LIKE hanke liikuttaa (29.12.2010)

LIKE hankkeen aloitus tilaisuus Kuopiossa kesällä 2009. Kuva Matti Kartila

 

Urheiluseurojen rooli on muuttumassa ja siitä on hyvänä osoituksena Pohjois-Savon Liikunnan hallinnoima Itä-Suomen ja Kainuun liikunnan kehittämishanke, LIKE. Hanke koskettaa 16 urheiluseuraa Itä-Suomessa ja Kainuussa.  Hankeen päätarkoituksena on tuottaa liikunnan hyvinvointipalveluita urheiluseuroissa hankkeen kautta palkattujen työntekijöiden tuottamana.
Aluejohtaja Matti Kartila kertoo, että Pohjois-Savon Liikunnalla nähtiin tärkeänä saada työikäiset ihmiset liikkumaan entistä enemmän ja samalla myös urheiluseurat huomaamaan, mitkä mahdollisuudet heillä on järjestää myös aikuisten liikuntatoimintoja lasten liikuntatoiminnan ja kilpaurheilun ohessa. Uskomme Pohjois-Savon Liikunnassa, että tulevaisuudessa aikuisliikunnan ohjaustoiminta tulee urheiluseuroissa entisestään lisääntymään, koska kuntien resurssit liikuntatoimintojen järjestäjinä kokoajan pienenevät, samalla kun terveyden huollossa koko ajan ihmisiä patistetaan liikunnan pariin. Tässä onkin urheiluseuroille hyvä sauma iskeä ns. kasvaville markkinoille. Valtakunnallinen LIKE hanke oli käynnistynyt 2008, mutta se ei kuitenkaan koskettanut Itä-Suomea ja Kainuuta. Vuoden 2008-2009 vuoden vaihteessa Pohjois-Savon Liikunta päätti vastata haasteeseen ja haki organisoitavaksi Itä-Suomea ja Kainuuta koskettavan liikuntahankkeen. Hanke käynnistyi kesällä 2009.

Like hanke on Pohjois-Savon Liikunnan ensimmäinen itse hallinnoima EU-hanke. Hanke on ollut suuri ponnistelu aluejärjestölle, ei pelkästään siksi, että Pohjois-Savon liikunta on joutunut ottamaan lainaa EU:lta tulevan hankerahoituksen oheen 350.000 euroa, vaan kaikenlainen EU-hankkeiden byrokratian opettelu on vaatinut niin hankeen vetäjän Marko Ahtiaiselta, kun taloushallinnosta vastaavan Pirjo Huokolta todella paljon. Hanke on kuitenkin antanut Pohjois-Savon liikunnalle niin paljon kokemusta EU-hankkeiden hallinnoinnista, että varmasti tulevaisuudessakin tulemme hakemaan lisää EU-hankkeita, kertoo aluejohtaja Matti Kartila.

Kaikkiaan mukana olevat 16 seuraa saavat 30 kuukauden aikana palkkakuluihin noin 45.000 euroa hankkeen kautta rahoitusta. Ensimmäisen 10 kuukauden aikana seurat saavat tukea 90% palkkakuluihin, seuraavan 10 kuukauden aikana tuki 60% ja viimeisellä 10 kuukaudella tuki on enää 20% palkkakuluista. Tarkoituksena on näin, että seurat todellakin miettivät hankkeen aikana miten seurassa pystytään tuottamaan toimintoja, jotka työllistävät päätoimisia työntekijöitä seuratoimintaan, kertoo aluejohtaja Matti Kartila.

Kokemukset hankkeen puolivälissä on Matti Kartilan mukaan erittäin lupaavia. Mukana olevissa seuroissa on tällä hetkellä todella hyvä meininki. Palveluiden tuotteistaminen on hyvässä vauhdissa esimerkiksi erilaisten työpaikkojen ja kuntien kanssa. Joillakin seuroilla on tuotteistaminen jo siinä vaiheessa, että ne alkavat jo olla valmiita tuotteita, jotka alkavat tuomaan rahoituksen kokopäivätoimisen seuratoiminnan palkkaamiseen, joka on yksi hankkeen tavoitteesta, kertoo Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Matti Kartila.

Hankkeessa mukana olevat seurat: Viinijärven Urheilijat ry, Joensuun Kataja ry, Kalevan Rasti ry, Karelia Golf ry, Pieksamäen Tsemppi 82 ry, Mikkelin Kissat ry, Savonlinnan Seudun Liikunta ry, Anola Golf ry, Juniori Golf ry, Suonenjoen Vasama ry, Siilinjärven Palloseura ry, Pallo-Kerho 37 ry, Kajaanin Haka ry, Kuhmo-Ski ry, Sotkamon Jymy ry ja FC Wimma ry

Teksti Timo Reinikainen