Kuinka Satu Tuomisto pitää itsensä kunnossa (11.10.2010)

 

Tavoitimme Satu Tuomiston aurinkotuolista istuskelemasta Kanarian saarilta, pilvettömän taivaan alta. Satu oli tuolloin työmatkalla Panos Emporion kuvauksissa. Kuten arvata saattaa, teimme haastattelun puhelimen välityksellä, sillä kiireistä Tuomistoa oli vaikea muutoin tavoittaa. Tarkoituksenamme oli kysyä Satulta kuinka hän sovittaa tämän hektisen elämän tyylinsä lomaan liikunnan, sillä tuleehan mallin huolehtia tiukasti omasta vartalostaan, jotta kurvit pysyvät kunnossa.
Satu Tuomisto on 24- vuotias Akaalta kotoisin oleva vuoden 2008 Miss Suomi. Tuomisto asustelee nykyisin Helsingissä. Hallitseva tanssii tähtien kanssa mestari, tekee mallin töiden lisäksi juontokeikkoja sekä erilaisia PR-keikkoja. Satu on koulutukseltaan ylioppilasmerkonomi. Hän aikoo jatkaa kouluttautumista, kunhan on sen aika. Tällä hetkellä hänen panostus on mallin urassa ja työsarkaa riittää niin, ettei koulunpenkillä istumiseen ole aikaa. 
Satun harrastuksiin on kuulunut jo nuoresta lähtien tanssi. Tanssitaidoista loistava taidon näyte on, vuoden 2009 tanssii tähtien kanssa mestaruus. Nuorena tanssi harrastus oli enemmänkin ryhmä, disko- ja showtanssia, kuitenkin jo lukio iässä tanssi harrastus jäi hieman taka-alalle. Lukion lomassa harrastuksiin tuli mukaan niinkin ”naisellinen laji” kun nyrkkeily. Nyrkkeily oli todella mieleinen laji ja tätä harrastusta jatkuikin aina neljän vuoden ajan. Missiksi kruunaamisen jälkeen vuonna 2008 Satu joutui jättämään nyrkkeilyn, sillä ”nenäposkella ei paljon mallin töitä tehdä”, naurahtaa Tuomisto. Nykyisin liikunta koostuu lenkkeilystä, kuntosalista tai ohjatuista tanssitunneista. ”Liikuntaharrastukseni tulee olla sellainen, ettei se sotke muiden aikatauluja ja, että pystyn toteuttamaan sen yksin tai milloin tahansa. Minullahan on yksi epäsäännöllisimmistä töistä mitä vaan voi olla”, Tuomisto kertoo. 
Ravinto on myös hyvin tärkeä osa-alue hyvän ulkonäön ylläpitämiseksi.  ”Tällä hetkellä kotioloissa, ruokavalioni koostuu luomutuotteista ja superfuudeista”, hahmottelee Tuomisto. Terveellinen ja tasaisin väliajoin nautittu ruoka on Tuomistolle erittäin tärkeä pointti, josta hän pitää kiinni. ”En kiellä itseltäni mitään, sillä olen huomannut että jo en kiellä itseltään mitään tiettyä niin ei tule sellaisia houkutuksiakaan. Aika-ajoin sallin itselleni luomusuklaan ja luomukarkit, enkä koe sitä mitenkään pahana”, Tuomisto toteaa. ”Treenatessani tosi kovaa Miss- Bikini kisoja varten, noudatin todella kurinalaisesti ruokavaliota”, lisää Tuomisto.  Hän ei siis arkielämässään kiduta itseään millään tiukalla ruokavaliolla, mutta pyrkii syömään terveellisesti ja ennen kaikkea luomuruokaa.
Viime keväänä Tuomisto päätti laittaa itsensä kuntoon. Hän loi tavoitteen, jolla saisi motivaatiota treeneihin ja itsensä kovaan kuntoon. Silloin tähtäimeksi asetettiin Miss- Bikini America kisat, jotka pidetään Miamissa marraskuussa 2010. ”Itse asiassa niinkään kisat eivät minua kiinnostaneet vaan se, että saan treenattua itseni hyvään kuntoon. Tuolloin tunsin, että oma-ammattitaitoni ei tule riittämään ja hankin itselleni personal trainerin, Janne Särmäkarin. Traineri toi uusia vinkkejä ja apua treeneihin”, Tuomisto tunnustaa. ”Särmäkari mukaan tulo toi harjoitteluun ennen kaikkea säännöllisyyttä. Harjoitusten jaksotus, sisältö, aikataulutus oli mietitty kellon tarkkaan. Minun ei tarvinnut muuta kuin noudattaa ohjeita, joten sellainen arpominen jäi pois, koska kaikki oli mietitty valmiiksi”, kommentoi Tuomisto.
 Miss- Bikini America kisat jäivät kuitakin Satulta tällä haavaa väliin, sillä loistavan työsopimuksen toteutuessa Panos Emperion kanssa suunnitelmiin tuli muutos. ”Totta kai minä jatkan treenaamista, mutta todellinen syy siihen, etten minä näihin kisoihin mennyt oli se, että minä tein sopimuksen Panos Emparion kanssa. He eivät halunneet, että osallistun niihin kisoihin. He eivät ihannoi sitä vartalotyyppiä mitä siinä kisassa haetaan. Joten niin kauan kuin minulla on Panos Emporion sopimus, niin minä en mietikään Miss-  Bikini kisoja”, painottaa Tuomisto. Kuitenkin mahdollisesti tulevaisuudessa hän aikoo vielä haaveensa toteuttaa. Mielenkiintoisimmaksi, liikunnalliseksi työtehtäväksi Tuomisto toteaa Tanssi Tähtien kanssa kilpailun. Kuitenkaan nykyisin ei tanssimiseen jää töiltä aikaa, vaikka mieluinen harrastus tanssi hänen mielestä onkin.
Tuomisto kauniin vartalon ylläpidon salaisuus on pitkäjänteisessä työssä. Hän ei käytä mitään suurempia ”poppaskonsteja” tai raastavia dieettejä, vaan kaiken lähtökohtana on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Hän kertoi syövänsä ennen kaikkea luomutuotteita ja superfoodeja . (Suomeksi; Superruoka tarkoittaa ruoka-ainetta, jolla on erityisen hyvä ravitsemusarvo mm. karpalo, mustaherukka tai mustikka on sellaisia). Tärkeänä osana hyvän kunnon ylläpitämiseksi on tietysti myös säännöllinen liikunta. Näistä perusasioitahan se hyvän terveyden ylläpito löytyy meille jokaiselle. Monesti kuitenkin tulee tuudittauduttua ajatukseen, ettei minulla vain ole aikaa liikunnalle. Kuitenkin meille jokaiselle löytyy aikaa myös liikunnalle, jos todella näkee asian tärkeäksi. Ajan järjestämisen tehokeinona voi käyttää Tuomiston tavoin esimerkiksi personal traineria. Personal trainerit ovat todellisia liikunnan ammattilaisia. Heidän avustuksella voi yhdessä räätälöidä juuri sinulle sopivan ajankohdan sekä rytmityksen töiden ja muiden askareiden lomaan. Kaiken takanahan on aina oma asenne ja tahto. Jos todella tahdot tehdä kuntosi eteen jotakin, niin silloin sitä aikaa löytyy, myös liikunnalle.
 
Teksti: Jani Siitonen
Kuva: Jani Viljanen