Pääkirjoitus 30.4.2011

 

Talven lumet ovat huhtikuun aikana saaneet todella kovalla vauhdilla kyytiä ja samalla paljastaen Suomen suosituimmat liikuntapaikat kansalaisten kesäkäyttöön. Mikä se sitten on Suomen ylivoimaisesti suosituin liikuntapaikka, onko se urheilukenttää, kuntorata vai uimahalli? Ei mikään niistä vaan kevyenliikenteen väylä. Se missä kävellään, juostaan, pyöräillään, rullaluistellaan ja ties miten liikutaan. Käyttäjinä on lasten vaunuissa olevista vauvoista rollaatetoreilla meneviin vanhuksiin.
Kevyenliikenteen väyliä on Suomeen rakennettu viime vuosikymmeninä tosi tehokkaasti, joskin vieläkin useammassa paikassa voisi olla niitä. Mutta yksi asia ainakin itseäni näissä väylissä kummastuttaa. Mikä on vialla, kun näitä upeita väyliä ei sitten saada pidettyä kunnossa. Kyllä autoteitä paikkaillaan ja melko useasti myös uudelleen päällystetään. Kun kevyenliikenteenväylä on joskus tehty, niin eihän sille tarvitse sitten mitään kunnostustöitä tehdä, eikö se riitä kun talvella aurataan lumia pois ja mahdollisesti hiekoitetaan sekä kesän kynnyksellä harjakoneella vedetään hiekoitus hiekat pois. Aika harvassa paikassa on sellaisia kevyenliikenteen väyliä, että niissä ei olisi asfaltin halkeamia ja routavaurioita. Puhumattakaan, että väyliä ei olisi kaivinkoneella avattu ja samalla paikattu huonosti tai huonommassa tapauksessa jätetty kokonaan päällystämättä. Hyvänä esimerkkinä on tässä viime kesänä toukokuun lopulla tehty kaapelin vienti, erään itäsuomalaisen kaupungin erittäin vilkkaasti käytetyllä kevyenliikenteen väylällä, jota itsekin käytän lähes päivittäin. Koko viime kesän tämä parin metrin levyinen kaistale odotti päällystettä. Rehellisesti voin sanoa, että kyseinen kuoppa sai ainakin minut jättämään viime kesänä rullaluistelematta, kun olisi pitänyt luistimien kanssa hyppiä kaivannon ylitse. Melkein se lopetti pyöräilynkin, puhjennet takarankaan vuoksi. Nyt lumien sulettua olisi taas mukava lähteä kokeilemaan kyseiselle kevyenliikenteen väylälle rullaluistelua ja todella taidankin sinne mennä luistimien kanssa, sillä kuoppa on saanut tänä keväänä päällysteen.

Hyvät kevyenliikenteen väylistä vastaavat. Pitämällä kevyenliikenteen väylät kunnossa, teette sellaisen liikuntateon, mihin tuskin mikään menossa oleva tai tuleva terveyskampanja pystyy. Teillä on suuri mahdollisuus kansalaisten hyvinvoinnin parantamiseen.
 
Timo Reinikainen
toiminnanjohtaja
Savonlinnan Seudun Liikunta ry