LATUTIEDOTE 2021-2022

Ti 25.1Aurinko ja -4 astetta pakkasta, tuultakin edellisiin päiviin verrattuna vähän. Nyt on olosuhteet kohdillaan.
Ma 24.1Päivitystä puolen päivän jälkeen, kun Aholahdessa nettiyhteydet pätkii. Siis ei toimi!
Keli muuttunut taas plus-keliksi ja samalla tuuli myös pitkästä aikaan alkoi taas kunnolla puheltelemaan. Radiossa sanottiin, että utuisen sumuinen ja tihkusateinen keli. Sitä se kyllä on. Ladut ajettu aamulla lähes kaikille maaladuille ja kunnossa ovat. Latu tänään erittäin liukas. Luistelubaanalla hiemen imee suksi kiinni, mutta ei niitä huonoimpia kelejä vapaallakaan ole. Niinkuin lapin mies sanoisi, että on vähän kinthaalla, mihin keli tästä muuttuu. Sen verran tuuli kuivattaa latu-uraa, että illalla saataa olla melko tykkikeli laduilla. Toisaalta mikäli tihkusade muuttu rännäksi, niin sitten voi tulla erittäin työlläskeli. +0 astetta. 
Su 23.1Pakkasta -6 astetta. Lumisade alkoi klo 9 jälkeen ja sadetta luvassa aamupäivän ajan. 
La 22.1Kahden vuorokauden aikana lunta satoi lähemmäs 20 cm, mutta nyt se on loppunut. Tulossa slkeä ulkoilupäivä. Aholahden mittarissa kello 8 on -5 astetta. Latukone ajaa latuja ja realiaikasita seurantaa missä latukone on jo ajanut, voi seurata sivun yläreunan linkistä. Kello 8 mennessä mm. kuntopuoli, lammenlenkki, kilpa 3km olivat hiihtokunnossa.
Pe 21.1

Lunta on satanut eilisen illan ja yön aikana reilut 10cm. Sade jatkuu tänään iltaan saakka. Pakkasta -5 astetta. Tuulee taas ja tuuli pyörittelee lunta paikasta toiseen. Latukone on töissä ja latukoneen ajetut ladut löytyvät nyt kaupungin vapaa-aikatoimen tarjoamasta latujen kunnossapitoseuranta palvelusta. Katso tästä.
Tänäänkin laduilla on melko pöpperöinen hiihtokeli, vauhti ei huimaa, mutta eteenpäin pääseee, kun tekee töitä. 

Sanat viikonlopuksi:
Lauantaille ja sunnuntaille luvassa noin -4 asteen pakkaskeliä, joten tulossa mitä parhain hiihtoviikonloppu kelien suhteen. Pullinlahdella Tellun Tuvan kioskimyymälä pitäisi olla auki myös la-su.

To 20.1

" Ai jai jai räntää lentää,
Kuinka räntää voi lentääkään.
En tiedä mitään muuta niin masentavaa
Kuin ..... ja niin edelleen Freukkareita mukaillen.

Sataa siis räntää ja sadetta räntänä ja myöhemmin lumena on luvassa huomiseen iltaan saakka. Mittari näytti Aholahdessa +0 astetta. Hidas työmiehen keli.

Päivätysten yläpuolelle on ilmestynyt linkki Savonlinnan alueen latujen kunnossapitoseuranta. Linkin alta pääsee katsomaan Aholahden ja muidenkin hiihtolatujen realiaikaisen tilanteen.

 

Ke 19.1

Tänään lyhyesti!
Yöllä pieni härmä lunta. -2 astetta pilvistä. Olosuhteet hyvät.

Ti 18.1

Pakkasta aamulla -8 astetta ja aurinkoista hiihtosäätä povattu. Tuuli rauhoittunut eilisestä huomattavasti, mutta edelleen tuulee. Ladut kunnossa.

Lisäys: Klo 15.00 
Aholahdesta Pullinlahdelle vievä latu-ura on todella roskaisessa kunnossa, varsinkin mänty päristänyt kaarnoja. Otettiin mm. Emeritus latumestarin kanssa molemmat siellä makuu asennot omilla hiihtolenkeillämme. Varovaisuutta siellä hiihdettäessä, tulee nimittäin äkkipysähdys nopiasti. Lunta kaipaillaan, että roskat menisi piiloon. 

Hiihtokouluista on kyselty, joten tässä niistä vähän tietoja:
Savonlinnan Hiihtoseuran hiihtokoulu on Aholahdessa keskiviikkoisin klo 18.00. Lisätietoja tästä linkistä

Savonlinnan Seurakunnan ja Olavin Retkeilijöiden hiihtokoulu lauantaisin 5.2 alkaen. Lisätietoja tästä linkistä

Ma 17.1Poutainen, mutta erittäin tuulinen päivä päivä. Mittarissa -5 astetta. Latukone tuli juuri kello 10 jälkeen lenkiltä, joten ladut ajettu ja kunnossa ovat. Ihan hyvä hiihtokeli, joskin luoteistuuli puhaltaa inhottavan kylmästi.
Su 16.1Tänäänkin kannattaa laittaa sukset jalkaan, sillä hyvä on hiihtäjän hiihdellä Aholahden upeilla baanoilla. Kunnossa ladut ovat niin maalla kun "merelläkin". Ainoastaan "merialueille" annetaan tuulivaroitus navakasta lounaistuulesta. -4 astetta mittarissa. 
Olikohan eilen päristäjäispäivä? Eilisen aikana alkoi risujen ja oksien seassa olla myös männyn kaarnaa, joten mänty taisi ryhtyä päristelemään kaarnoja irti rungostaan. Tämähän tietäisi, että yhdeksän viikon päästä 19.3 loppuisi hiihtokelit. Tuntuu kyllä vähän liian aikaisesta, mutta tiedä tuota. Viime vuonna päristäjäiset oli 8.2 ja silloin kauden lopetus osui kahden päivän tarkuudella oikeaa. Toivotaan, että nyt oli vaan pientä männyn esileikkiä ja päristelisi muutamien viikkojen päästä sitteen vasta kunnolla, että saataisiin hiihdellä pitkälle huhtikuulle saakka. 
La 15.1Pilvinen aamupäivä, joskin iltapäivälle luvassa aurinkoisempaa. Mittarissa -4 astetta ja tuulee edelleen melko navakkaasti. Eilen iltapäivällä jääladut oli Pullinlahdella menneet osittain umpeen pyörivästä lumesta ja varmaan samanlaista edelleen jäälauilla on. Maalaudut Aholahdessa loistokunnossa. 
Pe 14.1

Pieni härmä yön aikana lunta sateli ja nyt aamulla pilvinen sää, mittarissa -1 aste. Melko navakka tuuli varsinkin puuskissa käy, joka eiliseen tapaan kyllä hiihtäessä tuntuu.

Sanat viikonvaihteeksi:
Latutilanne Aholahdessa loistava. Maaladut hyvässä hiihtokunnossa ja myös jääladut Aholahdessa sekä Pullinlahdella hiihtokunnossa. Jäällä hiihtäessä koko viikonlopuksi luvattu kova tuuli hieman hankaloittaa hiihtämistä. Paikkapaikoin tuuli kinostaa jäällä latu-urille lunta ja joutuuhan siellä puskemaan vastatuuleen. Eilen kuitenkin aivan kohtalaisen hyvä tuulesta huolimatta oli Pullinlahdella mennä. Tulossa pienen pakkasen viikonloppu (-2 -7 astetta), joten loistavat mahdollisuudet hiihtämiseen ja ulkoiluun.
Päivitys klo 15.30: Melko umpeen oli Pullinlahdella latu mennyt kovan tuulen voimasta. Voimas oli lännen puoleinen tuuli jäällä kun maallakin. 

Pullinlahdella Tellun Tuvan kioski-kahvio auki viikonloppuna la-su 9-15. Ostokset Tellulta kioskiluukulta ja niitä nautitaan koronatarvallisesti ulkoilmassa. Käyttäkää Tellun Tuvan palveluta hyväksenne!

Aholahdessa kahvio palvelut toistaiseksi suljettu koronaturvallisuuden vuoksi!

To 13.1Taitaapi olla talven ensimmäinen suvikeli. Aholahden mittarissa klo 9 +1 aste, mutta päivälle ennustettu jopa +4 astetta. Yöllä tuuli todella kovasti ja samalla pudotti lumien ohessa paljon oksia ym risuja urille. Maasto näyttää taistelutantereilta paikkapaikoin. Latukone ajanut tänään kunto- ja kilpapuolen latu-urat. Muita uria ei tänään ehkä ajetan, sillä tiedossa koneelle on pieni operaatio, joka toimiessaan näkyy myös Teille päivityksiä seuraaville. Jääladuista tällä hetkellä ei valitettavasti tietoa. Keli on tänään erittäin liukas. 
Ke 12.1Pakkanen tippunut eilisestä 20 astetta ja nyt kello 9 jälkeen mittarissa -9 astetta. Latukone painanut maalatuja taas hyvään hiihtokuntoon. Pientä sanoisinko outoa tihkusadetta tulee, ei oikein lunta, mutta pakkasesta huolimatta jotain kosteaa sieltä tulee. Enteileekö huomista hellepäivää? Hiihtäjiäkin Aholahden aamussa varmaankin enemmän, kun kahtena edellsellisenä päivänä yhteensä.
Ti 11.1Oikein hyvää huomenta täältä Länsi-Siperian pääkaupungin hiihtokeskukselta. Pakkanen panee tänään, mutta minä en - pane ainakaan suksia jalkaan. Mittarissa tämän talven recortit -29 astetta ja saataa vielä nousta kun aurinko kohta aloittaa nousunsa. Aurinkoinen reilusti yli -20 asteen kylmäpäivä siis tulossa. Onneksi illlalla alkaa lauhtumaan ja huomenna ollaan jo mukavissa hiihtokeleissä. 
Ma 10.1Pakkanen paukkuu Aholahden aamussa -21 asteessa. Parkkipaikoilla kaksi autoa, toinen on  latumestarin ja toinen päivittäjän. Rauhallista !
Su 9.1Eilen illalla pakkanen nousi kohisten ja taisi Aholahdessa pahimmaan olla jopa -25 astetta. Onneksi yön aikana pieni lumisade alue lauhdutti kelin ja nyt aamulla klo 9.30 aikoihin mittarissa on enää -12 astetta. Ollaan siis loistavissa talvisissa olosuhteissa. Latukone kaartelee juuri hiihtokeskuksen alueelle latulenkeiltä, joten ladut kunnossa. Vapaan suksikin näyttää tänään  luistavan, perinteisllä tavalla menijöillä ei näyttäsi olevan pito-ongelmia, joten hyvä talvinen hiihtokeli.
La 8.1Sininen hetki Aholahden aamussa. Kello 8 jälkeen Aholahden mittarissa -21 astetta. Kaksi hiihtäjää tänään jo bongattu. Toinen Aholahdessa ja toinen näytti painavan aamuhämärässä Pullinlahdella Aholahden suuntaan, kun tänne päin ajeli valtatietä pitkin. Ladut kunnossa ja ovat kun rautatiet. Luisto tänään kylläkin näyttäisi olevan hukassa kovan pakkasen vuoksi.
Pe 7.1

Pakkanen -17 astetta ja aurinko näyttäytyy pilvettämältä taivaalta.

Sanat viikonlopuksi:
Latuverkosto loistokunnossa. Tulossa pakkasviikonloppu. Luvassa -15-20 asteen pakkaskeliä, mutta myös auringon paistetta. Hyvä pukeutuminen, ehkä lyhkäsempää lenkkiä, kyllä siellä tarkenee. Punaisia poskia toivotellen, nimimerkillä "koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee".

To 6.1

Loppiainen, tuo entisaikojen hiihdon maakuntaviestien juhlapäivä. Tuo aika entinen ei koskaan enää palaa !

Eilen sanoin tässä, että huomenna on saman verran lunta satanut, kun eilen aamulla, mutta laitetaampa siihen vielä vähän lisää, niin ollaan oikeammassa, 10-20 cm pakkaslunta. Mittarissa kello 9.30 aikoihin -10 astetta ja edelleen pientä lumisadetta. Tuuli pyörittää myös kovasti uutta lunta paikasta toiseen. Latukone tuli juuri kierrokselta ja varmaankin maaladut suurimmaksi osaksi on ajettu tänä aamuna. Hiihtokeli ? ei hyvä, ei ihan huonoinkaan, ehkä päivän mittaan paranee, kun sateen pitäisi jossakin vaiheessa loppua. 

Ke 5.1Eilen satoi vajaat 10 cm uutta lunta. Latukone aamulla ajanut maanpäällisiä latuja ja näyttävät hyväkuntoisilta. Pakkasmittarissa kello 9.30 -4 astetta. Iltapäivällä pitäisi alkaa uudestaan satamaan ja huomisaamuna varmaankin samanmoisesti tullut uutta lunta kun tänä aamuna. 
Ti 4.1Aamulla -10 asteta Aholahden mittarissa, mutta melko navakka itäpuolen tuuli tekee päivästä kylmemmän tuntuisen. Ei ainankaan tällä hetkellä tee mieli lähteä Pullinlahdelle hiihtämään, sen verran kovasti välillä puhaltelee. Pientä lumisadetta aamupäivällä ja illalla sakenee ennusteiden mukaan. 
Ma 3.1Tänään pitkä päivitys Aholahden päivityskoneella. Kone auki klo 9.30 ja nyt klo 12.40 alkoi rokkaamaan. Hiihtämässäkin välillä ennätti käymään, hyvä niin ainakin päivittäjän kanalta. Yöllä oli satanut hiemen lunta ja mittarissa -8 astetta, pilvinen sää. Ladut aamulla ajettu maanpäällisille latu-urille ja myös jääladuille Isolle-Säynejärvelle ja Pullinlahdelle. Luistellen hieman nihkeä baana, varsinkin niillä pätkillä jossa ei ole paljoa hiihdetty. Latu-urat hyvässä kunnossa. Varsinkin Pullinlahdella itätuuli haitaa hiemen eteenpäin menoa, mutta muuten jäälläkin oli hyvä hiihdellä.
Su 2.1Eilen puhaltanut tuuli on tänään tyyntynyt ja tuntuu ihan miellyttävltä -10 asteen talvikeliltä. Maaladut ajettu klo 10 menessä ja latumies lähti juuri ajamaan Ison Säynejärven jäälatua. Pullinlahden jääladut on eilen ajettu ja hyvässä hiihtokunnossa. Hiihtämään !!!!
La 1.1.
2022
Hyvää Uutta Vuotta !
Aamulla Aholahden mittarissa -9 astetta ja aurinkoinen talvipäivä tulossa. Ladut kunnossa ja hyvä hiihto- / ulkoilupäivä tulossa.
Pe 31.12Vuoden viimeistä päivää vedellään pienessä pakkasessa. Aamulla aikaisin Aholahden mittarissa -5 astetta, mutta nyt lähellä puoltapäivää kaupungissa etämittari näyttää -2 astetta. Lunta satoi yön aikana se luvattu 5-10 cm. Latukone oli aamulla ajamassa latuja ja varmaankin nyt maaladut on jo hiihtokunnosssa. Hieman eilistä hitammalta keliltä aamulla ensimmäisten hiihtäjien alla lumi näytti, mutta varmaankin päivän mittaan liukastuu kun hihtäjiä laduilla enemmän on. Loistava ulkoilukeli tänään, hiki ainakin päivittäjälle ulkona tuli, kun kolmisen tuntia on saanut kolan kanssa tänään lunta työntää. 
To 30.12Hyvin on samanoloinen aamu kun eilen. Pakkasta -5 astetta kello 10 aikoihin. Kaikki maaladut loistavassa hiihtokunnossa ja hiihtämään pääsee nyt myös Aholahden Ison Säynejärven jääladulle, reilut 2km. Hiihtäjiä Aholahden aamussa todella mukavasti. Iltapäivällä pitäisi alkaa satamaan lunta ja huomiseen aamuun mennessä uutta lunta ennusteiden mukaan olisi tulossa 5-10 cm. 
Päivitys klo 15: Jääladut Pullinlahdella on avattu. Aholahdesta Telluntuvan kautta Pihlajaniemen rantaan oli ainakin hyvässä hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. 
Ke 29.12Tänään aamulla luistavat olosuhteet Aholahden laduilla. Ladut ajettu ja erinomaisessa kunnossa. Pakkasta aamulla kello 10 mittarissa -6 astetta. Pieni lumisade alkoi juuri tätä kirjoittaessa, mutta tutkakuvista kovemmat sateet näytäisi menevän Aholahden yläpuolelta ohitse. Aholahden isommalla lätäköllä, eli Isolla Säynejärvellä on avattu jäälatu perinteisellä hiihtotavalla. Tänään kannataa laitaa sukset alle ja tulla hiihtämään!
Ti 28.12Selkeän seesteinen talvipäivä, -15 astetta mittarissa. Ladut OK!
Ma 27.12Pakkanen laskenut ja ollaan ihan mukavissa -10 asteen talvikelissä. Kevyttä lumisadetta tullut taas aamun aikana. Latukone ajanut aamuvarhaiseisesta lähtien latuja ja nyt tätä kirjoittaessa klo 10 maissa näyttäisi olevan kilpapuolella. Ladut kunnossa, talvinen hiihtokeli.
Su 26.12

Eilisen kovan pakkaspäivän (-27) jälkeen hieman lauhempaa keliä -18 astetta kello 11 aikaan Aholahden mittarissa. Pientä lumisadetta tullut yön ja aamun aikana. Latukone ajanut ladut loistavaan kuntoon. Latukonella on nyt päästy ajamaan myös Aittolammen lenkin Suurjärvenranta, joten nyt pystyy kiertämään koko lenkin hyvää latua pitkin.
Pullinlahden rantaan menijöille varoitus! Viimeinen lasku juuri ennen rantaa on todella huonossa kunnossa, joten hyvin varotellen pitää lasketella Pullinlahdelle, jos sinne haluaa. Pullinlahdella ei koneellisesti tehtyä latua. Omatekoista latua on ilmeisesti Pihlajaniemeltä tultu.
Tänään ladulla melko nihkeä luisto, ihme kumma pakkasesta huolimatta vapaalla tavalla luistaa paremmin kun ladulla.

KAHVIO ON SULJETTU TOISTAISEKSI
Kahvio oli tarkoistus avata tälle talvelle 26.12.2021. Pahentunut koronatilanne kuitenkin siirtää avaamista myöhemmäksi ensi vuoden puolelle.  
La 25.12Aholahden etämittari näyttää -23 astetta aamulla klo 9. Kirkas päivä tulossa joten pakkanen pysyy kireänä koko päivän.
Pe 24.12

Hyvää Joulua !
Eilen illalla satoi muutamia senttejä uutta pakkaslunta. Tänään tarjolla Aholahdessa siis puuterimaista menoa, kovalla latupohjalla. Ihan hyvä Aholahdessa on mennä, vaikka latuja ei tänään ajetakkaan. Hiihtäjiäkin Aholahteen alkoi kello 10 jälkeen tulemaan. Pakkasmittari näyttää -15 astetta ja selkeä säätila. 

Nyt Rauhoitumme Joulun viettoon, näillä sanoin.

"Taivahalle syttyi juuri,
suuri suuri punajuuri.
Siitä miehet itämaan, 
haukkasivat puolikkaan.
Hauskaa Joulua!"

To 23.12

Tänään jouluviikon paras hiihtopäivä, ainakin lämpötilojen suhteen. Pakkasta aamulla Aholahdessa -7 astetta ja päivällä ainoastaan muutama aste. Pientä lumisadetta on luvassa, joka iltaa myöten lisääntyy. Olosuhteet hiihtämiseen siis aivan loistavat, kun ladutkin on erinomaisessa kunnossa. 

Sanaset Jouluksi:
Tämän päivän lumisateiden jälkeen taas pakastuu -12-18 välille päivittäin. Olosuhteet kuitenkin hiihtämiseen Aholahdessa erinomaiset. Maaladut hiihtokunnossa! 

" Mutta, mitenhän meidän joulun käy. Viimeisimmän tiedon mukaan joulu joudutaan Suomessa ja myös muualla maailmassa peruttamaan. Korona, no tietenkin. Joulupukki on niin ylipainoinen, että kuuluu riskiryhmään, eikä hän ole vielä saanut kolmatta piikkiä, joten hänen varmaankin täytyy jäädä Korvatunturille. Sanoin Petterin punainen kuonoa on aiheuttanut sen, että poro täytyi määrätä korona karanteeniin. Nyt on ainoastaan tontut tekemässä töitä, no heistäkin suurin osa on lomautettu, kun joulupukin pajassa saa rajoitusten mukaan toimia ainoastaan kymmenen tonttua. Näinköhän me nyt lahjoja tänä jouluna saadaa?"
 

Ke 22.12Hieman lauhenpi ilma kun eilen -13 astetta kello 11 Aholahden mitarissa. Ladut ajettuna ja kunnossa näyttäisi olevan. Hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä ainoastaan muutamia. Nautitaan nyt tästä eilisestä minuuttia pitemmästä päivästä.
Ti 21.12Ei ole Vappu, mutta Pimiä kuitenkin, ainakin näin aamulla ja heti iltapäivällä puol kolmen jälkeen. Tänään onkin talvipäivän seisokki! Kylmäkin kangistaa Aholahden aamussa. Kello 8 aikoihin mittari näyttää -17, eikä se päivän aikana paljoa siitä muutu. Latu on kovan tuntuinen ja näyttää erinomaiselta. Kenkien alla narisee, vapaalla tuskin luistaa. Perinteisesti kannattaa tänään lykkiä.  
Ma 20.12Keli on muuttunut eilisestä. Narisevaa latua tänään tarjolla! Pakkanen noussut -15 asteeseen ja kylmä viima käy. Tuntuu hiemen viileältä. Latukone ajeli juuri talliin, joten ladut ajettu ja hyvässä hiihtokunnossa.
Su 19.12Aamulla oli sentin verran tullut uutta lunta. Ladut ajettu aamulla latukoneella ja oli todella hyvässä hiihtokunnossa. Nyt kello 11 jälkeen lumisade näyttäisi taas alkavan. Ei hirveästi maahan jää, mutta sataa kuitenkin. Hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä varsin runsaasti, varsinkin lammenlenkillä. Kilpa puolella saa melko rauhakseen hiihdellä, siellä ei ole ruuhkaa. Pakkaslukema aamulla -3 astetta.
La 18.12Varhain aamulla -2 astetta pakkasta. Tulossa hyvä ja liukas hiihtopäivä. Ladut hyvässä hiihtokunnossa, joten jos joulun valmistelu kiireiltä ennättää niin hiihtämään! 
Pe 17.12

Hyvä ja luistava hiihtokeli! Pakkasta -2 astetta ja pilvinen aamupäivä.
Latuolosuhteet:
- Kuntopuoli valaistu ja lisälenkki ajettu latukoneella tänään.
- Lammenlenkki ajettu latukoneella tänään.
- Kilpa 3km ajettu latukoneella tänään.
- Kilpa 5km ajettu eilen latukoneella
- Aittolammen lenkin tieosuudet ajettu eilen, hyvässä hiihtokunnossa
- Pullinlahden rantaan vievä latu ajetaan tänään kelkalla
- Jäälatuja ei pystytä vielä tekemään!

Sanat viikonlopuksi:
Perjantaina loistavat olosuhteet, lauantai aamuksi luvassa pientä lumisadetta, mutta muuten hyvää keliä ja sunnuntaille pientä pakkasta. Hyvä hiihtoviikonloppu tulossa ja kun vielä lähes kaikki maaladutkin alkaa olla huippukunnossa, niin suksien päälle viikonloppuna kannataa lähteä Aholahden maastoihin. 

To 16.12Pilvinen aamupäivä, mittarissa -0 astetta. Ladut näyttäää sivustakatsoen hyviltä. Laitetaan myöhemmin tarkempaa tietoa, jos ennättää suksien päällä niitä testaamaan.
......
Klo 18.00 Loisto kunnossa ainakin kaikki valoladut ja erittäin liukas keli tänään hiihtää.
Ke 15.12Eilisen p....n hiihtokelin jälkeen on tänään loistava hiihtokeli molemmilla hiihtotavoilla. Talven parasta tähän mennessä. Eilisen aikana satoi märkää lunta noin 10 cm ja se kyllä laduille teki erittäin hyvää. Toisaalta jäälatuja ajatellen, saatoi kylläkin olla todella turniollista eilinen sade. Näinköhän jäille päästään tänä talvena hiihtelemään?
Latukone ajanut kuntopuolen ja nyt kello 9 jälkeen näyttää olevan lähdössä kilpapuolen lenkeille. Upean näköistä baanaa on nyt tarjolla. Erittäin luistava keli. Karvapohja suksetkin pitäisi tänään toimia erinomaisesti, jos ei toimi niin onkohan oikeanlaiset sukset Sinule myyty? Pakkast -2 astetta, pilvinen säätila.
 
Ti 14.12Märkää lunta sataa Aholahden aamussa. Mittarissa kello 8 jälkeen +0 astetta. Tälle päivälle luvassa sadetta ensi yöhön saakka. Latupohjat eilen ajettu lähes kaikille Aholahden maaladuille.
- Kuntopuoli valaistu ja lisälenkki ok
- Lammenlenkki ok
- Kilpa 3km ok
- Kilpa 5km osittain latu, osittain eilen melko pehmeä
- Aittolammenlenkki, alkupätkällä latu (Hopea-ahontie - ylähylly- Suurjärven kääntöpaikka). loppupätkä levytetty. Eilen vapaalla erittäin pehmeä.
- Pullinlahden rantaan vievä latu levytetty eilen.
 
Ma 13.12Yöllä satoi lunta reilut 5 cm. Pakkasta Aholahden mittarissa -4 astetta. Ladut ajettu ja hyvältä näyttää. Nyt kuuleman mukaan ajettu myös kuntopuolen lisälenkki, joten kuntopuolella lenkit pitenee!
Su 12.12

Ongelmia taas päivityksissä! Aholahdesta laitettu aamuviesti jäi ns. koneeseen, eikä lähtenyt Teidän nähtäville. Yhteydet sen verran ajoittain Aholahdessa huonot. Alla kuitenkin aamun päivitys ja lisätään siihen, että aamupäivän jälkeen alkoi satamaan lunta hieman enemmään. Ei sitä ole laduille jänyt kun sentin verran, mutta kuitenkin jotain on aamun jälkeen olosuhteissa tapahtunut. (17.45)

Hiihtäjiä paljon Aholahden aamupäivässä, varsinkin lammenlenkillä jopa ruuhkaa. Tänään mittari näyttää Aholahdessa -3 astetta, pientä tihku-lumisadetta. Olosuhteet hiihtämiseen oikein mainiot. Ladut ajettu ja hiihtokunnossa. Kuntopuolen valaistulla 5,6 ladulla sähkölinjan kohdalla hieman hakkuutöiden jälkiä latu-urilla, mutta muuten hyvät olosuhteet sielläkin puolella. Kilpapuoli ok, samoin Aittolammen lenkin alkupätkä ns. ylähylly.

La 11.12Pakkanen helpotti eilisen aikana ja samalla hiihtäjät löysivät takaisin Aholahden laduille. Tästäkin päivästä näyttäisi tulevan vilkkaan oloinen. Olosuhteet tänään aamulla kello 9 on Aholahdessa -4 astetta, pilvinen säätila ja melko navakka kaakkoistuuli. Illalla pitäisi alkaa satamaan lunta ja huomenna onkin lumisade päivä. Hyvä on hiihtäjän kuitenkin nyt hiihdellä.
Pe 10.12

Pakkanen alkanut aamun aikana vihdoinkin lauhtumaan. Kello 9 aikoihin ainoastaan -15 astetta ja iltapäivällä pitäisi mennä reilusti alle -10 asteeseen. Tuuli on myös yltynyt, ja pilvet peittävä taivaan rannan, joten säätila muuttuu. Narisevaa latua on vielä tänään kutenkin tarjolla.

Sanat viikonlopuksi:
Viikonlopuksi luvassa pientä pakkasta, joten tiedossa erinomaiset olosuhteet hiihtämiseen. Latuverkostokin alkaa olla kunnossa kun valaistulle kuntopuollellekin nyt pääseen hiihtämään. Kilpapuoli ok! Aittolammen lenkin alkupätkä myös hyvässä hiihtokunnossa, mutta tätä kirjottaessa ei ole tietoa mikä on tilanne Aittolammen lenkin loppupätkällä. Siellä on ollut metsätöitä menossa ja kivilouhimolla vielä rakasta koneistoa hommissa. No verkostoa hiihtämiseen kuitenkin löytyy, vaikka sinne ei pääsisikään. Kunnollinen hiihtoviikonloppu Aholahden maisemissa. HIIHTÄMÄÄN!!!

To 9.12Kylmä jatkuu -21 astetta kello 9 aikoihin. Olosuhteet hyvin samanoloiset kun eilen.
Ke 8.12Pakkanen paukkuu -20 asteessa. Kirkas ja kaunis keli, mutta kylmä. Muutamia hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä. Ladulla missä on hiihdetty on kohtalainen luisto, mutta hiihtämättömät pätkät ja vapaalla hiihtotavalla mentäessä, niin onpa nihkeää. Huomenna pitäisi olla vielä kovaa pakkasta, mutta perjantaista lähtien pitäisi alkaa lauhtumaan.
Ti 7.12Hottölunta on satanut yön ja aamupäivän aikana noin 10 cm. Latumies ajellut aamun latuja lammenlenkille ja kuntopuolen valaistulle ladulle, joka nyt avataan hiihtäjille. Kuntopuolella muutamissa kohdissa on vielä risuja urilla, mutta olosuhteet paranevat siellä sitä mukaan kun lunta tulee ja mitä enemmän siellä hiihdetään. Kello 10.30 aikoihin alkoi latujen teko myös kilpapuolelle. Lunta tulee tällä hetkellä sen verran sakeaan, että melko nopeasti urille kertyy uutta lunta. Puuterimaista hiihtoa -11 asteen pakkasessa.
Ma 6.12Oikein Hyvää Itsenäisyyspäivää!
Pakkanen eilisestä hellittänyt -8 asteeseen ja pientä lumisadetta nouseen rajan takaa avoimesta Laatokasta Savonlinnan seudulle. Itätuuli on ajoittain melko navakka ja tekee kyllä päivästä kylmemmän tuntuisen mitä mittari näyttää. Olosuhteet Aholahdessa talviset, eikun sukset jalkaan ja laduille.
Su 5.12Aholahden aamupäivä -21 astetta ja auringon paiste. Muutamia hiihtäjiä Aholahden kylmässä aamupäivässä. Ladut lammenlenkillä ja kilpa 3km lenkillä hyvässä kunnossa. Hyvässä kunnossa myös Aittolammen lenkin alkupätkä tutkanmäellä ns. "ylähylly" + Hopea-ahon tie, johon myös pystytty vetämään latu. 
La 4.12Kylmältä tuntuu lauantai aamu. Pakkasta -14 astetta ja kylmä pohjoisen puolelta puhaltava viima käy. Aurinko nousussa tätä kirjoittaessa ja melko pilvetön taivas, joten selkeää hiihtosäätä luvassa tälle päivälle. Latutilanne sama, kun eilen, joten katso edellinen päivä. 
Pe 3.12

Latutilanne 3.12:
- Lammenympäryslenkki hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla. Tienylityksessä on puuroskia, joten entistä varovaisemmin tienylitse.
- Kilpa 3km hiihtokunnossa molemmilla hiihtotavoilla.

- Kuntopuollella on tällä hetkellä "rekkaralli" käynnissä, eli puita ajetaan sieltä pois. Ei vielä saa mennä sinne hiihtämään!
- Kilpapuolen latupohjat ajettu.
- Aittolammen lenkille ajettu myös latupohjia. Sielläkin on metsätöitä menossa, noin 5km kohdalla. Ajettu autoilla ! Vapaalla hiihtotavalla pystyy hiihtelemään Aittolammen alkupätkää ja lasketellen pitkää mäkeä alas lähelle Suurjärveä.

Sää tänään aamulla Aholahdessa -8 astetta ja kevyttää lumisadetta.

Sananen viikonlopuksi:
Talvinen pitkä viikonloppu tulossa, sillä pakkaslukemat lauantaista maanataihin pyörii -12 -20 välillä. Hiihtämään pääsee perinteisellä lammenympäryksellä ja kilpa 3km laduilla. Vapaalla tavalla vaihtoehtoja on hiemen enemmän.

To 2.12Auringon noustessa pakkanen kiristyi nopeasti -16 asteeseen, mutta päiväksi luvassa noin -10 asteen pakkaslukemia. Aurinkoinen sää. Ladut kovettuneet hyvin varsinkin lammenympäryslenkillä ja kilpa 1km lenkillä, joilla hiihdetään kaikista eniten. Olosuhteen hiihtoon todella talviset. 
Ke 1.12Talven ensimmäinen virallinen päivä, sillä on joulukuu. Lumisade jatkunut eilisestä saakka, joskin ei niin voimakkaana kun eilen. Hiihtokelit siis paranevat. Tarkemmat latuolosuhteet myöhemmin, jos enneättäisi ladulle lumitöiden jälkeen. Aamulla -8 astetta. 
Ti 30.11

Päivitys klo 21. Näytti olleen ongelmia tämän aamupäivän päivityksen ulostulon kanssa. No tässä aamuinen tiedote. 

Yöllä oli satanut uutta pakkaslunta lunta reilut 10cm. Ladut oli aamulla ajettu, mutta kun lumisade aamupäivällä jatkuu, niin melko umpeen ladut oli menneet. Muutamia hiihtäjiä Aholahden aamupäivässä hiihtämässä. Rauhallisen hiihdon keli. -9 astetta ja lumisadetta.

Ma 29.11 Selkeä pakkasaamu -13 astetta kello 9 aikaan. Hiihtokunnossa lammenlenkki ja kilpa 1km, sekä osittain kilpa 3km, jota kuitenkin vähän vielä hiihdetty. Eilen illalla vapaalla tavalla aivan hyvä hiihtää, latukin oli melko hyvässä kunnossa.
 kuntoladulla metsätyöt käynnissä, joten se pois pelistä ainakin vielä tämän viikon.
 
Su 28.11Selkeä pakkaspäivä. Aamulla Aholahden mittarissa -10 astetta, mutta päivällä pitäisi lautua muutan asteen. Hiihtämän pääsee lammen ympäryslenkillä ja kilpapuolelle 1km ja 3km lenkeillä. Varsinkin vapaalla hiihtotavalla ihan ok olosuhteet vaikka lunta ei ole paljoa. Perinteisellä latu-ura vatkaa, mutta pystyy kuitenkin myös pertsalla menemään. Tiistaille ja keskiviikolle tulossa isot lumisateet, joten hiihto-olosuhteet paranevat tulevalla viikolla huomattavasti.
La 27.11-8 astetta. 
Pe 26.11

Iltapäivällä Aholahden mittarissa -6 astetta. Nyt on latupohjat ja osittain myös latua ajettu lammen ympäryslenkille ja kilpa 3km latupohjalle. Muutamia hiihtäjiä oli latuja ollut kirtämässä. Ei hyvä, mutta ei huonokaan. Ihan ykkösparilla ei kannata lähteä, mutta hiukan huonommat kapulat jalkaan, niin ulkoilu sukset jalassa onnistuu Aholahdessa.

Sananen viikonlopuksi:
Talvi taisi tulla Aholahteenkin !

Päivityksiä seuraavan kerran ilmeisti vasta maanantaina Aholahden laduilta.

To 25.11

Aamun aikana satanut uutta lunta 3-5 cm. Aamulla -2 astetta, mutta päivän mittaan pitäisi mennä + asteiden puollelle. Yöllä pakastuu ja alkaa pitempi pakkasjakso.  Eilen ajettu lammenympäryslenkki on yön aikana kovettunut ja tänään latumestarit kävivät ajamassa lammen ympärysladun auton ja rengaslanan kanssa. Kyllä tuossa huonommilla suksilla voisi nyt mennä. Latua ei ole mutta luistellen tai tuleehan sitä uraa suksilla tehtynäkin. Kelkalla ei kuitenkaan vielä pysty ajamaan latua, sen verran vähän lunta on.  Muita uria ei ole vielä hiihtokunnossa.

Valasitu kuntolatu on hiihtokiellossa noin 2 viikkoa. Metsätyöt käynnissä ja ilmeisesti joutuvat myös auraamaan tieosuuksia, että rekat pääsevät hakemaan puut sieltä pois.

Ke 24.11
2021

Taas aika on aloittaa, sillä lunta on Aholahden maastoon satanut. Muutamia senttejä viime yön aikana oli tullut valkoista mannaa. Latumestari ajeli auton kanssa aamulla lammen ympärille hiemen latupohjia, mutta eipä niillä vielä pääse hiihtämään, sen verran vähän lunta valitettavasti on. Ensi yöksi on taas luvattu sadetta, niin katsellaan huomenna minkälaiset olosuhteet saadaan sen sateen jälkeen aikaiseksi. Tänään ollaan oltu noin +0 sateen lämpötilssa päivän aikana, yöllä pakastaa, mutta huomenne luvassa +3 asteen lämpötiloja. Eletään jännittäviä aikoja päästäänkö lähiaikoina Aholahdessa hiihtämään. Lammelle ei sitten kannata mennä, oli eilen nimittäin sula! Yksi innokas ainakin jo kävi kokeilemassa kepillä jäätä. 

Aholahden valaistulla kuntoradallan varrella on menossa voimalinjan luonna metsätyöt, jotka urakoitsijan mukaan saadaan päätökseen viimeistään ensi viikon aikana.