava hiihtopäivä tulossa. Aholahdessa aamulla kello 8 pakkasta -4 astetta. Kilpa ja kuntopuolen ladut näyttäisi olevan ajettuna ja ovat hyvässä hiihtokunnossa, mukavan liukas keli molemmilla hiihtotavoilla. Hiihtäjiä Aholahdessa todella paljon jo kello 9 aikoihin. 

Tänään Aholahdessa Intersport Savonlinnan järjestämä Fischer-suksien esittely ja kokeilu tilaisuus kello 11-15.

Päivitys 14.30: Yksi viime vuosien vilkkain hiihtoviikonloppu Aholahdessa. Kyllä on ollut ilo katsella ulos kahvion ikkunoista, kun joka puolella vilistelee hiihtäjiä. Teitä on ollut satoja tänä viikonloppuna Aholahden hiihtobaanoilla.

La 24.1

Kevyttä pakkaslunta yön aikana reilut 5cm. Latukone lähti tänään jostakin syystä vasta kello 9 jälkeen tekemään latuja, joten aamupäivän aikana kaikki ladut eivät ole vielä tehty. Kone näytti menevän ensiksi kuntopuolen laduille. Pakkasta tänään ainoastaan -6 astetta. Loistava ulkoilupäivä siis tulossa.

Päivitys 13. Laduista ajettu kilpa ja kuntopuolen lenkit. Hiihtäjiä Aholahdessa niin kahviossa kun ladullakin todella paljon. Jonkin verran hiihtäjissä herättänyt ihmetystä miksi Pullinlahten ja Aittolammen lenkkiä ei ole koneella ajettu. 

Huomenna sunnuntaina Aholahdessa Intersport Savonlinnan järjestämä Fischer-suksien esittely ja kokeilu tilaisuus kello 11-15.

Pe 23.1

Pakkanen lasku suunnassa, aamupäivällä Aholahden mittarissa -15 astetta, aamulla pientä lumisadetta. Kaikki ladut ajettu latumiehen toimesta. Hyvässä hiihtokunnossa kilpa- ja kuntopuolen ladut, sekä Aittolammen tieosuudet, myös lammen ympäryslenkki on saatu melko tasaiseksi. Pullinlahdelta pääsee hiihtämällä Aholahteen, jääosuus ok kunnossa, siirtymälatua pitkin pystyy tulemaan kohtuullisen hyvin perinteisellä, luistellen epätasaista. Tervastuvallekin pääsee Aholahdesta Aittolammen tietä pitkin loistavasti, mutta viimeinen 2 kilometriä ennen Tervastupaa on huononpaa latua. Suurjärven ranta osuus Aittolampi/ Tervastupa lenkillä huonommassa kunnossa, melkein suosittelisin tulemaan tietä pitkin Aittolammelta takaisin päin Aholahteen.

Viikonlopuksi luvassa hyvää hiihtosäätä, joten odotettavissa ruuhkaa Aholahden laduille. Pakkasten hellitettyä, kahvio avoinna taas päivittäin kello 10-15. Tervetuloa Aholahteen !

To 22.1Hiljaista on Aholahdessa, aamupäivällä - 25 astetta pakkasta. Kahvio tänäänkin suljettu. Huomenna ennusteiden mukaan pitäisi lauhtua, joten availlaan taas kahviotakin huomenna hiihtäjien käyttöön. Eipä paljoakaan muuta kerrottavaa tältä päivältä, että kaunis ja kylmä päivä.
Ke 21.1Pakkaspäivä tänäänkin eilisen tapaan. Aamulla pakkasta - 20 astetta, päivän mittaan pitäisi lauhtua muutaman asteen.
Ti 20.1

Pakkasta aamulla kello 8 oli -20 astetta ja koko ajan näyttäisi pakkanen kiristyvän, sillä kello 9.30 pakkasta on jo -22 astetta. Selkeä ulkoilusää, niille jotka tänään uskaltavat lähteä pakkasta uhmaten hiihtoladulle. Ladut erittäin kovat ja osittain myös jäiset. Tänään Aholahdessa ei ole ajettu latuja, vaan annetaan latumiehen ja koneiden huilata välillä. Kahviokin huilaa tänään kovan pakkasen vuoksi. Availlaan kun pakkanen hellittää alle 20 asteen.

Sunnuntaina 25.1 Aholahdessa Intersport Savonlinnan järjestämä Fischer-suksien esittely ja kokeilu tilaisuus kello 11-15. Keskiviikkona 28.1 vuorossa on Atomic-suksien vastaava tilaisuus kello 15-19. Tervetuloa Aholahteen kokeilemaan suksia kumpanakin päivänä.

Ma 19.1Kirkas taivasta ja kiristyvää pakkasta tälle päivälle luvassa. Pakkanen aamulla kello 9 oli -8 astetta ja tuuli taas hieman pyörittelee ja samalla tekee pakkasesta hieman kovemman tuntuista. Ladut erittäin kovat ja liukkaat molemmilla hiihtotavoilla. Maan pääliset latu-urat Pullinlahden siirtymätaipaletta lukuun ottamatta hyvässä hiihtokunnossa. Jäällä eilen vielä vettä, mutta varmaankin pakkasen kiristyessä nekin kohdat jäätyvät.
Su 18.1

Kylläpä oli mukava hiihtokeli tänään aamutuimaan. Ladut ajettu ja ne ovat sopivan liukkaat, mutta eivät jäiset. Kilpa- ja kuntopuolen lenkeillä todella nautinto hiihtää, varmaan myös Aittolammen tieosuuksilla. Pullinlahden siirtymälatu on sitten vähän huonommassa kunnossa, latuhiihto onnistuu, mutta luistelutyylillä oli hieman hankala mennä. Pullinlahden jääosuus latumiehen sanomana surkea. Aamulla pienen pientä lumisadetta ja lämpötila -0 astetta. Nyt sieltä telkkarin ja tietokoneen ääreltä hiihtämään, tänään se kannattaa, sillä ensi viikolle luvassa kovia pakkaspäiviä.

Kilpa 5km lenkillä alkaa taas nostaa vettä ladulle, toistaiseksi hiihtokunnossa.

La 17.1Lämpimän puolella ollaan tänään +1 aste. Pilvien välistä sataa aurinkokin tänään pilkistää, eli lähes sortsi ja lyhyt hihaisen paidan hiihtokeli, mutta tuuli on sen verran navakka että kannattaa kuitenkin päälle laitaa ihan talviset hiihtokamppeet. Tuuli tiputtelee jonkin verran roskia latu-urille. Ladut ajettu latumiehen ja Baanalatukoneen voimin ja on tosi hyvässä kunnossa. Erittäin liukas keli varsinkin ladulla, vetää varmaankin päivän mittaan liipalle. Pullinlahdella latu hiihdettävässä kunnossa, luistelubaana pehmeä ja vetinen. Aholahdessa Iso-Säynejärvelle nostanut veden, eikä jäälatu ole hiihtokunnossa. Loistava hiihtokeli tänään, vaikka kaupungissa saattaa näyttää huonommalta, niin kannattaa suunnata tänään Aholahden laduille.
Pe 16.1Aikamoinen koiran ilma tänään aamupäivällä. Lumisade alkoi kello 8 jälkeen ja samalla alkoi tuulla melkoisella voimalla, ilmatielaitoksen mukaan 10m/s. Lämpötila tänään -1 aste. Lumisateen pitäisi loppua iltapäivän aikana, jonka jälkeen kelin pitäisi lämmetä plussan puolelle. Ladut tänään ?
To 15.1Päivän lämpötila -0 astetta. Latu-ura erittäin liukas, mutta luistelubaanalla saa tehdä jonkun verran töitä. Maanpäälliset ladut Aholahdessa kunnossa. Siirtymälatu Pullinlahdelle luminen luistelubaanalta, latu OK. Jäälatu Isolla-Säynejärvellä samalla tavalla, latu ok, mutta luistelubaana luminen. Järvellä alkaa nostaa taas vettä laduille.
Ke 14.1

Aamun aikana taas hieman lumisadetta, kello 10 mennessä noin 3-5 cm pakkaslunta. Pakkasta aamulla - 7 astetta ja luvattu lauhtuvaa. Tänään tulossa loistava talvinen ulkoilusää, eikä laduissakaan ole valittamista, sillä kaikki ladut alkaa olla kunnossa. Nyt ketkä vaan pystyy lähteä hiihtämään, niin ehdottomasti laduille.

Kahviosta hiihdon lomassa kahvia, mehua, munkkia ym. TERVETULOA !

Ti 13.1

Pakkanen lauhtui yön aikana todella rajusti. Illalla pakkasta Aholahdessa -23 astetta ja aamulla -10 astetta. Aamun aikana sateli taas vaihteeksi hieman lunta, mutta ainoastaan muutama sentti. Latumies painaa Baanalla latuja hiihtäjien hiihdettäväksi, joten iltapäivällä viimeistään kannattaa suunnata sukset Aholahden hiihtokeskukselle. 

Tänään kaupungin latumies saanut luvan aukaista muutaman vuoden suljettuna ollut Aittolammen lenkin loppuosa. Nyt siis päästään hiihtämään entiseen tapaa aitoa Aittolammen lenkkiä. HIENOA !!!!

Ma 12.1

Tuuli eilisestä tyyntynyt, tänään -15 astetta ja pienoista lumisadetta. Yön aikana sateli taas 3-5 cm uutta pakkaslunta. Ladut ajettu latukoneella ja ovat todella hyvässä kunnossa, varsinkin Tervastuvalle menevät tiepätkät loistavassa hiihtokunnossa. Jäälatuja tänään latumies availlut eilisen tuulimyräkän jäljiltä. Kunnossa niin Aholahden järven (Iso Säynejärvi), kun Pullinlahden latu-urat. Pienestä pakkasesta huolimatta mukava hiihtosää.

SHS:n hiihtokoulu alkaa tänään kello 18.00. Hiihtokoulu on joka maanantai klo 18, seuraavan 6 viikon ajan.  

Su 11.1

Aholahden laaksossa -17 astetta pakkasta, sekä erittäin navakka koilis-tuuli (5-9m/s). Nyt on siis todella viileä hiihtosää. Ladut ajettu isolla latukoneella ja ovat hyvässä kunnossa. Jääosuuksilla, jos sinne joku tällä kelillä haluaa mennä, niin latu menee hetkessä umpeen tai pyyhkii joistakin kohti kaiken lumen pois. Hiihtäjiä Aholahdessa aamulla jopa yllättävän paljon vaikka on viileää.

La 10.1

Yksi välipäivä päivityksissä, suonette sen. Talvi on sitten toden teolla tullut Aholahteen. Lunta on ja sitä nyt riittää. Latumestari ajoi jo aikaisin aamulla latuja, mutta kello 6.30-7.30 alkoi ihan mieletön lumisade Aholahdessa, joten latukone läksi kello 8 aikoihin uudelle lenkille. Nyt aamupäivän aikana näyttäisi olevan ajettuna kuntopuolen 5,6 ja lisälenkki, kilpapuolen lenkit ja lammen ympäri menevä lenkki. Päivän mittaan latumestari availee myös Tervastuvalle vieviä osuuksia, sekä Pullinlahden latu-uraa. Pullinlahdella jäällä monessa paikassa tuiskuttanut lunta niin, että joissakin kohdissa on paljon lunta ja monissa kohdissa lunta hädin tuskin yhtään. Sen verran kerkesi itsekin lumitöiden ohessa ladulle, että loistava hiihtokeli on tänään tulossa. Säätila tänään -4 astetta ja pientä lumisadetta. 

To 8.1Aamulla aikamoinen yllätys, kun uutta lunta oli satanut yli 10 cm. Nyt näyttää erinomaiselta. Latu vielä vähän pehmeä, mutta kovenee kokoajan. Pakkasta tänään -4 astetta. Tälle illalle ja ensi yöksi luvassa taas uutta lumisadetta.
Ke 7.1Pakkanen lauhtunut eilisestä, tänään aamupäivällä -8 astetta ja lumisadetta. Kohtalaisen kova tuuli kylläkin tekee pakkasesta hieman mittaria kovemman. Ladut hiihtokunnossa, paitsi kilpa 5km lenkki. Tervastuvalle vievä tie osuu hyvässä hiihtokunnossa, kovasti siellä hiihtäneet ovat kehuneet sitä osuutta. Latumies kävi myös Tervastuvalla tänään ajamassa pohjan tuvan pihalle. Se osuus on huonossa hiihtokunnossa. Aholahdessa järvelle vedetty myös latu-urat tämän aamun aikana. Lunta siellä ei ole paljon, mutta hiihtäminen onnistuu myös jäällä.

Eilen tiistaina latumies ajeli myös Pullinlahdelle latuja, siellä todella vähän lunta jäällä. Ura Pullinlahdelta Aholahteen myös ajettu, on epätasainen ja muutamassa kohdassa todella vähän lunta, kuitenkin tarvittaessa pystyy hiihtämään Pullinlahdelta Aholahteen. Lähipäiville luvassa lisää lunta, joten varmaankin pikkuhiljaa nämäkin lenkit saadaan hyvään kuntoon.
Ti 6.1

Loppiaisen säätila on melko kylmä, -19 astetta. Pilvetön taivas ja aurinko varmaankin tänään pääsee taas paistamaan niiden harvojen hiihtäjien iloksi ketkä tänään Aholahden latuja kiertää. Suksen pohjista tänään kuuluu siten nirinää ja narinaa pakkaskelin kunniaksi. Latu-ura kuitenkin melko liukas pakkasesta huolimatta. Kilpa 5km latu-uralla useisiin kohtiin nostanut urille vettä, joka on jäätynyt ja tehnyt monista paikoista melko vaarallisia. Latumies ei suositellut kilpa 5km ladun hiihtämistä. Muuten ladut kunnossa.

Kahviossa päivystetään tänäänkin kello 15 saakka.

Ma 5.1

Raikas talvisää -12 astetta ja aurinkokin saattaa hieman pilkahdella. Latu-urat ajettu latumiehen toimesta taas hyvään kuntoon. Muutamissa paikoissa suojasään aikana nostanut vettä latu-urille ja jäätänyt uria, muuten ok kunnossa. Kilpa 5km ladulla eilen ollut vesilammikko jäätynyt, joten nyt siitä voin mennä sitten läpi kastelematta jalkojaan. Hiihtokunnossa kuntopuolen ladut, kilpapuolen ladut ja Aittolammen tieosuudet. Latumies yritti myös vetää lammelle latuja, mutta vettä nostanut niin paljon jäälle, ettei siitä tullut mitään.

Eilen tämän sivun kävijä ennätys. Teitä Aholahden hiihtokelien seuraajia on ollut päivittäin yleensä 90- 120 henkilöä. Eilen sivua katsottu yhteensä 261 koneesta. HIENOA !

Su 4.1

Kylläpä on hyvä keli hiihtää! Latumestari saanut ladut muutaman suojasääpäivän jälkeen loistavaan kuntoon. Nyt onnistuu niin vapaa kun perinteinen loistavasti Aholahden hiihtobaanoilla. Kunnossa kuntopuolen lenkit, kilpa puolen lenkit, lammen ympäri menevä latu sekä Aittolammen tieosuudet. Kilpa 5km lenkillä 3km ja 5km risteyksen jälkeen melkoinen lammikko uralla, jota lasten laulun sanoja myötäillen "ei voi ylittää, ei voi alittaa, ei voi kiertää, täytyy mennä läpi" ja sen jälkeen sukset on sitten jäässä. (näin kävi itsellekin tänä aamuna). Joten siitä ei kannata nyt ainakaan muutamaan päivään hiihtää.

Tänään säätila pilvinen ja -7 asteen pakkanen. Ainut moitittava asia on melkoinen tuuli joka tekee pakkasesta purevamman kun mittari näyttää.

La 3.1Märkää räntää ja lunta on sadellut nyt vuorokauden. Muutamia senttejä on jäänyt onneksi maahan astikin. Latumestari ajellut aamulla latuja valaistulle kuntoladulle, lammen ympäri menevälle uralle ja kilpa 3km lenkille. Erittäin haastava keli on ollut latumestarillekin, sillä monissa paikoissa on niin märkää, että kelkkakin on meinannut jäädä urille kiinni. Aamusta lähtien kuitenkin hiihtäjiä jonkun verran Aholahden laduilla. Säätila tänään sateinen ja aamulla kello 9 lämpötila Aholahdessa -0,5 astetta.
Pe 2.1Pilvistä ja kosteaa +1 aste. Eilisen päivän aikana hiihto-olosuhteet muuttuivat melkoisesti ja valitettavasti huonompaan suuntaan. Tälle päivälle luvassa räntää, vettä sekä kovaa tuulta, joten ei ne olosuhteet ainakaan tänään muutu paremmaksi. Huomiseksi taas luvassa lunta, joten jospa se siitä. Hiihtämään pääsee, vapaalla tyylillä jopa ihan OK keli. Perinteisellä tyylillä mennessä latu-ura on kulunut ja leventynyt. Hiihtokunnossa kilpa puolen kaikki lenkit, lammen ympäri menevä ura, sekä valaistu kunto 5,6 km, lisälenkki oli tänä aamuna melko pehmeä ja sauvat uposivat joka työnnöllä. Valaistulla 5,6 km ladulla huonompi kohta 1,5 km kohdalla, muutamissa kohdissa kiviä oli myös muualla latu-urilla näkyvissä. Latumies ei ajanut tänään latuja, koska kone olisi vaan rikkonut baanat, näin parempi ehdottomasti.
To 1.1.15

Voi veljet mitkä aamuliukkaat uuden vuoden kunniaksi. Ladut aamulla jäässä, joten vauhtia ja hieman vaarallisia tilanteitakin aamulenkillä. Päivän mittaan latu-urat saattaa kuitenkin vettyä ja vauhdit hieman hidastua. Luiston kanssa tuskin kellään ongelmia, mutta pitojen kanssa sitäkin enemmän. Tänään ei ole ollut koneellista latujen kunnostusta ollut Aholahdessa. Lämpötila Aholahdessa aamulla kello 8 oli +1 aste ja pilvinen säätila.

Varoitellaan hieman laskuista, varsinkin kuntopuolen lisälenkin maston luona oleva mutkamäki on melko jäisessä kunnossa, joten ei ole häpeä vaikka kääntyy ennen mäkeä takaisin päin. Lisäksi parkkipaikat alkaa olla Aholahdessa melko liukkaat, kun hiekoitusta ei Aholahdessa pystytä tekemään, niin varovaisuutta varsinkin hiihtokengillä liikuttaessa.

Ke 31.12

Märkää lunta on satanut eilisen ja viime yön aikana noin 10 cm. Tänään aamulla lämpötila Aholahdessa +1 aste. Kaupungin latumies ajanut latukoneella aamuyön ja aamun aikana latuja, niin että hiihtokunnossa on tällä hetkellä kuntopuolen 5,6km valaistu ja lisälenkki, kilpa puolen lenkit 1-5km, lammen ympäri menevä lenkki, sekä Aittolammen /Tervastuvan suuntaan menevät tieosuudet.

Kahvio on taas auki normaalisti päivittäin kello 10-15

Ti 30.12

Aamulla -9 astetta pakkasta, mutta rajusti lauhtuvaa. Lumisade alkoi noin kello 10 aikoihin ja luvattu sadettaa koko päivälle. Illalle tai yölle luvassa kovempaa sadetta.

Tänään kahvio suljettu sairastapauksen vuoksi. Huomenna kahvio avoinna normaalisti.

Ma 29.12Täällä Aholahdessa kello 10 aamupäivällä pakkasta -23 astetta, kirkkaan kuulas päivä. Latumies ajelee latuja, mutta muita ei Aholahdessa vielä ole tänään näkynyt. Taitaa tulla hiihtämisestä tänään luppopäivä, niin itselle kun monelle muullekin.
Su 28.12

Pitkästä aikaa sinistä taivasta tänään näkyvillä ja kireää -15 asteen pakkasta. Laduilla ei tänään niin vilkasta kun edellisinä päivinä. Ladut kilpa 3km , lammen lenkki sekä kuntopuolen valaistu ja lisälenkki hiihtokunnossa.

Huomiseksi luvassa edelleen pakkasta, mutta tiistaina lauhtuu lumisateiden kera keli miellyttäväksi hiihtosääksi. Kinkun sulatukseen Aholahteen !

La 27.12

Pientä lumisadetta aamun aikana, pakkasta -7 astetta aamulla kello 8. Aamulla ei ainakaan niin liukas keli kun eilen, varsinkin kun ensimmäisten hiihtäjien joukossa latuja kiersi. Päivän mittaan varmaan latukin liukastuu kun sitä runsaasti hiihdetään. Samat reitit hiihtokunnossa kun edellisinä päivinä.

Eilen Tapaninpäivänä Aholahdessa oli tosi paljon hiihtäjiä ja oli oikein ilo katsella kunnon hiihtosäpinää, varsinkin kun viime talvena ei tällaista päästy näkemään.

Pe 26.12Joulu alkaa olla ohitse, joulu vietettiin Aholahdessa -12-19 asteen hiihtokeleissä. Tänään Tapaninpäivänä pakkasta -7 astetta, sää pilvinen, mutta loistava hiihtokeli. Hiihtokunnossa seuraavat ladut; kilpa 3km, lammen ympäri menvä lenkki, sekä valaistu kuntolatu 5,6 ja sen 2,5 km lisälenkki. Latumies käynyt polkemassa uria myös kilpa 5km ja Pullinlahdelle vievälle uralle, mutta ne eivät vielä ole hiihtokunnossa vaan odottavat lisälumisateita. 

Tänään aamuvarhaisesta lähtien tosi paljon hiihtäjiä Aholahdessa. Lammen vieressä oleva parkipaikkakin alkaa olla ennen kello 11 melkein täynnä. Kahviossa tästä päivästä lähtien sitten päivystetään joka päivä kello 10-15 välillä hiihtokauden loppuun saakka. TERVETULOA AHOLAHTEEN !
Ti 23.12

Vuoden pimein päivä on ohitettu ja suunta kohti valoa päin voi alkaa - 8 asteen pakkassäässä. Valaistu 5,6 km kuntolatu näihin lumiin loistavassa kunnossa, avattu tänä aamuna myös kuntoladun lisälenkki. Latumies lumetti aamutuimaan näitä lenkkejä, joten myös paremmilla suksilla alkaa kuntopuolellekin uskaltamaan. Lammen ympäri menevä latu ja kilpa 3 km latu jossakin paikoin hieman epätasainen, mutta hyvä on kuitenkin hiihtäjän näilläkin lenkeille hiihtää.

Kahviossa palvellaan tänään kello 15 saakka, jonka jälkeen rauhoitutaan kahdeksi päiväksi joulun viettoon. Kahviossa palvelua taas perjantaina Tapaninpäivänä kello 10-15 välillä.

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA ! 

Ma 22.12

Talvikeli -5 astetta pakkasta, yöllä ja aamulla sateli hieman pakkaslunta. Ladut ajettu kaupungin latumiehen toimesta ja hiihtokunnossa kilpa 3km, valaistu kuntolatu 5,6km ja lammen ympäri menevä latu-ura. Hiihtäjiä aamu varhaisesta lähtien Aholahdessa.

Kahvio avoinna tästä päivästä lähtien joka päivä kello 10-15. (suljettuna kuitenkin jouluaaton ja joulupäivän) TERVETULOA munkille, mehulle, kahville ... !

Su 21.12

Pakkasta -4 astetta. Pientä lumisadetta yön ja aamupäivän aikana. Talvi on nyt sitten alkanut, sillä seuraavalle kahdelle viikolle luvassa pakkaskelejä ja mahdollisesti myös lumisateita. Ladut hiihtokunnossa ja melko ahkerasti myös hiihtäjien käytössä.

Kahvio tänään vielä suljettu, mutta huomisesta lähtien palvellaan päivittäin jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta hiihtokauden loppuun saakka.

La 20.12

Säätila selvästi muuttumassa talviseksi. Tänään päivällä Aholahdessa -1 aste pakkasta. Ladut ja baanat saatu lumimäärään nähden todella hiihdettävään kuntoon. Nyt uskaltaa ehkä laittaa vähän parempaakin suksea jalkoihin, itse en ainakaan isompia kiviä löytänyt, mutta kyllä niitä kuitenkin saattaa löytyä. Lammen ympäri menevä latu hieman epätasainen, mutta hiihdettävä. Kilpapuolella laskut otettava edelleen varovasti.

Kahvio avataan maanantaina 22.12.

Pe 19.12

Yöllä pari senttiä uutta lunta ja päivän mittaan pitäisi lisää sataa iltaan saakka. Lämpötila aamupäivällä +0 astetta. Hiihtokunnossa kuntopuolen valaistu 5,6km, kilpa 3km ja lammen ympäri menevä latu-ura. Nyt uskaltaa sanoa, että Aholahdessa on valkea joulu tiedossa. Joten Savonlinnan jouluksi tulevat voivat ottaa sukset matkaan, hiihtämään kyllä pääsee.


Perjantaina melko hiljaista Aholahden laduilla, missä hiihtäjät ?

To 18.12Pakkaspäivä - 2 astetta. Hiihtobaanat melko kovassa jäisessä kunnossa. Hyvä pohja kun lunta sataisi vaan jään päälle. Valaistu kuntolatu näille lumille hyvässä kunnossa. Kilpapuolella laskuissa saa varoa, melko jäiset. 
Huomiseksi luvassa lumisadetta, joten viikonlopuksi saattaa ollakin tulossa hyvät hiihtokelit. Toivotaan ainankin niin.
Ke 17.12Takapakkia kunnon hiihtokelien tuloon. Eilen lupailtu lumisade on sitten vaihtunutkin vesisateeseen ja + 2 asteen lämpötilaan. Lunta on mutta kelitilanne huonompi kun eilen. Seuraavan kerran on ennustettu lunta tulevan perjantaina ja lauantaina. Koska hiihtokelitilanne on sen verran huono, niin hiihtokeskuksen kahvio ei vielä aukene tällä viikolla, vaan seuraillaan tilannetta ja availlaan kahvio kun kunnon hiihtokelit tulevat.
Ti 16.12Eilisen päivän aikana lumet sulivat jonkin verran hiihtobaanoilta, mutta onneksi viime yönä satoi noin 1cm uutta lunta. Hiihtäminen onnistuu, mutta niitä ihan parhaimpia ja uusimpia suksia ei kannata jalkaan laittaa vielä Aholahden näille laduille. Varovaisuutta siis laduille, sillä yllätyksiä varmasti jokainen laduilta löytää, sen verran vähän lunta kuitenkin on. Tänään aamupäivällä lämpötila + 1 astetta. Keskiviikoksi luvassa taas sateita ja niiden pitäisi tulla lumena.
Ma 15.12

Aamun lämpötila Aholahdessa +1 aste, hieman tihkuttaa vettä. Mutta kaikista paras asia, että hiihtämään Aholahdessa pääsee ja vielä melko hyville laduille. Kunnossa valaistu 5,6km, kilpa 3km ja lammen ympäri menevä latu. Hiihtäjiä laduilla aamusta lähtien.
Ennusteiden mukaan lämpötilat seuraavalle viikolle näyttäisi olevan -4 ja +2 välillä, sadettakin pitäisi tulla lumena, joten eiköhän se talvi tästä nyt sitten alkaisi.
Hiihtokeskuksen kahviota ei vielä alkuviikosta avata, vaan vietetään kahvion avajaisia perjantaina 19.12, jonka jälkeen kahvio palvelee päivittäin kello 10-15 välillä.

Nyt hiihtämään !

La 13.12LUNTA SATOI ! Noin 10 cm valkoista mannaa sateli lauantain aikana. Suvilunta, joka varmaankin kivasti tamppaantuu latu-urille. Latutilannetta valitettavasti en tässä pysty sanomaan, mitä on sunnuntaina kunnossa, sillä SSL on viikonlopuksi linnoittautunut Kerimäen liikuntahallille joulumessuille kahvion pitoon. Epävirallisesti ja latumiehet tuntien, niin uskaltaa sanoa, että sunnuntaina pääsee hiihtämään Aholahdessa. Palataan päivityksiin maanantaina.
To 11.12Maa on valkoisena, mutta ei riittävästi. Tuuli tyyntynyt eilisen puhurin jäljiltä, aamun lämpötila 0 astetta. Aholahti näyttää tänään paljon mukavamman näköisestä kun eilen. Viikonlopun lumisateita odotellessa.
Ke 10.12Tyyntä myrkyn edellä. Aamulla mukavan tuntuinen +1 asteen keli. Aamuliukkaat otettu Aholahdessa, mutta ei hiihtoladuilla, vaan jäisellä Naistenlahdentiellä. Hiihtäminen ei onnistu näillä lumimäärillä. Täksi päiväksi luvassa navakkaa tuulta, ehkä hieman lunta. Seuraava lumimyräkkä luvassa tulevaksi lauantaiksi, joten toiveissa on taas sunnuntaille hiihtokelejä, EHKÄ ! Viimeisten sääennusteiden mukaan jouluviikolla pitäisi ainakin kelin pakastua, joten jos jouluksi ainakin saataisiin hiihtokelit Aholahteen.
Ti 9.12Yöllä hieman lunta, loskaisen märkää. Eipä kehuttavaa tässä päivässä hiihdon harrastajille. Frisbeegolfkausi jatkukoon Aholahdessa toistaiseksi. Päivän lämpötila +1 aste.
Ma 8.12Kylläpä rumppaa kelejä. Märkää, vetistä ja synkkää. Hiihtokelit jäi tällä erää yhteen päivään. Onnittelut niille onnekkaille, jotka kerkesivät eilen suksille Aholahdessa. Aamulla lämpötila +2 astetta. Iltapäivälle on luvassa sadetta, joka toivottavasti tulee lumena. Tänään ei hiihdetä Aholahdessa, mutta jospa taas huomenna ?
Su 7.12

Hiihtokelit alkoivat Aholahdessa. Hiihtää pystyy huonoilla suksilla. Kilpa 3 km ja lammen ympärimenevä latu jollaisessa hiihtokunnossa. Aamusta lähtien hiihtäjiä laduilla. Pakkasta -1 aste.

Hiihtokeskuksen kahvio avataan maanantaina 15.12, mikäli hiihtokelejä silloin on.

La 6,12Hyvää itsenäisyyspäivää. Lunta saa, jospa huomenna päästään hiihtämään. Lämpötila -0 astetta.
To 4.12Latubaanat loistavassa kunnossa sauvakävelylenkeille. Lumet sulaneet ja lammen jääkin näyttää melko lohduttomalta. Päivän lämpötila +3 astetta. Lauantaille luvatut lumisateetkin ennusteiden mukaan kokoajan pienenevät, joten eipä taaskaan hyvältä näytä hiihtäjien näkökulmasta, toisaalta frisbeegolfaajat taitavat tästä tykätä.
Ti 2.12Pakkasta - 2 astetta. Lunta maassa, mutta eilisen aamun jälkeen sitä ei enää valitettavasti ole satanut. Hiihtämään ei siis pääse. Varoitellaan edelleen lammen ja järven jään heikkoudesta. Harjan varsi sujahtaa pienellä iskulla jäästä läpi, joten ei kannata lähteä jäälle koittamaan hiihtoa tai luistelua. Kastuminen todennäköistä. Lumisateita luvassa viimeisten ennusteiden mukaan lauantaille, joten valoa saattaa olla ilmassa hiihtäjille.
Ma 1.12Maa on joulukuun kunniaksi taas vaihteeksi valkeana. Lunta maassa noin 1cm, joten hiihtämään ei kylläkään vielä valitettavasti pääse. Lämpötila -0 astetta. Kaupungin latumies ajelee mönkijällä pohjia latu-urille. Luvassa pitkänajan ennusteen mukaan +1 ja -1 asteen välillä olevia lämpötiloja koko viikoksi, lunta saattaa sadella hieman useampana päivänä viikon aikana. Toiveissa saattaisi olla hiihtokelejä, mutta eihän näistä keleistä tiedä.
Ke 26.11Plus 1 aste ja pilvistä. VAROITUS ! Aholahden saunalammen jään paksuus vain 1-2 cm. Älkää menkö heikolle jäälle !!!! Malttakaa hyvät liikunnan harrastajat, kyllä se talvi ja hiihtokelit sieltä vielä tulevat, nyt on vasta marraskuu.
Ti 25.11Aamulla pakkasen puolella -1 aste. Lunta hieman, mutta sauvakävely sopii näille lumille paremmin kun hiihtäminen. Myös frisbeegolf sujuu vielä hyvin Aholahdessa. Odotellaan lunta, mutta ihan heti sää ennusteiden mukaan sitä ei ole kuitenkaan luvassa. Palataan "palstoille", kun on taas jotain kerrottavaa.
Ma 24.11Lämpimän puolella edelleen keli on  ja ilmeisesti tämän viikon pitääkin 0 - +2 välillä olevia lämpötiloja. Maa on valkoisena, mutta hiihtäminen näillä lumilla ja näillä lämpötiloilla on hieman hankalaa.
Su 23.11Plussan puolelle on keli mennyt. Lunta on maassa, mutta hiihto ainakin paremmilla suksilla ei suositeltava vaihtoehto.
La 22.11Yöllä muutamia senttejä lunta. Ei hirveästi, mutta sen verran että kaupungin latumies oli käynyt pohjia ajamassa Aholahteen. Päivän aikana muutamia hiihtäjiä Aholahdessa. Todella huonoilla hiihtimillä voi yrittää mennä, mutta kiviä ja maata varmasti pohjat raapivat. Lämpötila +0 astetta. Lammen jää on hyvin ohutta, ei sinne sitten missään nimessä !
  
Ma10.11   

Hiihtokausi päättynyt tälläerää. Tänään todella harmaa päivä, lämpötila 3 astetta. Lumet sulivat eilisen illan ja yön aikana todella rajusti. Seuraavat kaksi - kolme päivää lämpimän puolella, jonka jälkeen ryhtyy pakastamaan. Joten jäämme odottelemaan seuraavia lumisateita tai mahdollisia "tykityskelejä ?"

Päivitys seuraavan kerran kun on jotain kerrottavaa !

 

Su 9.11

Lämpimän puolella ollaan, päivällä +3 astetta. Hiihtää pystyy edelleen, joskin on pehmeää ja hieman tahmea keli. Nousuissa alkaa olla kiviä näkyvillä ja suksi alkaa nousuissa raapimaa maata, ainakin tällaisella reilut 100 kiloisella hiihtäjällä. Kilpa 3 km ja kuntopuolen 5,6 km hiihtokunnossa.

Frisbeegolfaajat pieni pyyntö Teille ! Kun on hiihtokelit, niin käykää pelaamassa jollakin muulla radalla kun Aholahdessa, esimerkiksi Kalatajakylässä tai Tervaslahdessa. Teidän tämä kausi on ollut todella pitkä Aholahdessa (maaliskuusta lähtien) ja ehkä se vielä muutaman päivän päästä jatkuukin. Mutta nyt olisi vuorossa hiihtäjät, eikö vaan !

La 8.11

Pakkasta -2 astetta ja pilvinen päivä, mutta hiihtäjille aurinkoinen, sillä hiihtokausi Aholahdessa täydessä vauhdissa. Hiihtokunnossa kilpa 3 km ja valaistu 5,6 km kuntolatu. Parhaimpia suksia ei kannata kuitenkaan jalkaan laittaa, sillä kiviä siellä täällä on tullut esille. Kuitenkin olosuhteisiin, ajankohtaan ja lumimäärään verrattuna loistava hiihtokeli. Kilpapuolen lenkeille kova kuhina ladulla koko päivän. Kuntopuolella vähemmän hiihtäjiä, vaikka siellä lähestulkoon baana paremmassa kunnossa.

Huomenna ainakin vielä hiihdetään, sillä yöksi ja aamuksi luvassa pakkasta. Säätila lämpiää sunnuntaista lähtien, joten lumet varmaankin alkavat kovalla tohinalla sulamaan alkuviikosta. Nautitaan nyt näistä "pohjoisen lumileiri olosuhteista".

Pe 7.11
2014     

LUNTA ! Yön aikana on satanut noin 5-10 cm lunta ja sade jatkuu vähäisenä ilmeisesti koko perjantai päivän ajan. Kaupungin latumies on aamusta lähtien ajanut mönkijällä ja moottorikelkalla latupohjia kilpa 3km ja valaistulle 5,6 km laduille sekä lammen ympäri vievälle laduille. Pohjat vielä pehmeät. Mieluiten pohjat saisivat hieman kovettua, ennen hiihtäjiä. Ensimmäinen hiihtäjä kuitenkin laduille löysi jo kello 9.

Viikonloppuna varmaankin pystyy hiihtämään Aholahdessa. Latumies lupasi lauantaina käydä ajamassa kelkalla myös latupohjia ja mahdollisesti myös latujakin. Valot laitettu laduille myös päälle.

Hiihtokelit kuitenkin taitaa olla ensiviikolla ohitse, sillä lämpimänpää ja vesisateista keliä luvassa sunnuntaista lähtien.