Norsupallon MM-kisat 30.4.2011

 

Norsupallon MM-kisat Savonlinnassa
 
Suomen kesä on täynnä erilaisia maailmanmestaruuskilpailuita. On mm. eukonkantoa, kännykänheittoa, rautakankikävelyä, eli hyvin perinteisiä suomalaisia liikuntamuotoja. Yksi maailmanmestaruuslaji ei kuitenkaan kuulosta niin suomalaiselta, enemmänkin nimi viittaisi viidakkoihin ja savanneille, nimittäin norsupallo. Kyseessä on kuitenkin supisuomalainen liikuntamuoto tai oikeammin nykyisin urheilumuoto, jonka maailmanmestaruuksista mitellään Savonlinnassa elokuun puolessa välissä. Norsupallon MM-kisoissa eivät kisaile paremmuudesta norsut vaan miehet ja naiset, vieläpä samoissa joukkueissa. Kyseessä on siis jalkapallon tapainen pallopeli, jota pelataan isolla 75 cm halkaisijaltaan olevalla jumppapallolla. Tästä pallon isosta koosta on tämä pallopeli saanutkin nimensä.

Norsupallosta on muodostunut pelimuoto, jonka monet harrastaja-, opiskelija- ja työporukat ovat ottaneet omaksi kuntoilumuodoksi. Moni kilpaurheilijakin on lajia kokeillut ja huomannut, että ihan oikeasta urheilulajista on kyse, vaikka hymyssä, suin pilke silmäkulmassa peliä pelataankin. Joukkueiden ja myös otteluiden taso on joka vuosi kohonnut, jopa niin, että monet joukkueet talvisin harjoittelevat norsupallon kanssa kesän MM-kilpailuita silmälläpitäen.
 
Tulevan kesän mittelöt ovat jo lajin neljännet MM-kilpailut. Vuosi vuodelta enemmän joukkueita on saapunut MM-kilpailuihin. Vuonna 2008 ensimmäisiin MM-kilpailuihin otti osaa 17 joukkuetta, 2009 joukkueita oli mukana 40 ja viime kesänä MM-kilpailuissa oli mukana jo 53 joukkuetta, eli noin 700 pelaajaa. Huhtikuun puoleen väliin mennessä tämän vuoden MM-kilpailuihin on ilmoittautunut mukaan jo noin 40 joukkuetta. Järjestäjät odottavat, että tämän kesän MM-kilpailuihin ottaa osaa noin 70-80 joukkuetta. Joka tietää yli 1000 norsupalloilijaa. Kilpailut tullaan käymään tänä vuonna neljässä sarjassa. Tuttujen kilpa- ja harrastajasarjojen rinnalle on otettu firmasarja ja nuorten alle 20 -vuotiaiden sarja.

 
Kilpailuiden ohessa on myös Savonlinnassa muutakin tekemistä samaisena MM-kisa viikon vaihteena. Sillä sattumoisin taas MM-kisojen aikaan pidetään myös Elojaiset, eli perinteiset kaupunki olutfestarit, jotka varmasti laittavat monen MM-kisoihin tulevan suun ohraiseen hymyyn.

Norsupallon Maailmanmestaruuskilpailut Savonlinnassa Kyrönniemen urheilukentällä 12-14.8.2011. Lisätietoja MM-kisoista ja norsupallosta www.norsupallo.com.

Teksti: Timo Reinikainen
Kuva: SSL arkisto