Sauvakävelylähettiläs Naohiro Takahashi

Sauvakävely on suomalainen ilmiö, joka syntyi 1990 luvun loppuvuosina Suomen ladun ja mäntyharjulaisen muoviteollisuuteen liittyvän Exel-yhtiön toimesta. Samoihin aikoihin tuli Suomen myös japanilainen kilpahiihtäjä Naohiro Takahashi, joka ei varmasti vielä 1999 Suomeen tullessaan tiennyt, mitä Suomi ja sauvakävely tulevat hänelle vielä antamaan.

Naohiro Takahashi tuli Suomen Rovaniemelle harjoittelemaan kilpahiihtäjäksi. Tavoite tällä nuorella miehellä oli silloin selkeä, eli maailman paras hiihtäjä. Hyvä Naohirosta tulikin, siitä osoituksena Japanin mestaruus 10 km perinteisellä matkalla ja osallistumiset maailmancupin kisoihin Japanin edustajana. Naohiro pääsi hiihtämään myös Ounasvaaran hiihtoseuran väreissä Suomen mestaruudesta vuoden 2001 kisoihin, josta tulikin kovassa seurassa sijoitus 13. Silloinhan Suomi olikin hiihdon suurvalta, juuri ennen kuuluisia Lahden MM-kisoja. Hiihtoura sai väistyä vuonna 2004, jonka jälkeen sukset saivat suureksi osaksi jäädä, mutta sauvat jäivät varmaankin pysyvästi käteen. Sauvaharjoittelu oli kaikille hiihtäjille, myös japanilaisille tuttu harjoitusmuoto. Suomeen tullessa Naohiro tuumikin, että onpa Suomessa paljon eri-ikäisiä kilpahiihtäjiä, kun kaikki näyttäisivät harjoittelevan sauvojen kanssa. Nopeasti Naohirollekin valkeni, että eivät kaikki sauvakävelijät hiihdä, vaan kyseessä on oma liikuntamuoto. Rovaniemellä ollessa Naohiro ryhtyi myös opiskelemaan Lapin urheiluopistolla ammattivalmentajaksi ja kävi Suomen Ladun järjestämän sauvakävelyohjaaja koulutuksen, sekä kansainvälisen sauvakävely liiton koulutukset. Samalla suunta sauvakävelylähettilään tehtävään oli luotu.

Japani Sauvakävelyn suurvallaksi


Rovaniemellä ollessa matkaan oli tarttunut myös suomalainen vaimo. Vuonna 2006 Takahashin perhe muutti Japaniin Sendain kaupunkiin. Samalla Naohiro vei mukanaan, totta kai sauvakävelysauvoja. Ensi töikseen hän loi kaupunkiin sauvakävelyohjaustoiminnan sekä perusti Japan Nordic Fitness yhdistyksen, jonka tarkoituksena on sauvakävelytoiminnan edistäminen Japanissa. Hyvin Naohiro onkin saanut edistettyä sauvakävelyä, sillä hän arvioi, että tällä hetkellä Japanissa on noin 100 000 sauvakävelyn harrastajaa. Lukema on tällä hetkellä paljon pienempi mitä Suomessa on harrastajia, mutta tulevaisuudessa jopa hyvin nopeasti taidamme kyllä hävitä Japanille harrastaja määrissä. Japanissa harrastajakunta on hyvin samanlaista kun Suomessakin, eli ihan kaikista ikäryhmistä sauvakävelyn harrastajia löytyy. Ihan yhtä helpolla japanilaiset sauvakävelyohjaajat eivät suomalaisiin ohjaajiin verrattuna pääsee, sillä Suomessa lähes kaikki ovat hiihtäneet ja sitä mukaan sauvakävely on meille suomalaisille helpompaa. Japanissa pelkkien kävelysauvojen käsiin laitto on eksoottinen suoritus, puhumatta siitä miten sauvojen kanssa liikutaan. Ero japanilaisilla ja suomalaisilla sauvakävelijöillä on myös se, että Suomessa lähdetään sauvakävelemään yleensä kotiovelta, kun taas Japanissa mennään jonnekin kauemmaksi, jossa ulkoillaan ja katsellaan maisemia kaveriporukoiden kesken.

Naohiro Takahashi näkee sauvakävelyn tulevaisuuden maailman laajuisena lajina hyvinkin valoisana. Kyseessä on liikuntamuoto, jota lähes kaikki henkilöt pystyvät harrastamaan, joko kaveriporukoissa tai ihan itsekseen. Tarvetta Naohiron mukaan on vaan saada paljon koulutettuja ohjaajia, joiden avulla sauvakävelyä pystyttäisiin juurruttamaan maailman eri kolkille. Myös maailmanlaajuisesti on huomattavissa, että sauvakävelyteollisuus on kasvanut ja se on myös osana levittämässä sauvakävelyä maailmanlaajuisesti.

Takaisin Suomeen

Vuonna 2007 Takahashit muuttivat takaisin Suomeen ja kotipaikaksi tuli Lahti. Lahdesta käsin Naohiro hoitaa nyt sauvakävely yhteyksiä maailman laajuisesti ja varsinkin Japaniin. Kesällä 2009 Naohiro toi Suomeen 14 japanilaista sauvakävelijää, jotka osallistuivat Rovaniemellä järjestettyyn maraton tapahtumaan. Tämän kevään aikana Naohiro on vieraillut ahkeraan Japanissa ja on kerännyt sauvakävelijäjoukkoa, jotka tulisivat 31.7-1.8 Savonlinnassa pidettävään Pyhän Olavin Sauvakävelytapahtumaan. Se millainen joukko Naohiro Takahashilla on mukana Savonlinnassa heinä-elokuun vaihteessa, selviää myöhemmin kesällä, mutta Naohiro varmasti nähdään mukana tapahtumassa.
Teksti Timo Reinikainen
kuva Naohiro Takahashi