Varkaudessa Leidit ja Äijät hikoilevat kiekon perässä(28.12.2011)

Varkautelainen jääkiekkojoukkue Warkis aloitti tänä syksynä pipolätkätoiminnan joka on suunnattu kaikille lajista kiinnostuneille. Toiminta onkin saanut varsin hyvän vastaanoton Varkaudessa ja jäävuoroja on osallistujien pyynnöstä jouduttu jopa lisäämään.  Idean pipolätkätoimintaan tuli kyselyjen perusteella.”Mietimme asiaa terveysliikunnan kannalta ja haimme tukea harrastetoiminnan aloittamiseen Nuorelta Suomelta ja hakemus meni läpi. Naisille suunnattua jääkiekkotoimintaa olemme aikaisemmin kokeilleet. Idea ja tarve tulivat hyvin pitkälti sieltä, koska intoa ja mielenkiintoa tuntui naisilta löytyvän”, kertoo Warkiksen valmennuspäällikkö Antti Immonen.

Varkaudessa toimi kahtena edellisenä vuotena harrastekiekkosarja Warkiksen ja Kymi-Saimaan alueen järjestämänä. Aloitusvuonna 2010 joukkueita oli kahdeksan ja 2011 joukkueiden määrä putosi kuuteen. ”Tilausta myös harrastekiekkotoiminnalle olisi edelleen, mutta paikallista järjestäjää ei meinaa löytyä. Seurallamme ei ole yksinkertaisesti resursseja tällä hetkellä toiminnan pyörittämiseen”, harmittelee Immonen.

Jäävuoroja järjestetään erikseen leideille ja äijille, joten kaikki eivät ole samanaikaisesti jäällä. Molemmilla ryhmillä jäävuoroja on pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa. Leideillä keskiviikkoisin kello 20.15- 21.30 ja lauantaisin 16.30- 17.30. Äijät pelaavat torstaisin kello 20.45- 22.00 ja sunnuntaisin 16:30- 17:30.” Harjoitukset pidetään Kämärin harjoitushallissa. Viikonloppuisin vuorot pyörivät junioripelien ehdoilla. Lähes kokoajan ryhmät ovat kuitenkin päässeet jäälle kaksi kertaa viikossa. Tarkoitus oli järjestää molemmille ryhmillä harjoitukset vain kerran viikossa, koska osallistujat halusivat lisää vuoroja, joten vastasimme huutoon.”

”Jääajoista olemme saanet positiivista palautetta, etenkin lapsiperheiltä. Iltatoimet ovat näihin aikoihin pienten lasten perheissä jo hoidettu. Toisaalta jäävuorot ovat juuri siihen aikaan kun tehtaassa on vuoron vaihto, joten iltavuorolaiset ja yövuorolaiset eivät välttämättä pääse aina osallistumaan jäävuorolle”, pyörittelee Immonen.

Pipolätkään osallistuu kaiken ikäistä porukkaa. Leidejä toiminnassa on ollut mukana noin 30 ja iältään he ovat olleet 16 vuodesta aina 50 vuoteen saakka. Äijälätkässä osallistujia on ollut lähes 40 ikähaitarin ollessa 20 vuodesta 60 vuoteen saakka.”Monella toimintaan osallistuvalla on vuorotyö joten osallistuja määrät vähän vaihtelevat. Keskimääräisesti vuoroilla on käynyt pelaajia noin 20- 25. Osallistujamääriä emme ole mitenkään rajanneet. Mikäli porukkaa tulee lisää, olemme valmiita lisäämään myös jäävuoroja”, valottaa Immonen.

Toimintaan voi osallistua niin aloittelijat kuin jo kokeneemmatkin luistelijat. Ainoa este harrastukselle on jos pelaa lajia aktiivisesti. Varusteiksi riittävät luistimet, maila ja kypärä. Jääkiekkohousuja ja hartiasuojia ei sallita. Kyynärsuojat, alasuojat, polvisuojat ja hanskat voivat olla pelaajilla mikäli he niin haluavat.  ”Siellä on mukana sellaisia henkilöitä joiden edellisestä luistelu kerrasta on kulunut 25- 30 vuotta aikaa. Joten kaiken tasoiset luistelijat mahtuvat mukaan”, kannustaa Immonen.

 

Jäävuoron aikana harjoitellaan perusasioita kuten luistelua, syöttämistä, laukaisemista, maalintekoa ja kiekonkäsittelyä. Harjoitukset koostuvat pääsääntöisesti 20 minuutin opetustuokiosta ja loppuaika vuorosta käytetään pelaamiseen. Jäävuoroilla ohjaajina toimivat seuran omat valmentajat.” Tarkoitus on kauden aikana ottaa mukaan myös oheisharjoitteita alkulämmittelyn ja loppujäähdyttelyn muodossa. Ja eiköhän sitä loppukaudesta myös sitä ilmaveiviä pidä kokeilla!”, naureskelee Immonen.

Kauden päätteeksi hikiliikkujille on suunnitteilla ottelumatka Kuopioon liigapeliin ja mahdollisesti myös pipolätkäturnaus, mikäli osallistuvia joukkueita saadaan tarvittava määrä.

 

Kausimaksu osallistujille on 120€ tai 5€/kerta. Hinta pitää sisällään vähintään 30 harjoituskertaa jäällä, jääkiekkoliiton pipolätkävakuutuksen, pelipaidan, luistimien teroituksen, harjoitusten valmennuksen ja Warkiksen edustusjoukkueen kausikortin.

”Palaute on ollut positiivista niin naisissa kuin miehissäkin ja hikiliikunnalle on ollut selkeä tilaus Varkaudessa. Ensi vuodesta on tullut jo kovasti kyselyjä toiminnan jatkumisesta, joten todennäköistä on, että toimintaa jatketaan myös ensi vuonna”, visioi Immonen.

 

Teksti: Anssi Kostiainen

Kuvat: Antti Immonen