LATUTIEDOTE 2019-2020

to 23.1Aurinko ja -3 astetta. Illaksi luvassa lumisadetta, mutta paljonko lunta on tulossa?
ke 22.1Aamulla -0 astetta ja tulossa ennusteiden mukaan aurinkoinen ulkoilupäivä pienessä pakkasessa. Jäillä liikkuville tiedoksi, että kovasti on uveavantoja tullut viimepäivien aikana, niitä syytä varoa! 
ti 21.1Pitkälle on jo päästy marraskuuta ja sama kuukausi näyttää vielä jatkuvan pitemmän aikaan. Fönin Jussin tuuli puhaltelee Atlantilta aikamoisella puhurilla lämmintä ilmaa ja nyt aamulla kello 8 aikoihin lämpömittarissa +6 astetta. Näillä mennää hiihtokeli päivityksissä, että kikkelis kokkelis vaan. Revippäs tästä talvesta huumoria. 
ma 20.1Pitkästa aikaa maassa näkyy valkoista........, mutta ainoastaan pieni härmäkerros. Pakkasta on nyt aamulla -1 aste, mutta eiköhän taas päivän mittaan mennä reilusti plus-asteiden puolelle. Eikä tämä viikkokaan näytä mitenkään hyvältä hiihtokelien suhteen. Ehkä torstaina sataa hieman lunta, ennusteiden mukaan saataisi pari senttiä tulla, mutta eipä sillä paljoa latuja kylläkään saada aikaan. 
su 19.1+2 astetta ja vesisadetta. Illalla pitäisi pakastua hivenen. 
la 18.1Eipä ole muistanut laitaa pariin päivään päivityksiä, syynä +38,7. Kaupungista katsottuna lämpöä tänään näyttää olevan +1 aste ja pilvistä näyttäisi ikkunasta katsottuna ulkona olevan. Eilen taisi olla saman suuntainen päivä, mutta lämpöä silloin ulkonakin pari astetta enemmän. 
to 16.1Aamutuimaan +2 astetta. Tulevalle sunnuntaille suunniteltu Atomicin ja Salomonin testihiihtopäivä peruttu. Seuraavan sunnuntaina yritetään uudestaan, mutta eipä sekään viikonlopun hiihtokelit näytä mitenkään hyvältä. 
ke 15.1Lämpöä +3/+5 astetta, kovaa tuulta ja vesisadetta, siinä tämän päivän olosuhteet Aholahteen. Viikon päästä EHKÄ pakastuu, mutta lumisateita ei taida olla horisontissa. 
ti 14.1Aamulla +0 astetta ja päiväksi luvassa voimistuvaa tuulta ja plus asteita. Päivän suositus: retkiluistelu suojaisella pienellä sisäjärvellä. Pullinlahdella saataa etelän suuntaan joutua puskemaan, sen verran kovaa tuulta luvassa. 
ma 13.1Lammenlenkki kierretty jalkaisin ja piikkikengät jalassa. Muuten ei Aholahden urilla pääse. Eipä hyvältä näytä hiihtämisen kannalta. Toisaalta nyt on hyvät retkiluistelukelit, nautitaan niistä. -2 astetta ja tälle päivälle ennustettu aurinkoa, mutta eipä ole vielä kello 10.30 mennessä näkynyt.
su 12.1+3 astetta ja vesisadetta
la 11.1-6 astetta
pe 10.1Pakasta -3 astetta ja aurinko paistaa. Ei hiihdetä.
Nyt tulee parin päivän tauko päivityksiin ja palataan palstalle maanantaina!
to 9.1Aurinkoinen päivä tulossa ja kello 9 jälkeen -0 astetta. Vitsit vähissä, kun ei hiihtokeliä ei ole. Tai kerrotaan sitten vitsi, 8-vuotian tytön kertomana. " Mitä kala teki kaupassa? ........ No, se oli myytävänä." Taitaa päivittäjällä ainakin olla tylsää, kun ei hiihtämään pääse. Ei muuta kerrottavaa.
ke 8.1

Aamulla kello 8 jälkeen, erittäin kova länsituuli puhaltaa, vettä tihuttaa ja lämpöasteita +3. Aika lohduttoman näköistä täällä Aholahdessa on. Kyllä ne hiihtokelit olivat ja menivät, joten lähdetään odottelemaan uuden talven tuloa. Seuraavan kymmenen päivän aikana talvi ei taida kuitenkaan ennusteiden mukaan tulla. Siirrytään nyt vaikka retkiluisteluun, johon olosuhteet taitavat olla paljon paremmat, paitsi tänään jolloin tuulee lähemmäs 15m/s.

HUOM!:
Kelit muuttavat sovittujen tapahtumien aikatauluja Aholahdessa:
- su 12.1 testihiihtopäivä Fisher on peruttu
- su 19.1 testihiihtopäivä Atomic / Salomon, ei vielä peruttu, mutta huonolta näyttää ennusteet.

ti 7.1Pyhät vietetty ja palattu arkeen. Myös palattu taas reilusti lämpimän puolella +2 astetta, utuista ja kosteaa. Aamulla hiihtäneet pääsivät hiihtämään kohtuullisissa olosuhteissa, mutta kun päivittäjä meni ennen puoltapäivää ladulle, niin eipä ollut enää hyvä mennä. Ei nauttinut, niistä muutamista kilometreistä, mitä sukset jalassa viitsi rämpiä. Jäistä ja märkää! Kiviä ei kylläkään ollut vielä näkyvissä, mutta ei varmaankaan pitkään kestä, kun maakin alkaa suksen pohja raapimaan. Hiihtämään "siis sukset jalassa liikuskelemaan", pääsee, mutta hiihdettävyys ja nautittavuus kaikkea muuta kun hyvä.
ma 6.1Hieman sadellut lunta ja olosuhteet laduilla on hidastuneet huomattavasti, joten nyt taas jotenkin uskaltaa hiihtää. Ei kuitenkaan mitenkään hyvät olosuhteet, mutta kuitenkin hiihdeltävät varsinkin vapaalla hiihtotavalla. Joitakin kymmeniä hiihtäjiä Aholahdessa aamupäivällä, mutta ei missään nimessä ruuhkaa. Venäläisiä laduilla huomattavan paljon, viettämässä heidän kultuurin joulua hiihtämisen merkeissä. Pakkanen lauhtunut eilisestä ja puolenpäivän aikoihin ollaan taas lähestymässä plusasteita (-0), joita on sitten luvassa loppuviikolle. "Tulevaisuus ei näytä hyvältä hiihtämisen kannalta", mutta Pullinlahdella pystyy menemään retkiluistimilla (vink, vink!).
su 5.1Tänään ei päivittäjä ennätä Aholahteen, joten pelkät säätiedot ja kommentit eiliseseltä. 
Kello 10 pakkasta -5 astetta ja erittäin navakka pohjoisen puoleinen tuuli. Eilen iltapäivällä latu-urat olivat sen verran jäiset, että päivittäjä jätti ainakin hiihtolenkin välistä. Hiihtämään kyllä pääsee, mutta onko se turvallista ja nautinnoillista, sen jokainen saa itse arvioida. Itse teen tänäänkin, jotain muuta liikuntaa. Huomenna ehkä hiihdetään, kun lumisateita on yölle ennustettu.
la 4.1Päivitys klo 15.00: Latu-urat ovat vaarallisen jäiset!

Pakkasenpuolelle on menty yön aikana ja nyt klo 8 pakkasta on peräti -1 aste. Jäiset ladut näyttävä olevan tästä vierestä katsottuna. Iltapäivästä lähtien on kuitenkin ehkä luvassa lumisadetta, joten olosuhteet illalla saataavat olla ihan toisenlaiset. 
Savonlinnan Hiihtoseura ilmoitteli eilen naamakirjassa, että ensi tiistaina alkavaksi suunniteltu hiihtokoulun aloitus siirtyy kahdella viikolla muuttuneiden lumiolosuhteiden vuoksi. Hiihtokoulun aloitus siis tiistaina 21.1.2020. Takemmin asiasta täältä: http://www.savonlinnanhiihtoseura.fi/maastohiihto/hippo-maastohiihtokoulu/hippo-maastohiihtokoulu-2020/
pe 3.1

+3 astetta lämmmintä ja erittäin kova länsituuli. Lammenlenkki ja kilpapuoli on jäinen, mutta kuntopuolella latumiehen kertomana on pystytty hieman pehmentämään uria, joten siellä kannattaa tänään hiihdellä.
Naistenlahdentie aivan peilikirkkaassa jäässä, joten varaovasti kannattaa ajella Aholahteen.

Kolmen päivän viikonloppu kun on käsillä, niin sananen viikonlopuksi: Huomisesta lähtien pakastuu ja sunnuntaina voidaan olla jopa yli -5 asteen pakkasessa. Jäisiä latu-uria siis tiedossa la-su ajaksi. Maanataille luvassa lumisateita, mutta samalla taas lautuu plusasteille.Kahviopalvelut eivät vielä aukea tulevalle viikonlopulle.

to 2.1Aurinkoinen + 1 asteen päivä. Eilen sateli hieman lunta ja varmaan teki ihan hyvää laduille. Tarkempia tietoja ei tänään Aholahdesta pysty antamaan, sillä tauti iski, eikä ladulle tänään asiaa. 
ke 1.1.
2020
Hyvää Uutta Vuosikymmentä!
Vuosi aloitetaan pienessä pakkasessa -3 astetta, mutta päivän mittaan pitäisi taas mennä lämpöasteiden puolelle. Nyt kello 10 aikoihin keli on selkeä, mutta iltapäivällä saataa ryhtyä satamaan ja toivotaan todella, että sade tulisi lumena. Nyt latu-urat alkaa olla kovan käytön ja kelien vaihteluiden jälkeen niin jäisiä, että paikoitellen on vähän hirvittää mennä. 
ti 31.12

Aamu lähti käyntiin vesisateella ja sen jälkeen muutaman kerran satanut jalkarättejä. Samalla ilma alkanut menemään kylmempää suuntaan, sillä navakka tuuli on kääntynyt pohjoisesta puhaltamaan. Klo 11 aikoihin -0 astetta. ja illalla ennusteiden mukaan noin -5 asteessa. Latu-urat ajettu aamulla. Varsinkin lammenlenkille saisi lisää tulla pikaisesti lunta, sillä pätkällä hiihdetty niin paljon, että melko jäiseksi se on päässyt menemään. Muutenkin, nyt kun pakastuu, niin tiedossa on vauhdikasta menoa laduilla. Laskuissa varovaisuutta ! Varovaisuutta myös Naistenlahden tiellä autolla ajettaessa, on nimittäin melko jäinen.

Nyt kun viedään vuoden viimeistä hiihtopäivää, niin on hyvä muistella päättyvää vuotta hieman. Viime talvihan oli melko normaali talvi, lunta oli riittämiiin kaikilla maan päälisillä laduilla. Järvien jäät olivat poikkuksellisen heikot viime talvena, eikä jäälatuja ei oikein koko talvena pystynyt tekemään. Hiihtokausi loppui Aholahdessa huhtikuun puolessa välissä. Viime talven jäkeen on muutoksia Aholahdessa tullut. Vanha latukone on saanut väistyä uuden tilalta ja toivotaan vaan kovasti, että lunta tulisi, niin päästäisiin toden teolla uuden latukoneen tekemille laduille. Toinenkin "vanha " on saanut väistyä, sillä Yli-Latumestari Ahti Kinnusesta on tullut kesän aikana "Emeritus Yli-Latumestari" jäädessä eläkkelle. Toivotetaan Ahdille hyviä eläkepäiviä ja tähän toivotukseen varmasti yhtyy kaikki Aholahden hiihtäjät, sen verran hienon työuran Ahti on Aholahden hiihtobaanoilla tehnyt. Valtikka on sitten siirtynyt nuoremille Akulle ja Jannelle. Kummatkin kun tunnen niin uskon, että saamme jatkossakin nauttia Aholahdessa hyvin hoidetuista laduista. 
Useat, jotka päivittelijän tietävät ovat kyselleet mikä on päivittäjän jalan kunto. Viime talvihan jäi lähes hiihtämättä päivitäjältä jalkavaivan takia. Huhtikuun puolessa välissä kantapää ja akillesjänne leikkaukseen, joka meni hyvin. Haava kuitenkin tulehtui ja sen jälkeen leikkaushaava oli osittain 6,5 kk auki. Kesällä jäi tekemättä pyöräilyt, jalkalenkit, uimiset (saunominen) ym liikunta, joten kunto on erittäin huono. Lisäksi kun usemman kuukauden on tekemäyttä mitään, niin tuo pallolaajennus vatsan seudulle alkoi vaivata. Marraskuun alusta kun on päässyt jollakin tavalla liikkumaan, niin nyt on menossa peruskuntokausi hitailla vauhdeilla, mutta samalla nautien liikkumisesta ja vielä omilla jaloilla. 

HYVÄÄ VUODEN VAIHDETTA !
Ps. Teitä tämän sivun seuraajia on yllättävän paljon, päivittäin tällä sivulla vieraillaan 350-500 eri tietokoneen välityksellä.

ma 30.12Yöllä oli satanut vettä ja nyt aamupäivällä mittarissa +2 astetta, lisäksi navakkaa länsituuli puhaltelee. Lunta on, mutta kyllähän vähäiseen lumimäärään vesisade on hieman olosuhteita heikentänyt. Edelleen kuitenkin pystyy menemään molemmilla hiihtotavoilla, niin lammenlenkillä kun kuntopuolen valaistulla ja lisälenkillä. Kilpapuollella latu 1km uralla ja latupohjat ajettuna kilpa 3km ja 5 km lenkeillä. Lämpimiä kelejä on luvattu ainakin viikon ajaksi, joten lumisateita kaivattaisiin pikaisesti, muuten olosuhteet saataa mennä todella huonoiksi. Tiettyä varovaisuutta kannattaa nytkin hiihtäessä noudattaa, sillä kiviä saataa nousta latu-urille. Lisäksi myös varoitus Aholahteen autoilla saapuville; Naistenlahdentie on melko jäisessä kunnossa!
su 29.12Kovasti on pakkanen lauhtunut yön aikana. Eilen illalla pakkasta oli -15 asteen verran, mutta nyt aamulla klo 8 jälkeen Aholahden "virallisessa" mitarissa enää -5 astetta ja päivän mittaan pitäisi mennä taas plus asteiden puolelle. Tänään melko navakka tuuli kyllä kylmentää ilmaa selvästi. Latujen kunnostus näyttää olevan meneillään, joten hiihto-olosuhteet kelvollisen hyvät molemmilla hiihtotavoilla. Laduilla sen verran paljon ollut hiihtäjiä, että varsinkin myöhempään tuleilla hiihtäjillä latu menee liipalle, joten perinteisellä hiihtotavallamenneillä on ollut hieman pito-ongelmia. Huomenna hiihdellään ilmeisesti ennusteiden mukaan vesisateessa?
la 28.12"Aurinko paistaa ja hiihtäjät hiihtää, taitaa olla joulukuun hienoin ulkoilupäivä". -7 astetta.
pe 27.12Ilma on pakastunut viime päivistä huomattavasti. Aamupäivällä Aholahdessa -5 astetta ja pilvinen säätila. Hiihtokeli ja olosuhteet hyvät kummallakin hiihtotavalla. Hiihtäjiä Aholahdessa kohtalaisen mukavasti, mutta vielä mahtuu sekaan.
Jotkut ovat kyselleet milloin kahvio avautuu Aholahdessa? Vielä tulevan viikonloppuna kahvio ei ole vielä avoinna, sillä SSL:n koko töissäoleva henkilökunta keskityy nyt pakkasten tultua tulevat päivät jääkenttien jäädytyksiin. Kahvion avautumista katsotaan myöhemmin, mutta kahvio avautuu viimeistään tammikuun toisena viikonloppuna, jolloin alkavat suksitestipäivät Aholahdessa ja niitä on luvassa 4-5 sunnuntaina tammi-helmikuussa. Hiihtoseuran pitämä hiihtokoulu muuten starttaa 7.1.2020 ja siitä lisätietoja tästä linkistä http://www.savonlinnanhiihtoseura.fi/maastohiihto/hippo-maastohiihtokoulu/hippo-maastohiihtokoulu-2020/
to 26.12

Joulu alkaa olla lusittu, joten joutaa laduille sulattamaan kinkkuja, laatikoita, suklaita ym herkkuja! Aholahdessa ihan mukavanlaisesti hihtäjiä ladulla. Suurin osa kiertää lampea, mutta myös iso joukko hiihtäjiä kuntopuolen lenkillä. Kyseiset ladut ja osittain kilpapuolen 3km latu hiihtokunnossa. Erittäin hyvä keli hiihtää. Aholahden mittarissa klo 11 aikoihin -1 aste pakkasta ja pilvinen sää.

ke 25.12Säätila: Märkää lunta sataa, +0 astetta. 
ti 24.12

Aamulla -0 astetta, utuista ja sumuista. Hiihtokelit hyvät kuntopuolen valaistulla ja lisälenkillä, lammen lenkillä, sekä osittain kilpa 3km lenkillä. Nyt aika rauhoittua joulun viettoon ja palataan palstalle Tapaninpäivänä. 

"Taivahalle syttyi juuri,
suuren suuri punajuuri.
Siitä miehet itämaan,
haukkasivat puolikkaan.
HAUSKAA JOULUA !

ma 23.12

Ratiossa sanottiin, että on säätila on tänänään sumuinen ja utuinen. Sitä se myös oikeasti on. Aamulla mittari +0 astetta. Hiihtämään pääsee lammenlenkillä ja kuntopuolen valaistulla 5,6km ladulla, jotka ovat olosuhteisiin nähden hyvässä hiihtokunnossa, molemmilla hiihtotavoilla. Kuntopuolen lisälenkkki myös ajettu, mutta ei niin hyvässä kunnossa kun päälenkki. Myös kilpapuolen tehdyt latu-urat ovat paremmassa kunnossa, kun muutama päivä sitten. Siellä kuitenkin niin vähän hiihdetty, että hieman pehmeältä siellä meno tuntuu. Tai voihan se olla, että päivittäjä on niin pehmeässä kunnossa, että huonolta se sen takia tuntuu. Tuleville joulun ajalle luvassa hyvin saman suuntaista keliä lun nyt tänään on. Yöllä saatta olla hieman pakkasta, mutta päivällä selvästi pluskelissä. Joulupäivänä saataa sataa, mutta tuleeko vettä vai lunta. Joulun ajan olosuhteet ovat, siis olosuhteisiin nähden kohtalaisen mukavat Aholahdessa, eli huomattavan paremmat kun kaupungin keskustassa näyttää. Muistakaahan käydä kinkun syönnin ohessa ulkoilemassa! 

su 22.12Vuoden lyhin päivä käsillä. Yöllä sää meni hieman pakkasen puolelle, joten aamulla rapsakka keli. Nyt kello yhdeksän aikaan -0 aste ja pilvistä, eikä sään tämän päivän aikana pitäisi tästä enempää kirkastuakaan. Iltapäivälle luvassa ehkä tihkusadetta. Hiihtokunnossa kuntopuolen valaistu ja lammenlenkki. Kilpapuolellekin on urat vedetty, mutta ainakin eilen siellä meno oli melko upottavaa, joten päivittäjä ainakin jättää sen tänäänkin välistä. 
la 21.12Kostea ja sumuinen lauantai aamu. Mittarissa +0 astetta. Eiliselle illalle luvattu sade ei sitten paljoakaan uutta lunta tuonut, mutta lunta maassa edelleen, joten hiihtopäivä tiedossa. Päivän suosituksessa lammenlenkki ja valaistu kuntolatu, jotka ovat hiihtokunnossa. Lämpimiltä ja kosteilta vaikuttaisi myös tulevat päivät, toivon mukaan lumet kestävät ja päästään hiihtelemään. 
pe 20.12Hiihtokeskus on herännyt eloon. Aamu kahdeksasta lähtien varsinkin lammenympäri kiertäjiä on ollut runsaanlaisesti. Myös valaistulle kuntoladulle on hiihtäjiä mennyt, Näillä latu-urilla kohtuullisen hyvä hiihtää kummallakin hiihtotavalla. Kilpapuollelle on osittain vedetty latu-uraa. Aamulla mittarissa -0 astetta ja pientä lumisadetta. Iltapäivästä lähtien kelin pitäisi muuttua plussan puolelle ja lämpimän puollella ennusteiden mukaan mennään Tapaninpäivään saakka. Onneksi lumisateitakin on luvassa, joten joululomalla Savonlinnan tulevien kannattaa ottaa sukset mukaan. Luistimet voi kyllä suosiolla jättää kotiin, sillä ulkoijäitä ei ole vielä Savonlinnan seudulle ole pystytty tekemään.
to 19.12Eilinen lumimyränkä toi reilut 10 cm uutta lunta Aholahteen. Latumies polkenut koko aamun latuja kelkan kanssa ja nyt klo 10 jälkeen ajettuna on lammen lenkki ja kuntopuolen valaistu. Hankala keli ladun tekijälle. Kun lumen alla oleva maa ei ole roudassa, niin ei pysty vielä ottamaan isoa latukonetta käyttöön, sillä sen telat möyhisi maat lumen sekaan. Lammen ympäri kiertäjät kehuneet keliä kohtalaisen hyväksi. Aholahden virallisessa mittarissa -2 astetta pakkasta
ke 18.12Rapsakka aamu -1 aste. Tälle päivälle luvassa kovaa tuulta ja paljon lunta. Vielä nyt klo 9 aikaan ei sada, mutta sateen reuna alkaa olla kohta Savonlinnan korkeudella. Varsinkin iltapäivällä ja illalla sataa ennuseiden mukaan jopa yli 10 cm ja sehän meille hiihtäjille sopii. 
ti 17.12+1 aste ja pientä tihkua. Pystyy hiihtämään, mutta ei vauhdikkaasti, sen verran märkä työmiehen hiihtokeli on tänään. Valaistu kuntolatu on yllättävän hyvässä kunnossa, parissa paikassa vähemmän lunta, mutta muuten luistelusuksilla varsinkin on melko hyvä mennä. Myös lammen ympäri ja kilpapuolella pystyy suksilla menemään. Huomiseksi luvassa sadetta runsaasti ja toivotaan että ne tulisi alas lumena, niin päästäisi todella hiihtämään Aholahdessa.
ma 16.12

Eilisen aikana satoi reilut 5 cm uutta lunta ja nyt näyttää talviselta. Tänään maanantaina +0 ja pilvinen päivä. Latuolosuhteisiin palataan iltapäivällä, kun Aholahteen pääsee kulkuneuvon huollon jälkeen.

Päivitys klo 15.00: Hiihtämään pääseen lammenympäri, (on myös latu) ja kilpapuollella osittain 3km:n latu hiihtokunnossa. Pohjat ajettu myös kuntopuolen valaistulle, mutta siellä ei näyttänyt olevan vielä latua. Muutamat hiihtäjät jotka iltapäivällä olivat hiihtämässä, kehuivat olosuhteita hyviksi lumimäärään nähden. Paikoitellen vähemmän lunta, mutta ei kuuleman mukaan paljoakaan ole suksen pohjia raapinut. Kannattaa kuitenkin huonot sukset laitaa jatkaan, jos tänne illaksi hiihtämään lähtee. Valot päällä ! Toivotaan nyt kovasti, että hiihtokelit jatkuvat keskeytyksettä kevääseen saakka.

su 15.12Pientä räntäsadetta aamun aikana. Aholahden mittarissa +1 aste. Muutamia henkilöitä aamun aikana ulkoilemassa Aholahdessa sukset jalassa. Itseä ei olosuhteet innostaneet laittamaan suksia jalkaan, sillä se olisi ollut ainoastaan ulkoilua. Odotellaan parempia lumiolosuhteita. Ensi yöksi on luvassa hieman sadetta ja isompi sade alue keskiviikoksi. Toivotaan, että nämä tulisi lumena, niin päästäisi harrastamaan. 
la 14.12Lunta on edelleen maassa, +0 astetta. Huomenna tiedot tarkemmin Aholahdesta, kun simme ennättää. 
pe 13.12Perjantai ja 13. päivä. Onnenpäivä, sillä lunta on vieläkin maassa. Hiihtelemään siis pääsee Aholahdessa, kuuleman mukaan huonoimmilla hiihtimillä. Säätila tänään +0 astetta ja pilvistä. Tarkempia latutietoja ei valitettavasti pystytä antamaan, sillä päivittelijällä menee salibandyn, jääkiekon ja lentopallon parissa pari päivää, eikä Aholahteen muiden liikuntakiireiden vuoksi ennätä menemään. 
to 12.12Lunta on maassa muutamia senttejä ja hiihtäjiä nähty Aholahdessa. Latupohjia ajetaan parhaillaan urille. Nyt puolen päivän aikaan -1 aste ja tämän vuorokauden pitäisi pysyä myös pakkasen puolella. Huomisesta lähtien luvassa taas plus-asteita viikon ajaksi, joten voihan tämäkin ihanuus taas olla ohi menevää. Nautitaan nyt kuitenkin lumikelistä. Ei sitten hyviä suksia jalkaan, jos Aholahteen käy tänään ulkoilureissun tie.
ke 11.12-6 astetta ja navakka tuuli. Ei lunta.
ti 10.12Selkeä keli -2 astetta, pieni härmä maassa.
ma 9.12+4 astetta, kovaa tuulta ja tihkusadetta. Lumesta ei tietoakaan.
su 8.12+0 sadetta ja selkeää
la 7.12+ 3 astetta ja päivällä vesisadetta
pe 6.12+3 astetta ja vettä sataa. Lumet veks!
to 5.12Lännestä tuulee ja sehän tietää, että lämmintä ilmaa pukkaa. +3 astetta ja pilvistä. Aholahdessa on lunta vielä, mutta eipä tehnyt ainakaan päivittäjällä mieli lähteä suksien päälle. Hyvin hiljaita Aholahdessa olikin, joku jäljistä päätellen aamulla oli käynyt koittamassa, mutta taitaapi nyt olla tosiasia, että hiihtäminen loppuu tältä erää. Varsinkin seurat  päivät näyttävät erittäin lämpimiltä. Samalla laitetaan päivitykset toistaiseksi pysähdyksiin ja palataan hiihtoasioihin, kun kelit sen sallivat. 
ke 4.12

Säätila muuttui plussan puolelle. Kello 11 mittarissa +1 astetta. Aamulla sateli märkää lunta hivenen. Vielä on maa valkoisena, joten hiihtelemään ainakin vielä tänään pystyy Aholahden urilla. Lämpimän puollella pitäisi säätilan pysyä ennusteiden mukaan sunnuntai aamuun saakka, joten saattaa lumet loppuviikon aikana saada kyytiä, varsinkin kun lauanatiksi on luvattu kovempaa vesisadetta.

Huomioikaahan sivun laidassa oleva Tonttuhöläkkä tapahtuma ensi viikon tiistaina. Savonlinnan Seudun Liikunnan, Savonlinna liikku hankeen ja Etelä-Savon Liikunnan, Kylät liikkeelle hankeen yhteinen liikunnallinen joululahja savonlinnalaisille. Tervetuloa!

ti 3.12

Latupohjat kovettuneet lammenlenkillä ja kilpapuolella, joten hiihtelemään pääsee vapaalla hiihtotavalla huonoilla suksilla varovaisuutta noudattaen. Lunta ei ole paljon ja huonoja paikkoja urilla on runsaasti, mutta eihän se innokkaita estä. Eilen jonkun verran hiihdelty lammen lenkillä ja aamulla muutamia hiihtelijöitä näkynyt. "Ei ruuhkaa". Tänään vielä kirkas pakkaspäivä -5 astetta, mutta huomiseksi luvattu plus keliä ja ehkä vesisadetta, joten taisi tämä talvi olla tässä tällä kertaa.
Eilen muuten vierailtiin tällä sivulla 249 eri tietokoneesta, hienoa huomata, että hiihto-oloshteet ja hiihtäminen kiinnostaa edelleen.

Päivitys klo 16.30: Hiihtokeskuksen valot ovat osittain pimeänä, johtuen ilmeisesti uusien valojen asennustöistä.  Valot puuttuvat lammenlenkiltä ja osittain kilpa 3km alkupätkältä. Valojen asennustyöt jatkuvat joskus........ Oli muuten yllättävän mukava hiihdellä Aholahdessa, pimeys vaan yllätti.

ma 2.12

Nyt aamulla klo 9.30 on Aholahdessa tekemisen meininki. Parkkipaikalla traktori tekee lumitöitä, hiihtostadionilla sähkömiehet laittavat uusia valoja hiihtäjien iloksi (huom! tällä hetkellä yrittävät saada kuorma-autoa ojasta) ja latumies ajelee kelkalla 1km latu-uraa ja lammen lenkkiä ympäri. Hiihtämään ei vielä kannata tulla, mutta ehkä iltapäivällä voi jo huonompia hiihtimiä koitella jalkoihin Aholahdessa. Toisaalta kannaattaa käydä katsomassa hiihtämään lähtiessä mihin kuntoon stadionin alue on jäänyt kuorma-auton, pakettiauton ja nyt siellä pörräävän traktorin jäljiltä. Pakkasta -3 astetta.   

Päivitys klo 10.20. Kuorma-auto ojasta kahden traktorin voimin. Aikamoisen näköistä jälkeä. Olisikohan nämä asiat...... no jääköön sanomatta!

su 1.12Pakkasta -3 astetta. Aamulla vähäistä lumisadetta, päivällä aurinkoa ja iltapäivästä lähtien taas pientä lumisadetta. 
la 30.11Ei tullut viime yönä tarpeeksi lunta, että hiihtämään pääsisi. Keli kuitenkin muuttui pakkaselle -4 astetta. Iltapäivällä vähän aikaan näkyi myös pitkästä aikaa aurinko. Isompia lumisateita ei taida olla lähipäivinä olla tulossa, joten olosuhteet ovat nyt sellaiset, että Aholahdessa ei vielä hiiihdetä. Lammen jään paksuus oli sellainen, että harjan varsi meni kahdella iskulla läpi. Ei siis kannata lähteä koittamaan kestääkö se vielä hiihtämistä. Palataan asiaan taas kun tiedotettavaa on.
pe 29.11+2 astetta ja pilvistä. Maassa oleva lumi erittäin märkää. Eilen ajetut latupohjilla näytti olevan vielä lunta. Jospa ne nyt kestäisi tämän päivän, sillä yölle luvassa pakastuvaa ja lumisadetta. Paljonko lunta yöllä sataa ja onko sitä rittävästi hiihtämiseen, eletään jänniä aikoja.
to 28.11
2019

Aloitellaanpa päivittelemään tilanteita Aholahden suunnalta:
Lunta satanut eilesestä lähtien noin 5 cm. Sade muuttui tänään päivällä vedeksi, joten maassa oleva lumipeite todella märkää. Lämpötila +1 aste. Plus keliä luvattu vielä huomiseksi päiväksi, joten varmuutta lumien kestävyydestä ei ole.  Latupohjia näytti tänään olevan ajettu lammenlenkille ja valaistulle kuntoladulle, joskin siellä ajettu myös isommilla autoilla. Jos lumet ei sula, niin hyvät pohjat näyttäisi tulevan. Pe-la väliseksi yöksi luvattu lumisadetta ja pakastuvaa, jospa sitten pääsisi.... Vielä ei päivittelijällä tehnyt mieli hiihtämään, sen verran märkää näytti olevan, mutta ehkä joku on jo päässyt Aholahden valkeat korkkaamaan. Suksen jälkiä, ei kuitenkaan iltapäivällä hiihtokeskuksen tuntumassa vielä näkynyt.

Frisbeegolfaajat voisivat nyt käyttää kaupungin toisia kenttiä. Kiitos!