LATUTIEDOTE 2020-2021

 

Ti 26.1

Aamulla rapsakka keväinen hiihtokeli. Jos eilen oli työmiehen keli, niin nyt pääsee ainakin aamulla hieman helpommalla. Tänään ajettu latukoneella kuntopuoli, lammenlenkki ja kilpa 3km. Kuntopuolella on muutamissa kohdissa latukone nostanut pieniä kiviä urille, joten varovaisuutta siellä hiihtäessä. Aamulla mittarissa + 0 astetta ja pilvisen kostea sää. Iltapäivällä pitäisi alkaa satamaan vettä, räntää, lunta ?

Tämän viikon sunnuntain Fisher suksien tistihiihtopäivä on peruttu! Fisher tehnyt päätöksen, ettei tänä talvena testihiihtoja järjestetä koronan vuoksi. Samasta syystä myös Aholahden hiihtokeskuksen kahvio ei palvele Teitä hiihtäjiä tänä talvena.

Ma 25.1

Lunta, lunta ja märkää lunta. Nyt sitä taas sataa. Tämän päivän hiihto-olosuhteista voisi sen verran sanoa, että takuuvarmasti hiki tulee. +0 astetta aamupäivällä.

Eilen unohtui laittaa semmoinen varoitus, että kuntopuolen lisälenkillä mastonousussa on kiviä noussut pinnalle, joten varovaisuuttaa siellä.

Päivitys klo 13.30: Lumisade loppui ennen puoltapäivää ja latukone lähti uudelleen ajamaan latuja lammenlenkille ja kuntopuolella. Huomattavasti parempi keli uudestaan ajetuilla laduilla kun aamulla aikaisemmin ajetuilla laduilla. Aittolammen lenkilläkin kuuleman mukaan hyvä oli tänään hiihtää, sillä siellä oli latukone käynyt sen verran myöhään, ettei lunta olut ennättänyt niin paljoa sataa ajetulle uralle.

Su 24.1

Kello 9 Aholahden mittarissa -0 astetta. Lunta satelee välillä hiljakseen ja välillä tulee hieman kovempaa isoja jälkarättejä. Hiihto-olosuhteet kuitenkin Aholahdessa aivan mainiot. Hiihtokunnossa Kuntopuoli, lammenlenkki, kilpapuoli, sekä Aittolammen lenkin tieosuudet. 

Tänään Aholahdessa Intersportin ja Peltosen skin suksi kiertue kello 11-15. Käykääpä testaamassa miten Peltosen karvapohjat toimii ongelmakelissä.

La 23.1Yöllä taas muutama sentti uutta lunta. Aholahden mittarissa -0 astetta kello 9 aikoihin. Latujen tekon menossa, mutta pääladut lammmenlenkki ja kuntopuoli näytti aamulla olevan jo ajettuna ja varmaankin päivän mittaan muutkin maaladut on hiihtokunnossa. Hyvä hiihtokeli ja porukkaa alkaa Aholahdessa olemaan jo melko runsaasti.
Pe 22.1

Eilisen illan ja yön aikana satoi reilut 10 cm lunta. Nyt näyttää talviselta! Latujen teko näytti olevan aamupäivällä menossa Aholahden baanoilla. Tänään varmaankin melko pehmytä baanaa tarjolla, mutta mitä enemmän väylillä hiihdetään sitä paremmaksi ja liukkaamiksi ne tulevat. Pakkasta aamupäivällä -7 astetta. 

Sanaset viikonlopuksi:
Viikonlopuksi säätila muuttuu pluskeleiksi ja pientä sadetta lumena tai vetenä myös luvassa. Tulossa kuitenkin hyvä ulkoiluviikonloppu, joten sukset jalkaan ja laduille. Sunnuntaina Aholahdessa Pelosen suksien testihiihtopäivä kello 11-15. 

To 21.1Aholahden mittarissa aamulla kello 8 pakkasta -9 astetta ja jonkun verran tulee. Latumestari ajelee latukoneella latuja stadionin alueella ja hiihtäjiä tulee kokoajan Aholahden laduille. Näyttäisi myös aikasimmat lähtevän jo laduilta pois. Tänään talvinen hiihtokeli, hieman narisee suksen alla, joten ei varmaankaan kaikista liukkaina keli. Illaksi ja ensi yöksi luvassa kunnon lumisadetta, ennusteiden mukaan 5-10 cm olisi valkeaa mannaa tulossa.
Huomiset latutiedotteet tulevat myöhässä, kun lumitöitä on tiedossa päivittäjällä useammassa paikassa, enen Aholahteen pääsemistä. 
Ke 20.1

Voimakas lumisade Aholahden aamupäivässä ja -3 astetta.

Päivitys kello 15: Laitetaanpa uutta päivitystä urbaanisemmasta ositteesta. Tänään yhteydet Aholahdessa oli niin surkeat, että aamun päivityksen yhden virkkeen kirjoittamiseen meni 45 minuttia. Lunta siis satoi aamupäivällä erittäin voimakkaasti. Sade päättyi puolen päivän jälkeen, jonka jälkeen latumestari lähti uudelleen ajamaan latuja. Aholahdesta poislähtiessä näytti ainakin lammenlenkki, kilpa 1km ja kuntopuolen valaistu uudelleen ajettu. 

Ti 19.1

Aamupäivällä pientä lumisadetta -4 astetta pakkasta.

Laitetaanpa tähän tietoa Aittolammenlenkistä, kun sinne eilen iltapäivällä ennätti valosan aikaan. Aittolammen tie osuudet hyvässä hiihtokunnossa kummalakin hiihtotavalla. Parissa paikassa huonompaa. 90 asteen mutkamäkessä on kiviä noussut lumelle ja lähellä Aittolampea sorakuoppien luona totutusti vähemmän lunta. Meno Aittolammen tielle ja sanoin tulo sieltä pois onkin reitin hankalimmat, sillä kilpa 5km lenkillä todella vähän lunta. Varsinkin laskut kannattaa ottaa siellä varovasti.

Ma 18.1

Porukkaa Aholahden aamussa todella mukavasti, Ei pelkästään eläkeläisiä vaan myös paljon työikäisiä, liekkö etätyöt sukset jalassa. Ei huono, niinkuin Jorma sanoisi. Hiihtokeli mitä mainioin, mittarissa 9.30 on -7 astetta ja ennusteiden mukaan saattaa aurinkokin päivällä näyttäytyä, joskin nyt vielä pilvistä. Latukone ajeli äskettäin tallille ja latumestari hyppäsi kelkan päälle ajelemaan sellaisille pätkille, mihin isolla koneella ei pääse. Ladut siis kunnossa, eikun sukset jalkaan ja hiihtämään.

Savonlinnan Hiihtoseuran hiihtokoulu alkaa tämän viikon keskiviikkona. Huonioikaa, että pieniä hiihtäjiä on silloin harjoittelemassa hiihdon alkeita varsinkin  stadionin alueelle kello 18-19 välisenä aikana. Lisätietoja: SHS:n Hippo maastohiihtokoulusta Muistakaahan isommat hiihtäjät, ei sitten Aholahdessa RAIVOTA pienille hiihtäjille!

Su 17.1

Keli lauhtunut yön aikana ja nyt aamulla kello 8 jälkeen Aholahden mittarissa -10 astetta. Hiihtäjiä näin aikaisin aamulla jo todella mukavasti laduilla. Tulossa hyvä hiihtopäivä ja ladut hyvässä kunnossa.

Tänään kello 11-15 Aholahdessa Salomon suksien testihiihtopäivä. Käykääpä silitelemässä Salomonin karvoja!

La 16.1Pakkasta Aholahden mittarissa klo 10.30 on -22 astetta ja aurinko alkaa paistamaan. Kaksi hiihtäjää näyttää olevan Aholahden laduilla. Päivän mittaan pitäisi lauhtua ja huomenna hiihdetään lauhemmassa hiihtokelissä.
Pe 15.1

"Pakkanen, sitä suomalaiset tykkää.
Pakkanen, kuljetaan nenät huurussa.
Pakkanen"
(Papu ja pojat 1983 / sanat J.Karjalainen)

Pakkasta siis on! Aholahden mitarissa seisoo -27 astetta aamulla kello 8. Kirkas päivä tulossa, mutta nyt kyllä kieltämättä on kylmä.

Sanaset viikonlopuksi: Lauantaina vielä kylmä päivä, mutta sunnuntaina hyvät hiihto-olosuhteet. Sunnuntaina Savonlinnan Intersportin järjestämä Salomon suksien testihiihtopäivä klo 11-15.

Savonlinnan seurakunnan lapsityön ja Olavin retkeilijöiden muumien hiihtokoulun alkaa la 6.2. Lisätietoa ja ilmoittautumis ohjeet löytyy LINKISTÄ.
To 14.1

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, pakkasta mittarissa aamupäivällä -24 astetta. Ei ruuhkaa laduilla, yksi hiihtäjä lammen kierrossa aamupäivän aikana.

Tulevan sunnuntain testihiihtopäivän suksimerkki on vaihtunut. Testauksessa sunnuntaina klo 11-15 välisenä aikana Salomonin sukset. 

Ke 13.1Kello 10 Aholahdessa erittäin hiljaista. Yksi hiihtäjä kiertää lampea ja latumestari kunnostaa latuja. Hiljaisuuteen on hyvä syy, nyt on kylmä!  Pakkasta ainoastaan -16 astetta, mutta erittäin kylmä navakka itätuuli puraisee kyllä poskipäitä pahemman kerran. Kylmää on luvassa lauantaihin saakka, jolloin ryhtyy lauhtumaan paremmille hiihtokeleille.
Ti 12.1Pakkasta kello 9 Aholahden mittarissa -9 astetta ja erittäin navakka itätuuli. Tänään luvassa Etelä-Suomeen paljon lunta, mutta meille asti lumisateet eivät ilmeisesti yllä. Puista kuitenkin tipahtelee lunta jonkun verran, joten mahdollisuus saada tänään luntaniskaan hiihtolenkillä. Tänään ihan hiihdettävä talvinen hiihtokeli. Huomisesta lähtien näyttäisi pakastuvan voimakkaasti parinkympin huonommalle puolelle kolmen päivän ajaksi, joten tänään hiihtämään ken ennättää.
Ma 11.1

Aholahdessa aamulla kello 9.30 pakkasta -9 astetta. Pientä tuulen virettä, joten tuntuu selvästi kylmemmältä mitä mittari näyttää. Normaali hiihtopäivä talvisäässä, muuta ei oikein osaa tästä päivästä sanoa.

Päivitys klo 12: Kyseltiin pääseekö Pullinlahdelta Aholahteen. No pitihän se laittaa ruokatunnilla sukset jalkaan ja lähteä katsomaan. Aholahdesta on Pullinlahden rantaan vedetty pohjat ja niitä pitkin kyllä pääsee Pullinlahden rantaan, mutta hieman extreemiä hommaa se kylläkin on. Varvikkoa, epätasaisuutta ja muutaman kosteikon ylitys reitillä on, lunta vaan saisi olla paljon enemmään. Jäällä näytti olevan hiihdettyä latua Tellun tuvan suuntaan ja ilmeisesti sieltä kohti leirintä alueen rantaa.

Su 10.1Pientä puuterimaista lumisadetta on yön ja varsinkin aamun aikana tullut ja sadettaa taitaa pukata koko päivän mitaan. Tutkakuvista kun katselee saderintamia, niin taitaa Venäjän puolelta avoimena oleva Laatokka olla se meidän lumitykki, joka sateet tuo tänne vaikka niitä ei ole ennusteissa ollutkaan. Pakkasta aamupäivällä -12 astetta Aholahden mittarissa. Latumestari ajellut aamulla latuja ja ilmeisesti joitakin pätkiä joutunut ajamaan jo uudestaankin, kun tuota lunta on sadellut. Hyvä talvinen hiihtokeli. Pääladut kuntopuoli, lampi hyvät. Kilpapuolella pitää mennä varovasemmin, jos sinne menee hiihtämään, mäet huonommassa kunnossa vielä. Aittolammen lenkin tieosuudet hiihtokunnossa, hieman pehmeät, mutta kokoajan paranee.
La 9.1

Pakkanen kiristyi yön aikana voimakkaasti ja nyt aamulla kello 8.30 mittarissa -19 astetta. Tästä päivästä tulossa siis kylmä joka karsii varmastikin hiihdon harrastajia laduilta. Latutilanne on seuraavanlainen: Kuntopuoli kokonaisuudessaan on hyvässä hiihtokunnossa, samoin lammen ympäryslenkki. Kilpapuolelle on vedetty latupohjia, jossa pystyy jollakin tavalla hiihtelemään. Aittolammen lenkille myös vedetty pohjat, jossa kuuleman mukaan pystyy menemään, eikä suurempia kiviä ollut tieosuudella, joka kuitenkin eilen oli vielä hieman pehmyt. Myös Pullinlahdelle päin näytti olevan pohjat vedetty. Nämä siis tarkistamattomia muilta hiihtäjiltä saatuja tietoja. Isolla Säynejärvellä on ollut myös hiihtäjiä, siellä on hiihtämällä tehty latu, ei koneellista hoitoa.

Valoista: Kilpapuolen valot ovat vielä pimeinä. Valot laitetaan kuuleman mukaan päälle, kun kilpa 3km on siinä kunnossa, että siellä pystyy turvallisesti hiihtää. Muutenkin Aholahden valoissa on ollut ongelmia, paikoitellen on yksittäisiä valoja on ollut pimeinä ja toisinaan ne palavat. Tieto on kaupungin vapaa-aikatoimella ja vikoja kaupungin toimesta kuuleman mukaan korjaillaan lähiaikoina.

Tänään jos ei ladulle mene kovan pakkasen vuoksi, niin miten olisi pienet kotijumpat ja venyttelyt. Tekisi varmaan ihan hyvää hiihdossa rasittuneille lihaksille.

Pe 8.1

Tänään latutiedotetta aamulla etänä, kun työt painottuvat tänä talvena enemmän kaupunkiin ja hiihtämään monesti pääsee vasta iltahämärissä. Laitetaan tarkempia tietoja mahdollisesti myöhemmin päivällä mikäli Ahohteen ennättää.
Pakkasta aamulla -8 astetta ja satelee hivenen kevyttä pakkaslunta. Eilen illalla kuntopuolen ladut erinomaisessa kunnossa lumimäärään nähden. Hyvä myös lammenlenkki ja kilpa 1km. Kilpa 3km lenkille myös vedetty latua, mutta eilen llalla valoja ei ollut siellä, niin pystynyt niitä testaamaan. Latu-uria alkaa valmistumaan lisää ja päätään pitemmille lenkeille. Luntahan on kuitenkin melko vähän, joten varovaisuutta varsinkin uusilla avatuilla lenkeillä, yllätyksiä saataa olla.

Aholahteen on tulossa tammikuun aikana alustavan suunnitelman mukaan kolme testihiihtopäivää, jolloin pääsee testaamaan uusia suksia. Su 17.1 Fisher, su 24.1 Peltonen ja su 31.1 Atomic / Salmon.

Sana viikonvaihteeksi: HIIHTÄMÄÄN !!!

To 7.1

Normi tammikuinen talvipäivä #. Pakkaslukema kello 10 Aholahden mittarissa -8 astetta ja pientä tuulen virettä #. Hiihtäjiä arkipäiväksi yllättävän paljon #. Hiihtokunnossa kuntopuoli, lammenlenkki ja kilpa 1km #.

Lopuksi maailmanpoliittista arkipäivää tämän päivän piristykseksi #.  Päivittäjällä oikeudet kirjoitella mitä tahaansa #, mutta maailman vaikutusvaltaisimmalat mieheltä viety oikeudet twitteriin ja facebookiin #. Kuka uskoo enää Trumpiin? No ei kannata aina uskoa päivittäjänkään kaikkiin juttuihin, satu-setiä kummatkin #. (pitäisiköhän tämä kirjoitus poistaa?)

Ke 6.1

Loppiainen päättää juhlakauden, mutta meillä hiihdon ystävillä "juhlakausi" on vasta alussa. Uutta lunta satoi yön aikana parin sentin verran. Höttöstä pakkaslunta, mutta kaikki otetaan vastaan, hyvää tekee hiihtobaanoille. Tulossa hyvä hiihto/ ulkoilupäivä, joten Aholahdessa tänään varmasti kova vilske laduilla. Pakkasta aamulla klo 9 on -6 astetta.

Joitakin kyselyitä on tullut hiihtokouluista. Aholahdessa tänä talvena Savonlinnan Hiihtoseuran Hippo maastohiihtokoulu, jonka aloitus merkitty 13.1.2021, katso lisää . Lisäksi Savonlinnan Seurakunnan lapsityön ja Olavin Retkeilijöiden Muumien hiihtokoulu 6.2.2021 alkaen. Tästä hiihtokoulusta lisätietoa suoraan seurakunnan lapsityöstä.
Ti 5.1Talvinen hiihtokeli, sillä suksen alla lumi narskuu. On siis pakkasta -8 astetta. Aholahdessa vähän rauhallisempaa kun eilen, mutta kyllä tänäänkin hiihtäjiä Aholahdessa on ihan mukavasti. Hyvä hiihtokeli ja kauniit lumiset maisemat, niitä tarjolla tänään Aholahden laduilla.
Ma 4.1

Maanantai aamuksi, erittäin vilkas aamupäivä Aholahdessa. Pakkaslukemat -3 astetta. Erinomainen hiihtokeli tänään.
Laitetaan tarkempaa päivytystä latujen kunnosta myöhemmin, kun ladulle ennättää.

Päivitys klo 15: Mukava keli oli ladulla. Parhaimmassa hiihtokunnossa ehdottomasti valaistu kuntolatu. Siellä kun ensimmäisen mäen pääsee alas, niin hyvä on hiihdellä molemmilla hiihtotavoilla, eli ensimmäinen ja myös samaiseen paikkaan laskeva viimeinen mäki varotellen. Lammen lenkkiä hiihdetty todella paljon, latu ja myös luistelubaana hieman liipalla. Kilpapuolen 1k ajettu myös, mutta melko epätasainen varsinkin luistellen, latu kohtalnen.

Su 3.1

Lumsateet helittäneet ja lunta maassa vajaat 10 cm. Aamupäivällä Aholahden mittari näyttää -0 astetta ja pilvinen sää tila. Hiihtäjiä Aholahdessa huomattavasti enemmän kun eilen tähän samaan aikaan. Hiihtokunnossa kuntopuolen valaistu, lammenlenkki ja latumies ajelee koko ajan kilpa 1km lenkillä, joten sielläkin pääsee nyt hiihtämään. Järvien jääalueille näyttäisi lumisateiden mukana nouseen vesi, joten jäillä ei nyt taida päästä menemään kastelematta jalkojaan. Tänään ei vielä päivittäjä ennättänyt ladulle, kun noita lumityöhommia on useamassa paikassa joutunut (lue saanut) tehdä, mutta kyllä eilen illalla oli mukava hiihtää kun lunta suksien alta löytyi kunnolla lunta. Nautitaan nyt näistä hiihtokeleistä täysin siemauksin.

Eilen muuten kautta aikojen kovien ennätys päivitys sivuilla. Katseltiin tätä sivua peräti 813 eri laitteesta. Näyttää hiihtäminen kiinnostavan!

La 2.1Lumisateiset terveiset Aholahdesta! Lunta on sadellut aamusta lähtien ja nyt klo 10 aikoihin maahan on jäänyt jo pari senttiä uutta lunta. Sadetta on luvassa koko päiväksi ja vielä huomiseksi saakka. Mittarissa -1 aste pakkasta. Aholahti alkaa näyttää vihdoinkin hiihtokeskukselta, sillä hiihtäjiä vilistää koko ajan kahviorakennuksen vierestä. Kierretään lampea, hiihtäjiä näyttää olevan kuntopuolella ja näyttäisi latuhiihtoa harrastettava myös kilpa 1km urillakin. Mikä parasta niin useita lapsiperheitä on Aholahdessa harjoittelema hiihdon alkeita.
Pe 1.1.
2021
Hyvää Uutta Vuotta 2021!
Latutiedotetta tänään etänä. Tämä päivä vielä jatketaan plusasteiden tuntumassa, mutta huomisesta lähtien pitäisi pakkasjakson alkaa lumisateiden kera. Eilinen lumisade toi muutaman sentin uutta lunta ja se teki todella hyvää baanoille. Urat selvästi tasoittuivat ja kuntopuolen kiviä ei enää näkynyt, eikä niitä myöskään tuntunut suksen pohjissa eilisen alkuillan lenkillä. Tämän aamun lukema Savonlinnan seudulla 0 astetta ja pilvinen säätila.
To 31.12

Vuoden viimeistä latupäivitystä vääntäessä, voi vain todeta, että kyllä on ollut hiihtämisen kannalta Aholahden laduilla surkea hiihtovuosi. Alkuvuosi oli vähäluminen ja hiihtämisen kanalta erittäin lyhyt.  Samanlaisena hiihto-olosuhteet loppuvuodestakin ovat olleet. Toivottavasti ensi vuodesta tulee kaikin puolin parempi kun päättyvästä vuodesta. Ainakin hiihdon kannnalta nyt näyttäisi olevan hieman valkeutta ilmassa, sillä erittän kosteaan lunta satelee Aholahden aamussa. Kello 9 mennessä maahan on jäänyt reilu sentti uutta lunta ja sadetta on luvassa koko päivän ajaksi. Toivotaan vaan, että sade ei muutu vedeksi, sillä lämpömittari lukeman on pyöreä nolla. Huomenna ollaan ennusteiden mukaan vielä plusaseteiden tuntumassa, mutta lauantaista lähtien sään pitäisi pakastua ja lauantaiksi on luvassa uusi sade alue ja sen pitäisi ainakin tulla lumena. 
Jos tänään joku hiihtelemään lähtee, niin epäilisin, että töitä saa tehdä eteenpäin menoksi, sen verran märkää lumi nyt aamulla näyttäisi olevana.

Ke 30.12Eipä tullut eilinen sade lumena, vaan jäätävänä tihkuna. Yön aikana on kuitenkin tullut pieni härmä lunta ja onhan sekin sitten jotain. Ainakin hieman hidastaa vauhtia latu-urilla. Kieltämättä ei nämä urat missään hyvässä kunnossa ole, mutta hiihtelemään innokkaimmat pääsee. Tälle päivälle luvassa plus keliä ja vesisadetta. Nyt aamulla kello 10 aikaan ollaan kuitenkin vielä pakkasen puolella -2.
Ti 29.12-2 asteeen aamu ja tuulista on edelleen. Tälle päivälle on luvassa lumisadetta ja sitä nyt todella kaivataankin. Baanat lammen ympäryslenkillä ja varsinkin valaistulla alkaa olla jo vaarallisessa kunnossa, kiviä useammassa kohdassa. Eilen illalla sai valaistulla kuntoladulla tehdä kunnon akrobaatti liikeitä välillä, että pysyi pystyssä. Onneksi ei ollut ketään näkemässä. Hiljaista siellä puolella illalla oli, sillä sai tunnin verran hiihdellä kuntopuolella näkemättä ketään. Toivottasti sataisi lunta sen verran, että päästäisiin kunnolla ja turvallisesti hiihtämään.
Ma 28.12-4 astetta pakkasta aamulla kello 9 Aholahden mittarissa ja erittäin navakka kylmä tuuli.Hiljaista on Aholahden aamussa, sillä ainaoastaan kaksi autoa näyttäisi parkkipaikalla olevan. Latuolosuhteet samanlaiset kun ne ovat nyt muutaman päivän olleet, eli lammen ympärys ja kuntopuoli hiihtelykunnossa. Jäälle ei taida tällä tuulella tehdä mieli lähteä hiihtämään.
Su 27.12Joulut tältä vuodelta ohitse ja suunnataan katsetta loppuvuodelle -6 asteen pakkasessa ja selkeän pilvisessä säässä. Latuolosuhteisiin ei muutoksia, hiihtelykunnossa lammenympäryslenkki ja valaistu kuntolatu, myös jäällä on hiihtäjiä ollut. Ladut olleet melko kovalla käytöllä, joten uutta lunta kovasti ne kaipailisivat. Tiistaille ilmeisesti luvassa lumisateita, joten sen jälkeen varmaankin saadaan myös ladut Aholahden baanoille.

Kovasti ovat kyselleet milloin Aholahden kahvio avautuu. Olemme SSL:llä päättäneet, että kahviota ei nyt alkutalvesta avata Covid pandemian vuoksi. Seuraamme tilannetta ja katsotaan helmikuussa onko sillon turvallisempaa kahvion avaamiseen.
 
La 26.12Tapanin päivää vietetään Aholahdessa -6 asteen pakkasessa ja pilvisessä säässä. Hiihtelykunnossa lammen ympäryslenkki ja kuntopuolen valolatu 5,6 km. Hiihtämässä näyttäisi olevan kello 11 aikoihin Aholahden laduilla noin 20 hiihtäjää, joten ei ruuhkaa.
Pe 25.12Lammen ympäryslenkkille 1,4km ja valaistulle kuntoladulle 5,6 km on ajettu pohjat ja niissä pääsee hiihtelemään, ei latuja!. Lammenympäryslenkki on melko muhkurainen, mutta kuntolatu on selvästi tasaisemmassa kunnossa. Parhaimpia suksia ei kuitenkaan kannata laitaa jalkaan, sillä itse ainakin löysin kympin lenkillä useammankin uuden naarmun rospuuttoajan suksiin. Hyvä kuitenkin oli suksien päällä olla, "joulun paras nautinto". Keli on pakatumaan päin, sillä aamulla oltiin nollassa, mutta klo 16 aikoihin Aholahdessa jo -3 astetta. Lunta maassa reilut 5 cm.
To 24.12Lunta satoi eilen ja yön aikana noin 5 cm. +0 astetta.
Ke 23.12

"Taas valkeata Joulua".
Maassa pieni kerros valkeata lunta ja sitä pitäisi sadella tämän päivän aikana muutamia senttejä. Kello 10 aikaan Aholahden mittarissa -0 astetta. Isolla Säynejärvellä Aso painaa retkiluistimilla, mutta muuten Aholahti on hiljainen. Retkiluistin kelit saattaa tämän päivän jälkeen jäillä loppua, sen verran märän oloista satava lumi nyt on. Hiihtokelt kuitenkin taidetaan saada jäille, kun alkaa sukset kantit puremaan jään / lumen pintaan. Eipäilisin, että huomenna pystyy hiihtämään Isolla Säynejärvellä ja ehkä myös Saunalammella, joka nyt on kuitenkin vielä osittain pelkällä jäällä.

Päivitykset hiljentyvät nyt muutamaksi päiväksi joulun viettoon.

Hyvää ja Rauhallista Joulua !

Ti 22.12+2 astetta ja erittäin pilvinen tihkusateinen sää.
Ma 21.12Eilen kyseltiin "tässäkö se oli?" Siinä se sitten oli, lumet ja hiihtokelit poissa! Surkean näköistä Aholahdessa. Ainut hyvä puoli, että järvet näyttävät olevan melko peilikirkkaita, joten mahdollisesti luistelukelejä on luvassa, kun hieman kylmenee? Vuoden lyhyimmän päivän arvot: +2 astetta ja synkän pilvistä.
Su 20.12"Tässäkö se oli?". Kyllä on keli muuttunut yön aikana. Lämpötila noussut + 3 asteeseen ja pientä tihkusadetta. Lumi on vetistynyt kovasti eilisestä ja ryhtynyt sulamaan. Hiihtelemään vielä aamupäivällä pääsi, mutta kuinka pitkään? Varsinkin valaistulla kuntopuolella alkaa kivet tulla esiin ja useampi siellä olikin ottanaut makuuasentoa hiihtämisen lomassa. Eikä se lammen lenkkikään missään hyvässä iskussa ollut. Järven jäälle on noussut vettä, joten sohjohiihtoa jääalueilla. 
la 19.12

Aamupäivällä -3 astetta pakkasta ja melko selkeän tuntuinen sää. Tänään ei valitettavasti ennätä aamupäivällä Aholahteen tarkistamaan latutilannetta, kun työt painaa päälle urbaanisessa ympäristössä. Tässä hieman tietoja eiliseltä. Latupohjia ajettu lammenlenkille ja kuntopuolen 5,6 km lenkille. Kuntopuolen alku näytti eilen jopa yllättävän hyvän näköiseltä kun siellä pienen matkan jalkaisin kulki. Huonommilla suksilla ja luisteluhiihdolla! Laitetaan tarkempaa tietoa kun ennättää Aholahteen ja jopa sukset jalassa?

Päivitys klo 18.30:
Lammenlenkki ja valaistu kuntolatu 5,6km hiihtokunnossa vapaalla hiihtotavalla. Myös jäällä oli hyvä hiihtää!

pe 18.12Lumisade alkoi aamulla klo 9 jälkeen ja vähäistä sadetta pitäisi tulla iltaan saakka. Eilen ajetut latupohjat ovat kovettuneet, mutta eipä ne vielä hirveän houkuttelevilta hiihtämiseen näytä. Parempi on mennä jääalueilla, niin "saunalammella" kun Isolla Säynejärvellä, jossa kummallakin näyttäisi aamulla klo 10 aikaa olevan muutama hiihtäjiä. Aamulla klo 10 Aholahden mittarissa -4 astetta.
Kun hiihtokausia on Aholahdessa alkanut, niin frisbeegolfaajat siirtykääpä muille radoille.
 
to 17.12Lunta maassa noin 5cm. Kaupungin latumiehet aloittivat aamupäivällä latupohjien tekemisen latu-urille. Vielä ei maanpäällisillä laduilla kunnolla pääse, mutta jäällä kylläkin saataa jo kantit pitää. Pilvinen sää -1 aste pakkasta.
ke 16.12Aamulla alkoi lumisade ja sadetta luvassa iltaan saakka. Hieman sade muuttunut märemmäksi ja toivotaan, että sade tulisi kokoajan lumena. Toiveita on, että päästään hiihtämään, sillä perjantaiksi luvassa seuraava lumisade alue. Tänään kello 10 mittarissa -0 astetta. 
ti 15.12Pilvinen -4 asteen pakkasaamu. Illasta lähtien pitäisi lumisade alueen tulla Aholahden maisemiin ja sateen pitäisi kestää noin vuorokauden. Ennusteiden mukaan yli 5cm olisi sadetta tulossa, mutta tuleeko kaikki lumena, kun sää lauhtuu selvästi plus-asteiden puolelle.  Toivottavasti päästäisiin suksien päälle loppuviikosta Aholahdessakin? Tänään kuitenkin Aholahdessa retkiluistimilla tai jalkalenkkiä latupohjia pitkin.
ma 14.12Pientä lumisadetta aamupäivästä lähtien, mutta eipä se kerrytä kylläkään kinoksia, sen verran hentoa sade on. Pakkaslukema -4 astetta. Retkiluistelijoita kummallakin Aholahden jääalueilla.
su 13.12Päivän strategiset arvot: -4 astetta pakkasta, pilvistä, mutta selkeä keli. Loistava ulkoilupäivä retkiluistellen tai jalkalenkkiä tehden. 
la 12.12Yöllä satoi hieman lunta, mutta hiihdon kannalta liian vähän. Pilvinen -2 asteen päivä. Isolla Säynejärvellä aamusta lähtien porukkaa retkiluistimilla.
pe 11.12Neljäs pakkaspäivä peräkkäin ja viime yönä pakkasta jopa -13 astetta. Lunta ei vielä maassa, mutta järvet jäätyyy kovalla vauhdilla. Saunalammella torstaina jään paksuus laiturin vieressä mitattuna 5 cm. Tänään aamulla ensimmäiset luistelijat saunalammella (Pieni Säynejärvi) ja myös Isolla Säynejärvellä. Varovaisuutta kuitenkin jäillä liikuttaessa!!!

ti
1.12
2020

Ei vielä hiihtokelejä Aholahdessa