Sporttituntikilpailu liikutti koululaisia Savonlinnassa (31.3)

 

Miten saada yläkouluikäiset nuoret liikkumaan? Siinä on kiperä kysymys, mitä moni yläkoulun liikunnanopettaja useasti pohtii. Savonlinnassa tähän asiaan on pureuduttu yläkoululaisille järjestettävän sporttituntikilpailun avulla. Savonlinnassa yläkoulujen sporttituntikilpailu sai alkuunsa syksyllä 2009, jolloin Talvisalon koulun liikunnanopettaja Satu Ovaska otti yhteyttä Savonlinnan Seudun Liikuntaan. Ovaskalla oli silloin suuri huoli yläkouluikäisten liikkumisen puutteesta, jotain täytyisi tehdä, millä yläkoululaiset saataisiin liikkeelle. Savonlinnan Seudun Liikunta oli pitänyt Savonlinnan alueen alakouluille spottituntikilpailua vuodesta 2006 lähtien. Kilpailun siirtäminen yläkoululaisille oli Satu Ovaskan mielestä loisto juttu ja hän välittömästi otti ohjat käsiinsä ja lähti tekemään töitä, niin että ensimmäinen yläkoulujen sporttituntikilpailu pidettiin talvella 2010.

Sporttituntikilpailun ideana on, että 7-9 luokkien oppilaat keräävät liikuntasuorituksia heidän vapaa-ajaltaan. Kaikki oppilaat saavat sporttipassin, mihin he merkkaavat päivittäin liikuntaan käytetyn ajan. Liikuntasuorituksiksi kelpaavat kaikki muut kuin pakolliset koulun liikuntatunnit. Liikuntasuorituksi luetaan esimerkiksi kerhotoiminnassa mukana olo, urheiluseuran harjoitukset, jalan tehtävät koulumatkat tai vaikkapa omaehtoinen liikkuminen kavereitten kanssa pihapelien merkeissä. Viikoittain oppilaiden huoltajat kuittaavat omalla ”puumerkillään” lapsensa liikuntasuoritukset tarkistetuksi. Kouluissa opettajien tukena suoritusten laskennassa on luokkien valitsemat sporttarit, jotka kirjaavat tulokset luokan tilastoihin. Kyseessä on siis luokkien välinen kilpailun, jossa etsitään Savonlinnan liikunta-aktiivisinta 7-9 luokaa. Palkinnoksi aktiivisin luokka saa liikunnallisen koulupäivän, lisäksi kaikkien loppuun saakka mukana olleiden luokkien kesken arvotaan kahden päivän liikunnallinen leiri koulu Tanhuvaaran urheiluopistolla. Jaossa on myös henkilökohtaisia palkintoja, joita arvotaan kaikkien kilpailuun osallistujien kesken.

 

Tämän vuoden kilpailu oli viiden viikon mittainen ja se käytiin 13.2-18.3.2012 välisenä aikana. Oppilaat ovat todella hyvin ottaneet kilpailun omakseen. Esimerkiksi viime vuonna kilpailuun otti osaa peräti 41 luokaa. Tänä vuonna alustavien tietojen mukaan päästiin suunnilleen samoihin lukemiin. Myös koulut ovat panostaneet kilpailuun liikuntapäivien muodossa. Kaikki kolme mukana ollut koulua mm. vieraili Aholahden hiihtokeskuksella liikuntapäivän merkeissä sporttituntikilpailun aikana. Lisäksi koulupäivien puitteissa yläkoulujen oppilailla on ollut mahdollisuus käydä laskettelureissulla Nilsiän Tahkolla sekä Savonlinnassa sijaitsevilla Ruunarinteellä. Paikalliset yritykset ovat myös hyvin lähteneet mukaan sporttituntikilpailuun. Mukana olleet yritykset Gym42, Tanhuvaaran urheiluopisto, Ruunarinteet, Intersport Savonlinna, Savon Kinot, Pizzeria Capero ja Savonlinnan uimahalli ovat tarjonneet sporttipassilla erilaisia alennuksia oppilaille ja osa jopa heidän vanhemmilleenkin.

Sporttituntikilpailun on tältä vuodelta ohitse suoritusten osalta, mitä mietteitä tämän vuoden kilpailuista on kilpailun puuhanaisella Talvisalon koulussa terveystietoa ja Savonlinnan Normaalikoulussa liikuntaa opettavalla Satu Ovaskalla.
”Sporttituntikilpailu nyt järjestettiin kolmatta kertaa yläkouluilla, tänä vuonna olemme päässeet vähän eteenpäin oppilaiden aktivoinnissa osallistua kilpailuun. Tänä vuonna näyttää siltä, että suuri osa jokaisen koulun oppilaista on hyödyntänyt jollain tavalla kilpailun kautta tulleita etuisuuksia ja näin ollen lisänneet myös liikkumistaan,” kertoo Satu Ovaska.
”Jokaisella osallistuvalla koululla on huomattu, että kilpailu tavoittaa myös sellaisia oppilaita, jotka eivät välttämättä liiku aktiivisesti. Kilpailun tuomien etuisuuksien ja mahdollisten palkintojen saannin myötä ovat innostuneet lähtemään kokeilemaan jotain liikuntamuotoa, missä alennukset voimassa. Kaikkia oppilaita kilpailu ei luonnollisestikaan kiinnosta, mutta jokainen "ei aktiiviliikkuja" lisää vuosittain on positiivista muutosta”, iloitsee Satu Ovaska.
Mikä on ollut tämän vuoden sporttituntikilpailun "hittilaji", minkä puitteissa koululaiset ovat eniten liikkuneet ? ”Tänä vuonna vaikuttaa siltä, että eniten on hyödynnetty Tanhuvaaran Urheiluopiston kuntosalia ja uimahallia sekä GYM42 kuntosalia. Kuitenkin myös muissa kilpailussa mukana olleissa paikoissa on käynyt mukavasti oppilaita. Iso kiitos kaikille mukana olleille yrityksille, tätä kautta osaltaan he ovat antaneet tukea ja mahdollisuuksia nuorille omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen”, kertoo Satu Ovaska.
Sporttituntikilpailu on teettänyt varmasti lisätöitä opettajalle, mutta onko se ollut sen arvoista?
”Kilpailusta tulevat työvastuut jaksaa hyvin kun tietää, että kilpailu kannustaa ja antaa mahdollisuuden aloittaa pienen "porkkanan" kautta aktiivisemman liikkumisen tai uuden liikuntamuodon kokeilun”, toteaa liikunnanopettaja Satu Ovaska.


Teksti:Timo Reinikainen

 Spottitunttikilpailun tuloksia

Kilpailuun osallistui 32 luokkaa. Talvisalon koulusta 10 luokkaa, Mertalan koulusta 16 luokkaa ja Normaali koulusta 6 luokkaa.

Spottitunkilpailupasseja jaettiin 756:le oppilaalle joista noin 500 palautti passinsa.

Arvotun pääpalkinnon eli leirikoulun Tanhuvaaran urheiluopistolla voitti Mertalan koulun 7E luokka.

Aktiivisin luokka oli Mertalan koulun 7D luokka jolle Savonlinnan seudun liikunta järjestään liikunnallisen päivän toukokuun aikana.