LATUTIEDOTE 2018-2019

su 16.12Pakkasta aamulla kello 8 jälkeen -10 astetta ja pienen pientä lumisadetta. Hiihto onnistuu nyt myös jääladulla hiihtokeskuksen viereisellä Suurella-Säynejärvellä, joten ei meidän tasamaan tallaajien tarvitse enää pelkästään lampea kiertää, päästään tekemään isompaa kierrosta. 
la 15.12Pakkasta aamulla -9 astetta ja tulossa hyvä alkutalven ulkoilupäivä. Hiihtokunnossa valaistu kuntolatu ja lisälenkki, lammenympäryslenkki sekä kilpa 3km. Tarkempia latutiedotteita ei pysty tällä hetkellä päivittäjä antamaan, sillä hienolla urheilutermillä sanottuna, alaraajavamma pitää päivittäjän toistaiseksi pois laduilta. Samalla se tietää myös, että hiihtokeskuksen kahvio palvelut eivät vielä ainakaan tänä viikonloppuna ole käytettävissä. 
pe 14.12Eipä hirveästi uutta kerrottavaa Aholahden olosuhteista. Kuntopuoli, kilpa 3 ja lammenympärys OK. Pakkasta aamullla -7 astetta.
to 13.12Hyvin samankaltainen päivä kun eilen, -3 astetta pakkasta ja pilvinen säätila. Latuolosuhteissakaan ei suurempia muutoksia eiliseen.
ke 12.12Hiihtäjiä aamuvarhaisesta lähtien laduilla runsaanlaisesti. Mukavan oloinen hiihtokeli -3 asteen pakkas-säässä. Latu olosuhteet samanlaiset kun eilen, eli hiihtämään pääsee kuntopuolella, lammenlenkillä ja kilpa 3km lenkillä. Latukonekin tänään palasi Tanhuvaaran reissultaan takaisin Aholahteen, eri asia onko vielä Aholahdessa tarpeeksi lunta, että latukoneella pystytään latuja tekemään.
ti 11.12Pakkasta -4 astetta ja pilvinen päivä. Eilisen vetisen ja hieman huono luistoisen päivän jälkeen hyvä hiihtokeli. Latumestari riehunut tänään kolan kanssa 2,5 km verran ja laittanut lisää lunta lammen ympäryslenkille ja kilpapuolelle 1km verran. Kilpa puolella 3km lenkki hiihtokunnossa. Hiihtokunnossa myös lammenympäryslenkki, valaistu kuntolatu 5,6 km ja myös kuntopuolen lisälenkki, siellä kuitenkin saattaa vielä kiviä löytyä latupohjista enemmänkin. Muillekin latuosuukille ajettu pohjia, mutta eipä vielä kannata muualle lähteä hiihtämään. Varovaisuutta vielä hiihtäessä, lunta ei hirveästi ole, joten töksählyksiä saattaa laduilla vielä tulla. Itse en ainakaan vielä uusia suksia laittaisi jalkoihin. 
ma 10.12Talvi tuli viikonlopun aikana ja lunta on maassa reilut 10 cm. Hiihtämään pääsee! Hiihtokunnossa lammenlenkki ja kuntopuoli. Yllätyksiä vielä laduilla saattaa olla, mutta olosuhteet paranee kokoajan kun laduilla hiihdetään. Tänään +0 astetta ja pilvinen säätila. Vielä ei ruuhkaa laduilla ole, mutta kuitenkin hiihtäjiä aamupäivällä laduilla on näkynyt varmaankin parisen kymmentä.
 Huom! La-su 8-9.12 ei päivityksiä. Päivittelijä hiihtokeskuksen kahvion haarakonttorilla Kerimäen liikuntahallilla "torttuja vääntämässä". Tervetuloa Joulumessuille Kerimäen Liikuntahalllille.
pe 7.12Pakkasta -1,5 astetta Aholahden mittarissa. Testattu tänään aamulla valaistu kuntopuoli ja saunalampi. Kummassakin pystyy hiihtelemään. Lampi eilen oli osittain vetinen, mutta yön aikaan pakastunut. Lunta ei hirveästi jäällä ole, mutta kyllä siinä pystyy paremman puutteessa eteenpäin suksilla menemään. Kuntopuolen 5,6 km oli jopa yllättävän mukavassa kunnossa vähäisellä lumimäärällä. Kiviä reilun 1km hiihdon jälkeen linjalle tulevassa nousussa/ laskussa. Muuten kohtalaisen hyvä, joitakin yllätyksiä kyllä löytyi muualatakin. Lisälenkkille ei kannata mennä siellä oli huonoa. Huonoilla suksilla hiihtominen siis onnistuu kuntopuolella, varsinkin vapaalla hiihtotavalla. Itsellä -90 luvun alun sukset alla ja hyvin toimivat vaikka hiihtäjä silloin taisi olla lähes 30 kiloa kevyempi ja sukset hankittu niille kiloille. Ei siis kannata heittää vanhoja suksia menemään, rospuuttoajan suksia tarvitaan. 
to 6.12Itsenäisyyspäivä -1 asteen aurinkoinen päivä. Lammella muutamia hiihtäjiä ja myös valaistulla kuntoladulla. 
ke 5.12

Plussan puollella ollaan, joten hiihtokelit ainakin tänään Aholahdessa tauolla. Lumi hyvin vetistä ja eikä näille lumille kannata lähteä suksen pohjia vinguttamaan. Lammen jäälle noussut myös vettä, joten sinnekään ei kannata tänään mennä jalkoja kastamaan. Ensi yönä pitäisi pakastua, jos tänään ei enempää lumet sula, niin hyvät pohjat ovat tulossa Baanoille. Viikonlopuksi luvassa lumisateita, joten eiköhän ensi viikolla Aholahdessa hiihdetä ihan kunnolla.  +1,5 astetta ja pilvinen sää.

Huomenna juhlitaan Itsenäisyyspäivää, joten huomenna ei päivityksiä luvassa. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille hiihdon ystäville!

ti 4.12Yöllä taas pieni kerros uutta lunta. Pakkasta aamupäivällä Aholahdessa -3 astetta. Latupohjia eilen ajettu lammen lenkille ja valaistulle kuntoladulle. Muutamia hiihtäjiä tänään aamulla hiihtelemässä Aholahdessa, niin lammen lenkillä kun myös kuntopuolella. Yksi hiihtäjä kehuskeli yli 20 km lenkistä. Kiviä ym. mukavaa urilta löytyy, joten ei ihan uusilla hiihtimillä kannata Aholahteen tulla. Ei siis missään nimessä hyvät olosuhteet, mutta sukset jalassa pystyy Aholahdessa menemään. Paras olosuhde lammen jäällä, jossa varsinkin vapaalla hiihtotavalla hyvä mennä..
ma 3.12

Viikonloppu ohitse. Lauantaina aurinkoinen pakkaspäivä ja eilen sunnuntaina satoi koko päivän lunta, pakkaslukemat viikonloppuna -2-6 välillä. Pakkaslunta eilen satoi noin 5 cm verran, se taas tiesi sen että luistelukelit jäillä loppui, mutta hiihto jäillä onnistuu. Eilen kyllä Aholahdessa oli hiihdetty myös maanpäällä varsinkin 1km lenkin purupohjaisilla osuuksilla näytti suksen jälkiä olevan.
Tänään aamulla pilvistä ja -6 astetta pakkasta. Latumies ajelee pohjia latu-urille. Nyt kun ne hieman siihen pakastuvat, niin sitten ehkä huonoilla suksilla voisi käydä koittamassa. Lunta ei siis maanpäällä loppupelissä hirveästi ole, joten kivet varmasti raapivat pohjia. Jäähiihto saunalammella olosuhteiden puolesta on ehkä Aholahdessa "parasta just nyt" -Robinin sanoin.

Huomiseksi luvassa taas lumisateita, mutta ne saattaa myös tulla melko vetisinä. "Elämme jännittäviä aikoja"

pe 30.11Aamulla sateli hieman lunta ja sen jälkeen jäätävää tihkua. Lunta kuitenkin sen verran vähän, että ei vielä kannata sunnitella valaistulle ladulle lähtöä ainakaan sukset jalassa. Pakkasta -1 aste ja melko navakka tuuli. Viikonlopuksi luvassa pientä pakkasta ja sunnuntaiksi ehkä hieman lunta. Katsellaan seuraavan kerran maanantaina mitkä olosuhteet Aholahdessa on. 
to 29.11Aamupäivällä melko kirkas keli, mutta päivän myöten pilvistyi. Pakkasta -2 astetta. Jäänpaksuu saunalammella 8cm ja viereisellä järvelläkin saman verran. Muutama luistelija saunalammella. Huomiseksi luvassa muutama sentti lunta, ehkä?
ke 28.11Pakkasta yöllä -12 astetta ja nyt päivällä -8 astetta. Pilvinen mutta selkeä päivä. Lammella on muutama retkiluistelija mennyt ympyrää (n. 900 metriä). Lunta hieman jään päällä, mutta ei hirveästi näyttänyt haittaavan luistelua. Perjantaille luvattu lumisade näyttää jäävän vähäiseksi, joten ei taideta hiihtämään päästä vielä Aholahteen ainakaan maanpäälle.
ti 27.11Latupäivitykset alkavat ja samalla aloitellaan hiihtokelien odotusta Aholahteen. Tänään pakkasta -6 astetta ja pilvinen päivä. Pakkasta pitänyt noin viikon verran ja maa alkaa olla jäässä. Pieni lumikerros verhoaa Aholahtea, mutta hiihtämään ei näillä lumilla kylläkään vielä pysty. Saunalampi (siis pieni Säynejärvi) on jäässä ja jäät mittauksien mukaan näyttäisi olevan saunan luona ja parkkipaikan puolella reilut 5cm. Varikon puoleisessa päässä jää näytti heikommalta, eikä sinne tehnyt vielä mennä kokeilemaan jään kestävyyttä. Kyllä se talvi nyt tekee tuloaan. Luistelukelit taitavat kuitenkin ensiksi Aholahteen tulla kun hiihtokelit, joskin perjantaille joidenkin ennusteiden mukaan lumisadetta olisi luvassa.